Засідання Комітету 01.11.2017

Опубліковано 25 жовтня 2017, о 13:51

 Комітет 

1 листопада 2017 року відбулось виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності в м. Харкові, на якому відповідно до Закону України “Про комітети Верховної Ради України” в порядку контролю були розглянуті питання про стан правопорядку на території Харківської області, виконання правоохоронними органами, органами виконавчої влади та місцевого самоврядування Харківської області вимог Конституції та законів України, проблеми та шляхи їх усунення.

В засіданні взяли участь Голова Харківської обласної державної адміністрації Світлична Ю.О., Голова Харківської обласної ради Чернов С.І., Заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Скакун О.Є., Перший заступник Харківського міського голови Терехов І.О., Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Лутковська В.В., Заступник Генерального прокурора України Стрижевська А.А., Прокурор Харківської області Данильченко Ю.Б., В.о. військового прокурора сил антитерористичної операції Тетеніч Д.Ю., Начальник ГУ НП в Харківській області Бех О.В., Т.в.о. заступника начальника Управління патрульної поліції у м. Харкові ДПП НП України Ніколаєв О.М., начальник Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України Бідило С.В., начальник управління СБУ в Харківській області Носач А.В., начальник Головного управління ДФС в Харківській області Рибаков М.В., військовий прокурор Харківського гарнізону Грищенко Р.С., Начальник Головного управління ДСНС України у Харківській області Волобуєв О.В., Начальник Харківської митниці ДФС Танцеров А.О., начальник Головного територіального управління юстиції у Харківській області Чурсін О.В., Ректор Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого Тацій В.Я., Ректор Харківського національного університету внутрішніх справ Сокуренко В.В., радник ректора Харківського національного університету внутрішніх справ Бандурка О.М. керівники місцевих прокуратур м. Харкова, депутати місцевих рад, представники засобів масової інформації та громадськості. В ході засідання Голова Комітету Кожемякін А.А. проінформував про пріоритети законотворчої діяльності Комітету та зазначив, що: «Рішення Комітету щодо виїзного засідання в такому непростому, але надзвичайно важливому регіоні, як Харківська область, ми прийняли з огляду на такі фактори: перший - Харківська область, як прикордонна територія, завжди була ласим шматком для сусіда, не просто сусіда, а основного нашого ворога на сьогоднішній день. Тому правоохоронні органи, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування області повинні зробити все, щоб забезпечити захист державного кордону, територіальну цілісність та безпеку громадян». За результатами заслуховування керівників правоохоронних органів, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Харківської області, обговорення актуальних проблемних питань та шляхів їх вирішення Комітетом будуть опрацьовані всі пропозиції щодо подальших кроків як профільного парламентського Комітету, так органів державної влади Харківської області щодо підвищення ефективності боротьби зі злочинністю в регіоні в цілому та будуть окреслені очікувані результати виконання рекомендацій Комітету, зокрема:

зниження рівня злочинності в регіоні, певного ослаблення суспільної напруги, викликаної його впливом;

підвищення якості розкриття і розслідування кримінальних правопорушень;

зменшення злочинного впливу на молодь та підлітків, усунення причин і умов, що сприяють втягненню їх у протиправну діяльність;

підвищення рівня правової культури громадян;

підтримання громадського порядку та безпеки громадян на достатньому рівні;

створення умов для ресоціалізації осіб, звільнених з місць позбавлення волі;

більш широке залучення громадськості до правоохоронної діяльності, налагодження партнерських відносин між населенням міста, області та органами Національної поліції, підвищення авторитету правоохоронних органів.

Всі пропозиції за результатами заслуховування керівників правоохоронних органів, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Харківської області, будуть опрацьовані та відображені в проекті Рішення Комітету, який планується розглянути на черговому засіданні Комітету 8 листопада 2017 року.

Також Голова Комітету Андрій Кожемякін зазначив, що всі пропозиції щодо внесення змін до законодавства, висловлені представниками органів державної влади та місцевого самоврядування, керівниками правоохоронних органів та ректорами провідних юридичних вузів Харківщини, будуть системно опрацьовані народними депутатами України-членами Комітету та будуть прийняті відповідні рішення про внесення цих ініціатив на розгляд Верховної Ради України.

Зокрема, неодноразово зверталась увага на нагальну необхідність законодавчого врегулювання розслідування кримінальних проступків, що дасть можливість реалізувати державну політику із гуманізації кримінальної відповідальності, суттєво зменшити кількість засуджених осіб та зменшити надзвичайне навантаження на слідчі органи.

Другим питанням прядку денного засідання Комітету був розгляд  проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про прокуратуру» (щодо оптимізації чисельності працівників органів прокуратури)» (реєстраційний № 7160), який спрямований на оптимізацію штатної структури, що дасть змогу в межах законодавчо затвердженої загальної кількості працівників прокуратури коригувати необхідну чисельність прокурорів, слідчих, державних службовців та інших посад. Запропоновані зміни до Закону забезпечать можливість керівництву Генеральної прокуратури самостійно проводити оптимізацію штату в межах 15 тис. осіб, під час якої визначатиметься необхідна кількість прокурорів, державних службовців та інших працівників з огляду на виконувані прокуратурою функції, наявне навантаження та обсяги фінансування відомства з Державного бюджету України.

За результатами розгляду Комітетом одноголосно підтримано законопроект та рекомендовано Верховній Раді України прийняти його у першому читанні за основу і в цілому.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку