6 вересня 2013 року у Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності відбулася зустріч з делегацією Ради Європи, до якої входять представники та члени Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська комісія) та експерти Генерального директорату з прав людини Ради Європи.

У зустрічі взяли участь:

Голова Комітету Кожем'якін А.А., секретар Комітету Журавський В.С., голови підкомітетів Міщенко А.М. та Васильєв Г.А., члени Комітету Сас С.В., Чудновський В.О.

Делегацію Ради Європи представляли:

- Томас Маркерт  (Секретар Венеціанської комісії),

- Влaдімір Рістовскі  (Посол, Голова Офісу Ради Європи в Україні),

- Ганна Сухоцька (Посол Польщі у Святому Престолі (Ватикан), віце-президент Венеціанської комісії),

- Карло Туорі (Професор юриспруденції Хельсінкського університету, віце-президент Венеціанської комісії),

- Пітер Пакзолай (Президент Конституційного Суду Угорщини), член Венеціанської комісії,

- Ніколай Ешану (викладач юридичного факультету Молдовського Національного Університету),

- Шнутц Дурр (Голова відділу конституційної юстиції Генерального директорату з прав людини Венеціанської комісії),

- Ерік Сванідзе (довгостроковий консультант проектів Ради Європи, колишній прокурор (Грузія), колишній член Європейського комітету у справах запобігання катуванням і нелюдському або такому, що принижує гідність,поводженню чи покаранню від Грузії),

- Джеремі МакБрайд (баристер Палати Монктон Чеймберс, Голова наукового комітету Агентства Європейського Союзу з питань основоположних прав),

- Кетеван Тсхомелідзе – менеджер проекту Ради Європи.

Голова Комітету привітав гостей та висловив вдячність за допомогу, що надається Радою Європи у реформуванні кримінальної юстиції, і зокрема прокуратури України.

Секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт підтримав позитивні кроки, що робляться Україною у напрямку реформування правоохоронних органів та поінформував про те, що до Венеціанської Комісії від Президента України надійшов новий проект закону про прокуратуру, підготовлений робочою групою.

Цей проект Т. Маркерт охарактеризував як «гарне підґрунтя для всебічного реформування прокуратури», однак висловив ряд зауважень, які потребують фахового обговорення.

Андрій Кожем’якін зазначив, що у Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності не припиняється робота над проектом закону про прокуратуру. Зокрема, Голова Комітету повідомив, що ним узагальнено та проаналізовано усі напрацювання та висновки Венеціанської комісії до попередніх законопроектів про прокуратуру, і підготовлено новий варіант проекту закону про прокуратуру для розгляду у  другому читанні (реєстр. № 0886), який на думку вчених та практиків-юристів  є актом європейського рівня.

Вказаний законопроект був направлений в Адміністрацію Президента України для врахування робочою групою, яка готувала свій варіант законопроекту про прокуратуру. Відтак, Андрій Кожем’якін підкреслив, що законопроект про прокуратуру розроблений робочою групою ґрунтується на ідеях, концепціях, принципах, що покладені в основу проекту, підготовленого Комітетом.

Це, зокрема, стосується визначення функцій та системи прокуратури, засад її діяльності, повноважень прокурорів, закріплення їх прав та обов’язків, здійснення прокурорського самоврядування тощо.

Водночас Член Комітету Сергій Сас зазначив, що поряд з позитивними сторонами у законопроекті, розробленому робочою групою, закладено непомітні правові механізми, які за своєю суттю та змістом зберігають прокуратуру радянського типу. «Наприклад,  загальний нагляд прокурорами повністю реанімований у положеннях законопроекту, що регулюють питання захисту прав інтересів громадян в суді», - зазначив Сергій Сас.

Він також звернув увагу на те, що у зазначеному проекті закладенийручний механізмнабрання ним чинності, про що свідчить частина І розділу ХII Прикінцевих положень. За результатами аналізу яких випливає, що основним їх призначенням є відтермінування набрання чинності Закону під різними приводами. Одним із таких приводів є те, що усе буде залежати від оголошення Вищою кваліфікаційною комісією прокурорів про початок своєї діяльності, що може затягнутися на роки.

 

Член Комітету Геннадій Васильєв у своєму зверненні до представників делегації Ради Європи висловив побажання щодо врахування особливостей національної правової системи при підготовці висновку по вказаному проекту закону.

Секретар Комітету Віталій Журавський зазначив, що він представляє фракцію Партії Регіонів та висловив думку, що підготовлений Президентом України проект закону про прокуратуру є гарною основою для реформування органів прокуратури, а всі зауваження, які висловили представники Венеціанської Комісії будуть уважно вивчені народними депутатами – членами Комітету.

Наприкінці зустрічі учасники висловили вдячність один одному за професійну діяльність та наголосили на важливості підтримання започаткованого діалогу між сторонами. У свою чергу, Голова Комітету Андрій Кожем’якін запевнив гостей в тому, що Комітет завжди відкритий для співпраці з міжнародними структурами.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

11 квітня 2024 09:00
01 квітня 2024 14:47
12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
09 січня 2024 18:35
25 грудня 2023 18:30
08 грудня 2023 18:27
20 листопада 2023 18:20