19 лютого 2013 року у Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності відбулася зустріч з експертами Ради Європи в межах проекту "Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні"

У зустрічі взяли участь:

Голова Комітету Кожем'якін А.А., заступник Голови Комітету Паламарчук М.П., голова підкомітету Міщенко А.М., народний депутат України – член Комітету Сас С.В.

З боку Ради Європи у зустрічі взяли участь:

- Ерік Сванідзе (довгостроковий консультант проектів Ради Європи, колишній прокурор (Грузія), колишній член Європейського комітету у справах запобігання катуванням і нелюдському або такому, що принижує гідність,поводженню чи покаранню від Грузії),

- Джеремі МакБрайд (баристер Палати Монктон Чеймберс, Голова наукового комітету Агентства Європейського Союзу з питань основоположних прав),

- Лорена Бахмайєр Вінтер (професор кафедри кримінального права і процесу юридичного факультету університету Комплутенсе м. Мадрид, Іспанія),

- Мікаель Лінгбо (юридичний експерт Данського Гельсінського Комітету з прав людин, колишній начальник поліції, прокурор і службовець високого рангу Служби безпеки Данії),

- Леонід Антохі (координатор проекту, Відділ сприяння впровадженню прав людини на національному рівні, Директорат прав людини, Генеральний Директорат І - з прав людини і верховенства права, Рада Європа (Молдова),

- Божена Маланчук (радник з правових питань Проекту),

- Вероніка Малицька (перекладач).

Під час зустрічі були детально обговорені наслідки прийняття нового КПК для системи кримінальної юстиції України, проблеми у його застосуванні та перспективи подальшого реформування правоохоронної системи України.

Зокрема, Головою Комітету та іншими народними депутатами була звернута увага на проблеми при застосуванні положень КПК щодо початку кримінального провадження, ознайомлення сторони захисту з матеріалами кримінального провадження, порядку використання як доказів показань з чужих слів тощо.

 

 

Так, було зазначено, що частина перша статті 214 КПК зобов'язує вносити заяву до Реєстру невідкладно, але не пізніше 24 годин після її подання. Частина четверта даної статті чітко забороняє відмову у прийнятті та реєстрації заяви.

Але за 9 днів до початку дії нового Кодексу Генеральний прокурор своїм наказом вніс зміни до інструкції про порядок ведення цього Реєстру, які фактично дають право правоохоронним органам протягом семи днів проводити не передбачену законом і не прописану в законі перевірку заяви до внесення її до Реєстру. Тобто інструкцією, на думку членів Комітету, спотворено одну з головних ідей кодексу – усунення людського фактору від прийняття рішення про початок розслідування.

Крім того, міжнародних експертів було поінформовано про неналежне застосування правоохоронними органами положень статті 221 КПК з огляду на те, що зазначена стаття КПК не містить конкретного переліку того, що саме має бути надано.

Пролунала думка про те, що новий КПК є кроком вперед, але його основна проблема – неналежне виконання з боку органів досудового розслідування.

Серед головних чинників, які є перешкодою для належного імплементування положень нового КПК були названі відсутність в Україні незалежної судової влади та нереформована всупереч міжнародним зобов'язанням система прокуратури України.

Представники Ради Європи поінформували про те, що у січні 2013 року розпочалася реалізація проекту Ради Європи "Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні" за фінансової підтримки Уряду Данії.

 

 

Передбачені наступні ключові завдання (компоненти) проекту:

1. Сприяння практичному застосуванню нового Кримінального процесуального кодексу (КПК) і розвитку нової інституційної ролі та потенціалу органів прокуратури.

2. Надання правової експертної допомоги і сприяння у розробці нового Закону України «Про Генеральну прокуратуру» у відповідності до нового КПК та інших відповідних законів, включаючи розробку Закону України «Про Національне бюро розслідувань», підзаконних актів та внутрішніх нормативних документів щодо функціонування органів прокуратури та надання допомоги у їх практичному застосуванні.

3. Розвиток потенціалу працівників прокуратури та інших ключових груп правників у застосуванні європейських стандартів у повсякденній роботі на базі нового КПК, а також моніторинг процесу їх застосування шляхом здійснення періодичних оглядів прокурорської практики.

Учасники зустрічі поділилися думками щодо організації подальшої плідної співпраці в напрямку вдосконалення правового забезпечення функціонування системи кримінальної юстиції, зокрема в частині підготовки нової редакції Закону України "Про прокуратуру".

Особливу увагу було звернуто на необхідність розробки тексту закону у такому вигляді, який би унеможливлював неоднозначне трактування його положень різними учасниками правовідносин та викривлення його змісту підзаконними нормативно-правовими актами.



 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 09:00
11 квітня 2024 09:00
01 квітня 2024 14:47
12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
09 січня 2024 18:35
25 грудня 2023 18:30
08 грудня 2023 18:27