Про звернення громадян до Верховної

Ради України у січні – червні 2013 року

 

 

У січні – червні 2013 року до Верховної Ради України надійшло 54 тис. пропозицій, заяв і скарг громадян, що на 2,1 тис. звернень більше, ніж за відповідний період минулого року. Серед них – 11,2 тис. колективні, які підписали 132,7 тис. осіб.

 

За звітний період комітетами Верховної Ради України та Спеціальною контрольною комісією Верховної Ради України з питань приватизації розглянуто 14,1 тис. пропозицій, заяв і скарг громадян, що на 2,9 тис. звернень більше, ніж у січні – червні 2012 року. Найбільше звернень розглянуто в комітетах Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин (3,1 тис.), боротьби з організованою злочинністю і корупцією (2,3 тис.), свободи слова та інформації (2,0 тис.), верховенства права та правосуддя (1,6 тис.), законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (899), у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів (651).

 

Депутатськими фракціями у Верховній Раді України за звітний період розглянуто 5,6 тис. (+2,5 тис.) пропозицій, заяв і скарг громадян.

 

До керівництва парламенту звернулися 560 громадян, з них до Голови Верховної Ради України Рибака В.В. – 248 осіб.

 

У структурних підрозділах Апарату Верховної Ради України розглянуто 34,3 тис. пропозицій, заяв і скарг громадян. З них працівниками Відділу з питань звернень громадян опрацьовано майже 33 тисячі.

 

Упродовж першого півріччя 2013 року у Верховній Раді України на особистому прийомі побували 7,8 тис. (+1,8 тис.) осіб, у тому числі до парламентських комітетів звернулися – 1,8 тис., до депутатських фракцій – 1,1 тис. осіб.

 

Відповідно до Розпорядження Голови Верховної Ради України “Про Порядок організації та проведення особистого прийому громадян у Верховній Раді України” № 224 від 6 лютого 2008 року під час роботи другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання працівниками Відділу з питань звернень громадян Апарату Верховної Ради України було організаційно забезпечено проведення 35 особистих прийомів громадян у приймальні Верховної Ради України головами, першими заступниками, заступниками, секретарями та членами парламентських комітетів, головами, першими заступниками, заступниками та уповноваженими представниками депутатських фракцій у Верховній Раді України.

 

Усього на вищезазначених особистих прийомах побував 681 відвідувач, від яких було отримано 813 звернень, у тому числі 737 письмових та 76 усних. Це на два особистих прийоми, 219 осіб та 304 звернення більше, ніж під час роботи десятої сесії Верховної Ради України шостого скликання. Серед депутатських фракцій у Верховній Раді України найбільше громадян прийняли члени депутатської фракції Політичної партії “УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка” народні депутати України Чернега Р.Т., Гінка Я.Я., Аверченко С.М., Побер І.М., Продан О.П., Ткачук Г.В. – 85 осіб, члени депутатської фракції Партії регіонів у Верховній Раді України сьомого скликання народні депутати України Бушко І.І., Гайдош І.Ф., Дзоз В.О., Дудка В.В., Лютікова В.І., Горохов С.О., Сальдо В.В. – 60 осіб, голова депутатської фракції Всеукраїнського об’єднання “Свобода” у Верховній Раді України Тягнибок О.Я., заступник голови фракції Мохник А.В. та члени депутатської фракції народні депутати України Іллєнко А.Ю., Леонов Е.В., Гелевей О.І., Головко М.Й., Мірошниченко І.М. – 59 осіб, члени депутатської фракції Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” у Верховній Раді України народні депутати України Андрієвський Д.Й., Ар’єв В.І., Бриченко І.В., Бурбак М.Ю. – 47 осіб, перший заступник голови депутатської фракції Комуністичної партії України у Верховній Раді України Мартинюк А.І. – 20 осіб. До керівництва комітетів Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією звернулися 38 осіб, з питань верховенства права та правосуддя – 34 особи, з питань охорони здоров’я – 33 особи, з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – 29 осіб, з питань соціальної політики та праці – 28 осіб, підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики – 26 осіб, екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів по 22 особи, прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин – 21 особа.

 

Впродовж січня – червня 2013 року працівниками Відділу з питань звернень громадян Апарату Верховної Ради України на особистому прийомі у приймальні Верховної Ради України було прийнято 3,4 тис. (+694) відвідувачів, від яких одержано 4,6 тис. (+1,0 тис.) звернень.

 

Згідно з інформацією, наданою секретаріатами депутатських фракцій у Верховній Раді України, впродовж першого півріччя 2013 року до народних депутатів України, їх помічників-консультантів у виборчих округах звернулися понад 401,7 тис. виборців. Ними розглянуто 114,2 тис. письмових звернень, проведено 19,9 тис. особистих прийомів та 18,3 тис. зустрічей з виборцями.

 

Аналіз статистичних даних в розрізі регіонів свідчить про збільшення поштових надходжень з м. Києва (+3,6 тис. звернень), Львівської (+2,2 тис.), Луганської (+1,8 тис.), Київської (+1,3 тис.), Донецької (+1,3 тис.) Запорізької (+852), Харківської (+763) областей. Водночас дещо зменшилася кількість звернень з Сумської (-1,8 тис.), Волинської (-1,3 тис.), Хмельницької (-1,2 тис.), Чернігівської (-1,1 тис.), Полтавської (-874) та Рівненської (-751) областей.

 

Серед авторів звернень, які зазначили свій соціальний стан, переважали заяви і скарги від пенсіонерів – 12,8 тис., підприємців – 988, осіб, які позбавлені волі – 677, безробітних – 633, працівників бюджетної сфери – 467, державних службовців – 127, робітників – 90, служителів релігійних організацій – 89, учнів і студентів – 56, військовослужбовців – 39, селян – 11. Із загальної кількості громадян за захистом і допомогою до Верховної Ради України упродовж січня – червня 2013 року звернулися 2,6 тис. інвалідів I – III груп, 1,3 тис. – дітей війни, 997 – інвалідів війни, 817 – ветеранів праці, 762 – учасники війни, 568 – інвалідів Великої Вітчизняної війни, 344 – учасників ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС, 255 – осіб, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, 241 – учасник бойових дій, 192 – багатодітних сім’ї, 72 – одиноких матері, 67 – матерів-героїнь, чотири особи, які мають звання Героя України, та понад 45,8 тис. громадян, які не зазначили свій соціальний статус.

 

Загалом у листах громадян, що надійшли до парламенту впродовж січня – червня 2013 року, порушено 54,7 тис. (+2,4 тис.) питань. Їхній змістовний аналіз засвідчив, що в більшості звернень йдеться про нерозв’язані проблеми у сфері забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян (47,3 відсотка), соціального захисту (9,5), діяльності Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України (7,0), сім’ї, дітей, молоді, гендерної рівності, фізичної культури і спорту (6,1), комунального господарства (4,2), праці і заробітної плати (3,8), фінансової, податкової та митної політики (3,2), житлової політики (2,5), охорони здоров’я (2,3), аграрної політики і земельних відносин (2,1 відсотка).

 

Упродовж січня – червня 2013 року до Верховної Ради України надійшло 25,9 тис. пропозицій, заяв і скарг з питань забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян, що на 7,4 тис. звернень більше, ніж у першому півріччі минулого року. У Відділі з питань звернень громадян розглянуто 15,8 тис. (+3,5 тис.) таких звернень, 7,8 тис. (+2,7 тис.) – в комітетах Верховної Ради України, 2,1 тис. (+1,3 тис.) – в депутатських фракціях у Верховній Раді України.

 

Як свідчать статистичні дані, до парламенту продовжують надходити пропозиції та вимоги відкликати розгляд Верховною Радою України проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні, наслідком ухвалення якого, на думку переважної більшості дописувачів, стане порушення прав і свобод громадян. Лише у Відділі з питань звернень громадян у січні – червні 2013 року було опрацьовано понад 5,0 тис. (+2,9 тис.) листів такого змісту, до Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин надійшло 2,6 тис. (+2,0 тис.) звернень.

 

Тематичний аналіз заяв і скарг громадян з питань забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян засвідчив про те, що більшість дописувачів продовжує скаржитися на дії окремих працівників прокуратури, суддів, незаконні методи ведення слідства та тяганину зі слідством. До парламенту надходить чимало скарг на неналежне виконання окремими працівниками прокуратури своїх функцій. За звітний період у комітетах Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією та з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто 2,4 тис. листів такого змісту, понад 2,0 тис. було опрацьовано працівниками Відділу з питань звернень громадян.

 

Серед звернень на судову тематику найчисельнішими залишаються заяви і скарги на дії суддів. У своїх листах до парламенту значна частина дописувачів повідомляє про факти вияву неповаги до себе з боку окремих суддів, упередженості дій та ігнорування чинного законодавства під час розгляду судових справ, що не сприяє зміцненню авторитету судді в суспільстві. У Відділі з питань звернень громадян у січні – червні 2013 року розглянуто 1,8 тис. (+757) таких листів, у Комітеті Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя – 1,4 тис.

 

У пошті парламенту непоодинокими є скарги на дії слідчих та органів дізнання, яким переважно дорікають за застосування недозволених методів ведення слідства, порушення процесуальних строків під час проведення дізнання або попереднього слідства, кришування злочинів, фальшування матеріалів адміністративних та кримінальних справ. Лише до Відділу з питань звернень громадян за звітний період надійшло 1,2 тис. (+392) скарг на незаконні методи ведення слідства і тяганину зі слідством.

 

Статистичні дані свідчать про зменшення кількості пропозицій, заяв і скарг громадян до Верховної Ради України, у яких порушуються питання соціального захисту. Упродовж січня – червня 2013 року на адресу парламенту надійшло 5,2 тис. таких листів, що на 915 звернень менше, ніж за аналогічний період минулого року. У Відділі з питань звернень громадян за звітний період розглянуто майже 3,0 тис. (-745) звернень такого змісту, 413 (-486) – у Комітеті Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, 258 (+62) – у депутатській фракції Комуністичної партії України у Верховній Раді України, 194 (-6) – у депутатській фракції Партії регіонів у Верховній Раді України сьомого скликання, 183 – у депутатській фракції Всеукраїнського об’єднання “Свобода” у Верховній Раді України. Передусім скорочення надходжень листів на соціальну тематику відбулося за рахунок зменшення кількості пропозицій про зміни в законодавстві, які два роки поспіль надходили до Верховної Ради України з приводу недопущення скасування законодавчо визначених обсягів соціальних гарантій окремим категоріям громадян. Лише у пошті Відділу з питань звернень громадян кількість пропозицій до соціального законодавства зменшилася з 42,4 відсотка від усієї кореспонденції підрозділу з питань соціального захисту у січні – червні 2011 року до 11,5 відсотка у січні – червні 2013 року.

 

Ґрунтовний аналіз звернень громадян засвідчив, що упродовж першого півріччя 2013 року в кореспонденції парламенту на соціальну тематику в кожному другому зверненні громадянами порушувалися питання призначення, перерахунку, виплати трудової, соціальної пенсій та надання матеріальної допомоги. За статистикою, з усієї кореспонденції Відділу з питань звернень громадян з питань соціального захисту майже 29 відсотків становили заяви і скарги щодо призначення, перерахунків, виплати трудової, соціальної пенсій. У них переважно йшлося про неналежний розмір пенсій, їхню диспропорцію, необхідність справедливого перерахунку та виплати передбачених законом надбавок та доплат.

 

Дещо зменшилася кількість звернень, які надходять на адресу Верховної Ради України, її керівництва, депутатських фракцій та окремих народних депутатів України щодо надання матеріальної допомоги на першочергові життєві потреби. 619 (-78) таких звернень надійшло до Відділу з питань звернень громадян.

 

У першому півріччі 2013 року до Верховної Ради України надійшло 3,8 тис. звернень щодо діяльності Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України. З них працівниками Відділу з питань звернень громадян опрацьовано 2,7 тис. листів такого змісту, 172 – у секретаріаті депутатської фракції Всеукраїнського об’єднання “Свобода” у Верховній Раді України, 118 – Політичної партії “УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка”, 108 – Комуністичної партії України у Верховній Раді України, 94 – Комітеті Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України. За своїм змістом більшість листів на тему діяльності Верховної Ради України – це враження дописувачів про роботу єдиного органу законодавчої влади в державі, щирі побажання плідної праці та непоодинокі слова подяки за надану допомогу.

 

У січні – червні 2013 року на 60 відсотків порівняно з минулим періодом зросла кількість звернень до парламенту з питань сім’ї, дітей, молоді, гендерної рівності, фізичної культури і спорту. Усього до Верховної Ради України надійшло 3,4 тис. (+1,3 тис.) таких листів. 1,5 тис. (+462) опрацьовано у Відділі з питань звернень громадян, 1,2 тис. (+434) – Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації. Насамперед це сталося за рахунок збільшення числа пропозицій громадян щодо термінового розгляду Верховною Радою України у другому читанні проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір), який спрямований на захист сімейних цінностей, інституту шлюбу і сім’ї.

 

За звітний період збільшилася кількість звернень до Верховної Ради України з питань комунального господарства. Усього з початку року надійшло 2,3 тис. листів такого змісту проти 1,2 тис. у січні – червні 2012 року, з яких 1,8 тис. (+943) розглянуто у Відділі з питань звернень громадян, 66 (+17) – депутатській фракції Комуністичної партії України у Верховній Раді України, 56 – депутатській фракції Всеукраїнського об’єднання “Свобода” у Верховній Раді України, 48 – депутатській фракції Партії регіонів у Верховній Раді України сьомого скликання, 34 – депутатській фракції Політичної партії “УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка”. Як свідчить змістовний аналіз, у листах дописувачів на тему комунального господарства актуальними залишаються питання щодо бездіяльності працівників комунальних служб і житлово-експлуатаційних організацій, утримання, ремонту житлового фонду та комунальних мереж. У звітному періоді лише до Відділу з питань звернень громадян надійшло 451 (+165) звернення такого змісту, що становить понад 25 відсотків від усієї кореспонденції підрозділу з питань комунального господарства. Найбільше скарг стосувалося незадовільного стану житлового фонду та комунальних мереж, низької якості поточного і капітального ремонту, тяганини з їх проведенням.

 

У звітному періоді до Верховної Ради України надійшло 2,1 тис. (+1,0 тис.) пропозицій, заяв і скарг громадян з питань праці і заробітної плати. 69 таких звернень було розглянуто в депутатській фракції Комуністичної партії України у Верховній Раді України, 60 – Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці, 40 – депутатській фракції Всеукраїнського об’єднання “Свобода” у Верховній Раді України. За шість місяців поточного року до Відділу з питань звернень громадян надійшло 1,4 тис. (+696) листів на цю тему, 31 відсоток з яких становлять заяви і скарги громадян на неможливість працевлаштування, незаконне звільнення з роботи, недотримання роботодавцем законодавства про працю. У пошті парламенту непоодинокими є також скарги на затримку з виплатою заробітної плати.

 

До Верховної Ради України упродовж першого півріччя 2013 року надійшло 1,8 тис. звернень з питань фінансової, податкової та митної політики, що на 9,7 тис. листів менше, ніж за аналогічний період минулого року. Причиною такого значного зменшення чисельності листів з питань фінансової, податкової та митної політики стало скорочення надходжень звернень віруючих громадян щодо внесення змін і доповнень до Податкового кодексу України, різке зростання кількості яких у минулому році було викликане розглядом Верховною Радою України відповідних законопроектів. 192 пропозиції та заяви з питань фінансової, податкової та митної політики було опрацьовано в комітетах Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності, податкової та митної політики, 56 – у депутатській фракції Всеукраїнського об’єднання “Свобода” у Верховній Раді України, 46 – у депутатській фракції Комуністичної партії України у Верховній Раді України, 42 – у депутатській фракції Партії регіонів у Верховній Раді України сьомого скликання. Працівниками Відділу з питань звернень громадян за звітний період опрацьовано 1,1 тис. (-8,4 тис.) таких звернень.

 

Непоодинокими є скарги на неповернення вкладів громадян державними і комерційними фінансовими установами, зокрема кредитними спілками. Так, у звітному періоді у пошті Відділу з питань звернень громадян такі листи становили 32 відсотки від усіх звернень підрозділу з питань фінансової, податкової та митної політики.

 

Змістовний аналіз кореспонденції з питань фінансової, податкової та митної політики засвідчив про зменшення кількості скарг на невиплату компенсації втрат грошових заощаджень громадян, поміщених в установи Ощадного банку СРСР. За перше півріччя 2013 року до Відділу з питань звернень громадян надійшло 184 таких звернення, проти 320 у січні – червні 2012 року. До Верховної Ради України щодо виплати заощаджень звертаються переважно громадяни похилого віку та просять зважити на їхнє скрутне матеріальне становище, неможливість задоволення першочергових побутових потреб.

 

Упродовж січня – червня 2013 року до Верховної Ради України надійшло 1,4 тис. (+81) заяв і скарг громадян з питань житлової політики. З них 853 листи розглянуто у Відділі з питань звернень громадян, 73 – у Комітеті Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, 55 – у депутатській фракції Всеукраїнського об’єднання “Свобода” у Верховній Раді України, 45 – у депутатській фракції Партії регіонів у Верховній Раді України сьомого скликання, 42 – у депутатській фракції Комуністичної партії України у Верховній Раді України, 41 – у депутатській фракції Політичної партії “УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка”. За статистичними даними, частка звернень громадян щодо надання житла особам, які мають право на його одержання, опрацьованих у Відділі з питань звернень громадян, дещо збільшилася з 55 відсотків у січні – червні 2012 року до майже 60 відсотків у січні – червні 2013 року. Переважна більшість дописувачів, насамперед пільгових категорій, як і раніше, скаржаться на тривалу затримку з поліпшенням житлових умов.

 

Не залишаються поза увагою дописувачів проблеми у галузі охорони здоров’я. Згідно зі статистичними даними, упродовж першого півріччя 2013 року до парламенту надійшло 1,3 тис. (-59) звернень громадян з питань охорони здоров’я. З них 768 (-38) звернень було розглянуто у Відділі з питань звернень громадян, 231 – у Комітеті Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, 137 – у депутатських фракціях у Верховній Раді України. У кожному четвертому зверненні на дану проблематику, йдеться про бездіяльність медичних працівників та неналежне ставлення до хворих. Майже 17 відсотків пошти Відділу з питань звернень громадян щодо охорони здоров’я становлять прохання про направлення на лікування до медичних установ в Україні та за кордоном.

 

До Верховної Ради України продовжують надходити звернення громадян з питань аграрної політики і земельних відносин. Усього за звітний період до парламенту надійшло 1,2 тис. листів з цієї тематики. У Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин їх розглянуто 105, 59 – у депутатській фракції Всеукраїнського об’єднання “Свобода” у Верховній Раді України, 37 – у депутатській фракції Комуністичної партії України у Верховній Раді України. Із 730 пропозицій, заяв і скарг громадян на аграрну тематику, опрацьованих працівниками Відділу з питань звернень громадян, майже 58 відсотків становлять листи щодо набуття права власності на землю, приватизації земельних ділянок, безоплатної передачі, прийняття спадщини та виділення паю. Більшість з них – це скарги на зловживання посадовими особами, відповідальними за передачу земельних ділянок у власність або надання їх у користування, тяганину з оформленням та видачею документів, що підтверджують право власності на земельну ділянку тощо.

 

У пошті парламенту залишаються актуальними питання інформаційної політики, діяльності засобів масової інформації – 919 пропозицій, заяв і скарг громадян; діяльності органів місцевого самоврядування – 751; діяльності місцевих органів виконавчої влади – 646; економічної, цінової, інвестиційної, зовнішньоекономічної, регіональної політики та будівництва, підприємництва – 596; екології та природних ресурсів – 586; освіти, науки, науково-технічної, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності – 572; діяльності об’єднань громадян, релігії та міжконфесійних відносин – 555 звернень.

 

Усі пропозиції, заяви і скарги громадян до Верховної Ради України розглядалися згідно з чинним законодавством. Звернення, що містили пропозиції до законопроектів, зареєстрованих Верховною Радою України, вивчалися та узагальнювалися в комітетах Верховної Ради України. Листи, в яких порушувалися питання, що не належали до повноважень Верховної Ради України, надсилалися для вирішення по суті органам виконавчої влади, місцевого самоврядування, органам прокуратури та суду. Аналітичні матеріали доповідалися керівництву Верховної Ради України, передавалися до парламентських комітетів, депутатських фракцій у Верховній Раді України та народним депутатам України для використання в законотворчій роботі.

 

 

 

Відділ з питань звернень громадян

 

Апарату Верховної Ради України

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
09 січня 2024 18:35
25 грудня 2023 18:30
08 грудня 2023 18:27
20 листопада 2023 18:20
20 жовтня 2023 14:15
16 жовтня 2023 11:54