У Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності продовжується робота над підготовкою Концепції реформування органів внутрішніх справ та над відповідними проектами законів України з цього питання.

Очевидно, що для підготовки пакету документів з урахуванням міжнародних, у тому числі європейських стандартів діяльності поліції, зарубіжного досвіду її реформування (деполітизації, децентралізації та демілітаризації), а також їх прийняття у порядку законодавчої процедури потрібен певний час.

В Україні досі залишається чинним Закон України "Про міліцію" від 20 грудня 1990 року, який був ухвалений ще Верховною Радою вже неіснуючої держави (Української Радянської Соціалістичної Республіки).

Народним депутатом України Андрієм Кожем’якіним був підготовлений та зареєстрований у Верховній Раді проект Закону України "Про внесення зміни до Закону України "Про міліцію", реєстр. номер 3091.

Протягом декількох днів, після реєстрації законопроекту, до Комітету звернулися понад 50 представників громадських правозахисних організацій, ЗМІ та окремі громадяни, які підтримуючи положення законопроекту щодо вимог до рівня професійної компетентності осіб, які претендують на зайняття посад у міліції, а також спеціальні вимоги до досвіду роботи, вимоги до напряму підготовки (отриманої особою спеціальності), порядок зайняття вакантної посади у міліції, порядок проходження служби в міліції, присвоєння, зниження та позбавлення спеціальних звань, особливості переміщення по службі, також порядок звільнення зі служби тощо, запропонували конкретні зміни щодо деполітизації та демілітаризації міліції, попередження катувань і корупції в системі МВС).

Автори звернень наголошують на тому, що в Україні фактично збережено радянську систему органів внутрішніх справ з надмірною централізацією, мілітаризацією, бюрократизмом, авторитарно-дисциплінарною моделлю управління, що відповідно є наслідком дуже низького рівня довіри населення до міліції у порівнянні з країнами Європи (де середній рівень довіри складає 75 відсотків). Сьогодні працівники міліції, як наголошують автори звернень,  поводяться не так, як велить їм честь мундира, а нахабно, зверхньо, грубо. У зверненнях висловлюється глибоке занепокоєння ситуацією, яка останнім часом склалася у діяльності органів внутрішніх справ, зокрема, застосування тортур, необґрунтовані затримання громадян, зґвалтування жінок працівниками міліції, політизованість та корумпованість особового складу.

Вважаючи слушними вищезазначені пропозиції, автор законопроекту реєстр. ном.3091, народний депутат України, Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем´якін, відкликав свій законопроект для доопрацювання з урахування пропозицій правозахисників, представників ЗМІ та громадян.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
09 січня 2024 18:35
25 грудня 2023 18:30
08 грудня 2023 18:27
20 листопада 2023 18:20
20 жовтня 2023 14:15
16 жовтня 2023 11:54