Звернення

Голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народного депутата України, генерал-майора Кожемякіна А.А.

 

до Міністра внутрішніх справ України Захарченка В.Ю., Командувача внутрішніх військ МВС України Шуляка С.М., начальника ГУ МВС України Коряка В.В., командира полку міліції особливого призначення «Беркут» Кусюка С.М. та усіх працівників правоохоронних органів України

 

 

25 листопада 2013 року я звертався до вас з Урядовою телеграмою з вимогою забезпечити  особисту безпеку учасників мирних зібрань на підтримку європейської інтеграції України.

При цьому наголошувалось на тому, що відповідно до статті 39 Конституції України, громадяни мають право збиратися мирно  і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації.

У цих умовах відповідно до Закону України "Про міліцію" першим, й найголовнішим, завданням міліції є забезпечення особистої безпеки громадян, захист їх прав і свобод, законних інтересів.

Зверталася увага на тому, що ви особисто несете персональну відповідальність за можливі порушення підлеглими працівниками міліції та військовослужбовцями внутрішніх військ законів України та перевищення ними службових повноважень, застосування ними спеціальних засобів до учасників мітингів, які відстоюють свої конституційні права.

Я закликав вас памятати про офіцерську та генеральську честь.

Попереджав, що у випадку завдання шкоди життю і здоров’ю учасників мирних зібрань працівниками міліції, військовослужбовцями внутрішніх військ, а також так званими «тітушками» я буду наполягати на притягненні вас до суворої відповідальності як таких, що не забезпечили неухильного дотримання вимог Конституції України, допустили протиправні дії, що призвело до тяжких наслідків.

Не зважаючи на публічні заяви Президента України, Міністра внутрішніх справ України та Генерального прокурора України про те, що до учасників мирних зібрань не будуть застосовуватися силові заходи, вночі 30 листопада 2013 року озброєні «до зубів» працівники спецпідрозділів Міністерства внутрішніх справ України без жодних на це законних підстав з особливою жорстокістю застосували силу та спеціальні засоби до студентів, підлітків, жінок, які перебували на Майдані Незалежності і не вчиняли жодних протиправних дій.

Все це свідчить про те, що ви як керівники правоохоронних органів, а також ваші підлеглі хибно розумієте свою роль, визначену законом. Необґрунтованим,  невиправданим і цинічним є ваше рішення щодо застосування сили до учасників мирних зібрань 30 листопада 2013 року.

Переконаний, що такими діями ви особисто провокуєте радикальні настрої у суспільстві, свідомо йдете на демонстрацію та використання спеціальних підрозділів міліції, які за законом повинні працювати виключно в умовах затримання озброєних злочинців, членів ОЗ та припинення терористичних актів.

Ще раз закликаю вас, кожного працівника органів внутрішніх справ, від рядового міліціонера до генерала: припинити порушення конституційних прав і свобод громадян, вважати своїм першим обовязком захищати мирних громадян, суворо дотримуватися Конституції та законів України, керуючись при цьому виключно загальнолюдськими цінностями. В нинішніх умовах для кожного працівника міліції на першому місці мають стояти моральні принципи, а не вказівки командирів щодо застосування сили до мирних людей.

Наполегливо вимагаю від керівників правоохоронних органів усіх рівнів – забезпечити діяльність підлеглих у повній відповідності до Конституції та законів України, створити належні умови для реалізації громадянами їх конституційних прав і свобод, у першу чергу – права на мирні зібрання.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
09 січня 2024 18:35
25 грудня 2023 18:30
08 грудня 2023 18:27
20 листопада 2023 18:20
20 жовтня 2023 14:15
16 жовтня 2023 11:54