Починаючи з листопада 2013 року Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, окремі народні депутати України систематично зверталися до Міністра внутрішніх справ із закликом  забезпечити гарантовані Конституцією України права громадян збиратися мирно, без зброї та висловлювати свої вимоги. Окремо підкреслювалася неприпустимість перевищення міліцією і внутрішніми військами своїх повноважень та важливість суворого дотримання ними вимог чинного законодавства.

Водночас, під час проведення у місті Києві та інших українських містах мирних зібрань з кінця листопада 2013 року по цей час правоохоронними органами, зокрема бійцями спецпідрозділу МВС України “Беркут”, всупереч законодавства України, незаконно, необґрунтовано та неадекватно до ситуації застосовується зброя на ураження мирних маніфестантів, а також груба фізична сила до учасників акцій та представників засобів масової інформації.

В результаті, станом на 24 січня 2014 року п’ять учасників мирних зібрань загинуло, а біля двом тисячам завдані різноманітні тілесні ушкодження, у тому числі, від вибухів різноманітних гранат, начинених різноманітними матеріалами великої вражаючої сили, як то болтами, гайками тощо, застосування яких ось уже майже сторіччя заборонено міжнародно-правовими актами.

Така ситуація викликає особливе занепокоєння, у зв’язку з чим народним депутатом України –  Заступником Голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності М.П. Паламарчуком було подано законопроект «Про статус осіб, які постраждали під час проведення мирних зібрань, гарантії їх соціального захисту», реєстр. № 4017 від 25.01.2014., відтак,на думку автора, держава має взяти відповідальність за такі дії її правоохоронних органів і виплачувати пенсії особам, які постраждали під час мирних зібрань, а також родичам осіб, які загинули під час цих акцій. При цьому передбачається, що реалізація даного законопроекту потребуватиме фінансових витрат з Державного бюджету України у розмірі зменшення у два рази фінансування, передбаченого Законом України “Про Державний бюджет України на 2014 рік” на утримання МВС та Генпрокуратури.

Окрім того, М.П. Паламарчуком з метою захисту майнових прав громадян України, які  брали участь у мирних  зібраннях в м. Києві, інших населених пунктах держави та забезпечення відшкодування матеріальної шкоди, завданої протиправними діями невстановлених осіб майну потерпілих, які брали участь у мирних зібраннях, зареєстровано Проект Закону «Про відшкодування матеріальної шкоди, завданої майну потерпілих осіб під час проведення мирних зібрань внаслідок протиправних посягань» реєстр. №4085 від 04.02.2014.

Зокрема, законопроектом передбачено, що відшкодування шкоди, завданої майновим правам учасників мирних зібрань відбудеться за рахунок перерозподілу частини коштів Державного бюджету України на утримання МВС України, що спонукатиме працівників правоохоронних органів до ефективного попередження та швидкого розслідування кримінальних правопорушень, внаслідок яких завдано шкоду майну потерпілих учасників мирних зібрань.

 

Також 28 січня 2014 року Голова Комітету А. Кожем'якін, заступник Голови Комітету М. Паламарчук та член Комітету С. Сас звернулися до в.о. Прем`єр-міністра України Арбузова С. Г. про виділення коштів для надання допомоги сім`ям осіб, які загинули під час акцій протесту в м. Києві.

Згідно відповіді в.о. Прем`єр-міністра України Арбузова С. Г., зазначене звернення направлено для розгляду в.о. Міністра внутрішніх справ Захарченку В.Ю., в.о. Міністра юстиції України Лукаш О.Л. та в.о. Міністра соціальної політики України Королевській Н.Ю.

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

11 квітня 2024 09:00
01 квітня 2024 14:47
12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
09 січня 2024 18:35
25 грудня 2023 18:30
08 грудня 2023 18:27
20 листопада 2023 18:20