21 березня Голова Комітету Андрій Кожем’якін зустрівся з представником Генерального секретаря Ради Європи Йеруном Шоккенброеком

 

Сторони обговорили особливості розгляду проекту закону «Про прокуратуру» в другому читанні, можливі зміни до Кримінального процесуального кодексу, а також перспективи ухвалення законопроекту «Про державне бюро розслідувань».

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін поінформував учасників зустрічі, що, в зв’язку зі зміною політичної ситуації в країні, більшість членів робочої групи, які раніше розробляли ініційований тодішнім президентом Віктором Януковичем проект закону «Про прокуратуру» й відповідали за його  підготовку до другого читання в парламенті, залишили Україну.

Андрій Кожем’якін нагадав, що прийняття документа в цілому як закону восени 2013 р. було однією з ключових умов для підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. У зв’язку з цим представники фракції ВО «Батьківщина», УДАР і ВО «Свобода» відмовилися від внесених ними поправок до другого читання, однак проект закону так і не було винесено на розгляд сесійної зали в зв’язку з початком громадянського протистояння в країні.

Сторони обговорили низку важливих норм проекту, зокрема, зміни до ст. 16, 17, 24, 25, 41, щодо яких Голова Комітету мав зустріч із керівництвом Венеціанської комісії напередодні анонсованого розгляду документа Верховною Радою.

Андрій Кожем’якін ознайомив представників Ради Європи з порівняльною таблицею до другого читання, куди включено 778 поправок. Один із варіантів передбачає радикальне законодавче реформування органів прокуратури, інший є більш поміркованим.

Який із них зрештою розглядатиме Верховна Рада буде вирішено після консультацій із Головою Верховної Ради, в.о. Президента України Олександром Турчиновим, лідерами депутатських фракцій, виконувачем обов’язків Генерального прокурора Олегом Махніцьким, -- повідомив Голова Комітету. На його думку, в умовах складної політичної ситуації, розгляд проекту може відбутися вподовж кількох наступних місяців. Що ж до змін до Конституції, які, в тому числі, обумовлюють реформування прокуратури, то їхнє остаточне прийняття можливе не раніше кінця 2014 р.

Також Голова Комітету поінформував учасників зустрічі про розроблений ним, представниками Комітету Миколою Паламарчуком та Сергієм Сасом проект змін до Кримінального процесуального кодексу. Мета документа – врегулювати ситуацію, коли правоохоронні органи на свій розсуд приймають суб’єктивні рішення про відмову в реєстрації повідомлень у Єдиному реєстрі досудових розслідувань.

Ще одне питання, яке обговорювалося на зустрічі – перспективи розгляду проекту закону «Про державне бюро розслідувань». Ухвалення цього законодавчого акту є в переліку ініціатив, затверджених у програмі діяльності нового Кабінету Міністрів України. Голова Комітету поінформував про підготовлений ним, групою фахівців та провідними науковими установами проект закону «Про державне бюро розслідувань» (реєстр. №3042). Рішення стосовно його розгляду також ухвалюватиметься після консультацій із депутатськими фракціями та групами у Верховній Раді та представниками уряду.

Представник Генерального секретаря Ради Європи Йерун Шоккенброек подякував Голові Комітету за корисний діалог і підкреслив, що Рада Європи готова надавати експертні консультації Комітету й зацікавлена підтримати процес реформування правоохоронних органів у цей «складний перехідних період». Сторони домовилися продовжувати співпрацю і надалі.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
09 січня 2024 18:35
25 грудня 2023 18:30
08 грудня 2023 18:27
20 листопада 2023 18:20
20 жовтня 2023 14:15
16 жовтня 2023 11:54