25 березня 2015 року відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, на якому було обговорено стан та заходи щодо удосконалення законодавчого забезпечення діяльності територіальних органів управління, слідчих ізоляторів та установ виконання покарань Державної пенітенціарної служби України, та виконання ними законодавчих актів України.

У засіданні взяли учать народні депутати України – члени Комітету, керівництво Державної пенітенціарної служби України, територіальних органів, Міністерства юстиції України, Генеральної прокуратури України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини та представники  громадських організацій.

Відкриваючи виїзне засідання, Голова Комітету Андрій Кожем’якін зазначив, що питання законодавчого забезпечення діяльності органів та установ, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України  є надзвичайно важливим, складним та актуальним. Адже, від якості законодавчого врегулювання суспільних відносин у сфері виконання кримінальних покарань,  забезпечення прав осіб, які перебувають в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах, інших установах - залежить, у першу чергу, їх особиста безпека, здатність держави повернути цих людей суспільству.

 А. Кожем`якін окреслив основні аспекти та завдання Комітету, а також зазначив про законодавчі ініціативи, розроблені ним як народним депутатом України та Комітетом, які були схвалені Верховною Радою України у минулому році.

Зокрема, мова йде про Закон України «Про амністію у 2014 році», «Про пробацію» «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо імплементації до національного законодавства положень статті 19 Конвенції ООН проти корупції», «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо адаптації правового статусу засудженого до європейських стандартів»тощо.

А. Кожем’якін наголосив, що внаслідок дії Закон України «Про амністію у 2014 році» було звільнено 16,3 тисячі засуджених та скорочено строки відбування покарання майже 6 тис. особам, що значно гуманізувало українське суспільство.

«Як результат виконання Закону України від 21.02.2014 року № 746 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо імплементації до національного законодавства положень статті 19 Конвенції ООН проти корупції» судами розглянуто 687 клопотань кримінально-виконавчої інспекції про застосування цього Закону, за результатами яких: 182 особи звільнено від покарання, стосовно 421 особи покарання приведено у відповідність до Закону, а 80-ти особам відмовлено у звільненні від покарання» – зазначив Голова Комітету.

 

Таким чином, у зв’язку з прийняття цих та інших Законів, нової редакції КПК, чисельність контингенту слідчих ізоляторів за минулий рік скоротилася на 6,1 тис. осіб, або на 27,6% (за 2013 рік -  на 8,7 тис. осіб, або на 39,3%). В  установах виконання покараньна 46,8 тис. осіб, або на 45% (за 2013 рік – на 11,1 тис. осіб, або на 10,7%).

Кількість засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, скоротилась на 35 тис. осіб, що становить 32,4% від чисельності на початок минулого року. За 2013 рік чисельність таких засуджених скоротилася на 22,4 тис. осіб, або на 15,8%.

 

«Крім того, така тенденція до скорочення чисельності засуджених та осіб, узятих під варту зберігатиметься й у наступні роки. Оскільки 05.02.2015 року Верховною Радою України прийнято підготовлений Комітетом Закон України «Про пробацію» №160-VIII, який набув чинності 27.02.2015 року та буде введений в дію 27.08.2015 року. Тобто, щоб ця тенденція набула сталості, підведено належну нормативно-правову базу» -  зазначив А. Кожем`якін.

 

На завершення свого виступу Голова Комітету налаштував присутніх на конструктивний діалог з метою напрацювання спільного плану подальших дій у сфері законодавчого врегулювання діяльності ДПтС України.

В свою чергу, Голова Державної пенітенціарної служби України Володимир Палагнюк подякував членам Комітету за увагу до питань законодавчого врегулювання усіх аспектів діяльності підпорядкованих установ, а також поінформував присутніх про законодавчі ініціативи Служби, підтримка яких народними депутатами України шляхом затвердження їх на рівні законів України сприятиме вирішенню багатьох наявних зараз проблем.

Присутні члени Комітету, представники державних органів та громадських організацій висловили свої зауваження з різних сфер діяльності органів та установ ДПтС України.

Так, народний депутат України, перший заступник голови Комітету Ігор Мосійчук серед низки позицій зауважив про необхідність розгляду питання про будівництво нового слідчого ізолятора у м. Києві та можливості евакуації засуджених із установ, що розташовані у м. Маріуполь Донецької області.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська акцентувала увагу на необхідності законодавчого врегулювання питань надання медичних послуг засудженим та особам, узятим під варту, а також вирішення питання пенсійного страхування засуджених. Заступник Міністра юстиції України Гія Гецадзе поділився власним досвідом реформування системи виконання кримінальних покарань у Грузії, а народний депутат України, голова підкомітету Комітету Володимир Мисик висловив інноваційні погляди щодо доцільності розгляду питання про можливість створення приватних колоній та створення умов для забезпечення ефективної економічної діяльності установ виконання покарань.

У рамках засідання також виступили начальник Головного управління нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру Генеральної прокуратури України Василь Кожухар, начальник департаменту охорони, нагляду і безпеки, режиму та контролю за виконанням судових рішень ДПтС України Микола Ільтяй, начальник управління кримінально-виконавчої інспекції ДПтС України Олег Янчук, які поінформували про стан виконання територіальними органами управління, слідчими ізоляторами та установами виконання покарань ДПтС України законодавчих актів України.

Про практичні аспекти діяльності – результати впровадження прогресивних норм законодавства, зокрема Закону України «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу щодо адаптації правового статусу засудженого до європейських стандартів» та інших нормативно-правових актів, та питання, що потребують законодавчого врегулювання зазначили й начальники управлінь ДПтС України в Чернігівській та Кіровоградській областях – Валерій Пісклов і Юрій Ткаченко відповідно.

Власну позицію з порушених питань висловила й представник міжнародної громадської організації «Дім свободи Україна» Тетяна Яблонська, яка виловила твердження, що вирішувати питання системи необхідно розпочинати із вирішення питань соціального захисту та підвищення оплати праці персоналу органів та установ відомства.

Усі висловлені зауваження та пропозиції будуть Комітетом узагальнені та затвердженні на найближчому засіданні Комітету.

        

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
09 січня 2024 18:35
25 грудня 2023 18:30
08 грудня 2023 18:27
20 листопада 2023 18:20
20 жовтня 2023 14:15
16 жовтня 2023 11:54