9 квітня 2013 року в Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності відбулася зустріч Голови Комітету Андрія  Кожем´якіна з заступником директора Програми Amnesty International у Європі та Центральній Азії Давідом Діаз-Жозексом, дссліднецею Amnesty International по Україні Хезою МакГілл, координатором кампанії Amnesty International по Україні Максом Такером та директором Amnesty International в Україні Тетяною Мазур.

            Давід Діаз-Жозекс поінформував присутніх про те, що  11 квітня 2013 року буде оприлюднений звіт за результатами багаторічної роботи Amnesty International в Україні,          Будуть наведені докази порушень прав людини з боку правоохоронних органів в Україні, привернута увага до проблем відсутності відповідальності винних працівників цих органів, неефективних механізмів розгляду скарг та недоліків розслідування випадків порушень прав людини працівниками міліції.

            Голова Комітету Андрій  Кожем´якін поінформував представників Amnesty International про те, що Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності приділяє багато уваги питанням дотримання прав і свобод людини в діяльності правоохоронних органів України. Адже за даними соціологічного дослідження Асоціації українських моніторів прав людини в діяльності правоохоронних органів 60 % опитаних громадян вважають, що від застосування «міліцейського насильства» не застрахований ніхто і загроза стати жертвою такого насильства існує для кожного, незважаючи на його соціальний статус. Комітетом проведені спеціальні слухання з порядком денним «Про дотрнимання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ», ухвалені рекомендації слухань, встановлений контроль за їх виконанням. Також Комететом були організовані та проведені парламентські слухання з порядком денним «Про реформування системи органів МВС України і впровадження європейських стандартів», учасниками слухань були представники всіх правозахисних та міжнародних організацій, зокрема, директор Amnesty International в Україні Тетяна Мазур, виступила з парламентської трибуни по питанню протидії тортурам та жорстокому поводженню в міліції.

            Лише в поточному році Комітет на своєму засіданні, за участі керівників правоохоронних органів України, двічі розглядав питання про неправомірні дії правоохоронців.

            А. Кожем´якін погодився з думкою представників Amnesty International про те, що роль підрозділів внутрішньої безпеки у правоохоронних органах та органів прокуратури в попередженні, викритті фактів та притягненні до відповідальності винних правоохоронців є недостатньою.

            В ході дискусії були обговорені питання щодо застосування нового Кримінального процессуального кодексу України, підготовки проектів нового закону «Про прокуратуру», «Про Національне бюро розслідувань», про створення  зовнішнього незадлежного механізму контролю за діяльністю правоохоронних органів України.  

            Голова Комітету Андрій Кожем’якін запевнив представників Програми Amnesty International, що найближчим часом группою народних депутатів України буде внесений до Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України.

           

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

11 квітня 2024 09:00
01 квітня 2024 14:47
12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
09 січня 2024 18:35
25 грудня 2023 18:30
08 грудня 2023 18:27
20 листопада 2023 18:20