У Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності відбулося обговорення проектів законів про прокуратуру. У заході взяли участь народні депутати, представники Генеральної прокуратури, Служби безпеки, міністерств внутрішніх справ і юстиції, фахівці та експерти.

Голова Комітету Андрій Кожем'якін зазначив, що Комітетом підготовлений до розгляду Верховною Радою у другому читанні законопроект про прокуратуру за реєстр. №0886. Він також повідомив, що робочою групою при Адміністрації Президента України напрацьований новий законопроект про прокуратуру. Цей законопроект направлений у Венеціанську комісію, висновки якої очікуються 10-11 жовтня. За словами А.Кожем'якіна, обидва законопроекти на 50% схожі між собою у принципах і концепціях, покладеними в їх основу.

А.Кожем'якін також нагадав, що профільний Комітет постійно знаходиться у процесі підготовки законодавчих актів щодо реформування прокуратури. "Починаючи з 2008 року Комітетом проведено чотири круглих столи, кілька конференції та інших заходів, на яких обговорювалися ці питання", - повідомив він.

Заступник голови Комітету Володимир Олійник зазначив, що у таких питаннях як реформування органів прокуратури ініціатива має бути за владою. За його словами, під час прийняття законопроекту про прокуратуру найбільш складними будуть перехідні і прикінцеві положення проекту. Він також висловив сподівання щодо того, що цей законопроект має бути прийнятий більш ніж 300 голосами, однак для цього потрібен компроміс усіх політичних сил.

Деякі учасники обговорення, підтримуючи прийняття президентського законопроекту, звертали увагу на те, що у ньому відчуваються тенденції щодо залишення за прокуратурою загального нагляду, деякі норми ставлять під сумнів рівність прокуратури і адвокатів у судовому процесі.

Народний депутат Сергій Сас зазначив, що під час прийняття законопроекту про прокуратуру не має бути жодних регламентних перешкод. Він також висловив зауваження до низки статей законопроекту, підготовленого робочою групою при Адміністрації Президента України.

Народний депутат Андрій Міщенко, аналізуючи президентський законопроект зазначив: "є над чим працювати, адже існує засторога щодо того, що під знаком підписання Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом буде прийнятий закон, який не відповідає європейським стандартам".

Голова підкомітету Геннадій Васильєв під час обговорення зазначив, що головним критерієм прийняття закону про прокуратуру має стати те, щоб цей закон допоміг захистити громадянина від свавілля у судах. "Давайте побудуємо систему захисту держави і громадянина", - наголосив він.

Г.Васильєв також зазначив, що у питання реформування прокуратури "не можна сліпо підходити до рекомендацій". На його думку, будь-яке реформування має проводитися з урахуванням національних особливостей.

Секретар Комітету Віталій Журавський наголосив на тому, що питання прийняття нового закону про прокуратуру є нагальним, а тому необхідно докласти всіх зусиль в цьому напрямі. «Підготовлений робочою групою при Адміністрації Президента України новий законопроект увібрав у себе всі найкращі попередні напрацювання», - зазначив він.

Підсумовуючи, Голова Комітету А.Кожем'якін зазначив, що нам потрібно докласти всіх зусиль задля прийняття такого закону про прокуратуру, який би дійсно відповідав європейським стандартам та забезпечував всемірне утвердження верховенства права та закону.

А.Кожем'якін запросив учасників обговорення до участі у наступних заходах Комітету.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
09 січня 2024 18:35
25 грудня 2023 18:30
08 грудня 2023 18:27
20 листопада 2023 18:20
20 жовтня 2023 14:15
16 жовтня 2023 11:54