Про особистий прийом громадян головами комітетів

Верховної Ради України, головами депутатських фракцій

у Верховній Раді України під час роботи другої сесії

Верховної Ради України сьомого скликання

 

 

 

Відповідно до графіка особистого прийому громадян головами комітетів Верховної Ради України, головами депутатських фракцій у Верховній Раді України під час роботи другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання в приймальні Верховної Ради України відбулися, як і було заплановано, 35 особистих прийомів громадян, які провели голови, перші заступники, заступники голів комітетів та депутатських фракцій у Верховній Раді України, народні депутати України.

 

Усього на особистих прийомах побував 681 відвідувач, від яких отримано 813 звернень, з яких 737 – письмових та 76 – усних. Це на 447 відвідувачів та 557 звернень більше, ніж під час роботи одинадцятої сесії Верховної Ради України шостого скликання, та відповідно на 219 відвідувачів та 304 звернення більше, ніж під час роботи десятої сесії Верховної Ради України шостого скликання. Переважна більшість громадян, які побували на особистих прийомах у Верховній Раді України, – мешканці м. Києва (389 осіб), Київської (83), Чернігівської (42), Вінницької (26), Сумської (17), Черкаської (15) областей, Автономної Республіки Крим (15 осіб).

 

Під час роботи другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання відвідувачі подали головам парламентських комітетів, головам депутатських фракцій у Верховній Раді України 77 колективних звернень, які підписали 716 громадян. 265 заяв і скарг, або 32,4% від загальної кількості звернень, поданих відвідувачами на особистих прийомах, виявилися повторними. Це свідчить про те, що органи виконавчої влади, правоохоронні та судові органи, органи місцевого самоврядування приділяють недостатню увагу зверненням громадян, часто відмовляють у розгляді та вирішенні по суті їх законних вимог.

 

Найбільше громадян зверталися до керівництва депутатських фракцій у Верховній Раді України. Зокрема, члени депутатської фракції Політичної партії «УДАР Віталія Кличка» народні депутати України Аверченко С.М., Гінка Я.Я., Побер І.М., Продан О.П., Ткачук Г.В., Чернега Р.Т. прийняли 85 відвідувачів. До членів депутатської фракції Партії регіонів народних депутатів України Бушка І.І., Гайдоша І.Ф., Горохова С.О., Дзоз В.О., Дудки В.В., Лютікової В.І., Сальдо В.В., голови депутатської фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Тягнибока О.Я., заступника голови депутатської фракції  Мохника А.В. та членів цієї фракції народних депутатів України Гелевея О.І., Головка М.Й., Іллєнка А.Ю., Леонова Е.В., Мірошниченка І.М., членів депутатської фракції «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» народних депутатів України Андрієвського Д.Й., Ар’єва В.І., Бриченка І.В., Бурбака М.Ю. звернулися відповідно 60, 59, 47 осіб.

 

Серед керівництва парламентських комітетів найбільше громадян прийняли: голова та заступник голови Комітету Верховної  Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Чумак В.В. та Ярема В.Г. – 38 осіб; перший заступник голови Комітету Верховної  Ради України з питань верховенства права та правосуддя Махніцький О.І. – 34; голова Комітету Верховної  Ради України з питань охорони здоров’я Бахтеєва Т.Д. – 33; член  Комітету Верховної  Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності народний депутат України Королюк В.А. – 29; голова Комітету Верховної  Ради України з питань соціальної політики та праці Цибенко П.С. – 28; голова Комітету Верховної  Ради України з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Кужель О.В. – 26; голова Комітету Верховної  Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Сушкевич В.М. і голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Сех І.І. – по 22; голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкан В.В. – 21 особу.

 

Упродовж лютого – червня 2013 року до голів парламентських комітетів, голів депутатських фракцій у Верховній Раді України звернулися 523 пенсіонери, 39 – безробітних, 13 – працівників бюджетної сфери, шість –  підприємців, два – робітники, один – державний службовець. З їх числа за захистом та допомогою зверталися переважно соціально незахищені категорії громадян. Зокрема, отримано 125 звернень від інвалідів війни, 92 – інвалідів І-ІІІ груп, 48 – дітей війни, 25 – ветеранів праці, 24 – учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, 11 – осіб, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, шість – матерів-героїнь, п’ять – інвалідів Великої Вітчизняної війни, чотири – багатодітних сімей, три – учасників війни, по два – учасників бойових дій, одиноких матерів, одне – від дитини-інваліда.

 

Як свідчить аналіз, на характері пропозицій, заяв та скарг громадян до голів парламентських комітетів, голів депутатських фракцій у Верховній Раді України значною мірою позначилися недостатня правова підготовка населення та безпідставна відмова в розгляді звернень громадян по суті порушених ними питань працівниками органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, фінансова та політична криза, дефіцит бюджетних коштів, зниження життєвого рівня населення, безробіття.

 

Усього під час роботи другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання на особистих прийомах голів парламентських комітетів, голів депутатських фракцій у Верховній Раді України відвідувачами порушено 819 питань.

 

За статистикою, найчастіше відвідувачів приймальні Верховної Ради України турбували проблеми забезпечення законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян. Так, 248 питань, або 30,3% від загальної кількості питань, порушених на особистих прийомах голів парламентських комітетів, голів депутатських фракцій у Верховній Раді України, стосувалися цієї тематики. Громадяни продовжували скаржитися на діяльність представників судової гілки влади, зокрема, на порушення норм процесуального права, винесення неправомірних рішень та вироків, хабарництво, тяганину в судах. Непоодинокими є звернення з приводу корупційних дій працівників правоохоронних органів, фальсифікації ними кримінальних справ, тяганини зі слідством, самоусунення працівників прокуратури всіх рівнів від здійснення нагляду за додержанням і належним застосуванням законів, формального  ставлення до виконання своїх службових обов’язків, відсутності належного реагування на звернення  громадян.

 

Тематичний аналіз пропозицій, заяв і скарг громадян до народних депутатів України свідчить, що однією з найневрегульованіших залишається також соціальна сфера. Кількість питань щодо соціального захисту становила 184, або 22,5% від загальної кількості питань, порушених відвідувачами на особистих прийомах у голів парламентських комітетів, депутатських фракцій у Верховній Раді України. Більшість громадян похилого віку зазначили, що держава не повною мірою забезпечує їм належний рівень пенсійного забезпечення, вимагали встановити соціальну справедливість у розмірах пенсій, наголошували на необхідності внесення змін до чинного пенсійного законодавства. Таких звернень надійшло 70, або 38% від загальної кількості питань з цієї тематики.

 

Значна кількість відвідувачів з-поміж незахищених верств населення зверталися з проханнями надання матеріальної допомоги, здебільшого на  придбання ліків, продуктів харчування, навчання  дітей, ремонт житла тощо – 29 (15,8%).

 

Як свідчить аналіз, значне місце у зверненнях громадян на особистих прийомах голів комітетів Верховної Ради України, голів депутатських фракцій у Верховній Раді України, як і під час попередніх сесій, займали проблеми житлової та аграрної політики і земельних відносин. У лютому – червні 2013 року порушено по 63 питання з цієї тематики, або по 7,7% від їх загальної кількості. Серед них переважали звернення щодо забезпечення житлом громадян, які мають право на його одержання (51, або 81% від загальної кількості питань з цієї тематики). Відвідувачів також турбували непоодинокі випадки порушення норм містобудування, забудови та реконструкції житла, проблеми будівництва соціального житла для малозабезпечених верств населення, ремонту житлового фонду. Досить суттєвою залишалася кількість питань порушення права власності на землю, приватизації земельних ділянок, набуття на підставі цивільно-правових угод, безоплатної передачі, прийняття спадщини, виділення паю – 50, або 79,4% від загальної кількості питань з цієї тематики. 

 

Під час особистих прийомів відвідувачів приймальні Верховної Ради України  турбували і питання охорони здоров’я (60, або 7,3% від загальної кількості питань, порушених на особистих прийомах), особливо питання бездіяльності працівників охорони здоров’я, неналежного ставлення до хворих, роботи МСЕК, визначення групи інвалідності, забезпечення засобами лікування та протезування, направлення на лікування до медичних установ України та за кордоном – 43, або 71,7% від загальної кількості питань з цієї тематики.

 

За даними статистики, актуальними залишалися під час особистих прийомів заяви і скарги щодо питань праці та заробітної плати, у тому числі з приводу порушень чинного законодавства при звільненні та поновленні на роботі, призначенні та виплаті регресу, оплаті праці, виплаті заборгованості  із  заробітної  плати,  діяльності  служб зайнятості населення.

 

Непоодинокими були також звернення з питань фінансової, податкової, митної політики (32, або 3,9% від їх загальної кількості). У більшості з них мова йшла про повернення заощаджень, необхідність розв’язання проблем, породжених фінансово-економічною кризою, передусім у банківській системі України, внесення змін до законодавства. Відвідувачі просили захисту від свавілля комерційних фінансових установ, які всупереч чинному законодавству відмовляють вкладникам у поверненні їхніх коштів.

 

На особистих прийомах відвідувачів турбували проблеми комунального господарства. У зверненнях громадян порушено 23 таких питання, або 2,8% від їх загальної кількості. Найактуальнішими серед них залишаються питання опалення, газифікації, водопостачання, експлуатації, утримання, ремонту державного житлового фонду та комунальних мереж, внесення змін до чинного законодавства.

 

Насичене подіями політичне життя в державі сприяє тому, що досить суттєвою залишається кількість звернень щодо діяльності Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України. Так, під час особистих прийомів у лютому – червні 2013 року їх отримано 22, або 2,7% від загальної кількості питань. Громадяни відчули чітку та злагоджену роботу усіх гілок влади, адже лише від їхньої згуртованості залежить ефективність дій у протистоянні викликам сьогодення.

 

На часі залишаються звернення, що стосуються питань екології та природних ресурсів (15, або 1,8% від їх загальної кількості). Насамперед це питання збереження парків, скверів, зелених насаджень, охорони повітряного басейну, лісів та водоймищ, прирічкових територій, ліквідації радіаційного забруднення, реалізації плану робіт зі зняття ЧАЕС з експлуатації.

 

Усі письмові звернення громадян, отримані під час особистих прийомів, розглядалися і опрацьовувалися у секретаріатах парламентських комітетів та депутатських фракцій у Верховній Раді України. За результатами особистого прийому громадян головами комітетів Верховної Ради України, депутатських фракцій у Верховній Раді України давалися відповідні доручення, які разом із зверненнями громадян надсилалися до компетентних органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

 

Відділом з питань звернень громадян Апарату Верховної Ради України отримано 654 відповіді від органів державної влади та органів місцевого самоврядування за результатами розгляду звернень громадян, поданих на особистих прийомах, 76 звернень знаходяться на контролі.

 

 

 

Відділ з питань звернень громадян

 

Апарату Верховної Ради України

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 09:00
11 квітня 2024 09:00
01 квітня 2024 14:47
12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
09 січня 2024 18:35
25 грудня 2023 18:30
08 грудня 2023 18:27