КОМІТЕТ РЕКОМЕНДУЄ ВЕРХОВНІЙ РАДІ ПРИЙНЯТИ ЗА ОСНОВУ ПРОЕКТ ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ПРОКУРАТУРУ» РЕЄСТР. №3541, ВНЕСЕНИЙ ПРЕЗИДЕНТОМ УКРАЇНИ

 

На засіданні Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності 6 листопада проект закону «Про прокуратуру», поданий Президентом України, представив Радник Глави держави Андрій Портнов.

Доповідач підкреслив, що ухвалення цього законодавчого акта є міжнародним зобов’язанням України перед Радою Європи. Він акцентував увагу на основних положеннях проекту, який отримав позитивний висновок Венеціанської комісії.

Зокрема, пропонується повністю скасувати функцію нагляду прокуратури за додержанням законодавства, що дозволить чітко розмежувати відповідальність відповідних державних органів за ту чи іншу сферу діяльності. Важливим наслідком скасування загального нагляду стане зменшення кількості перевірок. Також прокурор позбавляється права безперешкодного проходу на підприємства.

Радник Президента України наголосив, що прокурор та адвокат матимуть рівні можливості представляти свою позицію в судовому процесі. Крім того, проектом закону передбачено вичерпний перелік обставин, які обумовлюють представництво прокурорами інтересів держави в суді. У зв’язку з цим відбувається посилення ролі інституту безоплатної правової допомоги, зокрема, через розширення мережі таких центрів, які надаватимуть послуги не тільки в кримінальному, а й в цивільному та господарському законодавстві. Президентом України прийнято рішення забезпечити в липні 2014 року наявність цих закладів у кожному районному центрі.

Андрій Портнов зазначив, що пропонується перейти до трирівневої системи прокуратуриГенеральна, регіональна та місцева прокуратура. В зв’язку з цим ліквідовуються 122 прокуратури.

Відповідаючи на запитання членів Комітету доповідач зазначив, що при доопрацюванні законодавчого акта враховано найбільш суттєві зауваження Венеціанської комісії, окрім тих, які стосуються внесення змін до Конституції України. Він уточнив, що розслідувати підозри про скоєння злочинів співробітниками правоохоронних органів буде Державне бюро розслідувань.

На засіданні Комітету альтернативний проект закону «Про прокуратуру» (реєстр. №3541-1) представили керівники фракцій Батьківщина Арсеній Яценюк, УДАРуВіталій Кличко, ВО «Свободи» Олег Тягнибок, а також один із авторів проекту – Голова Комітету з питань боротьби з організованою злочинність і корупцією, член фракції УДАР Віктор Чумак.

Промовці наполягали, що, не зважаючи на значну схожість поданих проектів, опозиційний законодавчий акт є більш досконалим.

За підсумками обговорення члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти поданий Президентом України проект закону «Про прокуратуру» в першому читанні. За це рішення проголосували 9 членів комітету, проти – 6. Члени комітету аргументували своє рішення, в тому числі й тим, що альтернативний проект закону не пройшов експертизи Венеціанської комісії.

Також Комітет доручив Заступнику Голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимиру Олійнику очолити робочу групу, куди увійдуть всі члени профільного комітету, для доопрацювання законопроекту.

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 09:00
24 квітня 2024 09:00
11 квітня 2024 09:00
01 квітня 2024 14:47
12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
09 січня 2024 18:35
25 грудня 2023 18:30