30 березня 2015 року у Комітеті відбулася зустріч зі Спеціальним Представником Генерального секретаря Ради Європи в Україні паном Крістосом Джакомопулосом.

Під час зустрічі основна увага сторін була присвячена обговоренню питання подальшої підготовки проекту Закону України «Про Державне бюро розслідувань», перспективи його прийняття та роль Ради Європи в цьому процесі, зважаючи на попереднє співробітництво з Радою Європи у контексті реформування системи кримінальної юстиції в Україні.

Голова Комітету Андрій Кожем’якін відзначив, що питання необхідності створення Державного бюро розслідувань вперше було підняте працівниками правоохоронних і судових органів, науковцями, представниками міжнародних організацій ще у кінці 90-х років минулого століття.

Лише після прийняття у новій редакції Кримінального процесуального кодексу України у квітні 2012 року справа зрушилась, оскільки створення Державного бюро розслідувань передбачено положеннями Прикінцевих та Перехідних положень КПК, згідно з якими окремі його норми вводяться в дію з дня створення бюро.

Додатковим аргументом, за словами Голови Комітету,  розробки такого проекту було те, що відповідно до Перехідних положень Конституції України прокуратура продовжує виконувати функцію попереднього слідства – до сформування системи досудового слідства і введення в дію законів, що регулюють її функціонування.

“Тому, для формування дієвої системи досудового слідства, а відтак виконання вимог Перехідних положень Конституції України та Прикінцевих і Перехідних положень КПК України, є об’єктивна необхідність у прийнятті законопроекту “Про Державне бюро розслідувань”, - зазначив Андрій Кожнм’якін.

Голова Комітету також наголосив на тому, що законопроект реєстр. №2114 “Про Державне бюро розслідувань” є системним законопроектом.  Він визначає правові основи організації та діяльності Державного бюро розсувань, головним завданням якого є запобігання і протидія злочинам як найбільш небезпечним кримінальним правопорушенням.

Андрій Кожемякін також висловив сподівання на те, що вже наприкінці квітня цей законопроект буде прийнятий як Закон.

У свою чергу, Крістос Джакомопулос привітав роботу Комітету над законопроектом та висловився за якнайшвидший розгляд його Верховною Радою України. Пан Джакомопулос також вказав на незначні недоліки, які необхідно буде врахувати при підготовці законопроекту до другого читання.

По завершенні зустрічі було домовлено, що офіс Ради Європи надасть свій експертний висновок до вказаного проекту Закону.

Сторони також домовилися про подальшу плідну співпрацю над вдосконаленням законодавства у сфері кримінальної юстиції.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

11 квітня 2024 09:00
01 квітня 2024 14:47
12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
09 січня 2024 18:35
25 грудня 2023 18:30
08 грудня 2023 18:27
20 листопада 2023 18:20