16 червня 2015 року на базі Підкомітету по роботі з Державної пенітенціарною службою України Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності під керівництвом Голови цього підкомітету,  народного депутата України Юрія Мірошниченка, відбулася друга робоча зустріч по темі: "Законодавче забезпечення дотримання прав людини в пенітенціарній системі України".

Серед присутніх були народні депутати України; представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Рахманний Микола Іванович; Директор департаменту охорони, нагляду і безпеки, режиму та контролю за виконанням судових рішень Державної пенітенціарної служби України Ільтяй Микола Петрович; начальник управління режиму, нагляду і безпеки департаменту охорони, нагляду і безпеки, режиму та контролю за виконанням судових рішень ДПтС України Остренко Іван Миколайович; лідери і представники громадських правозахисних організацій, науковці, експерти, фахівці та інші.

За результатами попередньої  зустрічі було прийнято рішення розвивати два напрямки співпраці: законотворчий і прикладний та прийнято рішення про створення робочих підгруп з наступних актуальних питань: вдосконалення законодавства; довічно ув’язнені; соціально-економічні права засуджених, у тому числі  лікування; захист персоналу пенітенціарної служби; ресоціалізація звільнених осіб; правовий статус засуджених і умови їх утримання в закладах пенітенціарної служби; права потерпілих; пробація.

Учасниками першої робочої зустрічі було також  підготований  для розгляду ряд законодавчих ініціатив:

 

1.    Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про попереднє ув’язнення» щодо імплементації окремих стандартів Ради Європи»;

2.    Проект Закону України «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо удосконалення порядку застосування до засуджених заходів заохочення і стягнення»;

3.    Проект Закону України «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо гуманізації порядку і умов виконання покарань)»;

4.    Проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо гуманізації кримінальної відповідальності жінок»;

5.    Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення доступу до правосуддя осіб, які утримуються в установах попереднього ув’язнення та виконання покарань»;

6.    Проект Закону України «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо удосконалення гарантій права засуджених на відбування покарання за місцем проживання до засудження або місця постійного проживання родичів»;

7.    Рекомендації ВГО «Всеукраїнський центр правової допомоги «Громадський захисник»  по внесенню змін до Кримінально-виконавчого кодексу України;

8.    ; Зауваження ГО «Донецький Меморіал» до Проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання кримінальних покарань та прав засуджених»;

9.    Проект Концепції державної політики у сфері виконання кримінальних покарань від Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В.В. Сташиса НАПрН України

Зазначені питання викликали жваву дискусію серед присутніх.

         Так, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Рахманний Михайло Іванович прокоментував декілька моментів по запропоновани законодавчим ініціативам: «Перепрофіліювання слідчих ізоляторів в установи виконання покарань суперечить чинному законодавству. Створення секторів максимального рівня безпеки у секторах середнього рівня безпеки суперечить принципам організації заходів щодо забезпечення безпеки у виправних колоніях»

Він також акцентував увагу на тому, що люди, які відбувають покарання у вигляді арешту, скоїли незначні злочини. Водночас, умови відбування ними покарання майже такі ж, як і умови відбування покарання особами, засудженими до довічного позбавлення волі.

Ільтяй Микола Петрович, Директор департаменту охорони, нагляду і безпеки, режиму та контролю за виконанням судових рішень Державної пенітенціарної служби України звернув увагу, що Пенітенціарна служба активно співпрацює з Комітетом та правозахисними організаціями.

Старший асистент з пенітенціарних питань Консультативної місії Європейського союзу в Україні Вадим Човган у своїй доповіді представив учасникам зібрання ряд своїх законодавчих ініціатив, пропозицій та зауважень по реформуванню кримінально-виконавчого законодавства України у світлі міжнародних стандартів.

Він зауважив, що розроблений ним Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про попереднє ув’язнення» ґрунтується зокрема на розроблених рекомендаціях Комітету з запобігання катуванням Ради Європи та Конвенції Європейського суду з прав людини.

Даний законопроект викликав багато дискусій серед учасників, але, в цілому отримав позитивний відгук і на засіданні було прийняте рішення його підтримати та доопрацювати.

Присутня на засіданні робочої групи народний депутат України, Голова підкомітету з міжнародно-правових питань та парламентського контролю за виконанням Україною міжнародних зобов'язань Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Луценко Ірина Степанівна зазначила, що під час розробки законопроектів по темі пенітенціарної системи необхідно в першу чергу звернути увагу на наступні питання: персонал, психологічна підготовка, освіта; у другу чергу – заробітна плата і соціальні гарантії.

«У Державній пенітенціарній службі мають бути такі умови, такий персонал, – щоб людина, яка там відсидить п’ять чи сім років або навіть більше – вийшла звідти і була адаптованою до суспільства, могла повернутися на роботу і знову жити нормальним життям», – акцентувала увагу на існуючих проблемах Ірина Луценко.

Свої законопроекти також представила Ірина Станіславівна Яковець, старший науковий співробітник сектора дослідження проблем кримінально-виконавчого законодавства Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В.В.Сташиса НАПрН України, зокрема розроблений нею проект Закону України «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо удосконалення порядку застосування до засуджених заходів заохочення і стягнення»

Учасниками робочої зустрічі даний законопроект було підтримано і вирішено доопрацювати протягом тижня .

 Аналогічне рішення було прийнято стосовно проекту Закону України Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо гуманізації порядку і умов виконання покарань)», також  представленого Іриною Яковець.

Але найбільше дискусій серед присутніх на робочій зустрічі викликав законопроект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо гуманізації кримінальної відповідальності жінок».

«Даним законопроектом пропонується скасування покарання у виді довічного позбавлення волі щодо жінок. Нині довічне покарання відбуває лише 24 жінки і їх число не збільшується вже протягом тривалого часу. Прийняття даного закону сприятиме покращенню кримінальної політики щодо жінок та  зменшенню витрат з боку держави на їх утримання», – охарактеризувала сутність законопроекту його автор Ірина Яковець.

Головуючий на зустрічі Юрій Мірошниченко запропонував учасникам дискусії значно доопрацювати даний законопроект, враховуючи всі пропозиції та зауваження, що були висловлені присутніми.

На при кінці зустрічі Голова підкомітету по діяльності Державної пенітенціарної служби України  Юрій Мірошниченко подякував всім присутнім за активну роботу і плідну дискусію.

-« Я впевнений, що наша з Вами робота буде мати важливе значення з точки зору подальшого законотворчого процесу у нашому Парламенті» - зазначив він.

Наступна робоча зустріч запланована на вересень 2015 року.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

02 травня 2024 17:00
26 квітня 2024 09:00
24 квітня 2024 09:00
11 квітня 2024 09:00
01 квітня 2024 14:47
12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
09 січня 2024 18:35