Законопроектом пропонується запровадження в Україні інституту заочного кримінального переслідування, який у законопроекті  названий "спеціальним розслідуванням".

Він вводиться з метою забезпечення принципу невідворотності покарання у випадках, коли підозрюваний (обвинувачений), знаходячись поза межами України, переховується від органів слідства та суду, ухиляється від кримінальної відповідальності.

Заочне провадження буде можливим при розслідуванні окремих злочинів проти основ національної безпеки України, злочинів, пов’язаних з терористичною діяльністю, умисних вбивств, корупційних злочинів та злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Оскільки Комітету було доручено доопрацювати зазначений законопроект та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні, 03 вересня 2014 року на засіданні Комітету було розглянуто порівняльну таблицю до проекту Закону (реєстр. №4448а).

До законопроекту надійшло 15 пропозицій від народних депутатів України,  з яких 7 пропонується врахувати, 2- врахувати частково,  6 – відхилити.

Комітетом, пропонується відхилити ті пропозиції, які суперечать самій концепції законопроекту або звужують його зміст.

Водночас, пропонується врахувати ті пропозиції, які забезпечують, у першу чергу, гарантію прав підозрюваних, обвинувачених передбачених Конституцією України, Кримінальним процесуальним кодексом, Європейською Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод та ін. Зокрема, щодо забезпечення права на захист, доступу до правосуддя, змагальності сторін, на справедливий судовий розгляд.

Для цього, у законопроекті пропонується зазначити, що:

- зміст та форма кримінального провадження за відсутності підозрюваного або обвинуваченого  повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження. Сторона обвинувачення зобов’язана використати всі передбачені законом можливості для дотримання прав підозрюваного чи обвинуваченого (зокрема, прав на захист,  на доступ до правосуддя, таємницю спілкування, невтручання в приватне життя);

- суд у судовому рішенні за наслідками кримінального провадження у якому здійснюється спеціальне досудове розслідування повинен обґрунтувати, чи були здійснені стороною обвинувачення всі можливі передбачені законом заходи щодо дотримання прав підозрюваного чи обвинуваченого на захист та доступ до правосуддя.

Також пропонується врахувати пропозицію, яка передбачає покарання у виді конфіскації майна за злочини, передбачені статтями 109-114, 258-258-4 та 260-261 КК як факультативне. Тобто, з конфіскацією майна або без такої, в залежності від злочину та корисливого мотиву винного.

Головне юридичне управління Апарату Верховної Ради України висловило до законопроекту ряд зауважень. 

Також Комітетом отримано експертний висновок від ОБСЄ в Україні щодо відповідності законопроекту міжнародним правовим актам, який в цілому є схвальним.

Таким чином, здійснивши ґрунтовний аналіз положень законопроекту, народні депутати України - члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект в другому читанні та в цілому.

При цьому, на засіданні Комітету порушувалося питання щодо притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які переховуються від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, а також іншій території України, на якій здійснення кримінальної провадження є неможливим. Як варіант, було запропоновано Прикінцеві положення законопроекту доповнити наступним змістом:

«Спеціальне досудове розслідування (та/або спеціальний судовий розгляд) може бути розпочате на підставах та у порядку, визначеному законом, відносно особи (підозрюваного, обвинуваченого, крім неповнолітнього), яка переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності, якщо вона перебуває на тимчасово окупованій території України, а також на території проведення антитерористичної операції чи іншій території України, на якій здійснення кримінального провадження є неможливим».

Це дасть змогу органам слідства та судам притягувати до відповідальності осіб, які вчинили злочин та переховуються на зазначених територіях. 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

11 квітня 2024 09:00
01 квітня 2024 14:47
12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
09 січня 2024 18:35
25 грудня 2023 18:30
08 грудня 2023 18:27
20 листопада 2023 18:20