На зустрічі були присутні: народні депутати України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Лутковська Валерія Володимирівна, Перший заступник Голови Державної пенітенціарної служби України Ошовський Віталій Іванович, лідери і представники більше 40-ка громадських правозахисних організацій, науковці, експерти, фахівці, керівник департаменту зовнішніх зв’язків Української греко-католицької церкви Олекса Петрів та інші.

Широке коло учасників робочої зустрічі стало запорукою її змістовних дискусій  та успішного проведення.

Головуючий на зустрічі – народний депутат України Юрій Мірошниченко – голова підкомітету  по роботі з Державною пенітенціарною службою України – зазначив, що Підкомітет, який він очолює, займається питаннями законодавчого забезпечення діяльності органів виконання покарань, кримінально-виконавчого законодавства та законодавства про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі тощо.

«На даний час у нашому Комітеті на розгляді перебувають наступні законопроекти з питань компетенції Підкомітету: 1) Про внесення змін до Закону України «Про державну кримінально-виконавчу службу України» щодо призначення керівника центрального органу виконавчої влади (реєстр. № 2560); 2) Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про пробацію» (реєстр. № 2388); 3) Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо поліпшення умов тримання засуджених) (реєстр. № 2685); 4) Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за злісну непокору вимогам адміністрації установи виконання покарань (реєстр. № 2708)», – уточнив голова підкомітету.

Юрій Мірошниченко звернув увагу на те, що 14 травня Верховною Радою України було ухвалено в цілому Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регулювання діяльності капеланів в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України) (реєстр. №1154), автором якого він є. Народний депутат також відзначив, що даний законопроект був розроблений у співпраці з експертами Центру ефективного управління.

Присутній на робочій зустрічі Перший заступник Голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат України  Ігор Мосійчук, під час свого виступу, запропонував провести парламентські слухання з питань дотримання прав людини в пенітенціарній системі України.

Взявши участь в обговоренні проблем законодавчого забезпечення дотримання прав людини в пенітенціарній системі України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська акцентувала увагу на тому, що люди, які відбувають покарання у вигляді арешту, скоїли незначні злочини. Водночас, умови відбування ними покарання майже такі ж, як і умови відбування покарання особами, засудженими до довічного позбавлення волі.

Окремої уваги, на думку Уповноваженого, заслуговують проблеми порушення права засуджених осіб на листування, переведення засуджених осіб до установ, які розташовані в регіонах, де проживають їхні близькі родичі.

Валерія Лутковська також наголосила на порушенні прав засуджених осіб щодо відшкодування з їхнього заробітку витрат на харчування та на проблемі тримання у слідчих ізоляторах осіб, хворих на активні форми туберкульозу.

Перший заступник Голови Державної пенітенціарної служби України Віталій Ошовський у своєму виступі звернув увагу на заходи, які запроваджуються ДПтС України щодо покращення ситуації у сфері дотримання прав людини у закладах та установах пенітенціарної системи.

Голова правління Міжнародної громадської організації “Міжнародна Ліга захисту прав громадян України” Едуард Багіров запропонував учасникам зустрічі організувати робочу групу для відвідання установ ДПтС України, які знаходяться в Донецькій та Луганській областях.

У свою чергу, Олег Андрієнко, Голова Всеукраїнської профспілки персоналу органів та установ пенітенціарної служби під час свого виступу акцентував на проблемах, які існують у сфері забезпечення прав та гідних умов праці для співробітників пенітенціарної служби України.

Директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров зазначив, що їхньою організацією нещодавно було підготовлено та опубліковано ґрунтовне видання по темі «Дотримання прав людини в пенітенціарній системі України», до якого також були включені рекомендації щодо законодавчого забезпечення реалізації цього питання.

Євген Юхимович також представив учасникам зустрічі ще одну працю, яка вийшла під його редакцією «Виконання рішень  Європейського суду з прав людини в Україні».

Ірина Яковець, старший науковий співробітник сектора дослідження проблем кримінально-виконавчого законодавства Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В.В.Сташиса НАПрН України старший науковий співробітник сектора дослідження проблем кримінально-виконавчого законодавства Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В.В.Сташиса НАПрН України та Андрій Гель,  доцент кафедри правознавства Вінницького національного аграрного університету,  у своєму виступі звернули увагу на те, що галузь кримінально-виконавчого права потребує системних змін, у першу чергу – усунення «недолугостей» у законодавстві. На їхню думку, це стосується наступних питань: довічне позбавлення волі, особливо, жінок; арешт як міра покарання; проблема ресоціалізації засуджених, побутові умови ув’язнених, соціальні права персоналу ДПтС та ін.

Ірина Яковець зазначила, що вже направила на розгляд Підкомітету ряд законодавчих рекомендацій по врегулюванню цих питань.

Керівник Ради правозахисної організації «Донецький Меморіал» Олександр Букалов у своєму зверненні до учасників робочої зустрічі відзначив, що важливим питанням, яке потребує розгляду, також є демілітаризація пенітенціарної служби.

Олександр Букалов також представив учасникам зібрання свої зауваження  по Висновку на проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заміни довічного позбавлення волі більш м'яким покаранням» (реєстр. № 2292).

Адвокат Ігор Шалімов, у свою чергу, зазначив, що Кримінально-виконавчий кодекс має бути розписаний детальніше і якісніше, аби не тільки професіональні юристи, але й звичайні практики могли до нього звертатися.

Кризовий психолог, керівник громадської організації «СНАМІ» Олександр Войтенко підтримав ідеї учасників робочої зустрічі щодо демілітаризації ДПтС та наголосив, що пенітенціарна служба має з каральної перетворитися на виховальну.

Старший асистент з пенітенціарних питань Консультативної місії Європейського союзу в Україні Вадим Човган у своїй доповіді представив учасникам зібрання ряд своїх пропозицій та зауважень по реформуванню кримінально-виконавчого законодавства України у світлі міжнародних стандартів.

Ветеран кримінально-виконавчої служби України Іван Штанько, який очолює Всеукраїнську громадську організацію «Асоціація ветеранів ДКВС України» відзначив, що держава має приділяти більше уваги захисту прав потерпілих, оскільки кожен четвертий в місцях позбавлення волі має борги за виконавчими листами.

Присутній на робочій зустрічі Керівник Департаменту зовнішніх зв'язків Української Греко-Католицької Церкви, митрофорний протоієрей Олекса Петрів подякував Юрію Мірошниченко за розроблений ним законопроект про регулювання діяльності тюремних капеланів і зауважив, що цей законопроект реалізує право на сповідь для представників всіх конфесій серед ув'язнених та працівників ДПтС і, що це хороший здобуток у сфері співпраці церкви та держави.

Адвокат Ягунов Дмитро, у свою чергу, попросив учасників звернути увагу і на закон про пробацію та розглянути його в рамках роботи підкомітету.

Голова громадської організації «Поряд з Вами» Андрій Діденко під час робочої зустрічі підняв ще одне важливе питання, яке стосується довічно ув’язнених і звернув увагу присутніх на те, що в українському законодавстві відсутня процедура перегляду справ довічно ув'язнених і це необхідно виправляти.

Всі учасники зібрання відзначили, що проведення даної робочої зустрічі стало значним кроком вперед на шляху налагодження ефективної співпраці народних депутатів, Державної пенітенціарної служби, Уповноваженого з прав людини, науковців, експертів, фахівців та громадських об’єднань.

У своєму завершальному слові, голова підкомітету по роботі з Державною пенітенціарною службою, зазначив, що: 

-  По-перше – підкомітет ініціює проведення парламентських слухань на тему дотримання прав людини у пенітенціарній системі України;

-  По-друге – по результатам проведення робочої зустрічі, відповідно до пропозицій, які надходили від її учасників, буде створено декілька  робочих підгруп, які працюватимуть над розробкою законодавчих ініціатив по відповідним тематикам. Серед таких є наступні: 1) Вдосконалення законодавства та «усунення недолугостей»; 2) довічно ув'язнені; 3) Лікування засуджених; 4) Економічні (майнові) права ув’язнених;  5) Соціальні права ув’язнених; 6) права та умови діяльності персоналу закладів та установ пенітенціарної системи; 7) СІЗО; 8) права потерпілих; 9) Заохочення і стягнення щодо ув’язнених; 10) ресоціалізація людей після місць позбавлення волі; 11) поводження з засудженими; 12) пробація; 13) по захисту прав засуджених на окупованих територіях;

-  По-третє – відповідно до надісланих пропозицій від учасників робочої зустрічі буде складений план законотворчої роботи Підкомітету.

Головуючий подякував усім учасникам за активну роботу та плідну дискусію і закликав до розробки законодавчих ініціатив та подачі пропозицій по зазначеним напрямкам роботи підгруп.

«Сьогоднішня робоча зустріч носить не просто ознайомчий або дискусійний характер. Сподіваюсь, вона буде мати важливе значення з точки зору подальшого законотворчого процесу у нашому Комітеті. Всі ваші законодавчі пропозиції будуть обов’язково розглянуті і після додаткового опрацювання, у разі потреби, разом з Вами, подані до Верховної Ради», – підсумував голова підкомітету.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 09:00
24 квітня 2024 09:00
11 квітня 2024 09:00
01 квітня 2024 14:47
12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
09 січня 2024 18:35
25 грудня 2023 18:30