Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону "Про муніципальну варту"

 

 

Презентуючи законопроект з парламентської трибуни, голова профільного Комітету та один з авторів проекту Андрій Кожем'якін повідомив, що його прийняття дасть можливість продовжити реформування правоохоронної системи України та посилить роль територіальних громад в забезпеченні законності та правопорядку в країні.

Голова Комітету також зазначив, що метою прийняття законопроекту є вдосконалення системи захисту життя, здоров’я, прав і свобод членів територіальних громад, їх власності, природного середовища, інтересів місцевих громад від протиправних посягань.

 Законопроект визначає правові та організаційні засади діяльності муніципальної варти, її основні завдання та функції, організації управління.

 Згідно з проектом зазначена мета буде досягнута шляхом закріплення на законодавчому рівні права місцевих рад створювати муніципальну варту, що фінансуватиметься за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету, або за рахунок інших джерел не заборонених законодавством та виконуватиме роль підконтрольного місцевим громадам механізму забезпечення законності та правопорядку на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

 Також законопроект визначає муніципальну варту як орган в системі місцевого самоврядування з метою забезпечення на території, що перебуває під юрисдикцією відповідної ради, охорони громадського порядку, законності, прав, свобод і законних інтересів громадян.

 До завдань муніципальної варти буде віднесено:

 -     забезпечення охорони громадського порядку на території юрисдикції відповідної місцевої ради, у взаємодії з органами внутрішніх справ;

 -     профілактика правопорушень;

 -     охорона майна, що перебуває у комунальній власності;

 -     надання окремих видів правової та соціальної допомоги громадянам, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям, що здійснюють свою діяльність на території відповідної міської ради та місцевої ради об’єднаної територіальної громади тощо.

 Як зауважив Андрій Кожем'якін, принциповим є положення про те, що підрозділи муніципальної варти не входитимуть до структури територіальних органів МВС України.

 «Слід зазначити, що в ході розробки цього законопроекту враховано досвід Європейських держав, зокрема Прибалтики, де успішно діють подібні структури. Зі свого боку хочу зазначити, що з прийняттям цього законопроекту буде узаконено діяльність низки громадських формувань з охорони громадського порядку, що вже діють в Україні», - повідомив Голова Комітету.

Законопроект зареєстровано за №2890.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

11 квітня 2024 09:00
01 квітня 2024 14:47
12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
09 січня 2024 18:35
25 грудня 2023 18:30
08 грудня 2023 18:27
20 листопада 2023 18:20