Виступ Голови Комітету А. Кожем’якіна на пленарному засіданні Верховної Ради України  під час обговорення проектів законів, необхідних для лібералізації візового режиму з ЄС. (пряма мова)

         «Шановний головуючий, шановні колеги! Я про критику, якщо можна. Ви знаєте, нам дуже багато сьогодні розказують про директиву і  називають: директива, є директива, якась директива. На жаль, коли вони говорять про директиву, вони не посилаються на пункти і статті цієї директиви. Так, дійсно, це є директива Європейського парламенту та Ради від 3 травня  2014-го року. Дійсно, є така директива, у ній є статті і, знаєте, є так, напевно ближче до військових, позиція: коли не знаєш як поступати, поступай згідно уставу. Або, коли не знаєш, якщо до цивільних це приміняти, то якщо не знаєш як поступати, поступай по закону.

         Так от, Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності зробив дуже конкретно і чесно. Коли уряд подав цей законопроект, який минулого разу ледве-ледве проліз у першому читанні, і де Комітет, я вважаю, професійний, проголосував відхилити його майже повним складом, тоді ніхто не це не звернув увагу. Але ми до другого читання, працюючи ретельно, взяли цей законопроект, взяли цю директиву і строчка в строчку, що вимагає від нас Євросоюз, тому що ми стукаємося до Євросоюзу з безвізовим режимом, а не Євросоюз до нас.

         Тому я вважаю, що треба взяти цей документ і виписати. Так, дійсно, тут є статті, в яких написано: Євросоюз рекомендує мінімальну позицію для членів учасників імплементувати в законодавство. Колеги, дякую їм за мінімально. Тому що кому давати сьогодні доручати мінімальну позицію? Нереформованим суддям? Недореформованій Генеральній прокуратурі? Або МВС, яке сьогодні безпредельнічають і продовжують скоювати корупційні діяння? Ні.

         Тому члени Комітету, зваживши всі "за" і "проти", порадившись з парламентарями, які нам сказали: робіть, як ви вважаєте правильним. Ми взагалі не знаємо, як це воно у вас було підготовлено, хоча нам розказують про групи, про мізки серйозні. І наші колеги з Мін'юсту і ГПУ, так вони кажуть, надіслали цей проект, в якому максимально вони вирішили розширити все, що сьогодні може стосуватися інституту спеціальної конфіскації. А після того вони починають говорити про те, щоб унеможливити корупційні діяння.

         Колеги, не встигли ми прийти сьогодні зранку до Верховної Ради, як з'явилося на всіх сайтах звинувачення Комітету Верховної Ради в тому, що ми зрадники, що ми, з боку уряду, в першу чергу Павла Петренка, Міністра юстиції, який вчора махав головою і погодив всі наші пропозиції, а разом з ним сидів пан Клімкін, теж підмахував головою.

         Але сьогодні ми бачимо і заступник пана Клімкіна, і сам пан Павло Петренко, і також ще деякі представники українського майбутнього або політичного юнацтва в обличчі такого собі пана Шабуніна, який дозволяє собі образливе відношення до політиків, куди він сам хотів потрапити, але не зміг.

         Тому би я порадив таким молодим хлопцям в майбутньому, перше – це бути завжди свідком того, що ти критикуєш, раз. Його там не було. Друге. Робити, таким чином, щоб ми нам не давати привід думати, що хтось за щось не розрахувався. Вибачте. Про що пише пан Чепінога сьогодні, і дуже дякую йому за цей відвертий блог. І третє. І третє – вигравати вибори, приходити і працювати над законами, і не плювати в колодязь, тому що з нами він буде працювати, а не ображатись, що хтось, десь, щось не показав і щось, десь не доробив.

         Тому, шановні колеги, я хочу вам запропонувати наступне. Перше. Я за дорученням більшості членів Комітету, а я маю таке доручення. Я прошу і вимагаю зараз публічно вибачення Міністра перед членами комітету. Це раз.

         Друге. Я прошу. Я особисто, щоб ніхто не звинувачував політичну силу, до речі, з якої вийшов пан міністр, це партія "Батьківщина". Щоб ніхто не звинувачував в тому, що ми безвізовий режим тут ламаємо і не даємо можливості українському народу туди, як кажуть, піти. Хоча слово "режим" мені не подобається, можливо, "безвізовий процес".

         Тому я хотів би попросити, шановний Володимир Борисович, перше, це зробити від пана Міністра. Друге. Якщо можна представити вам всі ці поправки без мене, тому що переголосовувати і голосувати те, що там вважають наші колеги неправильно, нехай читають директиву. Дивіться цей первоісточнік, як кажуть, де чітко все написано. А я довіряю пані Сотник, пану Власенку, пану Чумаку і всім тим, хто сьогодні працював над цим законом. Тому що вони читають закони, а не просто дивляться скрізь бумагу! Дякую.»

Відео виступу можна переглянути тут

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

02 травня 2024 17:00
26 квітня 2024 09:00
24 квітня 2024 09:00
11 квітня 2024 09:00
01 квітня 2024 14:47
12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
09 січня 2024 18:35