15 квітня Голова Комітету Андрій Кожем’якін зустрівся з Директором із прав людини Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістосом Джіакумопулосом і представником Генерального секретаря Ради Європи Йеруном Шоккенброеком

Сторони обговорили ключові законодавчі ініціативи, що розглядаються Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, а також можливі варіанти співпраці Комітету з європейськими експертами в здійсненні реформи кримінальної юстиції, яка є зобов'язанням України перед Радою Європи.

 Андрій Кожем’якін звернув увагу, що підготовлена до другого читання порівняльна таблиця законопроекту про прокуратуру включає більше 800 поправок, узгоджених із рекомендаціями Венеціанської комісії. Один із варіантів цих змін передбачає радикальне законодавче реформування органів прокуратури, інший є більш поміркованим. Після консультацій із керівниками фракцій більшість висловилися за те, щоб розглядати проект закону в другому читанні краще після президентських виборів, - зазначив Голова Комітету.

Він повідомив, що 10 квітня 2014 р. зареєстрував доопрацьований проект закону «Про державне бюро розслідувань», який враховує всі пропозиції державних органів України, подані до попереднього проекту.

Ще один проект закону - про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу, має на меті врегулювати системну проблему коли правоохоронні органи реєструють у Єдиному реєстрі досудових розслідувань набагато менше повідомлень порівняно зі щоденною кількістю звернень громадян,  ухвалюючи суб’єктивні рішення про відмову в реєстрації.

Говорячи про своє бачення модернізації органів безпеки та внутрішніх справ, А. Кожем’якін акцентував увагу на потребі комплексної реформи. Наразі така робота здійснюється під керівництвом Першого віце-прем'єра Віталія Яреми та міністра юстиції Павла Петренка. Голова Комітету зазначив, що Тимчасова спеціальна комісія з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України, зокрема, розглядає норми про позбавлення прокуратури функції загального нагляду.

Також народний депутат розповів про ухвалений Верховною Радою Закон «Про амністію у 2014 році» й зазначив, що в останні три роки амністія не оголошувалася. За його оцінками, за злочини не пов'язані з насильством буде звільнено близько 25 тисяч чоловік. А. Кожем’якін підкреслив, що за час правління В. Януковича за грати "було незаконно відправлено 15 тисяч осіб, бо влада з одного регіону країни звільняла для себе місця на державній службі, у правоохоронних відомствах".

Також він звернув увагу на прийнятий 8 квітня "революційний" Закон «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо адаптації правового статусу засудженого до європейських стандартів». Цей законодавчий акт суттєво вдосконалює права засуджених на працю, відпочинок, медичне обслуговування, у тому числі, за межами колонії. Голова Комітету виділив норму про персональну відповідальність керівника адміністрації за те, щоб новоприбулі засуджені не розміщувалися в камерах разом із особами з двома або більше судимостями.

Наостанок А. Кожем’якін запропонував учасникам зустрічі представити Комітетові бачення Ради Європи щодо прокурорського самоврядування й незалежності прокурорів.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 09:00
11 квітня 2024 09:00
01 квітня 2024 14:47
12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
09 січня 2024 18:35
25 грудня 2023 18:30
08 грудня 2023 18:27