21 вересня відбулось засідання Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності з порядком денним про заслуховування інформації Міністра внутрішніх справ України А.Авакова, Голови Національної поліції України Х.Деканоідзе та керівників територіальних підрозділів поліції у Дніпропетровській, Миколаївській, Одеській, Київській областях та у м. Києві щодо реагування працівників поліції на вчинення резонансних злочинів та інших надзвичайних подій, стану злочинності в державі, перебіг і результати реформи Міністерства внутрішніх справ України та Національної поліції України, а також інформації Генерального прокурора України Ю.Луценка щодо заходів реагування прокуратури на вчинення резонансних злочинів за участю працівників поліції та про стан ситуації з додержанням законності в державі.

Відкриваючи засідання Голова Комітету Андрій Кожем’якін зазначив, що «своєрідним каталізатором спеціального засідання Комітету стали всі резонансні події, які відбувалися на Миколаївщині, Дніпропетровщині, Київщині та інших регіонах країни за участю поліцейських, а також зростання рівня злочинності в державі».

Також повідомив, що рішення про проведення такого засідання було прийнято на минулому засіданні Комітету 7 вересня з огляду на занепокоєння членів профільного комітету і всього українського суспільства.

На базі Комітету було створено робочу групу під керівництвом першого заступника голови Комітету Миколи Паламарчука. Робоча група протягом минулого тижня підготувала звернення про надання інформації щодо здійснення реформи правоохоронних органів. Народні депутати побували у своїх округах для збору інформації, опрацювали відповідні аналітичні матеріали і рекомендації.

Голова Робочої групи Микола Паламарчук розповів про те, що члени Комітету зібрали багато матеріалів щодо подій, які набули резонансу у суспільстві, та невжиття заходів з боку працівників Національної поліції по їх припиненню.

М.Паламарчук зазначив, що члени Комітету підтримують прагнення Міністра внутрішніх справ реформувати очолюване ним відомство. Він висловив переконання, що реформа МВС не може відбуватися у вакуумі, при цьому ніхто немає права нехтувати безпекою громадян, особливо зараз під час збройної агресії на сході нашої держави.

Члени Комітету заслухали інформацію Голови Національної поліції України Х.Деканоідзе. Вона відзначила, що робота поліції завжди і скрізь, у кожній країні викликає велику зацікавленість, оскільки 90 відсотків населення не тільки в Україні, а й в усіх інших країнах, має відношення і комунікацію з поліцією. «Важливо розуміти всі проблеми поліції, які сьогодні є», - зазначила вона.

Х.Деканоїдзе також наголосила на важливості підтримки поліції з боку Верховної Ради, не тільки тоді, коли обговорюються проблеми поліції, а коли робота Національної поліції підтримується прийняттям необхідних законів.

Х.Деканоїдзе, розповідаючи про реформу, яка зараз відбувається в Національній поліції, повідомила, що в кінці вересня буде завершена переатестація працівників поліції, в результаті якої дев’ять відсотків поліцейських буде звільнено.

За її словами, найважливіше, що потрібно сьогодні розуміти це те, що Національна поліція була створена кілька місяців тому і якщо говорити про реформу, то «реформа величезної структури, в якій працює 115 тисяч чоловік, не робиться протягом дев’яти місяців. Реформа величезної структури, в якій малі зарплати, в якій немає грошей і свого бюджету, щоб переодіти поліцейських, треба розуміти, що поліцейський без зарплати працювати не може».

Серед проблем, які виявлені у ході проведення реформи, керівник Національної поліції назвала мотивацію поліцейських.

Х.Деканоїдзе наголосила, що найголовніше, що сьогодні потрібно Національній поліції – це законодавча база.

Члени Комітету також заслухали інформацію Генерального прокурора України Ю.Луценка про стан злочинності, проаналізував причини і висловив пропозиції членам Комітету щодо законодавчого забезпечення проведення реформи у правоохоронних органах.

В роботі Комітету також прийняли участь керівники територіальних підрозділів поліції у Дніпропетровській, Миколаївській, Одеській, Київській областях та у м. Києві.

За результатами заслуховування інформацій рішенням Комітету члени Комітету ухвалили рекомендації, які після доопрацювання, будуть направлені відповідним органам.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 09:00
11 квітня 2024 09:00
01 квітня 2024 14:47
12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
09 січня 2024 18:35
25 грудня 2023 18:30
08 грудня 2023 18:27