Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності пропонує парламенту звернутись до Кабінету Міністрів України щодо розгляду питання про стан правопорядку в державі та результати реформи Національної поліції України.

Як повідомив Голова Комітету Андрій Кожем’якін, відповідний проект Постанови Верховної Ради України «Про Звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України та органів місцевого самоврядування щодо здійснення контролю за станом правопорядку в державі та у відповідних територіальних громадах» вже розроблено за підсумками спеціального засідання та найближчими днями буде зареєстровано за підписом всіх членів Комітету.

«У зазначеному проекті постанови ВРУ рекомендує Кабінету Міністрів розглянути питання про стан правопорядку та боротьби із злочинністю в державі, а про результати розгляду та прийняті рішення поінформувати парламент», – уточнив Голова Комітету.

Також, за його словами, радам усіх рівнів буде рекомендовано заслухати інформації прокурорів та керівників органів Національної поліції про стан законності, боротьби із злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності на відповідній території.

«У зв’язку із загрозливою ситуацією в Україні, яка пов’язана з високим рівнем злочинності, наразі гостро постала необхідність підвищити ефективність роботи правоохоронних органів, виявити та подолати проблемні аспекти реформи, що в результаті сприятиме ефективній роботі всієї системи правоохоронних органів», – переконаний Андрій Кожем’якін,

У відповідному проекті Постанови зазначається, що протягом 8 місяців 2016 року в Україні зареєстровано 410 тисяч кримінальних правопорушень, що на 25% більше, ніж за такий самий період минулого року.

Також простежується тенденція до збільшення корисливих злочинів, пов’язаних з викраденням майна громадян: ці злочини становлять 70% від усіх кримінальних правопорушень.

Зокрема, цього року кількість крадіжок зросла на 38%, на 40% збільшилась кількість грабежів, на 30% – розбійних нападів. Кількість вчинення злочинів у громадських місцях зросла на 55%, на 16% збільшилась кількість викрадень транспортних засобів.

Окрім того, протягом останнього часу в Україні сталася низка резонансних злочинів, які показали низький рівень професійної підготовки поліцейських та неефективну діяльність Національної поліції України щодо запобігання та протидії злочинності в цілому, – йдеться у тексті документу, розробленому Комітетом.

Андрій Кожем’якін нагадав, що такий стан справ в сфері правопорядку та боротьби із злочинністю в державі став предметом розгляду та обговорення на спеціальному засіданні профільного Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, на якому члени Комітету прийняли одностайне рішення про необхідність ухвалення відповідної Постанови ВРУ.

Він наголосив, що Комітет також рекомендуватиме парламенту заслухати під час «години запитань до Уряду» у листопаді 2016 року інформацію Міністра внутрішніх справ України та Голови Національної поліції України щодо стану правопорядку в державі та результати реформи Національної поліції України.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
09 січня 2024 18:35
25 грудня 2023 18:30
08 грудня 2023 18:27
20 листопада 2023 18:20
20 жовтня 2023 14:15
16 жовтня 2023 11:54