29 травня 2019 року під головуванням Голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем’якіна А.А. пройшли відкриті для громадськості слухання на тему: «Діяльність Державного бюро розслідувань, стан виконання покладених на Державне бюро розслідувань завдань та додержання ним законодавства, прав і свобод громадянина».

У заході взяли участь народні депутати України, керівництво Державного бюро розслідувань, Голова та секретар Комісії з проведення конкурсу на зайняття посад Директора Державного бюро розслідувань, його заступників, директорів територіальних органів та керівників підрозділів центрального апарату ДБР, представники Уповноваженого Верховної ради України з прав людини, Кабінету Міністрів України, Адміністрації Президента України, інших центральних органів виконавчої влади, представники Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, Адміністрації Державної прикордонної служби України, Верховного Суду, представники адвокатури, наукових установ, міжнародних організацій, експертного середовища та громадських організацій,  засобів масової інформації.

 Учасники комітетських слухань обговорили низку важливих питань, зокрема: стан виконання покладених на Державне бюро розслідувань завдань та додержання ним законодавства, прав і свобод громадянина; забезпечення дієвого парламентського контролю за діяльністю Державного бюро розслідувань та правоохоронних органів в цілому, об’єктивних проблем та суб’єктивних перепон, що виникають під час виконання посадовими та службовими особами Державного бюро розслідувань своїх повноважень, а також перспективи напрацювання шляхів їх вирішення, з метою налагодження подальшого ефективного функціонування Державного бюро розслідувань.

Голова Комітету Кожем’якін А.А. у своєму вітальному слові відзначив, що створення Державного бюро розслідувань без перебільшення стало важливою подією в реформуванні усієї системи правоохоронних органів нашої країни. Це був рішучий крок вперед, який зробила Україна у боротьбі з корупцією тa іншими злочинами, щo вчиняються найвищими пocaдoвими ocoбaми держави чи незаконними діями працівників правоохоронних і судових органів.

Головною правовою передумовою створення Державного бюро розслідувань стала реалізація вимоги пункту 9 перехідних положень Конституції України щодо формування нової системи органів досудового слідства та введення в дію законів, що регулюють правовий інститут слідства з огляду на позбавлення прокуратури України функції досудового розслідування злочинів.

Наразі налагодження якісної та ефективної діяльності ДБР є актуальним завданням як для законодавців, так і для усієї правоохоронної системи України в цілому.

Керівники Державного бюро розслідувань прозвітували про результати роботи відомства, поінформували щодо кількості кримінальних проваджень, в яких досудове розслідування здійснює ДБР, та кількості переданих до суду обвинувальних актів і  ухвалених обвинувальних вироків.

До відома учасників слухань було доведено, що з початку роботи Державного бюро розслідувань слідчими розпочато розслідування у 429 кримінальних провадженнях, 51 особі повідомлено про підозру у 24 кримінальних провадженнях, в 540 кримінальних провадженнях триває досудове розслідування, досліджуються злочини по 1100 епізодах.

На теперішній час Державне бюро розслідувань веде 44 провадження щодо співробітників Національного антикорупційного бюро, 81 — щодо прокурорів, 27 — щодо суддів, членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, членів Вищої ради правосуддя, 23 — щодо народних депутатів.

Також, було закцентувано увагу на недоукомлектованості як усього штату Державного бюро розслідувань, так і його центрального апарату. В цілому наповненість Державного бюро кадрами наразі становить 64 відсотка, незаповненими є більшість керівних посад структурних підрозділів.

Разом з тим, після набрання чинності Законом України № 2720-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань», що відбулось 22 травня 2019 року, Державне бюро розслідувань отримало нові можливості для організації власної роботи. Зокрема, з’явилася можливість створення власних оперативних підрозділів і заповнення посад в управлінні внутрішнього контролю.

З боку більшості виступаючих лунали критичні зауваження на адресу керівництва Державного бюро розслідувань, переважна кількість яких стосувалися намагання Директора ДБР Труби Р.М. втручатися у діяльність зовнішньої та внутрішніх комісій,  що проводять конкурси на зайняття вакантних посад у підрозділах ДБР; блокування процесу створення дисциплінарної комісії та  підрозділів, які б здійснювали нагляд за законністю діяльності слідчих управлінь; не оголошення конкурсів і не надання конкурсних вимог, а також одноособового, в супереч повноваженням та чітким вимогам Закону України «Про Державне бюро розслідувань», необґрунтованого звільнення  співробітників центрального апарату та директора одного із територіальних управлінь ДБР.


Так, голова зовнішньої комісії Майданик Р.А. підкреслив, що Директором ДБР фактично заблоковано  конкурс на ряд керівних посад у Державному бюро розслідувань у зв’язку з тим, що останній не затверджує відповідні кваліфікаційні вимоги до цих посад. Він також підкреслив, що зовнішня конкурсна комісія згідно із законом мала б надати погодження і щодо звільнення посадових чи службових осіб, які призначалися на свої посади за поданням зовнішньої конкурсної комісії, але  жодного відповідного звернення від керівництва ДБР не було.

Учасники слухань окреслили широке коло інших питань, зокрема, заступник генерального прокурора Стрижевська А.С. відзначила, що наразі нагальною потребою є створення територіальних управлінь Державного бюро розслідувань в областях. Це пов'язано з тим, що відбувається оптимізація судів, і має бути дотримана підсудність відповідних кримінальних проваджень.

Директор департаменту реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини  Андрієць О.Ю. привернула увагу до проблеми, пов’язаної з реєстрацією Державним бюро розслідувань кримінальних проваджень за фактами порушення прав людини.

Заступник керівника операційного Департаменту Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Розалін Шихан зосередилася на питанні законодавчого забезпечення діяльності Державного бюро розслідувань, вітала створення в Україні нового незалежного органу досудових розслідувань і позбавлення прокуратури функції досудового розслідування, а також  наголосила на необхідності істотного розширення та удосконаленні чинної нормативно-правової бази у частині функціонування ДБР.


У ході обговорення учасники слухань обмінялися думками та висловили конструктивні пропозиції щодо покращення окремих аспектів роботи Державного бюро розслідувань. Внесені пропозиції будуть узагальнені та на їх основі розроблені Рекомендації для ефективного формування та повноцінного функціонування Державного бюро розслідувань як якісно нової правоохоронної інституції в системі державних органів протидії злочинності та корупції.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

11 квітня 2024 09:00
01 квітня 2024 14:47
12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
09 січня 2024 18:35
25 грудня 2023 18:30
08 грудня 2023 18:27
20 листопада 2023 18:20