Комітет з питань правоохоронної діяльності спільно з громадськими організаціями «Український інститут майбутнього» та «Центр Громадянських Свобод» 7 лютого провів круглий стіл.

У заході взяли участь народні депутати, представники дипломатичного корпусу в Україні (Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, Консультативної місії ЄС з реформування сектору цивільної безпеки України, Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста та ін.), представники Офісу Президента України, Кабінету Міністрів, Міністерства закордонних справ, Міністерства оборони, Постійного представника Президента України в Автономній Республіці Крим, Офісу Генерального прокурора, Служби безпеки України, а також представники судової гілки влади, українських та іноземних правозахисних організацій (Української Гельсінської спілки з прав людини, Регіонального центру прав людини, Parliamentarians for Global Action (PGA), Global Rights Compliance LLP (GRC), експертного і наукового співтовариства.

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський, відкриваючи засідання, наголосив на актуальності для України теми, яка має міжнародний масштаб. За його словами, через необхідність імплементації у своє законодавство норм міжнародного кримінального і гуманітарного права щодо переслідування за міжнародні злочини пройшли фактично всі країни Європи.

За його словами, «інститут імплементації норм міжнародного кримінального і гуманітарного права гостро стоїть перед Україною вже не один рік. І парламент вже підходив до вирішення цієї проблеми і минулого року і зараз вкотре розглядає це питання».

Д.Монастирський відзначив: «Наша мета підготуватися до другого читання розгляду законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права за №2689. Цієї середи, цей законопроект був підтриманий профільним комітетом і буде винесений в пленарний зал Верховної Ради».

«Ми розуміємо, що після прийняття в першому читанні буде лише 14 днів для того, щоб чітко прописати всі правки і узгоджені концепції для того, щоб прийняти цей законопроект у другому читанні і в цілому», - зазначив він.

Голова Комітету закликав представників правозастосовчих органів, експертного середовища взяти активну участь в дискусії, підняти проблемні питання та висловити думки щодо цієї тематики та законопроекту для того, щоб знайти вирішення цього питання.

Д.Монастирський також зазначив, що Комітет підтримує рух у цьому напрямі і висловив думку, що парламент також підтримає.

Учасники заходу обговорили стан виконання Україною міжнародних зобов’язань щодо запобігання юридичній і фактичній безкарності за вчинення міжнародних злочинів на окупованих українських територіях.

У виступах промовці також торкнулися проблем дотримання права потерпілих від таких злочинів на правосуддя.

Під час круглого столу відбулася презентація основних положень законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права №2689.

Учасники засідання наголошували на необхідності прийняття законопроекту та обговорили питання його практичної реалізації.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
09 січня 2024 18:35
25 грудня 2023 18:30
08 грудня 2023 18:27
20 листопада 2023 18:20
20 жовтня 2023 14:15
16 жовтня 2023 11:54