2 квітня 2020 року за участі Голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського та народних депутатів - членів Комітету, очільниці Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні Еки Ткешелашвілі, першого заступника Директора НАБУ Гізо Углавою, заступника Генерального прокурора  Гюндуза Мамедова відбулась відео-презентації системи електронного кримінального провадження eCase.

Зокрема, організаторами презентації , було зазначено, що електронне кримінальне провадження, як електронна система, що оцифровує фізичну документацію дозволить ефективно обмінюватися файлами у кримінальних провадженнях та спростити роботу усіх, хто залучений до кримінальних розслідувань, особливо органів досудового розслідування, прокурорів та суддів.

У ході презентації також наголошувалося, що eCase доцільно використовуватися і як інструмент адміністрування та управління електронними версіями файлів кримінальних справ. В межах системи такі документи, як плани кримінальних розслідувань, докази, допити, накази прокурорів, погодження та рапорти стають миттєво доступними онлайн. Для прокурорів розглядається введення функції онлайн наглядового провадження.

Першими систему у дії перевірять у своїй роботі антикорупційні органи – детективи Національного антикорупційного бюро України, прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та слідчі судді Вищого антикорупційного суду, наслідком чого очікується значне підвищення ефективності розслідування антикорупційних злочинів.

Під час презентації електронної системи eCase учасники заходу мали можливість ознайомитися з роботою електронного кримінального провадження, а також запитати про можливості використанням вказаної системи в автоматичному чи безпосередньому режимах, а також про шляхи її імплементації в практичну діяльність правоохоронних та судових органів.

Протягом заходу були обговорені проблемні питання, що стосувалися обробки генерованих баз Єдиного реєстру досудових розслідувань та дублювання даних у системах eCase і ЄРДР. Також зазначалося, що систему доцільно інтегрувати з іншими базами даних, наприклад, із базою даних судів та іншими реєстрами, оскільки такі системи можуть допомагати оцінювати роботу слідчих, детективів, прокурорів та використовуватись додатково як аналітичні інструменти.

В ході обговорення презентації системи eCase увага народних депутатів України–членів Комітету зосередилась на проблемних питаннях наявності дієвих засобів захисту інформації у процесі електронного кримінального провадження; експертного дослідження цифрових документів та електронних доказів; синхронізації системи eCase та ЄРДР; основних шляхів законодавчого забезпечення та етапів практичного впровадження системи eCase; узгодження системи з багатьма зацікавленими сторонами, а також її фінансового та матеріально-технічного забезпечення.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

11 квітня 2024 09:00
01 квітня 2024 14:47
12 березня 2024 16:00
23 лютого 2024 17:00
16 лютого 2024 09:00
22 січня 2024 09:00
09 січня 2024 18:35
25 грудня 2023 18:30
08 грудня 2023 18:27
20 листопада 2023 18:20