Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності

 

 

 

 

 

  15

 

 

   18     березня   2015 р.

 

 

Головує: Голова Комітету Кожем’якін А.А.

 

Присутні члени Комітету: н.д. Паламарчук М.П., н.д. Мосійчук І.В., н.д. Купрій В.М., н.д. Костенко П.П., н.д. Геращенко А.Ю., н.д. Безбах Я.Я., н.д. Бухарєв В.В., н.д. Дейдей Є.С., н.д. Король В.М., н.д. Котвіцький І.О., н.д.           Мацола Р.М., н.д. Луценко Ю.В., н.д. Развадовський В.Й., н.д. Соляр В.М.

 

Присутні працівники секретаріату Комітету: Вітик І.Р., Шпортько О.М., Опальченко О.М., Булаш М.П., Гільченко Л.М., Драп’ятий Б.Є., Іськова Т.А.,  Карчемська Т.М., Туренко О.М.

 

Запрошені:

 

представник Президента України у Верховній Раді України – Кубів Степан Іванович,

народний депутат України - Чумак Віктор Васильович,

народний депутат України - Вінник Іван Юлійович,

народний депутат України - Герасимов Артур Володимирович,

Генеральний прокурор України Шокін Віктор Миколайович,

Міністр внутрішніх справ України - Аваков  Арсен Борисович,

Голова Служби безпеки України - Наливайченко Валентин Олександрович.

 

Присутні:

народний депутат України - Чумак Віктор Васильович,

народний депутат України - Герасимов Артур Володимирович,

Голова Служби безпеки України - Наливайченко Валентин Олександрович,

т.в.о. Генерального прокурора України – Гузир Володимир Павлович,

начальник департаменту карного розшуку Міністерства внутрішніх справ України - Остапенко Володимир Володимирович,

начальник управління карного розшуку Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України - Горбатюк Сергій Вікторович, 

начальник юридичного управління Національної Гвардії України – Щетинін Дмитро Валентинович ,

Голова Профспілки атестованих працівників органів внутрішніх справ України - Онищук Анатолій Семенович

Українська федерація професіоналів безпеки – Сидоренко Сергій Миколайович,

відділ взаємодії з ВРУ Головного управління організаційного та правового забезпечення Генеральної прокуратури України – Зера Умерівна Козлиєва.

 

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про виконання Рішення спільного засідання комітетів Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та з питань запобігання і протидії корупції на тему: «Про заходи, що вживаються Генеральною прокуратурою України, Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України з метою встановлення і притягнення до кримінальної відповідальності осіб, винних у вчиненні злочинів проти мирних громадян 30.11.13 р., 01.12.13 р., 18 і 20.02.2014 р., та інших злочинів, пов‘язаних з викраденням, катуванням, побиттям громадян – учасників Революції гідності» від 10.12.2014 р.

2. Про пропозиції Президента України до Закону «Про внесення змін до Закону України "Про Національну гвардію України" (щодо удосконалення організації та порядку діяльності Національної гвардії України)» (реєстр. №1848). Комітет головний.

3. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заміни довічного позбавлення волі більш м'яким покаранням» (реєстр. №2292), поданий народними депутатами України Чумаком В.В., Луценком І.С. Комітет головний. Перше читання.

4. Про проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо окремих аспектів застосування запобіжних заходів у вигляді застави, тримання під вартою та оскарження окремих рішень у кримінальному провадженні)» (реєстр. №2284), поданий народними депутатами України Пашинським С.В., Вінником І.Ю. Комітет головний. Перше читання.

5. Про проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо аспектів застосування застави та злочинів до яких застосовується тримання під вартою)» (реєстр. №2330), поданий народним депутатом України Геращенком А.Ю.  Комітет головний. Перше читання.

6. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регулювання діяльності капеланів в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України)» (реєстр. № 1154). Друге читання.

7. Про проект  Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за придбання неякісної продукції оборонного призначення)» (реєстр. №1793-Доопрацьований), поданий народним депутатом України Герасимовим А.В., Сотник О.С. та інш. Комітет головний. Перше читання.

8. Про проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо порядку тимчасового вилучення майна та проведення обшуку» (реєстр. №2181), поданий народними депутатами України  Паламарчуком М.П., Продан  О.П. Комітет головний. Перше читання.

9. Різне.

 

 

 

1. Про затвердження порядку денного засідання Комітету

 

І. СЛУХАЛИ: Про порядок денний засідання Комітету на 18.03.2015 року.

 

Доповів: н.д. Кожем’якін А.А.

 

В обговоренні взяли участь: н.д. Паламарчук М.П., н.д. Мосійчук І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити порядок денний засідання Комітету на 18.03.2015 року з урахуванням пропозицій членів Комітету.

 

 

2. Розгляд питань порядку денного

 

І. СЛУХАЛИ: Про виконання Рішення спільного засідання комітетів Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та з питань запобігання і протидії корупції на тему: «Про заходи, що вживаються Генеральною прокуратурою України, Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України з метою встановлення і притягнення до кримінальної відповідальності осіб, винних у вчиненні злочинів проти мирних громадян 30.11.13 р., 01.12.13 р., 18 і 20.02.2014 р., та інших злочинів, пов‘язаних з викраденням, катуванням, побиттям громадян – учасників Революції гідності» від 10.12.2014 р.

 

Доповіли: н.д. Кожем‘якін А.А., Голова СБУ Наливайченко В.О., т.в.о. Генпрокурора Гузир В.П.

Супроводження матеріалів – заст. зав. секретаріату Комітету Опальченко О.М.

 

В обговоренні взяли участь: н.д. Купрій В.М, н.д. Мосійчук І.В., н.д.       Король В.М., н.д. Безбах Я.Я., н.д. Луценко І.В., н.д. Костенко П.П.,  предст. ГПУ Горбатюк С.В.

 

УХВАЛИЛИ: І. 1. Інформацію Генеральної прокуратури України та Служби безпеки України щодо заходів, які вживаються Генеральною прокуратурою України та Службою безпеки України з метою встановлення і притягнення до кримінальної відповідальності осіб, винних у вчиненні злочинів проти мирних громадян 30.11.2013 р., 01.12.2013 р., 18-20.02.2014 р., та інших злочинів, пов‘язаних з викраденням, катуванням, побиттям громадян – учасників Революції гідності» - взяти до відома.

2. Відзначити, що останнім часом намітились позитивні зрушення у розслідуванні злочинів проти учасників “Революції гідності”, але ці позитивні зрушення з’явилися лише протягом останніх двох місяців, після спільного засідання Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та Комітету з питань запобігання і протидії корупції, а також, збирання підписів народних депутатів за висловлення недовіри попередньому Генеральному прокурору України, висловлення чіткої позиції громадськими та міжнародними організаціями з приводу затягування у розслідуванні злочинів.

3.  Генеральній прокуратурі України, Міністерству внутрішніх справ України, Службі безпеки України в межах компетенції активізувати роботу з реалізації заходів щодо встановлення і притягнення до кримінальної відповідальності осіб, винних у вчиненні злочинів проти мирних громадян 30.11.2013 р., 01.12.2013 р., 18-20.02.2014 р., та інших злочинів, пов‘язаних з викраденням, катуванням, побиттям громадян – учасників Революції гідності.

4. Генеральній прокуратурі України, Міністерству внутрішніх справ України, Службі безпеки України в межах компетенції активізувати роботу з реалізації заходів щодо розслідування фактів відмивання коштів, одержаних від корупційних діянь, розкрадання та привласнення державних коштів та майна колишнім Президентом України Януковичем В.Ф., його близькими, посадовцями колишнього уряду країни та пов’язаними з ними особами, а також щодо осіб, причетних до фінансування сепаратистської діяльності на території України.

5. Генеральній прокуратурі України продовжити до 30 числа кожного наступного місяця інформувати Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності щодо завершення досудового розслідування  у злочинах вказаної категорії та направлення таких кримінальних проваджень до суду.

ІІ. 1. Приєднати надану до Комітету в письмовому вигляді інформацію Міністерства внутрішніх справ України із зазначеного питання до матеріалів справи та взяти її до відома.

2. Направити Міністру внутрішніх справ України листа щодо  вжиття необхідних та дієвих заходів стосовно завершення розслідування злочинів вчинених проти мирних громадян 30.11.2013 р., 01.12.2013 р., 18-20.02.2014 р. та інших злочинів, пов‘язаних з викраденням, катуванням, побиттям громадян – учасників Революції гідності.

 

 

ІІ. СЛУХАЛИ: Про пропозиції Президента України до Закону «Про внесення змін до Закону України "Про Національну гвардію України" (щодо удосконалення організації та порядку діяльності Національної гвардії України)» (реєстр. №1848). Комітет головний.

 

Доповів: н.д. Кожем‘якін А.А.

   Супроводження матеріалів – головний консультант Гільченко Л.М.

 

В обговоренні взяли участь: н.д. Паламарчук М.П., н.д. Мосійчук І.В., н.д. Луценко Ю.В., Щетінін Д.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України погодитися з Пропозиціями Президента та прийняти зазначений Закон України у новій редакції.

 

ІІІ. СЛУХАЛИ: Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заміни довічного позбавлення волі більш м'яким покаранням» (реєстр. №2292), поданий народними депутатами України Чумаком В.В., Луценком І.С. Комітет головний. Перше читання.

 

 Доповіли:  н.д. Чумак В.В., н.д. Соляр В.М.

 Супроводження матеріалів – заст. зав. секретаріату Комітету Шпортько О.М.

 

В обговоренні взяли участь: н.д. Король В.М., н.д. Мосійчук І.В., н.д. Лученко Ю.В., н.д. Мисик В.Ю., н.д. Кожем‘якін А.А.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект у першому читанні за основу.

 

ІV. СЛУХАЛИ: Про проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо окремих аспектів застосування запобіжних заходів у вигляді застави, тримання під вартою та оскарження окремих рішень у кримінальному провадженні)» (реєстр. №2284), поданий народними депутатами України Пашинським С.В., Вінником І.Ю. Комітет головний. Перше читання.

 

Доповів:  н.д. Кожем’якін А.А.

Супроводження матеріалів – головний консультант Драп’ятий Б.Є.

 

В обговоренні взяли участь: н.д. Соляр В.М., н.д. Луценко Ю.В.

 

УХВАЛИЛИ: 1. У зв’язку з відсутністю суб’єкта права законодавчої ініціативи перенести розгляд зазначеного питання на одне з наступних засідань Комітету.

2. Вказаний проект Закону №2284 розглянути разом з законопроектами реєстр. №2266 та №2330, оскільки вони  мають схожий предмет регулювання.

 

VІІІ. СЛУХАЛИ: Про проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо аспектів застосування застави та злочинів до яких застосовується тримання під вартою)» (реєстр. №2330), поданий народним депутатом України Геращенком А.Ю. Комітет головний. Перше читання.

 

Доповів:  н.д. Кожем’якін А.А.

Супроводження матеріалів – головний консультант Драп’ятий Б.Є.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на одне з наступних засідань Комітету та розглянути його разом з законопроектами реєстр. №2266 та №2284, оскільки вони  мають схожий предмет регулювання.

 

VІ. СЛУХАЛИ: Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регулювання діяльності капеланів в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України)» (реєстр. № 1154). Друге читання.

 

Доповів:  н.д. Кожем‘якін А.А.

Супроводження матеріалів – головний консультант Булаш М.П.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект у другому читанні та в цілому як Закон України.

 

VІІ. СЛУХАЛИ: Про проект  Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за придбання неякісної продукції оборонного призначення)» (реєстр. №1793-Доопрацьований), поданий народним депутатом України Герасимовим А.В., Сотник О.С. та інш. Комітет головний. Перше читання.

 

Доповіли:  н.д. Герасимов А.В.,  н.д. Соляр В.М.

       Супроводження матеріалів – заст. зав. секретаріату Комітету Шпортько О.М.

 

В обговоренні взяли участь: н.д. Мисик В.Ю., н.д. Кожем‘якін А.А.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений проект Закону в першому читанні за основу.

 

VІІІ. СЛУХАЛИ: Про проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо порядку тимчасового вилучення майна та проведення обшуку» (реєстр. №2181), поданий народними депутатами України  Паламарчуком М.П., Продан О.П. Комітет головний. Перше читання.

 

Доповів:  н.д. Паламарчук М.П.

       Супроводження матеріалів – заст. зав. секретаріату Комітету Шпортько О.М.

 

В обговоренні взяли участь: н.д. Кожем‘якін А.А., н.д. Костенко П.П.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений проект Закону за основу та в цілому як Закон України.

 

3. РІЗНЕ.

 

І. СЛУХАЛИ: Про кадрові питання секретаріату Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

Доповів:  н.д. Кожем‘якін А.А.

 

В обговоренні взяли участь: н.д. Мисик В.Ю.

 

УХВАЛИЛИ: На підставі частини першої статті 55 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» внести подання Голові Верховної Ради України про призначення Драп’ятого Богдана Євгеновича на посаду завідувача секретаріату Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

 

ІІ. СЛУХАЛИ: Інформацію першого заступника Голови Комітету Паламарчука М.П. щодо протиправних дій керівництва МВС України по втручанню у статутну діяльність Профспілки атестованих працівників ОВС України.

 

Доповів:  н.д. Паламарчук М.П.

 

В обговоренні взяли участь: н.д. Луценко Ю.В., н.д. Кожем‘якін А.А.

 

УХВАЛИЛИ: 1. Доручити секретаріату Комітету підготувати від Комітету лист на Міністра внутрішніх справ України Авакова А.Б. щодо термінового відновлення статутної діяльності Профспілки атестованих працівників ОВС України.

2. Заслухати персонально на засіданні Комітету заступника Міністра внутрішніх справ України Чеботаря С.І. із зазначеного питання.

 

 

 

Голова Комітету                                                                   А.Кожем’якін

 

 

 

Секретар Комітету                                                     А.Геращенко

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи”