СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності

від 24 грудня 2014 року

Веде засідання Голова Комітету А.А.КОЖЕМ’ЯКІН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. … за невелику затримку. Була рада коаліції, тому трохи запізнився.

Зараз у нас присутні на комітеті… 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 - 12 народних депутатів. Підтягуються ще пан Луценко, пан Геращенко, вони тільки що мені телефонували.

Для початку нашої роботи нам необхідно 11 народних депутатів.

Які будуть пропозиції?

 

_______________. Почати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Почати. Хто – "за" те, щоб розпочати роботу комітету? Прошу голосувати. Хто – "за"? Прошу опустити. Хто – "проти"? Утримався?

Прибув народний депутат Купрій, до нас доєднався.

Шановні колеги, будь ласка, якщо можна подивіться проект порядку денного засідання комітету. Так? Але… Подивились? Так?

Єдине, що у зв'язку з тим, що в засідання комітету у нас приймає участь Генеральний прокурор України Віталій Григорович Ярема, і я так розумію, що у нас від Міністерства внутрішніх справ присутній… Нема нікого?

 

_______________. Є, є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Єсть? Да-да. Да я бачу. Да. Дякую. Да, дуже приємно.

Від Служби безпеки України в нас… Це хто?

 

_______________.  От список.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже приємно. Чого ви так далеко сіли?

 

_______________. Де посадили.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Де посадили. Так? Так, зараз, зараз, хвилинку.

 …….., а там, якщо біля… Віталій, біля вас є місце?

 

_______________. ……не має, єсть…..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да. Якщо можна, пересядьте, будь ласка, ближче.

Значить у нас присутній Голова Державної прикордонної служби пан Назаренко Віктор Олександрович. Віктор Олександрович, дуже приємно, якщо можна теж приєднайтесь до нас ближче. Да. Ну, будь ласка. Не проти, якщо тут біля мене. Да? Будь ласка.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Де? Є? Да? От сідайте за стіл ближче, бо у нас така, можливо, буде розмова робоча, тому я хотів, щоб ви були присутні ближче трошки.

І голова пенітенціарної служби Ошовський  Віталій, перший заступник у нас, да, Віталій Іванович. Дуже приємно. Немає Палагнюка, да. Дуже приємно. Дякую.

І перший заступник голови Державної фіскальної служби Володимир Петрович Хоменко. Володимир Петрович, якщо можна, теж  ви тут, ну добре, вам там нормально, все.  Дуже приємно вас бачити, давно не бачились.

Тому я  у зв'язку  з тим, що у нас  присутні  сьогодні колеги поважні і наші друзі… Доброго дня. У  нас ще хто, зараз  я  скажу, Віктор Миколайович   я сказав,  служба безпеки, пенітенціарна служба – сказав. Ага, у нас ще присутній перший  заступник голови  Держфінмоніторингу Ковальчук Андрій Трохимович. Дуже приємно, мені Черкаський телефонував. Дякую. 

Тому, колеги,  я пропоную змінити порядковість  розгляду питань порядку денного, якщо можна, подивіться,  розглянувши першим проект Закону  про бюджет України на 2015 рік, тим більше, що    сьогодні  він визиває  цей документ у зв'язку, що почався цей процес, суспільний інтерес і  інтерес  у засобах масової інформації, а потім –  законопроекти, що  стосуються внесення  змін до Закону  України  "Про прокуратуру".  От у такому порядку, тобто бюджет, потім іде  не 1530,  а законопроект  № 1605. Тому що  1530 відкликали, там зміни  зробили, і  тепер 1605, він має такий номер.  Далі. І щодо змін, які стосуються Бюджетного кодексу, 1247, "Про прокуратуру" Закон України . Немає заперечень?

Колеги, хто  за цю пропозицію, прошу голосувати. Хто – "за"? Прошу опустити.  Хто – проти? Утримався? Рішення прийнято. Тоді у нас це питання під номером, подивіться, будь ласка, під номером 19. Проект Закону України, про проект Закону України про Державний бюджет України на 2015 рік, номер 1000, поданий Кабінетом Міністрів. Ну, у нас комітет не головний, перше читання.

Я хотів би надати слово першому заступнику голови комітету Паламарчуку Миколі Петровичу. Будь ласка, Микола Петрович. 19-те. Це зразу ж ми змінили… бюджет.

Шановні колеги, на комітет у нас прибули Луценко Юрій Віталійович. Дуже приємно, так. І Геращенко Антон Юрійович. Доброго дня.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. … України про Державний бюджет України на 2015 рік (реєстраційний номер 1000). Вивчивши відомості щодо обсягів видатків на утримання правоохоронних органів України (порівняльна таблиця додається), передбачених додатком номер 3 до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2015 рік (реєстраційний номер, я вже сказав, 1000) від 22.10.2014 року.

У виступі і пропозицій з зазначеного питання комітет відзначає, що подання Кабінету Міністрів України проектом Закону України про Державний бюджет України на 2015 рік, зокрема пунктом 3.7 "Прикінцевих положень", продовжена багаторічна негативна практика призупинення Законом про Державний бюджет України дії чинних актів законодавства або внесення до них змін, встановлених іншими правоохоронними ………. відносини, ніж передбачені законами України, що не відповідає нормам прямої дії Конституції України, відповідним положенням Бюджетного України, зокрема рішенням Конституційного Суду України, та суперечить вимогам частити четвертої статті 153, статті 1060 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України". Так, пунктом сьомим "Прикінцевих положень" передбачається встановити інше додаткове правове регулювання відносин, ніж передбачено Законом України стосовно низки законів України з соціальних питань. Встановивши, що вони застосовуються в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України.

Проте, рішенням Конституційного Суду України від 9-го липня 2007-го року визначено, що зупинення Законом "Про Державний бюджет України" дій інших законів України шляхом внесення змін до інших законів України, встановлення інших додаткових праворегулювальних відносин, ніж передбаченими законами України. Визнаний таким, що не відповідає статтям 1-ї, 3-ї, частини другої статті 6-ї, частини другої статті 8-ї, частини другої статті 19-ї, статтями 21-ї, 22-ї, пункту першої частини статті 92-ї, частинами першої, другої, третьої статті 95-ї Конституції України.

Таким рішенням Конституційний Суд України від 22-го травня 2008-го року, номер 10 РП 2008-го року, визнав, що Законом "Про Державний бюджет" не можна вносити зміни до ………. законів, зупинивши їх дію чи скасовуючи їх. Оскільки в об’єктивних причинах це створює протиріччя у законодавстві, і як наслідок – скасування та обмеження прав і свобод людини і громадянина.

Керуючись статтею 27-ю, 33-ю Закону України "Про комітети Верховної Ради України", комітет вирішив: рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань бюджету вжити заходів, передбачених Законом України "Про Регламент Верховної Ради України", Бюджетним кодексом України та іншими актами законодавства України щодо виключення пунктів 3, 7 та кінцевих положень в текстовій частині проекту закону України про Державний бюджет України на 2015-й рік, які суперечать нормам прямої дії статті 1-ї, 3-ї, частині другої статті 6-ї, частині другої статті 8-ї, частині третьої статті 19-ї, статтям 21-й, 22-й, пункту 1, частини другої статті 92-ї, частинами першій, другій, третій статті 95-ї Конституції України не узгоджуються з відповідним положенням Бюджетного кодексу України та запропонований урядом України всупереч діючим рішенням Конституційного Суду України.

Підтримуючи у передбачені додатком номер 3 до проекту Державного бюджету на 2015 рік у розмірі видатків для правоохоронних органів України, Генеральної прокуратури України, МВС України та Державної пенітенціарної служби України.  Тобто, можна сказати, що потрібно суттєво допрацювати над даним законопроектом. Все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Все, дякуємо, Миколо Петрович.

Будь ласка, які запитання до доповідача?

 

_______________.  Миколо Петрович, можна я?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це запитання буде? Якщо виступ, то зараз я процедуру просто пройду. Якщо… нема запитань? Нема запитань до доповідача.

Перед тим, як я надам слово пану Купрію, я хотів би, щоб ви подивилися порівняльну таблицю. Подивіться, це цифри, які реальні. Якщо тут вам потрібно, щоб хтось покоментував, коментар зробив, тут присутні зараз представники, керівники правоохоронних органів, всі, яких стосуються бюджет на 2015 рік. І якщо є питання, будь ласка, можете запитати, можете якось долучити їх до обговорення.

І, будь ласка, Віталій Миколайович.

 

КУПРІЙ В.М. В мене зауваження до цього проекту. Я вивчав ретельно цей законопроект, і вивчав коаліційну угоду, яку ми підписали, і фракції, ви знаєте, які входять до цієї коаліції. Так ось, зовсім не передбачено фінансування Державного  бюро розслідувань. Взагалі я не розумію, чи ми рухаємося… жодна реформа якось так не відображена, я вважаю, в цьому законі***, фінансування заходів реформування правоохоронних органів не відображено. Можливо ж… Піднімається багато питань про створення єдиної служби боротьби з економічними злочинами. Для цього скасувати і забрати повноваження, відповідно, у Служби безпеки України, Департаменту по боротьбі з економічними злочинами, МВС, а також фіскальної служби.

Тобто я просто хотів би, щоб ми, колеги, якось  визначилися  з цим і надали певні пропозиції для того, щоб і врахувати норми коаліційної угоди, і все ж таки, щоб ми не зупинили реформування правоохоронних  органів у країні на наступний рік. Інакше це буде 2016 рік, не раніше.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Віталій Миколайович, я хотів би попросити вас в "різному", от коли ми там  будемо обговорювати, ви ще раз це питання піднімете, тому що ми якраз домовились, що державний проект щодо вашої пропозиції щодо цього проекту, ви знаєте, що я це вже пройшов. Я вам дам інформацію щодо, як це все проходило при тій владі, коли я був автором цього проекту, але я вважаю, дійсно, ви праві, є чітко вписано в КПК і в  Конституції норми, тому їх треба виконувати. Дякую.

Будь ласка, хто ще? Прибув на комітет Мірошниченко Юрій Романович наш колега. Будь ласка, Віктор Миколайович Король.

 

КОРОЛЬ В.М. Я так думаю, що доцільно, користуючись присутністю всіх керівників....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так.

 

КОРОЛЬ В.М. ...вот зараз силових відомств, тому що це не тільки бюджет їхнього відомства, але це й турбота про їх співробітників.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да.

 

КОРОЛЬ В.М. І ідеологія от цих от документів, це іде Закон про  державний... проект Закону про державний бюджет і така, знаєте, як завжди, треба шукати в додатках все, що там хотіли сказати тут. І от тут от нам роздали, які ми повинні прийняти, це відміна тих законів – базових законів, на підставі яких забезпечуються соціальний захист працівників цих всіх відомств.

Так от я, подивившись на ці закони, і ці, хочу сказати наступне, що ідеологія нинішнього бюджету складається в наступному. Якщо заробітна платня, пенсії, матеріально-технічне забезпечення – все в силовиків було в відповідних законах, які були напрацьовані ще з 91-го року, доповнювалися, мінялися і вони є базовими. Тепер ідеологія вся покладається: ті статті скасовуються: порядок нарахування, порядок обчислення покладається... Така фраза: "Розробляється Кабінетом Міністрів України". Ви цього не будете бачити, бо вони не можуть за 5 хвилин розробити. Ви отримуєте те, що пенсії людей зменшаться, соціальне забезпечення зменшиться. Ну, от, наприклад, зарплати там працівників прокуратури розраховувалися там вихід на пенсію, там все – від 70 відсотків із заробітної плати, там все тихенько написано від 60, а порядок нарахувань буде цим. Тобто ідеологію зрозуміли, базові закони ми з вами скасовуємо, а приймаємо порядок, який Кабінет Міністрів України буде все  це регулювати.

Наступне, ну, наприклад, чорнобильці. Там писалося, що вони мають відповідні пільги на, 50 відсотків за комунальні послуги, безкоштовний проїзд, так, інваліди війни, всі це… Це робиться, не знімається, але пишеться, якщо совокупний дохід сім'ї, а ви знаєте, хто члени сім'ї, буде не перевищувати, там, мінімальний прожитковий мінімум. Тобто людина, яка була чорнобильцем, військова, вона сама йшла не з сім'єю, і це пільга її, її, вона скасовується. Бо якщо в сім'ї хтось отримає якусь винагороду, то хтось чи член сім'ї виграє якийсь виграш і совокупний дохід цієї сім'ї буде більше, то вся пільга його йде на низ. Оце базові такі, що я подивився і це потрібно нам, безумовно, і депутатам враховувати чи ми так довіряємо Кабінету Міністрів і віддаємо їм повністю, що вони розробляють, підробляють і, там, все роблять або ми відстоюємо базову норму закону і по кожній йдемо. Дякую за увагу. Але я чому це сказав, бо керівники, ну, зараз з загальними проблемами як на відомства, як на все. Але на своїх співробітників повинні знати, що тут от таке є. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Віктор Миколайович. Я дійсно хочу сказати, що пункт 4 статті 153 Регламенту це підготовка до розгляду проекту Закону про державний бюджет на наступний чітко визначено, що проект Закону про Державний бюджет України на наступний рік не може містити положень про зупинення дій чи внесення змін до законів.

 

_______________. Але тут…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да. Тому до нас приєднався Антон Володимирович Яценко. Да. Дуже приємно.

Будь ласка, тобто, ви, ………, я так розумію, що ви хотіли, по декілька хвилин ми регламент не визначили, але якщо від 2 до 3 хвилин дати можливість висловитись керівникам, так, правоохоронних органів. Така у вас пропозиція була, так? Володимир Миколайович? Володимир Миколайович, пропозиція така була, ну, дати можливість, так? Добре. Тоді я хотів би, якщо можна, немає заперечень у членів комітету, почати з, Віталій Григорович, з вас. Будь ласка, да, давайте…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Пане голово, перепрошую, може ми зараз озвучимо ймовірність запитання до керівників силових органів, щоб вони в своєму виступі, їх уже всі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чудово. Можна і так.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. В мене, наприклад, є запитання, ну, я їх озвучу, хтось ще озвучить. І зразу вже відповідь. Перепрошую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Нема заперечень, така пропозиція?

 

ЛУЦЕНКО Ю. В. Можна так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте, ми ж можемо робити.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Тому я хотів би, щоб мені все ж таки пояснили по системі МВС. ми бачимо, що МВС постійно заявляє про скорочення аж до 30 відсотків співробітників. Натомість, ми  бачимо, що в чистому МВС без Нацгвардії і інших підрозділів плюс два мільярда. Нема заперечень, але хочу зрозуміти, що це означає? Це означає, що ті, хто залишаться, будуть мати більшу зарплату, чи це два мільярди іде на озброєння, чи на закупівлю техніки? Звідки ці два мільярди? Якщо 30 відсоткове скорочення, то це передбачає вихідну допомогу, я розумію також це може бути. Але просто треба зрозуміти, чому МВС при радикальному скороченні росте на два мільярди? Сума достатньо серйозна.

Аналогічно друге запитання – Національна гвардія. Перше, скільки їх є зараз? Я хочу в кінці-кінців це знати. Бо називають, керівництво держави називає неймовірно різні цифри, від 30 до 60 тисяч при чому, ну, якось не відчувають навіть, що це різниця. Друге, я точно знаю, скільки з них знаходиться в АТО, і тому я хочу дізнатися під семикратне підвищення чи … Ну, п'ять з половиною мільярда підвищення Нацгвардії це військова необхідність чи це утримання батальйонів поза зоною АТО, і знову ж таки, на що підуть ці кошти?

І саме головне, коли в кінці-кінців Нацгвардія стане дисциплінованим підрозділом, яким керують виключно кадрові офіцери? Такі у мене питання по бюджету до керівництва МВС і Нацгвардії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Віталійович. На жаль, у нас присутні від керівництва МВС тільки керівник департаменту юридичного, так я розумію?

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Просто мені. Ні, я хочу сказати не про це. Кого присилають, це, ну, віриш. Ні, це поважна людина, юридично грамотна, оця яка до нас приходить. Але я з вами погоджуюсь, що з початку року у нас на комітеті не було, на жаль, міністра, ми не знаємо його з початку роботи нашого парламенту. На комітеті от такому оперативному, у нас на двох заслуховуваннях були міністри всі, і керівник Служби безпеки України це я розумію. Але у нас вже сьогодні четверте засідання комітету, і хоча б заступник  керівника МВС на ці питання повинен був прийти і відповісти. Раз.

Будь ласка, в кого ще є питання?

Будь ласка, народний  депутат Геращенко. Будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. У меня есть. Я прошу прощения… проинформировать с чего  начинались вопросы подготовки бюджета по МВД, чтобы было все….. Во-первых, МВД – это очень богатое министерство, работники МВД  в 2014 году получали среднюю зарплату  2  тысячи 375 гривени среднего уровня 2 тысячи 918 гривен,  и старший начальницкий склад – 3 тысячи 758. Это-то с чего начинались вопросы по бюджету. Министерство просило 35 миллиардов, было предложено 11 или 32 процента от предложения.

По Национальной гвардии просило министерство 13 миллиардов, выдавали 1 миллиард 800 или 13 процентов от  обеспечения.

Я тогда же сразу предложил, когда увидел эти цифры, лучше сразу сдаться Путину, чтобы дальше не развлекаться. Для того, чтобы наши милиционеры и нацгвардийцы могли защищать Родину, для этого необходимо предоставить им финансы, для того чтобы их семьи, хотя бы получали  деньги пока они там, ночуют и днюют, месяцами под Донбассом и под Луганском. И дать им технику, которая позволит защищать нашу страну, и дать боеприпасы к этой технике, и дать топливо к этой технике и так далее.

Поэтому что касается обсуждения  вопросов…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Анатолий Юрьевич, только не забудьте сказать, что Нацгвардия находится в АТО, по моим данным, – одна пятая.

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Значит, если вы  знаете, Юрий Витальевич, как министр в прошлом МВД

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. А оклад Министерства  обороны еще меньше, чем вы зачитали.

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. У меня вопрос, вы вообще знаете, чем занимается Нацгвардия по Закону Нацгвардии? Что у нее есть охрана атомных электростанций, ответственных заводов, что до сих пор 5 тысяч человек из Нацгвардии (5 с половиной) занимаются вопросами конвоирования заключенных, что сейчас будет предлагаться передать в Минюст. Если вы там все знаете, так, пожалуйста, зачем заявляете. Вот и все.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Этим занималось 20 тысяч, сегодня – 60, а в АТО

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. 42 тысячи человек сейчас в  Нацгвардии, зачем  вы бросаетесь словами, сейчас под прессу. 60 тысяч это разрешенное  количество работников Нацгвардии в Законе о Нацгвардии, которое принято в марте месяце.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Антон Юрьевич, вы выступаете от МВД или от?.

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Я выступаю, Юрий Витальевич за справедливость и за правильность цифр и  походов, а не за бросание

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, мені зробити перерву, колеги, я роблю в таких випадках наступне: я оголошую перерву зараз, і поки ви не з'ясуєте між собою стосунки, а потім…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В.  Ні, я хочу представника  МВД.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все, тоді  давайте таким чином: підняв руку, сказав запитання. Юрій Віталійович, підняв руку, дав запитання. От, Юрій Антонович… Антон Юрійович підняв руку і зараз у нього є 3 хвилин на виступ.

Будь ласка, Антон Юрійович. А ви закінчили?

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Я, ну, по данному вопросу я ответил репликой Юрию Витальевичу. Теперь, что касается бюджета в целом.

Значит, здесь можно сейчас устроить браваду, значит, рассказы про то, что бюджет такой-сякой, пятое-десятое. Рассказываю, 19 блоков тепловых электростанций выведены из строя, потому что нету угля, в стране минимум резервов банковских и поэтому есть необходимость на следующий год получать кредиты МФВ и других международных организаций, о чем хорошо известно руководителю фракции ББП и так далее, и так далее. Поэтому я предлагаю долго времени на вот эти все вещи не тратить и говорить четко: есть бюджет, параметры которого, в том числе, обсуждаются международной финансовой организацией, вот. Поэтому он в 2 раза больше не станет, в 3 раза больше тоже не станет. Поэтому хочу сказать следующее. Министерство внутренних дел, Национальная гвардия, прокуратура, Служба безопасности должны быть профинансированы настолько, насколько это возможно в бюджете, чтобы обеспечить их функции, вот, а говорить и играть на публику я здесь не буду. Не утвердим этот бюджет, не получим финансирования – страна банкрот в следующем году, все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Антон Юрійович, тобто ваша пропозиція підтримати в  першому за основу, так? Я дякую, це конкретно.

Будь ласка, Ігор Володимирович Мосійчук.

 

МОСІЙЧУК І.В. Шановні колеги, Антон Юрійович, я просив би вас припинити маніпулювати фразами: Путін, війна, завтра танки по Хрещатику і тому подібне. Ми говоримо про головний  документ країни на наступний рік. Абсолютно логічні запитання не до вас як депутата, а до керівництва МВС стосовно кількості Національної гвардії, Юрія Віталійовича, стосовно функцій. Давайте розмежуємо тих, хто дійсно воює, як ви правильно кажете, і тих, хто ризикує життям, і тих, хто знаходиться в тилу, або нічого не робить, або взагалі порушує закони, що є також і має місце. Давайте говорити відверто. Тому що, наприклад, батальйон "Дніпро" оточив конзавод в селі Покровське Дніпропетровської області і вивозить звідти насіння соняшника, я про це, в тому числі і вам казав, займається просто грабунком.

Тому давайте сюди запросимо заступника міністра і хай пояснить куди, які цифри будуть йти. Ви на зв'язку із міністром, заступниками, запросіть, будь ласка. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, будь ласка, Яків Якович. Да. Народний депутат Безбах. Та можна сидячи. Тільки мікрофон включіть, будь ласка. Мікрофон, якщо можна.

 

БЕЗБАХ Я.Я. Я вас очень прошу, как председателя, каждый коллега здесь, депутат, имеет право высказать свою точку зрения. И давайте не будем давать оценку, это ж мы не в парламенте где играют на публику, действительно.

Здесь мы должны обсудить все вопросы. Я согласен с выступающими и с Мосийчуком, и… Почему? Потому что сегодня посмотрите в формирования входят непонятно кто, в военкоматах сидят громадное количество людей. Все время слышишь война, война, АТО, АТО, не АТО, не понято что. Да надо обеспечить людей, надо обмундирование. Но мы слышим другое, что несмотря на то, что заводы, предприятия, люди отдают все последнее, сегодня, извините, не попадает, - голые, босые, голодные.

Тут вот прозвучала фраза нам МВС даст. Вы знаете, я не хотел бы брать МВС и рассматривать эти все вопросы.

Я хочу сказать, я представляю промышленность, – она сегодня стоит. Стоят заводы, которые по 70 процентов налогов платят и должны платить, а не платят, потому что все развалилось. Люди не работают. Людей сокращают. Заработная плата падает. Поэтому мы должны с этим тоже считаться и считать, как каждую копейку сегодня. Льготы у всех забрали, все позабирали. Тут даже вот в милиции пишется, что пионерские лагеря. У нас их нет вообще, если брать Днепропетровскую область. Все уже позакрывали, все поразпродавали.

Что мы милиции будем давать? Ихние дети тоже должны отдыхать.

Я вас очень прошу, пожалуйста, каждый имеет свою точку зрения, нравится она кому-то, не нравится, ну давайте… иначе нет смысла сюда ходить.

Спасибо большое.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яків Якович, я, по-перше, не погоджуюсь з тим, що у вас нема сенсу сюди ходити. Вас закон зобов'язує сюди ходити – це раз.

 

БЕЗБАХ Я.Я. Если скандал, то зачем мне это нужно?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. По-друге, у нас скандалів ніколи не було. За вісім років, які я тут працюю у нас були скандали, але закінчувались миром – це два.

Це не скандал – це обмін думками.

 

БЕЗБАХ Я.Я. Но имеет оценку уже другую, я считаю это не правильно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І третє. Дуже дякую вам за виступ. І я хочу сказати, що я підтримую вас. Єдине тільки, що у нас комітет не головний, я хочу вас звернути увагу. Так? І ми повинні рекомендувати бюджетному Комітету, рекомендувати бюджетному Комітету вжити заходів таких-то, таких-то і все.

 

БЕЗБАХ Я.Я. Я согласен, ну просто смысл того, что стоят наши производства, которые должны обеспечить и оборону, и Нацгвардию, и технику, и все остальное. Сейчас на заводе у нас, на ………. стоит 8 БТР и мы не можем сегодня их отремонтировать, потому что сократили количество людей. Заказов нет. Ничего нет. 57 процентов по колесам, 37 процентов по трубам и мы стоим. Вот, мне кажется, что, вот наши деньги и мы должны работать, Украина, для того, чтобы обеспечить наши войска, все наши службы специальные, которые должны заниматься. Но для этого, я согласен с Юрием Витальевичем, что надо знать количество, когда кончить вот эти вот, ходят войска непонятно где, ездят на автомобилях по Киеву без номеров, непонятно что. Когда это все закончится? Надо знать, что у нас есть войска, надо одеть, обуть и прокормить. И мы это готовы делать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Яків Якович, дякую. Якщо можна, зараз Юрій Романович, а потім Ігор Володимирович. Будь ласка, народний депутат Мірошниченко.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Шановні колеги, напевно всі ми поділяємо стурбованість, емоції, які зараз обурюють не лише наш комітет і не лише ті відомства, якими ми опікуємося, напевно всі комітети так само емоційно проходять, оскільки значне скорочення обсягів публічних коштів і їх дуже важко розподілити.

Закликаю як, хоч я і представник опозиції, але тут ми працюємо як професіонали і я завжди опікувався адвокатурою в цьому комітеті, хотів би звернути вашу увагу на проблему пенітенціарної системи. Вона і раніше фінансувалась на 30-40 відсотків, зараз йде значне скорочення. І тому хотів би, щоб ми в своєму рішенні, я просто конструктивно буду говорити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, так, я…

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Щоб ми рекомендували збільшити видатки на утримання ув'язнених, оскільки вони і так не відповідають європейським нормам, а в умовах, коли заборонено фактично і неорганізована належним чином господарська діяльність у них може бути надзвичайно складна ситуація. Я зустрічався з керівництвом, я буду готувати поправки, можливо, хтось з колег теж приєднається до цієї ініціативи з тим, щоб ми подбали і про Міністерство внутрішніх справ, і про прокуратуру, і про пенітенціарну систему як складову якраз в Міністерстві юстиції.

Що стосується ситуації, яка розгорнулась у нас на комітеті. Я буквально 2 слова скажу. Дійсно поділяю стурбованість Юрія Віталійовича і принциповість його мені приємно, що представники більшості так само принципово ставляться до контролю за діяльністю виконавчих органів влади, як і опозиція, але зараз ми обговорюємо бюджет. І оскільки ми профільний комітет, наша завдання зараз – створити умови максимального фінансування цих відомств, оскільки, якщо, як кажуть, не буде держава фінансувати міліціонерів, прокурорів – всіх, і Національну гвардію, і військових так само, то, безперечно, ми таким чином не усунемо корупцію.

Наша робота на даному етапі, на мій погляд, - зробити максимум для того, щоб ці відомства отримали кошти, скільки можна, а потім уже, на наступному етапі, ми будемо вже здійснювати контроль за тим, щоб ці кошти максимально ефективно використовувалися.

Є, безперечно, логіка в тому, щоб забезпечити належним чином і зарплатами, і соціальними гарантіями тих, хто бере участь у військових діях на сході України. Так само мене дуже турбує прокуратура, наприклад. От дякую генеральному прокурору, що він… Мене турбує прокуратура. Тому що є багато сигналів, пов'язаних з прокуратурою. І якщо ми не забезпечимо належний рівень зарплат, то, безперечно, ми не подолаємо корупцію.

Я закликаю всіх нас сьогодні, говорячи про бюджет, все ж таки не думати про те, як його самим поламати, не підтримати або перешкодити його ухваленню, а забезпечити підтримку тим відомствам, якими ми опікуємося, з одного боку, а потім вже контролювати максимально ефективне використання цих коштів. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Романович.

Зараз хвилину, будь ласка, Ігор Володимирович. Потім Антон Володимирович. І…

 

МОСІЙЧУК І.В. Я хочу звернутися, шановні колеги. Давайте зараз приймати рішення, запрошувати представника МВС належного, тому що в нас така ситуація виходить, що Генеральний прокурор приходить на засідання, а міністр ігнорує. Мало того, що на минулому ще й нахамить умудрився, то зараз не з'явився навіть заступник, який може логічно щось пояснювати. А стосовно, що, там, пана Мірошниченка прокуратура турбує. Ну, я розумію, як землю під будинком забирають, то вона і турбує.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз, зараз. Ну, тут я… Віктор Миколайович, я зараз дам, ну, тут, розумієте, треба, щоб правильно… Яків Якович, я ж прислуховуюсь, він правильно пропозицію дав, тому я…

 

МОСІЙЧУК І.В. Я розумію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, зараз.

 

МОСІЙЧУК І.В. Але ж прокуратура.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Антон Володимирович, будь ласка, Яценко.

 

ЯЦЕНКО А.В. Шановні колеги, от я хотів би зараз звернути увагу, от я сьогодні дивився цей бюджет і, з одного боку, от дійсно маємо проблеми, що не вистачає і на армійські справи, і на інше. З іншого боку, прошу комітет звернути на це увагу. Ну, наприклад, на Госкомтелерадио 864 мільйона гривень на виготовлення різного роду кінематографічної продукції, там, і так далі. 200 з чимось, двісті, якщо я не помиляюсь, тридцять чотири мільйона на підтримку творчих колективів виділяється на Мінкультури уже і так далі. Може нам все ж таки треба звернути увагу комітету, що зараз, я не проти, щоб ми підтримувати всі галузі, да, як в розвинутій країні. Але сьогодні от всі, особливо мажоритарники, ми відчуваємо великі проблеми в матеріальному забезпеченні армії, а, з іншого боку, ну, десятки, сотні мільйонів і навіть вже така цифра як мільярд, да, вирисовується на, якби так коректніше сказати, на Бог знає що. Вибачте. То може давайте на це звернемо увагу. Я підготую аналітичну довідку, Андрій Анатолійович? Ну, це буде правильно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вважаю, що…

 

ЯЦЕНКО А.В. …….. більш пропозиція звернутися і скоротити ці видатки, і перекинути їх на підтримку правоохоронних органів, і на підтримку Міністерства оборони. Наприклад, можна б було ці гроші витрати на медичні якісь напрямки реабілітації, лікування тих же самих військовослужбовців і правоохоронців постраждалих в зоні АТО. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Володимир Миронович, а потім Віктор Миколайович, ви. Ну, щоб я вже… Народний депутат Соляр.

 

СОЛЯР В.М. Доброго дня. Доброго дня. Недавня моя поїздка в АТО призвела до того, що ми стикнулися з таким як немає чіткого розмежування між учасниками АТО і реальними учасниками бойових дій. І вони всі претендують на один статус.  Але є учасники бойових дій, які беруть участь на лінії фронту, а є у нас, вибачте, працівники міліції, які стоять під Куп’янском на блок-пості, де до реальних бойових дій, вибачте, сотні кілометрів, але вони всі претендують. І на цьому моменті дуже хлопці піднімають негативне питання, що ми воюємо, а вони там получають. На цьому також нам потрібно з цим питанням розібратися і розмежувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже добре, дякую.

Будь ласка, Віктор Миколайович Король.

 

КОРОЛЬ В.М. Шановні колеги, я хотів би звернути нашу увагу, що ми не є профільним бюджетним комітетом. Прийняття бюджету – це особливий процес, коли кожен депутат може подати свої пропозиції у відповідний комітет, там розглянуть, врахують або відхилять. Це такий процес.

Сьогоднішній наш комітет повинен почути, які проблеми з бюджетом у силовиків. А для того, щоб почути, я вам пропоную дати їм слово. Підтримати їх, якщо ми погодимось на це. Або поправка, або взяти  на себе цю відповідальність. Тому от ця, от знаєте, загальна дискусія, вона відволікає, на жаль, і нас і …

 

ЛУЦЕНКО Ю.В.  Пане голово, буквально репліка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, Юрій Віталійович, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. …… але те, що каже щойно колега Король, ми тут зібралися для того, щоб затвердити бюджет. Якщо хтось, я бачу вже зараз Прем'єр кинув таку ж умову: йому заважає парламент проводити реформи. Ні, навпаки ми збираємося зробити з бюджетом те, на що не насмілюється ніяк уряд. Я зараз не хочу вийти поза нашими межами компетенції, але 20 років говорять про те, що неможна дотувати "Нафтогаз", треба дотувати бідних людей, але так ніхто не хоче цього зробити.

У цій ситуації я хочу почути проблеми. Я, дійсно, хочу почути проблеми Нацгвардії, скільки їх є, скільки планується набрати, куди це витрачається, і тоді стане все на свої місця. Я хочу почути, чому в Києві батальйон Айдар, Міністерство оборони захоплює арештованого податківцями підозрюваного, який вкрав, підозрюваного в розкраданні на 200 мільйонів, включається "операція перехват", міліція затримує машини, в одній із них купу зброї, включаючи автомати і гранатомети, і їх відпускають. У мене питання, скільки треба  дати патрульній службі? Я не хочу нікого  зараз звинувачувати, я хочу дізнатися, коли правопорядок буде відновлений? Да, зрозуміло, що за один рік ми не зможемо створити патрульну службу. Але у мене питання, ось ці додаткові мільярди, куди ідуть? Проста річ. Бо, на жаль, розшифровка бюджету в цьому вигляді не дає на це відповіді. Тому тут потрібен представник, який спокійно як колега колегам скаже: хлопці, мені потрібно довести чисельність, Нацгвардії, наприклад, до 50-и, з них мають бути в зоні бойових дій з ротацією не менше  30-и. Ми це зрозуміємо. Він має сказати, патрульно-постова служба має бути збільшена на  20 відсотків в силу криміногенного характеру в Україні, який…  в рази деякі злочини збільшилися. І, до речі, пане голово, я хотів би, щоб всім членам комітету роздали інформацію про стан злочинності, бо МВС не провело за рік жодної колегії, але, ну, бажано, щоб ми хоча б це робили. І подивилися…

Так от, я хочу по больовим точкам суспільства  пройтись і сказати, є цей бюджет… дає відповідь чи ні? Те, що ми не зменшимо кількість, яка виділяється силовикам, я сподіваюсь, всі колеги мене підтримають, бо ми зацікавлені у тому, щоб ця система функціонувала. Але куди саме піде?

МВС  потребує комп'ютеризації, ну, це ж всі знають. Без цього не впаде корупція, без цього не припиняться проблеми з ГАІ, з дозвільною, з міграційною і так далі. Питання: скільки виділяється на комп'ютери? Я тут не бачу цих документів. ППС скільки отримує? Що буде з вихідним пособієм, як воно у нас називається, для майбутнього 30-відсоткового скорочення? Не шукайте тут ворогів, Анатолій Юрійович у тому числі. Не шукайте! Тут колеги, які хочуть просто  щоб …

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.  Тут партнери по коаліції.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. … ми аргументовано доповіли фракціям. Мені прийти на фракцію і… Ви знаєте, що таке сказати людям, що прокуратура збільшується на 3 мільярди? Ви знаєте, що таке примусити фракцію або пояснити фракції, як за це голосувати? І я хочу мати аргументи. Я зараз не шукаю ворогів, я шукаю аргументи, як  переконати фракцію у 150 чоловік підтримати цей законопроект. От і все!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Юрію Віталійович.

Да, будь ласка, Анатолій Юрійович.

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Юрий Витальевич, спасибо большое за основательное выступление. Ну, по делу. Значит, через 10 минут будет начальник… через 10-15 минут будет начальник Финансового управления МВД Алексей Владимирович Тахтай, он сделает подробный доклад, после чего всем членам комитета будет сегодня до вечера предоставлена детальная раскадровка, все затраты. Это большой пакет документов, но, тем не менее, каждый это может прочитать. Я думаю, что было бы эффективно по всем… (Шум у залі) Сейчас. (Шум у залі)  Совершенно правильно!

И думаю, что для того, чтобы мы аргументировано смотрели на это все, то можно было бы поставить то же самое и по прокуратуре, и по другим подразделениям, кроме государственной тайны. Здесь…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Антон Юрійович, все у вас?

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.  У меня все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Михайлович, зараз. Ну…

Будь ласка, Микола Петрович, і вже переходимо до практичний дій.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. Я как раз хотел ….… Антон Юрійович, я хотів би, щоб ви зрозуміли, що і я, і Король, і Юрій Віталійович як минулий міністр – ми всі турбуємося у рівній мірі, не менше чим ви,  за  органи внутрішніх справ. Але я  розумію, розділяю стурбованість Юрія Віталійовича про те, що  як пояснити людям, чому  збільшити. Ми хотіли знати, ми хотіли бачити представника. Це неповага до нас як до комітету міністра внутрішніх  справ. Справа ж не в вас, я розумію, що ви відстоюєте. Повинен бути  міністр, ми на минулому комітеті прийняли таке рішення, що якщо не приходить сюди міністр або заступник міністра, як мінімум, ми не розглядаємо це питання на комітеті, тому  що він очільник цього є відомства і він повинен пояснити, що він просить і хоче… Ну чому так? Тільки  у цьому питання.  Тому пропоную переходити  по суті до питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Будь ласка, немає заперечень, якщо по 3 хвилини з цього приводу, а потім уже по основних питаннях.

Будь ласка,  Віталій Григорович. Можна сидячи, нам так…

 

ЯРЕМА В.Г. Добрий день, шановні народні депутати. Дякую, що запросили на  засідання  комітету. Я був учасником засідання урядового комітету бюджетного, а також учасником Ради національної безпеки і оборони, на якій розглядалися питання фінансування безпеки і оборони у 2015 році. Звичайно, дуже важко просити кошти, коли забирається з основних соціальних статей, забираються кошти від   малоімущих   і збільшувати  бюджети  силових структур, надзвичайно неприємно.

Але все-таки, що я хотів би сказати з точку зору цифр, які ми просимо і які потрачені були прокуратурою у 2014 році, це  2 мільярди  994 мільйони витратила прокуратура у  2014 році. А на  2015 рік  ми подали бюджетну заявку на 3 мільярди 994 мільйони, тобто практично  на  1 мільярд більше. Чим це обґрунтовано? Ви знаєте, що  14 жовтня 2014 року прийнятий новий Закон "Про прокуратуру", яким вводяться, по-перше, регулюється Фонд  заробітної плати законом, з 1 липня збільшується заробітна плата працівників прокуратури, вона визначена якраз законом. І вводяться додаткові підрозділи чи структура, так зване прокурорське самоврядування. А це Кваліфікаційна комісія, яка буде здійснювати всі кадрові і дисциплінарні провадження, які вчиняються в прокуратурі. Сьогодні для того, щоб мінімально забезпечити діяльність прокуратури, необхідна та сума, про яку я тільки що говорив. Практично ніяких закупівель матеріально-технічних засобів, ніяких додаткових коштів на будівництво, на квартири, на транспорт абсолютно ми не просимо. Це кошти, які практично будуть забезпечені тільки фондом заробітної плати.

Додатково хочу сказати, що, ви знаєте, що в нас створено Управління спеціальних розслідувань. Створені 83 посади слідчих, на які призначені особи із числа прокурорських працівників. Так. Після скорочення так званого загального нагляду, працівники туди перейшли. Загалом уже після призначення мене на посаду з 19-го червня скорочено 2,5 тисячі посад працівників прокуратури. І ще півтори тисячі ми плануємо скоротити до кінця у зв’язку зі скороченням загального нагляду.

І паралельно хочу сказати, щоб ви не думали, що прокуратура лише проїдає кошти. Сьогодні за матеріалами кримінальних проваджень, які порушені слідчими прокуратури у нас (а це такі структури як "Центренерго", "Укрінтеренерго", "Енергоатом", Державна продовольча зернова компанія, завод Антонова, "Укртелеком", Сахалінське родовище в Харківській області), знаходиться близько 20 мільярдів гривень заарештованими. Це кошти, які будуть повернуті в Державний бюджет після закінчення кримінальних проваджень і після того, як обвинувальні акти будуть спрямовані до суду. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Віталій Григорович. Будь ласка, запитання є якісь у колег. Так, Віталій Григорович, ви мені скажіть, все ж таки, ваше, скажімо так, додатково те, що ми з вами говорили вчора-позавчора, є ще пропозиції якісь до?..

 

ЯРЕМА В.Г. Тут є законопроект, який сьогодні буде в порядку денному…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, так.

 

ЯРЕМА В.Г. Якщо можна, я зразу по ньому (1530), він підготовлений народним депутатом Пинзеником, який пропонує...

 

_______________. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, ні, давайте так, ми не будемо зараз все змішувати в одне, там же ж по ньому... він стосується бюджетних коштів. Так?

 

ЯРЕМА В.Г.  Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, ну, тоді, будь ласка, так.

 

ЯРЕМА В.Г. Пропонується внести зміни до Закону про бюджет, яким визначати, щоб Кабінет Міністрів визначав суму коштів, які виділяються на правоохоронні органи, зокрема на прокуратуру і на Антикорупційне бюро. Я вважаю, що цей законопроект не має права на існування і просив би вас підтримати в зв'язку з чим, тому що втрачається незалежність цих надзвичайно важливих органів, на які покладається суспільством важливі питання – це як раз боротьба з корупцією, яка в більшості своїй знаходиться в органах виконавчої влади.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, це запитання? Будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Ну, не совсем по бюджету или пожелание такое, мы от комитета направили вам письмо с просьбой предоставить информацию о том, какие активы, счета в Украине и за рубежом лиц, которые относятся к списку тех лиц, на которых накладываются санкции, были арестованы и что с ними происходит? Мы бы хотели знать, чтобы не было таких случаев, как было со счетами Арбузова. У кого? Допустим, там у Юры Енакиевского в такой-то стране такие-то счета или у афелированных с ним структур. Хотелось бы получить такой ответ, напомните об этом….

 

ЯРЕМА В.Г. Да, я дам вам письмову відповідь на ваше  депутатське звернення.

Зараз тільки хочу сказати, 5 березня 2014 року за підписом Генерального прокурора Махніцького, це рівно через 15 днів після розстрілу на Майдані, до санкційного списку Євросоюзу був спрямований запит, де були указані 22 особи. Це був політичний запит, жодного кримінального провадження відносно цих осіб, які в цьому запиту, не було порушені, хоча в запиті було вказано, що є підстави вважати, що є підстави вважати, що ці особи причетні до розкрадання державного бюджету, наголошую, державного бюджету. Тому що ні 365-та, ні 364-та, за якими ми сьогодні розшукуємо більшу частину тих людей, які приймали участь в переслідуванні майданівців, розстріли, мають відношення до розстрілів, вони не підпадають під санкційні..., під санкції Євросоюзу. І тому сьогодні зараз знаходиться в цьому підрозділі знаходиться мій заступник Касько, який веде перемовини про те, що які умови для того, щоб ці кошти, які заарештовані на рахунках в країнах Євросоюзу і в інших країнах, щоб залишилися, не були зняті.

Хочу запевнити вас, що жодна копійка, в тому числі й по Арбузову, це все штучно було надумано, що гроші зняті. Гроші ніхто не знімав і не може зняти в Україні, тому що ми ці питання контролюємо. І була спроба, до речі, кошти Януковича - 20 мільйонів зняти, теж адвокати, але ми вчасно на ці речі реагуємо. Жодна копійка викрадених з України коштів не буде повернута. Єдине, що ще раз наголошую, що якщо в діях особи не має складу злочину, а це 191-а частина п'ята в основному, ми не можемо придумати цю статтю і не можемо її вмінити, якщо не має підстав для цього.

Ви знаєте, що прокуратура, тих 60 слідчих, які розслідують кримінальні провадження сьогодні, в тому числі і по майданівських злочинах, вона використовує матеріали, які їй надають оперативні працівники Служби безпеки і Міністерства внутрішніх справ. Якщо цих матеріалів не має ми, на жаль, самі не можемо їх дістати і не займаємося оперативно-розшуковою діяльністю.

Тому максимально хочу наголосити, що стосується Юри Єнакієвського чи Юрія Іванющенка, бувшого народного депутата, то в нього 100 мільйонів доларів знаходиться заарештованих і по цим коштам якраз ми, по ньому є кримінальні провадження, знову ж таки 191-а частина п'ята, але, щоб ви… саме головне – це розкрадання бюджетних коштів. І до розкрадання бюджетних коштів не всі ті особи, які є в санкційному відділі причетні. Тому що це треба, щоб людина мала доступ туди, ставила підписи і так далі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Віталій Григорович. Запитання. Так?

Будь ласка, Ігор Володимирович Мосійчук.

 

МОСІЙЧУК І.В. Пане Віталію, таке питання. Країни заходу, Євросоюзу ввели санкції проти ряду іноземних громадян, які причетні до подій у нас на сході країни. Серед них є такий російський і російський олігарх Костянтин Малофеев, який являється спонсором Русской православной армии, ну, і тому подібне. В місті Хорол Полтавської області знаходиться єдиний в країні молококонсервний комбінат, який випускає дитяче харчування. Кінцевим власником являється Костянтин Малофеев. Служба безпеки двічі ловила осіб, які з комбінату везли гроші терористам в зону АТО. В мене і питання, якщо невідомо вам, то, щоб розібралися, а якщо відомо щось по іноземним громадянам, які мають власність і проти яких введені міжнародні санкції у зв'язку з подіями на Сході.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

ЯРЕМА В.Г. Дякую. Ну, існують відповідні міжнародні угоди, які регламентують порядок зносин між правоохоронними органами, в тому числі і прокуратура знаходиться в їх списку. Якщо ці особи оголошені… Є 3 види розшуку: це міжнародний, місцевий, міжнародний, міждержавний і міжнародний. Тобто якщо ця особа знаходиться в розшуку, то він обов'язково буде затриманий і відносно нього проводяться необхідні слідчі дії і оперативно-розшукові заходи. Якщо він дійсно був замічений тут. Якщо є інформація про наявність оцієї…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Віталійович Луценко, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Дякую. Віталій Григорович, принагідно, от у нас сьогодні в порядку денному ще законопроект, внесений паном Князевичем…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Про зміни критеріїв призначення прокуратури. Чи підтримає Генеральна прокуратура цей законопроект?

 

ЯРЕМА В.Г. Дякую. Ви знаєте, не дивлячись на те, що там цим законопроектом якби ми, Генеральному прокурору надаються додаткові повноваження, я не буду глибоко його коментувати, я хочу сказати лише, що цей законопроект може спричинити шкоду щодо комплектування, кадровому комплектуванню органів прокуратури. Ви знаєте, там абсолютно нівелюється віковий ценз. Сьогодні працівники прокуратури, які призначаються на посаду районних прокурорів - це оперативні працівники не менше, повинен бути вік 25 років, працівник чи керівник обласної прокуратури не менше 30 років стажу. Ці терміни нівелюються, і я вважаю, цього робити не можна. І це не тому, що я тут не вічно на цій посаді, а тому, що це дійсно може спричини кадровому потенціалу і професійному рівню спричинити шкоду.

Тому я відношуся до цього законопроекту негативно, а вам приймати рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Віталій Григорович.

Будь ласка, Павло Петрович.

 

КОСТЕНКО П.П. Доброго дня, Віталій Григорович.

Я хочу вам задати  питання, переадресувати, мене просив Громадський люстраційний комітет, знаючи, що ви прийдете до нас в  гості. У нас дуже багато, в них є дуже багато запитань до ваших заступників, які працюють у  прокуратурі. Особливо вони хотіли задати вам, переадресувати питання по такому заступнику як Бачун Олег Володимирович.

Я хочу тільки процитувати його декларацію про… в Інтернеті в інформаційному просторі ви можете знайти багато інформації про це, про що в нього доходи… Але  думаю,  це більш справа Генпрокуратури дослідити його діяльність. Але про декларацію, хочу за цитувати: "Семья заместителя Генерального прокурора Олега Бачуна в 2013 году получила 6 миллионов гривен дохода, из которых 5,9 миллиона в качестве призов, подарков и выигрышей. При этом сам  Бачун в прошлом году доходов не имел. У Бачуна есть земельный участок площадью 15 гектаров, две квартиры площадью 50 и 186 метров квадратных, дачный дом – 151 метр квадратный. Во владении семьи Бачуна находится земельный участок полгектара, жилой дом на 1 тысячу 165 метров квадратных.

Про дану особу вже я знаю, декілька запросів з усіх сторін до вас приходять, що  ви можете прокоментувати?

 

ЯРЕМА В.Г. Я задоволенням відповім, тому що ви пам'ятаєте історію з Бачуном в 2010 році – 2009-2010 рік, коли він був  підданий гонінням з боку  тодішньої влади Януковича і безпосередньо Портнова.

Сьогодні ці всі акції продовжуються. Щоденно біля Генеральної прокуратури знаходяться представники "Житомирські ласощі" – така фірма, яка  судиться з іншою структурою, де обвинувачують Бачуна. Притому, що він зайняв там позицію, коли будучи прокурором, зайняв позицію під час прийняття рішення щодо належності цієї структури чи відшкодування, там мова йде про 10 мільйонів гривень, якій ці "Житомирські ласощі" програли в суді. І тому сьогодні здійснюються відносно Бачуна такі акції. Хочу сказати і наголосити на одному. Бачун має одну… про гроші не готовий сперечатися, він не працював, не працював в той час в прокуратурі, він живе в одній квартирі. Ніяких гектарів землі, ніяких особистих будинків у нього немає – це все неправдива інформація.

 

КОСТЕНКО П.П. Офіційна декларація його за 2013 рік.

 

ЯРЕМА В.Г. Іще раз повторюю, немає в нього будинків і немає тих квартир, і тих гектарів землі, про які ви говорите, це видумки тих людей, які сьогодні здійснюють… До речі, хочу сказати: біля дитячого садочку його доньки, біля школи, де навчається старша донька все фарбою обмальовано "Бачун – хабарник", біля під'їзду будинку це все… Він 10 разів уже звертався до мене написати… з заявою про звільнення, тому що він розуміє, що це дискредитація прокуратури. Я ще раз наголошую, давайте це зробимо, зробіть, у вас є всі можливості. Комісійно, депутати, перевірте його спосіб життя. Так же само, як і ця інформація була сьогодні, до речі, по Шокіну стоять група людей. До цього була по Даниленку, до цього була по Баганцю і по Яремі. Перевірте, будь ласка, офіційно і зніміть ці питання або поставте на порядок денний: є в нас ці дачі чи немає. Це наклепи тих людей, які,  втому числі, мають відношення до тих фірм, які я тільки що назвав, комерційні структури. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, я хотів, я розумію, що зараз буде вечір питань-відповідей дуже довгий, у мене, наприклад, до Віталія Григоровича теж 20 питань, ну, я хочу вас трошки, трошки, от…  Ігор Володимирович, ви не будете заперечувати? Ну, вже в кого по питаннях, да… Давайте бюджет, тому що це важливіше. Я вам більше скажу, незважаючи на все інше, от ми рішення прийняли з вами, так, і сьогодні Прокуратура генеральна, єдина, вона чітко виконала всі, майже всі, пункти рішення. Створила групу, створила управління спеціальне. Більше того, вона провела вже, знаєте, всі дії щодо перекваліфікації 255 статті. Розумієте, да? Тобто є багато зроблено, але, ну, давайте по черзі. Звичайно. Дякую.

Тому, Віктор Миколайович, ну давайте вже далі… Питання? Питання? (Шум у залі)

 Ігор Володимирович, будь ласка. Будь ласка, Ігор Володимирович.

 

МОСІЙЧУК І.В. Пане Віталію, у мене питання. От тут же ж, що все робить прокуратура, добре…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не все, а три речі, які…

 

МОСІЙЧУК І.В. Люстрація проходить в прокуратурі. У мене невелике питання. Є такий прокурор Куликівський в Київській обласній прокуратурі. Ні, ну все ж роблять?! І люстрацію проводять. Ну, якби не зачіпали, я б промовчав, а то все… (Загальна дискусія)

 

_______________. Є 20 питань в порядку денному, ми тільки одне…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігор Володимирович, закінчуйте, будь ласка.

 

МОСІЙЧУК І.В. Я закінчую, якщо не цей… 10 січня в справі так званих "васильківських терористів" він просив 9 років позбавлення волі. Результатом… Зараз розкажу, що, не перебивайте, будь ласка! Результатом стало побоїще, он Юрію Віталійовичу там голову проламали, вивозили його в автозаку. На наступний день зірочку йому причепили на погони, прокурору Куликівському. А потім він далі працює, все нормально, приходить в суд і каже: "Я ошибся, я звинувачення знімаю повністю". Ну, то якщо люстрація…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, будь ласка.

 

ЯРЕМА В.Г. Мені незручно говорити, тому що ви законодавці, і повторювати про те, що Закон про очищення влади – він розподіляє люстрацію на декілька етапів. Перший етап – 138 прокурорів, які працювали конкретний термін з лютого 2010 року, вони вже звільнені. У нас сьогодні на звільненні біля 300 прокурорів, в тому числі ті прокурори, які приймали рішення щодо направлення обвинувальних актів щодо підтримання обвинувачень. І ці люди будуть люстровані в установлений законом термін і відповідно до чинного законодавства. Не хвилюйтеся, жодна особа, яка…

 

МОСІЙЧУК І.В. Та я не хвилююся, просто кажуть, що все в порядку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігор Володимирович, я казав, не все в порядку. Можливо… Шановні колеги, можливо, я щось не так сказав, але я поправлю, якщо поправлюсь. Я сказав, що щодо рішення нашого жорсткого і конкретного, сьогодні із 5 пунктів виконано 3, і виконала їх прокуратура а не всі інші органи. От про що я сказав. Тому я не кажу, що все виконано, там дуже багато всього. Більше того, є претензії. А у мене до прокуратури, вибачте, не менше чим  тут у сидячих всіх.

Будь ласка,  Віталій Григорович.

 

ЯРЕМА В.Г. Я перепрошую, ще 10 секунд, це не стосується прокуратури. Відповідно до Конституції статті 121 прокуратура здійснює чотири основні функції, в тому числі нагляд за виконанням судових рішень в пенітенціарних закладах.   Ситуація там, ну, надзвичайно критична. Сьогодні харчування 8 гривень 70 копійок одного засудженого на добу, це просто знущання над людьми. Я хотів би, щоби ви  як профільний комітет почули. це, дійсно, Віталій Іванович, мабуть, буде цю інформацію … І 13 гривен там 50 копійок на туберкульозніков. Але їх, по-моєму, чотири з половиною тисячі, так? Чотири з половиною  тисячі, тобто це не такі великі гроші, але там треба виправляти ситуацію, тому що мені прокурори доповідають, що, ну виправити її в рамках наглядових функцій практично неможливо. Там треба, дійсно, вникати і допомагати цій структурі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, будь ласка…

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, так ми вже переходимо до наступного…

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, Віктор Іванович, будь ласка, Король Віктор Іванович.

 

КОРОЛЬ В.І. Шановні, я все-таки хочу повернутися до питання,  яке у нас головне. Мені потрібно записати, тут є колонка, пропозиції нашого комітету. І я хочу цифрами. Ви просили, ваш запит був 3859, норма – потрібно 4 мільярди, вам добавили 863 мільйони 666 тисяч. Я хочу знати, це задовольняє вас або вам потрібно добавити?

 

ЯРЕМА В.Г. Це задовольняє.

 

КОРОЛЬ В.І. Так, все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді, якщо можна, якщо уже, Віталій Іванович, будь ласка, вже до вас звернулись, якщо можна два слова скажіть, будь ласка. Це перший заступник голови Державної пенітенціарної служби України.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. (Не чути)

 

МОСІЙЧУК І.В. Абсолютно, підтримую.

 

ОШОВСЬКИЙ В.І. Шановний Андрій Анатолійович, шановні члени комітету, я хотів доповісти про те, що на сьогоднішній день пенітенціарна служба фінансувалася 2,7 мільярда, тобто становить 31 відсоток. Це і заробітна плата, це і лікувальні препарати, які ми купляємо, а також це і частково уходить на те, щоб годувати засуджених. На сьогоднішній день, враховуючи те, що з 2012 року, коли був прийнятий кодекс новий, кількість засуджених упала у нас на сьогоднішній день на 32 відсотки. Тобто було в нас 112 тисяч, на сьогоднішній день стало 88,8 тисяч. Це з урахуванням, це я говорю з урахуванням того, що на території Луганської і Донецької областей знаходяться 16 виправних колоній, які залишилися там. І там ще перебуває 14 виправних колоній, де відбуває 16 тисяч засуджених.

З урахуванням цих коштів, які були виділені на Крим, які були виділені на Луганську і Донецьку області, на сьогоднішній день вони залишилися в нас. З урахуванням цього ми просили.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Увага, колеги, важливо зараз.

 

ОШОВСЬКИЙ В.І. Ми просили у Міністерстві юстиції, так як це наше міністерство, розпорядник коштів, в якому ми на сьогоднішній день, де ми знаходимося, ми просили 3,4 мільярди гривень з урахуванням, я ще раз кажу, з урахуванням того, що кількість спецконтингенту зменшилась. І враховуючи те, що зарплата на сьогоднішній день у нашого рядового складу становить 1,6 тисячі, а офіцерський склад – 2,3 тисячі, ви розумієте, що охоронна структура сьогодні менше, ніж 4 чи 3,5–4 тисячі не платить. Тому з урахуванням цього ми просили отакий бюджет – 3,4 мільярди.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Віталій Іванович.

Будь ласка, Ігор Володимирович Мосійчук.

 

МОСІЙЧУК І.В. У мене ряд запитань. Перше, зараз як здійснюється контроль над охоронною службою закладів позбавлення волі в Луганській і Донецькій областях. Це раз.

Друге: як здійснюється контроль над виробництвами і над продажем, власне, матеріальних цінностей, які виробляються в закладах позбавлення волі. От. І…

 

_______________.  (Не чути) 

 

МОСІЙЧУК І.В. Да. І четверте питання таке: коли буде покращена якість, наприклад, харчування в Лук'янівському СІЗО? І п'яте. От ви називаєте цифру, куди вона конкретно… Ну ми готові підтримати. Ми за те, щоб підтримати, але коли готують те, що виливають в помиї з нормальних продуктів, то не є нормальним. Тому ви, як заступник керівника поясність. І ми готові підтримати, ми розуміємо потреби людей і туберкульозно хворих, і знаємо ці потреби, але… В першу чергу, на перші чотири питання, а потім на останнє. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Віталій Іванович, будь ласка.

 

ОШОВСЬКИЙ В.І. Ну перше питання, що стосується Донецької і Луганської областей. Так історично склалося, що Луганська і Донецька області – це найбільші області де було виправних колоній і слідчих ізоляторів.

На Донецькій області знаходилось 20, це враховуючи 2 слідчих ізолятори, і 18 виправних колоній і також Луганська область, де знаходилось, також 2 слідчих ізолятори і 14 виправних колоній, де перебувало 25 тисяч засуджених. На сьогоднішній день там перебуває 16 тисяч. Враховуючи те, що з цими бойовими діями, які проходять, під контрольними нашим залишається в Донецькій області – це 6 колоній…

 

_______________. (Не чути) 

 

ОШОВСЬКИЙ В.І. Ви просили…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, будь ласка, Віталій Іванович.

 

ОШОВСЬКИЙ В.І. В Донецькій області підконтрольними перебуває 6 установ і в Луганській області залишилось 2 установи. Тому те, що стосується особового складу, частина в Луганській області особового складу – це 150 чоловік, які написали рапорти і перейшли працювати до нас. Ми їх всіх прийняли і всіх трудоустроїли. Решта написали рапорти, хто звільнився, решта, хто написали рапорти, залишилися працювати і на сьогоднішній день працюють в "ЛНР". Ніякого зв'язку з ними на сьогоднішній день ми не маємо, практично до 1 грудня ми їх і годували, і, так сказати, мали контроль. З 1 грудня ця, так сказать, все закінчилося.

Що касается Донецької області. І така ж сама ситуація по Донецькій області. Що стосується їди і те як ми їх кормимо. У відповідності з тією, виділенням сім'ї 50 копійок кошів, які на сьогоднішній день виділяються на одного засудженого і 1380, які виділяються на засудженого, які хворі на туберкульоз. Ну, така получається на сьогоднішній день і їда, я вам чесно скажу.

Що касається, для того, що виливають, там, у слідчому ізоляторі, то ви зрозумійте правильно, на сьогоднішній день ми получаємо більше 2 тонн їди, які приносять родичі. Тобто ми розносимо ці посилки, вони їдять і не кожний хоче їсти, їдять тільки один хліб, ще, який хліб на сьогоднішній день, там, гарно печеться, тому і їдять. Що... касається других продуктів, то практично його ніхто не їсть.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігор Володимирович.

 

МОСІЙЧУК І.В. Ну, ви не зовсім говорите речі, які відповідають дійсності. Тут як мінімум 2 члена комітету мали можливість особисто спостерігати те, що готується там і чому воно виливається, і що є люди абсолютно голодні, які б споживали цю їжу, але споживати не можуть через те, що його чи навмисно роблять таким, що його неможливо споживати…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Ігор, вибач, я переб'ю. Насправді, це наша проблема. Ми маємо прийняти зміни до КВК. Кримінально-виконавчий кодекс, на жаль…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я тільки хотів сказати про це. Ну, да.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Та влада не хотіла сильно рихтувати. І ми маємо дозволити харчі домашнього приготування і перестати морочити голову. Маємо зняти інші дурацькі обмеження. Тому це не тільки їхня проблема, але…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми вже крок зробили перший, да.

 

МОСІЙЧУК І.В. Тепер до першого питання, якщо до ЛНР і ДНР. Двох зрадили, зрадили. Буває, як кажуть. А хто примушував і, хто розповсюджував газету "Новороссия" в Бердичівській колонії?

 

ОШОВСЬКИЙ В.І. Ігор Володимирович, ну, ми знаємо, що така ситуація була дійсно, сидить там людина, яка відбуває покарання, отримав він посілку. В посылке було там 6 газет. Ці газети були вилучені і вони... ми віддали їх на експертизу на сьогоднішній день в СБУ ми направили ці газети, щоб вони опреділили, являється ли вони этими самыми….

 

_______________. (Не чути).

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Скільки ви вважаєте, вам потрібно....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вот я хотів тільки, да, Віталій...

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Не для щастя, а для нормального утримання. Скільки вам потрібно?

 

ОШОВСЬКИЙ В.І. Скільки?

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Грошей вам скільки потрібно?

 

ОШОВСЬКИЙ В.І.  Три з половиною мільйони.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Скільки, зеків, ми в курсі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Скільки, скільки?

 

ОШОВСЬКИЙ В.І. Три з половиною мільйони.

 

_______________. ...так і сказав.

 

ОШОВСЬКИЙ В.І. А далі – 1,9.

 

_______________. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, колеги, якщо ми ще поспілкуємося, через 45 хвилин буде вже пізно до бюджетного комітету щось подавати. Тому, будь ласка, давайте трошки, ну, від комітету, я маю на увазі. Давайте так...

 

_______________. (Не чути).

 

ОШОВСЬКИЙ В.І. Три мільярди, три з половиною мільярди.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Три з половиной?

 

_______________. (Не чути).

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Це не серйозно, ви ж розумієте...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Романович, а потім – Яков Яковлевич. Зараз Юрій Романович.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.  Юрій Віталійович і Андрій Анатолійович, що я пропоную зараз? Дивіться, ми обговорюємо бюджет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. От дати доручення нашому секретаріату, підготувати поправки, от ми про пенітенціарну систему дійшли згоди: треба додавати.

Юрій Віталійович, нічого страшного, якщо ми подамо мільярд і вже в контексті дискусії в бюджетному нам дадуть те, що з можуть.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Нема мільярду.

 

_______________. (Не чути).

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Добре. Але... Але дадуть те, що вони  зможуть. Ніколи вони не дадуть...

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. ... 3 мільярди, 1 мільярд... питання дуже просте. На сьогоднішній день, наскільки я знаю, якщо нічого не змінилося, да, значить, вохровець, який охороняє Лук'янівське СІЗО, доїжджаючи з Сум або з Вінниці...

 

_______________. З Чернігова.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. ...отримував 900 гривень. У мене так було.

 

ОШОВСЬКИЙ В.І. Ні, тисячу 600.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Скільки?

 

ОШОВСЬКИЙ В.І.  Тисячу 600 отримував.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Тисячу 600, у нього був пенсійний... пільги пенсійного стажу, тепер їх нема. У вас, наскільки я розумію, катастрофа взагалі з охороною і персоналом і так далі.

 

ОШОВСЬКИЙ В.І. Так точно. 

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. От скажіть нам, скільки потребує персонал? Це перша  цифра, щоб його підтягнути, якщо не до рівня там МВС, то принаймні десь так близько, да. І друге... ну, до внутрішніх військ, які конвоюють, наприклад, бо вони ж один з одним працюють.

І друге питання: скільки потребує харчів, більш нічого, харчі для СІЗО, не для колоній, для СІЗО? Якщо ви це скажете...

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. І давайте зараз... і давайте зараз поправку підпишемо, члени комітету, тим, щоб вони встигли бути розглянуті на бюджетному комітеті, бо потім уже не буде. Куди давати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ми вже почули, Антон Володимирович, одну хвилинку. Будь ласка, Яків Якович.

 

БЕЗБАХ Я.Я. Прошу прощения, короткий вопрос. Я к представителю. Скажите, пожалуйста, одно время вы давали работу на зону для…….  делали люки, варили все необходимое. Я вот недавно обратился, и мне сказали, что запрещено. Вот мы сейчас делим деньги, извините, если мы их зарабатывать сами не будем, их просто не будет: ни миллиарда, ни двух миллиардов… Скажите мне, пожалуйста, как в этой ситуации, можно давать работу…. (Шум у залі)

ОШОВСЬКИІЙ В.І. А куда вы обращались? Ми на сьогоднішній день забезпечуємо засудженим від 35 до 40 відсотків. (Шум у залі)

 

БЕЗБАХ Я.Я. Все, все, я доволен.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Антон Володимирович.

 

ЯЦЕНКО А.В. Шановні колеги, у мене є пропозиція, щоб зараз оперативно пенітенціарна служба дала письмове звернення на комітет, скільки їм треба грошей, в контексті того, що казав от колега Луценко. Потім ми це затвердимо і передамо на бюджетний комітет. Так само, як… сьогодні щоб ми це зробили. Тому що просто говорильня, скільки треба, на глазок-смотрок… Вона є офіційна державна установа. Оскільки вони до комітету звернулися, ми тоді одразу і конкретно затвердимо і звернемося до бюджетного комітету. І, можливо, Андрій Анатолійович, звернемо увагу на, скажімо так, оті речі, що я казав, по "Госкомтелерадио", Мінкультури, де, можливо, можна зменшити і за рахунок цього збільшити їм фінансування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Володимир Петрович Хоменко, перший заступник голови Державної фіскальної служби України. Володимир Петрович, якщо можна, так…

 

ХОМЕНКО В.П. Коротко, досить коротко.

Я дякую за запрошення на засідання комітету. Я буду досить чітко і конкретно. Ми знаємо загальну проблему по АТО. Я скажу проблему сьогодні переміщення товарів.

Є доручення Президента Державній фіскальній службі і Прикордонній службі на те, щоб виставити стаціонарні або пересувні пости, для того щоб забезпечити в 13-ти переїздах такий контроль. Ми знаємо, що сьогодні там всі хочуть контролювати, я маю на увазі і грабежі, і розбій, і забирають майно, і забирають товари. На сьогодні ми з шановним головою Прикордонної служби провели дві робочі наради. Я виїжджав в зону АТО на тому тижні. І сьогодні така необхідність є. Для того щоб облаштувати ці спільні пости, 13 постів, для того, щоб туди забезпечити, я маю на увазі  особовий склад, додатково потрібно 54  мільйони гривень. Це ми прорахували і рахуємо за потрібне просити, ми просимо  врахувати, я маю на увазі, для того, щоб це пішло   в кошторис.

Скажу загалом, значить, видатки податкової міліції складають 860 мільйонів на  утримання, ефект діяльності від податкової міліції  за результатами, от за 9 місяців роботи, за 11 місяців, в принципі включно по листопад складає 14 мільярдів гривень. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. І ще раз, Володимире Петровичу, якщо можна, скажіть мені, яка…

 

?ХОМЕНКО В.П. 54.  У мене письмове звернення,  є значить розшифровка і все таке.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую  вам.

Будь ласка,  я  хотів би надати слово Віктору Олександровичу Назаренко, голові Державної  прикордонной служби України. Сидячи, да.

 

НАЗАРЕНКО В.О.  Дякую. Шановний  Андрій Анатолійович, шановні панове члени комітету, дякую за можливість надати  фінансові потреби відомства і можливо їх обґрунтувати.

Що стосується загальних питань, то служба має дві складових –  правоохоронну і військову. І відбувається робота нашої служби не тільки  на стані  національної безпеки, а і на те, як кожна  людина перетинає  державний кордон.  Фактична наша гранична чисельність 50 тисяч. З 2008 року у нас немає строкової служби, ми повністю перейшли на контракт. Для того, щоб казати про наступний рік,  хочу доповісти про цей рік. 

Всього  у 2014 рік для потреб служби за загальним фондом бюджету було виділено 2 мільярди 592 мільйона гривень, це склало 39 відсотків від потреби.  Під нові завдання ми додатково отримали з резервного фонду ще  1 мільярд  237,8 мільйонів  гривень. Разом це склало  3 мільярди 829. Плюс ми  достатньо непогано  працюємо у плані реалізації проектів міжнародної   технічної допомоги. І  за рік ми  отримали  570 мільйонів гривень, загальна сума. Ітак цей рік  ми прожили за 4,4 мільярда гривень.

Що стосується бюджету 2015 року. За загальним фондом після, я не кажу про… бюджетний запит у нас був 9,7 мільярда, потім ми вийшли на мінімальну потребу  7,4 – середня цифра. Проектом на цей рік нам  залишається 4151 і Але от сьогодні ми побачили, що 4240… так, так. 4245 і 2. Хочу доповісти, що, не буду всі завдання служби доповідати. Єдине, що участь наша в АТО збільшила видатки служби в півтора рази, і якщо отак брати в середньому, витрати на охорону кордону до початку АТО становили за добу 6,9 мільйонів гривень, то під час бойових дій – 10,5 мільйонів гривень. У нас не було ні техніки реально, нічого. У нас тільки були скорочені оці автомати і пістолети з гумовою кулею. Зараз у нас безпосередньо для того, щоб в лютому провести заміну, в нас в АТО всього 4,8 тисяч, безпосередньо на лінії розмежування – 2,4.

От щоб замінити нам отих людей, ми півроку, вже тримаємо і 3 місяці, в лютому плануємо, це за узгодженим планом з Генеральним штабом, замінити. Нам вкрай потрібне додаткове фінансування для військовослужбовців.

Що стосується інших питань. Нам додатково визначили завдання зараз і по перешийках. Не хочу розказувати, скільки ми втратили, тому що ми вивели всі кораблі і катери, а треба створювати реально нові умови для базування кораблів і катерів. Я просто про деякі пріоритети. Для нам пріоритетним є грошове забезпечення прикордонників.

Якщо бюджетом минулого року в нас було мільярд 559 на 25 тисяч військовослужбовців. То до кінця цього року, от на сьогодні у нас 31 тисяча. Для того, щоб покрити це, нам за рахунок резервного фонду, було виділено практично 645 мільйонів гривень. І виходячи з загальної чисельності, середнє грошове утримання прикордонника становило 2 тисячі 600 гривень.

Якщо порівнювати зі Збройними Силами, це на 30 відсотків менше. Практично протягом року ми намагалися усунути цю диспропорцію. У нас це не вийшло.

Проектом бюджету на грошове забезпечення наступного року передбачено 2 мільярди 747,1 мільйонів гривень. Практично це на 24,6 більше, ніж у поточному році. Це дозволить реально підвищити грошове забезпечення до рівня Збройних Сил і утримати ту наявну чисельність, яка є на сьогодні – 31 тисяча.

Разом з тим, я вже доповідав, що 2 тисячі чоловік нам треба замінити і за, вони, щоб організували службу в АТО. Вот для цього нам додатково на грошоутримання треба 227,5 мільйонів гривень.

Що стосується матеріально-технічного забезпечення. Ну, в ході багатьох зустрічей ми скорочували все, що могли, все, що могли і я хочу доповісти про втрати. Внаслідок анексії Криму ми втратили 682 мільйонів гривень, а в ході бойових дій на 108 мільйонів гривень майна по Донецькій і Луганській областях. Вот. На 2015 рік нам передбачено, ну, біля 1 мільярда гривень, а реальні потреби біля 4.

У зв'язку із цим ми для себе визначаємось, реально ми практично зупиняємо модернізацію кораблів і катерів морської охорони, а реально у нас, враховуючи те, що в армії сьогодні дуже складна ця ситуація, вони залишаються тільки в нас. Значить, ми, нам треба доукомплектовувати бронетанкову техніку, ми планували 30 БТР, реально ми можемо придбати тільки 4, 20 бронеавтомобілів. Ми не сидимо сложа руки. Я хочу доповісти, що на 40 мільйонів доларів ми, ну, не в план, але працюємо з міжнародними структурами отримати міжнародну допомогу. Але все ж ми просили б підтримати, якщо є така можливість, на наступний рік збільшення 227,5 мільйонів гривень. Я доповів для тих двох тисяч військовослужбовців, щоб ми їх могли замінити і утримати. А матеріальне забезпечення на 868,5. Якщо таке вийде, то ми зуміємо і флот тримати, і "Стіну" будувати, так звану, і інше. Якщо ні, будемо думати як економити на цьому. Загальна сума в нас мільярд 146.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ясно.

 

_______________. Це ви хочете?

 

НАЗАРЕНКО В.О. Ми просимо, якщо є така можливість.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ясно, Віктор Олександрович. Дякую. Будь ласка, заступник Голови Служби безпеки України Ягун Віктор Миколайович. Будь ласка.

 

ЯГУН В.М. Ну, я не готувався до доповіді по цифрам, тому що там окремі свої позиції були. Разом з тим, хочу сказати, що Служба безпеки проводить ці заходи з оптимізацією нашою структури. Буде поданий проект на, щодо зменшення кількості співробітників Служби безпеки.

Зрозуміло, що за рахунок ми будемо скорочувати за рахунок втрачених територій. Разом з тим, іде оптимізація тих підрозділів, які будуть, які приймають участь в АТО, і, які бойові підрозділи. найбільша проблема, з якою ми зіткнулися, це житлово-побутові проблеми наших співробітників, яких ми вивели як з окупованих територій так і з анексованих. Це ті співробітники, які зараз розміщені, в тому числі у наших лікувальних закладах, будинках відпочинку разом з родинами, з дітьми. І ті потреби, які були для служби це основне це перекриття наших житлово-побутових проблем, тобто завершення тих проектів, які вже були розпочаті, будівничі проекти. Це основні кошти, які… Тобто в принципі ті кошти, які нам виділялися, ми в принципі будемо вважати, будемо намагатися в них вкластися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Віктор Миколайович. Дякую.

Будь ласка, колеги, нема більше ніяких, я всім надав можливість представникам висловитись. Єдине, тільки ми чекаємо…

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. (Не чути) Значит, я ………….. будет начальник финансового департамента (Не чути) непосредственно занимается (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я з повагою відношусь до… По-перше, ми поздравляємо народження ще одної дитини, з народженням працівника міліції. По-друге, я вважаю, що Юрій Віталійович задав питання. Його зараз нема, на жаль. А я не хотів би, щоб він не не чув, ні, навпаки. А з іншого, будь ласка, Ігор Володимирович, що у вас репліка.

 

МОСІЙЧУК І.В. Антон Юрійович,  а у нас заступники міністра всі у зоні антитерористичної операції чи жучки шукають по кабінетах?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Почекайте.

 

МОСІЙЧУК І.В. Ну, це, ну, ви розумієте, що це неповага. З усіх відомств з'явились заступники, з'явився Генеральний прокурор. А з Міністерства внутрішніх справ навіть заступник не може з'явитися, Антон?

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Я все це понимаю. Вы меня спрашиваете как кого?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка…

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Если я сейчас начну рассказывать кто, где, чем занимается.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Антон  Юрійович, я вибачаюсь, будь ласка,  народний депутат Барвіненко

 

БАРВІНЕНКО В.Д. Андрей Анатольевич, значить я… 30 секунд. Я прошу вас, как председателя, и мы когда-то в начале работы принимали определенные позиции.

Генеральный прокурор мог полтора часа сидеть. Замначальника СБУ есть? Читаю вот керивныкы, замрозвидкы, там все прочие есть. От МВД ни одного человека, при всем уважении к тем людям, которые пришли.

Поэтому вопрос снять МВД по финансам. Будет хоть один из пяти замминистров или четырех, ну… Если мы сами себя не начнем уважать, кто нас будет уважать тогда? Спасиба.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я би запропонував, якщо ви мене підтримуєте, колеги, я звернусь з листом до прем'єр-міністра щодо визначення цієї ситуації, як я це робив і під час злочинної влади. Але тоді, коли декілька разів ми написали, вони прийшли сюди. Тому я вважаю, що при нашій демократичній владі теж треба це знову робити. Нічого не змінюється, все вічно під Луною, на жаль.

Тому, колеги, які пропозиції щодо рішення з зауваженнями, додатками і пропозиціями, які пролунали. Які пропозиції?

Тобто… Тому я хотів би з вашого дозволу… Да, якщо нема додаткових, я хотів би керуючись статтями 27, 33 Закону України  про комітети Верховної Ради надати вам можливість такий проект рішення: Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань бюджету вжити заходів передбачених Законом України про Регламент Верховної Ради, Бюджетним кодексом України та іншими актами законодавства України щодо виключення пунктів 3-7 Прикінцевих положень з текстової частини проекту Закону України про Державний бюджет України, який суперечить нормам прямої дії статей 1, 3, частині другої статті 6, частині другої статті 8, частині другій статті 19, статтями  21, 22, пункту 1 частини другої статті 92, частина першій, другій, третій статті 95 Конституції, не узгоджується з відповідними положеннями Бюджетного кодексу України та запропоновані урядом в супереч діючим рішенням Конституційного Суду України. 1 пункт і 2 пункт підтримати передбаченим додатком номер 3 до проекту Державного бюджету в 15 рік, те, що ми з вами вивчали, в тих розмірах… Бюджету на 2015 рік розмірах, видатки для правоохоронних органів України, Генеральної прокурату, МВС України та Державної пенітиціарної служби, Прикордонної служби, фіскальної… Податкової міліції, Служби безпеки України з пропозиціями, з пропозиціями… Так, так, з пропозиціями доповненнями та збільшити  видатки фіскальної служби, прикордонної, пенітенціарної служби обов'язково, як ми тільки що почули, а також податкової міліції на ті суми, про які йшлося у зверненнях. Нема заперечень? Нема. Хто за це рішення,прошу голосувати. Хто "за"?

Чотири. Прошу опустити.

Хто "проти"? Один "утримався". Два утрималися. Тому: раз, 2,3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12. 10 – "за", два – "проти". У Юрія Віталійовича і тих, хто присутній був на комітеті, пана Шенцева і Мірошниченко запитаєте (для протоколу). Вони тут десь по коридорах ходять.

Якщо нема заперечень, я хотів би перейти до другого питання, і… А зараз ми одне питання, я скажу, чому, ви не підтримуєте. У нас присутній тут заступник… перший заступник, да? Просто заступник Діденко Ігор Миколайович. Якщо можна, він звернувся до мене письмово. Зараз у зв'язку там з подіями, які відбуваються в його офісі, треба розглянути питання його, і він просить першим. Нема заперечень? Зараз ми розглянемо і відпустимо. (Шум у залі) Тому просто завтра цей законопроект стоїть у порядку денному, можливо, буде стояти. І я хотів би попросити вас подивитися на додаток до порядку денного. Подивіться, будь ласка. Додаток до порядку денного.

Шановні колеги, я зараз перед тим, як, Ігор Миколайович, ми увійдемо в цей процес, я хотів би подякувати… (Шум у залі) Колеги!

Я хотів би подякувати керівництву правоохоронних органів. Будь ласка, я хотів би … Віталій Івановичу Ошовському – першому заступнику голови Державної пенітенціарної служби, Віталія Григорович Ярема вже пішов. Віктору Олександровичу – голові Державної прикордонної служби. (Шум у залі)  Давайте зі мною не розмовляти! Я вибачаюсь.

Ягуну Віктору Миколайовичу – заступнику Голови Служби безпеки України, Хоменку Володимиру Петровичу – першому заступник голови Державної фіскальної служби.

У нас тут також присутній тут Ковальчук  – перший заступник, Андрій Трохимович,  голови Держфінмоніторингу. Це потім ми дійдемо до вас. І всім, хто прийняв участь в обговоренні питання, що стосується бюджету. Я вам вдячний, якщо вам треба… Кому залишатися, будь ласка, залишайтеся на питання, кому ні – дякую за участь.

Щодо питання номер 3. 1544 законопроект про внесення змін до статті 188-1 Кримінального кодексу України (щодо недопущення розкрадання природного газу). Це якраз Ігор Миколайович з цього приводу присутній. Поданий Кабміном. Дякую вам. Поданий Кабміном, комітет головний. І у нас присутній, будь ласка,Ігор Миколайович, а також Микола Петрович, він співдоповідач.

Ігор Миколайович, будь ласка, коротко, якщо можна.

 

ДІДЕНКО І.М. Сидячи?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сидячи, так. Якщо є мікрофон, включіть, будь ласка, для стенограми.

 

ДІДЕНКО І.М. Шановний головуючий, шановні народні депутати, шановні пані та панове! Нагальна необхідність проініціювати внесення змін до статті  188-1 викликана наступними и міркуваннями. Аналіз порушень у нафтогазовій галузі дає змогу визначити найпоширеніші злочини і зловживання щодо природного газу. А саме: самовільне використання природного газу без договору, самовільне підключення до газотранспортних мереж і безоплатне споживання і транспортування природного газу. Багато-багато років в цій статті 188 частина перша присутні електрична енергія і теплова енергія. Багато приватних структур і приватних інтересів лобіювали відсутність природнього газу в Кримінальному кодексі. Тобто природній газ на сьогодні є економічно-енергетичною субстанцією за розкрадання якої немає абсолютно ніякої кримінальної відповідальності. Тому Міністерство енергетики і вугільної промисловості разом з "Нафтогазом України" звернулися до уряду, уряд відправив нашу пропозицію на опрацювання в центральні органи виконавчої влади. Ми пройшли всі узгодження. Було обговорення на Кабінеті Міністрів України безпосередньо, під час якого була пропозиція від міністра юстиції, скажемо так, зробити більш суворим покарання, тому що і сьогодні в статті про електричну енергію і теплову енергію присутні тільки виправні роботи до 2 років або обмеження волі на строк до трьох років. Ми ж пропонуємо зробити суворішим покарання, не тільки обмеження, але й позбавлення волі до трьох років. Але у випадках, коли ситуація має ознаки рецидиву, або скоєна групою  осіб або у великих розмірах, а ми на практиці за багато років стикалися, із сотнями  мільйонів,  із мільярдами кубометрів газу, що веде до  серйозних збитків бюджету. Тому покарання за такі діяння пропонується до  5 років.  Тому в мене все.

Я думаю, що соціальна значущість цього внесення у цю статтю Кримінального кодексу зрозуміла. Ніяких додаткових бюджетних і інших витрат нам не потрібно буде для того, а це просто дасть серйозний сигнал усім тим, хто ще вчора сподівався далі збагачуватися незаконно на ресурсах природного газу. І зараз, скажімо так, в руслі євроінтеграційних наших просувань ми обговорили це питання із учасниками галузі, і облгази сьогодні уже нас підтримують, і тим більше, державні структури – Трансгаз і Нафтогаз.

Тому прохання до членів комітету підтримати перед колегами в сесійній залі цей законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Ігор Миколайович.

Питання, які  до Ігоря Миколайовича?

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. У меня есть вопрос.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Антон Юрійович Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Смотрите, вот здесь у нас, от є експертні висновки, які зроблені нашим висновком Апарату Верховної Ради України, а ні тут його немає.

Так от, Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради вважає, що  законопроект доцільно  відхилити. Причому чому воно вважає?  Воно вважає тому, що зараз це кваліфікується  викрадення за статтею 185 – крадіжка у великих розмірах. І зараз можна, якщо доказати у суді цю людину, яка краде газ у великих розмірах – засадити  від 5 до 8 та від 7 до 12 років, а ви фактично пропонуєте зменшити  відповідальність.

Річ у тому, що якщо газу викрали там 1 мільйон чи на  10 мільйонів гривень, що це встановлено якщо це встановлено судом, то особа, як я розумію, може отримати там 10… в'язниць. Але  питання ще одне: а якщо враховувати, скільки воно  було там… лише експертами.  Лише експертами? І більш ніяк?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Ігор Миколайович.

 

ДІДЕНКО І.М. 185 стаття, про яку ви говорите, вона загально передбачає покарання за розкрадання великих розмірів, але повинен бути предмет розкрадання. Це повинна бути ковбаса, папір, стільці, електроенергія в кіловатах і теплова енергія в гігакалоріях присутня, і її всі міряють. А природний газ в тисячах кубічних метрів, або по-європейські в тих самих кіловатах, він відсутній. Тому ми боремося 20 років… Повірте мені, я цим питанням страждаю з 1999 року, як перший раз прийшов у "НафтоГаз", і природний газ не є предметом злочинної діяльності. І всі суди, користуючись цією відсутністю, вони якраз і відхиляють усі позови. І прокуратура, погано, що пішов Генеральний прокурор, завжди пишеться "господарські стосунки" –  розбирайтеся!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Це правда!

 

ДІДЕНКО І.М. Тому якщо ви вважаєте, що покарання маленьке – нема проблем! Збільшуйте, але введіть, будь ласка, у 188 частина перша дефініцію "природний газ".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Ігор Миколайович. Будь ласка, Віктор Миколайович Король.

 

КОРОЛЬ В.М. Я хотів би підкреслити необхідність введення такої статті, бо вони чітко визначають, шляхом відсутності приладів або пошкоджуючих приладів…

Розкрадання загальне – це є крадіжка або "хищение", і воно не заперечує цьому. Це маса новацій, ті величезні… випадки, коли всі крадуть електричну енергію. Але вони не є юридичні особи, бо розкрадання починається організоване злочинне угрупування і все прочее.

Але другу частину я пропоную викласти…  тобто перша, вона підкреслює шляхом самовільного їх використання без приладів. Тобто це перша частина.

Друга частина – це ті самі дії, "вчинені повторно або за попередньою змовою групи осіб" і таке... треба викреслити. Чому? Бо сюди попадуть прості електрики, прості…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А ми до другого читання це…

 

КОРОЛЬ В.М.  Але викласти її в такій… от, на мій погляд. Ті самі дії, що завдали шкоду у великих розмірах, караються все. Тобто простий електрик там, який перекинув дроти, ви можете один раз оштрафувати, другий раз – уже буде кримінальна відповідальність і все, але він вкраде на копійки. Ви розумієте? Ви за п'ять років його… всунути. А ми чітко кажемо: це перший раз чи другий раз, якщо зафіксували в великих розмірах – він отримає п'ять років, не залежно від суб'єкту, хто там злочинець, чи то бабка виключила пробки, чи то все. Якщо великий розмір – то отримаєш так, а якщо це...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дякую. Зараз, Віктор Миколайович.

Це правильно ви сказали, ми якщо за основу приймемо, то ми можемо доручити, я єдине тільки ремарочку. В 2008 році, коли Ігор Миколайович там, ну, був перший раз до... потім покарання, яке організували  йому злочинна влада, ми були авторам, якщо я не... пам'ятаю, там пам'ятаю, з Тимошенко, але потім… і Турчинов. Але цей законопроект тоді відхилили і Ющенко,  і всіх, хто з ним разом потім прийшли до влади, я маю на увазі "януковичі". Це чому? Тому що  це їх ініціатива – "Нафтогазу", вони знають ізнутри, як кажуть, що робити.

Да. Віталій, нє? Я...

 

_______________. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нє, нє, ну, Віталій ..., ви погоджуєтесь, пам'ятаєте це, да, було. І вони для того, щоб красти знову таки цю статтю нам тоді зарубали...

 

_______________. Так я, ... ..., що в  крайнем случае можно записать, даже какой конкретно группою…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Можно, можно, але не нужно поки що.

 

_______________. Да, поки не нужно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте голити  всіх разом, да.

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Я только добавлю с вашего разрешения.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Что считаю, что надо поддержать принятие за основу данного законопроекта. Единственное, что проблема в том, в виду коррумпированности экспертных служб в целом в нашей стране будет проблема с тем, как определять количество газа. Например, я слышал о том, что есть люди, которые 15 лет подключили свои домохозяйства и 15 лет подряд… то есть определить срок – сколько человек украл газа на этот  момент, практически невозможно.

 

_______________. (Не чути).

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Да, но принципиально поддерживать нужно. Я даже публично его поддержу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я не можу не дати слово, Яків Якович, справа в тому, що в нас єсть співдоповідач. ……. …….ович., ви два слова і підтримуєте чи ні – ваша пропозиція? Ви – співдоповідач.

 

_______________. Я дуже коротко. Законопроект... з метою врегулювання суспільних відносин, це є нагальною проблемою сьогодні – притягувати тих людей, які вкрадають газ, враховуючи сьогодні відношення..  скільки він буде коштувати і таке інше. Тому я, дуже коротко, пропоную підтримати цей законопроект в першому… до першого читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яків Якович, ви хочете… Будь ласка. Ви сидячи. Ви нам просто…

 

БЕЗБАХ Я.Я.Два слова. Я знаю случаи у нас в Днепропетровске, действительно вот эти случаи там, ну с воровством, не с воровством газа, так сразу определяют и расходы, и наказания. Эту бедную старуху разденут, что называется. Я просто в шоке, что у нас до сих пор воруют, извините, миллиардами и наказания нет. Конечно...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яків Якович, я хочу сказати, раз ми вже так почали згадувати перед тим, як проголосувати, в свій час, отут сидить Владислав Вікторович Бухарєв, да. Він був тоді моїм заступником, я був заступником Голови Служби безпеки України, і ми проводили спільну операцію разом з Ігорем Миколайовичем щодо… називалась вона там "Голубе паливо". Пам'ятаєте, Ігор Миколайович? Коли ми хотіли ловити всіх, хто врізався в цю, врізались в труби всі. Розумієте? По всій країні. Да. І брали… ви не уявляєте собі, вони з одного лісочка, там краник був. Да? Десять кілометрів до труби, а лісочок такий маленький, він десь був в стороні, і таких було штук тільки в Харківській області, про що каже  Антон Юрійович, десь штук 50 точок. Суми-Харків-Полтава.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оце там була ця операція. За цю операцію і в тому числі, і за цю, мене потім Ющенко звільнив, і позбавив посади. Боротись з корупцією в Україні дуже складно.

Будь ласка, Антон Володимирович.

 

?ЯЦЕНКО А.В. Шановні колеги, от дійсно проблема газу є, а така ж сама от, наприклад, у мене на окрузі в Умані, там проблема ворують воду так само підприємства. Значить і в принципі електрику, і так далі.

Тобто давайте, може тоді до другого читання доопрацюємо комплексно і буде у нас по газу, вода там, ну ці всі, теплова енергія і так далі. Ну це…

(Загальна дискусія) 

 

_______________.  Антон, там немного другое…

 

(Загальна дискусія)

 

?ЯЦЕНКО А.В. А вода?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це дуже добре, але це треба вже з водоканалом цей по…

 

_______________. Ні, ну там дійсно врізаються багато підприємств і там проблеми є подібні.

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, давайте я все ж таки вам запропоную рішення. Колеги, нема заперечень?

 

ГОЛОСИ В ЗАЛІ. Нема, нема.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нема заперечень. Хто за те, щоб рекомендувати Верховній Раді під час розгляду взяти за основу. Прошу голосувати. Хто – "за"? Проти? Утримався? Ігор Миколайович, дякую вам.(Шум в залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Володимир Іванович, ви утримались?

 

_______________. Да. Тому що в мене одне зауваження. Добре? Скажем так, так як я недавно прийшов з землі, зараз прийняття оцього… цієї статті визве роботу участкових, які підуть по селах. Добре, я вам розказую…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми ще не прийняли її.

 

_______________. Я кажу, прийняття визве. Роботу участкових, які зараз підуть по хатах. А в когось лічильник надщерблений, неопломбований. Це є одне.

А тепер я вам розказую історію. Заходимо ми в одну хату: у чоловіка компресор, який качає повітря в колеса, включений в газову системи, і в нього лічильник мотає в другу сторону. А у всіх сусідів газ горить полум'ям. Яке відношення зараз… Як оцінювати його викрадення газу?

 

ДІДЕНКО В.І. Ті, хто живуть без лічильників, вони живуть по нормах. І норми встановлюються НКРЄ і Міністерством житлово-комунального господарства і регіонального розвитку.

Те, що ви говорите, що йде насилування над лічильником і лічильник взагалі працює в іншу сторону, - це якраз є кримінальною дією, але вона відбувається з приводу продукту, який в Кримінальному кодексі не описаний як об'єкт розкрадання. І тому…

 

_______________. Як ви виміряєте розмір викраденого продукту і як ви будете його оцінювати?

 

_______________. Можно я отвечу? В договоре на поставку газа, электроэнергии и воды – там все прописано. Там так людей раздевают – будьте здоровы! Там посчитают будь здоров! Извините, коллега, но там все… (Загальна дискусія)

 

_______________. Справа в тому, щоб ми цією статтею не притягнули людей по дрібниці, давши їм строк по 3 роки. А хто краде мільйони, вони дійсно, ну, строк людині три роки, яка вкрала, бо немає, чим платити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Іванович, ви правильно все кажете. Я пропоную вам, ну, візьмемось, як кажуть, всі разом і відпрацюємо.

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви бачите, через Кримінальний кодекс до яких ми от добираємося… Так? Дякую.

Колеги, пропозиція надійшла від Ігоря Володимировича. До речі, ви знаєте, що Постановою Верховної Ради на минулому тижні він призначений першим заступником, з чим я вас і вітаю, Ігор Володимирович Мосійчук, голови комітету. Він пропонує 5 хвилин перерви. Якщо підтримується, ми 5 хвилин зробимо. Якщо ні, працюємо далі. Колеги, хто за те, щоб…

 

_______________. Підтримуємо з провітрюванням кімнати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. О, тому, колеги, зараз 5 хвилин перерви. І повертаємось. Так, так, так, заслухаємо зараз. Абсолютно заслухаємо зараз.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я пропоную сідати за стіл і продовжувати нашу роботу, будь ласка.

Юрій Віталійович, там прийшов… Юрій Віталійович, прийшов представник у нас уповноважений з Міністерства внутрішніх справ, інформує, Антон Юрійович.

Є два питання. Перше, якщо можна, колеги, ми завжди так робимо. У нас присутній тут заступник голови Служби зовнішньої розвідки Лісовий Костянтин Васильович. У нас є одне питання, воно теж таке не дуже довге. Перед тим як нам надасть інформацію представник МВС. Нема заперечень, якщо ми зараз розглянемо цей, да? Там технічні питання. 1174 подивіться, будь ласка.

Я зараз вам скажу, хвилинку. Хвилинку, зараз, восьмий пункт. Восьмий пункт основного порядку денного, проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо встановлення відповідальності за злочини проти військовослужбовців Державної прикордонної служби, Збройних Сил України, Національної гвардії, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки) поданий народним депутатом України Фріз, перше читання.

Ірина Василівна є у нас? Ірини Василівни нема.

Костянтин Васильович, я хочу сказати, по-перше, я вам вдячний, що ви сьогодні прийшли, і вітання вашому голові передавайте. Це раз.

По-друге, у нас є така, прийнята була комітетом така пропозиція і рішення щодо, якщо нема листа від депутата і його нема на комітеті, то ми, скажемо так, це питання знімаємо, ми його знімаємо. Я дякую вам, ну, в будь-якому випадку, ви так тепер будете мати уявлення про, скажемо, енергетичну спроможність нашого комітету. Будь ласка…

 

________________. Надпотужно, було дуже приємно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Щасливо.

Колеги, будь ласка, Ігор Віталійович, Юрій Віталійович, давайте. Я вибачаюсь, зараз я хочу сказати єдине, єдине. Денис Володимирович,  ви у нас тут присутні, так що, ну, ми коректно себе поводимо, ви розумієте, да, так що ви деякі речі, ви уже давно мене знаєте, ну, ми в будь-якому випадку один-на-один сядемо, переговоримо. Я вдячний, тому що ви дійсно досить серйозний фахівець, да, з питань юридичних і очолюєте такий департамент в МВС. А хто колега ваш?

 

________________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слідче управління? Це те, що ви присутні були з самого початку, я вам вдячний. А хто нас поінформує?

 

________________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Яка вас ім'я, по батькові? Сергій Михайлович, будь ласка.

Юрій Віталійович, якщо можна іще раз… Якщо вас це влаштовує, тому що ми, в принципі, ми, от Ігор Володимирович дав пропозицію, що, ну, як технічні, як… до уваги ми можемо взяти якісь цифри, але наскільки відповідально, наскільки це, ну, наш колега, який прийшов з МВС, він, ну, скажемо так, володіє всім арсеналом, я не готовий вам сказати.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Ви розумієте, що я тут просто депутат?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я розумію.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Я прекрасно розумію, що шановний керівник фінансового управління може доповісти те, що у нас написано. А мене турбує питання структурних реформ в МВС, які, я боюсь, що він не відповість. Крім того, я не помиляюсь, у вас 5 заступників міністра?

 

________________. С.М. Так точно.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Чи більше?

 

________________. С.М. П’ять.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. 5. Ну, мені здається, все ж таки хтось один міг прийти на комітет. Якщо бюджет не цікавить ні одного з 5 заступників, я дивуюсь. Звичайно, із-за цього не будемо стопорить міністерство, от я не можу, у мене нема морального права, але я вважаю, що голова має передзвонити міністру і сказати свою думку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Віталійович, поки вас не було, ми прийняли рішення, що я звернуся до Прем'єр-міністра з цим питанням. Раз.

По-друге, звичайно ж, я переговорю з міністром. Ми з'ясуємо ці технічні питання, і більше такого, я думаю, не буде. Два.

Третє. Ми з вами були сьогодні на Раді коаліції, і ви знаєте, що ми визначилися з проведенням комітетів і в п'ятницю, і в суботу. Правильно? Ну, в п'ятницю, так? Юрій Віталійович? Ні, Юрій Віталійович, ми ж у п'ятницю, комітети працюють після обіду, пам'ятаєте? Так. Тому я думаю, що якщо ми цю інформацію отримаємо ще і в п'ятницю, нічого страшного не буде. Немає запитань?

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Я не согласен с мнением Юрия Витальевича. Дело в том, что сотрудники министерства с финансового управления, юридического управления, я их знаю лично, - это профессионалы высокого уровня. И я думаю, что имело бы смысл дать 5 минут или 3 минуты, чтобы были высказаны основные параметры. Потому что я хочу сказать, что когда по-бытовому смотрят, и журналисты…. почему увеличился бюджет, если взять таблицу, чуть ли не в два раза? А когда начинаешь объяснять, что там добавилась госЧАЕС в структуре Министерства внутренних дел, что заложено повышение заработных плат, для того чтобы реализовать реформу органов внутренних дел. Юрий Витальевич меня поддержит: невозможно ее делать, если работники милиции злые, нищие и так далее и так далее. Я могу также сразу же добавить для всех, что в этот бюджет заложено повышение заработной платы работникам органов внутренних дел, для того чтобы стимулировать уход из МВД тех, кто туда приходил не за зарплатой, и наоборот оставление там и прием на работу тех, кому можно зарплату предложить.

Министр изначально хотел сделать так, чтобы хотя бы выйти на 6 тысяч гривен на конец следующего года заработной платы минимальной для работников милиции. Я хотел бы, кстати, тоже уточнить: получилось ли это в проекте бюджета или нет?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Антон Юрьевич, я хочу сказати наступне. Давайте тоді, якщо так стоїть питання, я піду по Регламенту і по Закону про комітети.

Тому, якщо хтось бажає задати питання керівнику або заступнику економічне, ми це зробимо в "Різному". Це так сказано в Регламенті, вибачте. Тому що ми вже це питання проголосували. Раз.

По-друге, я вважаю, що ми підтримаємо будь-яку ініціативу Міністерства внутрішніх справ, ми готові підтримувати, але ми просимо до себе поваги як до депутатів і до комітету. І все, і більше нічого. Для того щоб приходила людина, яка приймає рішення і може нам дати авторитетно відповідь, наприклад, скільки сьогодні особового складу Національної гвардії. Ви розумієте? І ще якісь питання. От і все.

Тому давайте, ви почекайте, ми зараз до "Різного" дійдемо швиденько.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Я перепрошую, давайте все-таки пробуємо, Андрій Анатолійович. Я все-таки, з цієї "фірми", тому щоб людей не ображати. Якщо вони зможуть відповісти на питання, немає питань.

Питання номер 1. Багато-хто підтримували це питання. Перше, скільки на цей момент є працівників Національної гвардії, яка їх частина знаходиться в АТО? Це раз. Якщо це питання секретне, давайте без преси поговоримо.

Питання 2-е. Скільки працівників міліції, МВС знаходиться в цілому атестованих на цей момент? І скільки з них знаходиться в зоні АТО? Що дає цей бюджет їм, і на скільки ця різниця з тими, хто не знаходиться в АТО. Тобто між 1-ю і 2-ю категоріями яка різниця? Нацгвардія, яка стоїть на Рівненській атомній станції, стояла і стоїть. І та, яка стоїть в зоні АТО. Яка між ними різниця. Мене особисто при цьому, я що, чого мене це турбує. Я не можу зрозуміти, чому Нацгвардія росте в рази, а в зоні АТО її знаходиться вдвічі менше, ніж звичайних міліціонерів і навіть менше, ніж прикордонників.

В мене питання – навіщо ми нарощуємо Нацгвардію? Я не знаю, чи це може дати начальник Управління фінансів відповідь. Якщо це правильно, я готовий з цим погодитися, але цей бюджет. Насправді тільки бюджетом і можна корегувати ці питання. Ми не можемо ставити Авакову питання після бюджету, збільш чи зменш. От зараз тут закладається кількість Нацгвардії, її функції. Вибачте, коли створили корпуса Нацгвардії з танками, я довго не міг зрозуміти, навіщо. Бо це функція армії, якщо я хоч щось розумію в цьому житті. Але Бог з ним, уже пройшло.

Скажіть мені от відповідь принаймні на це питання, а потім ще декілька з вашого… Чи зразу озвучити?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Віталійович, давайте 3 спочатку цих головних, а потім, якщо…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. 2 питання – Нацгвардія там і там, міліція – там і там, прикордонники – там і там, бо вони теж…..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка. Ігор Володимирович.

 

МОСІЙЧУК І.В. З міліції, яка кількість батальйонів патрульно-постової служби. Ви зрозуміли питання?...

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. (Не чути)

 

МОСІЙЧУК І.В. А частина ж і не там. Тому… Дніпропетровськ же не зона АТО, ні?

 

_______________. … оце…. Просто в мене син в батальйоні "Січослав"... Я б теж хотів. Батальйони, ви мали на увазі отакі самі, як "Січослав", чи інші батальйони? Я б теж хотів би... інформацію окремо по батальйонах, мені теж дуже цікаво.

 

_______________. Всі, всі, всі, і "Січослав".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

_______________С.М. Я, наверное, на все вопросы не отвечу,  по порядку  буду отвечать.

Значит на данном этапе численность, фактическая численность Национальной гвардии составляет порядка 37 тысяч человек, штатная численность –   44.  І поставлене завдання –  доукомплектувати.

Что касается денежного довольствия Национальной гвардии. В данном бюджете поставлена задача, вернее в потребности при формировании бюджетного запиту поставлена задача довести уровень денежного  довольствия  бойца Национальной гвардии до уровня Министерства обороны бойца, в том числе и в зоне АТО и не в зоне АТО.  Потому  что на данном этапе  сотрудники или военнослужащие Национальной гвардии, которые находятся на Народного Ополчения, 9а,  в Главном управлении, получают, ну, достаточно намного меньше нежели на Воздухофлотском, 24.

Что касается зоны АТО. Согласно, вернее благодаря   дополнительным ассигнованиям с резервного фонда, в этом году в  принципе  денежное довольствие военнослужащих в зоне АТО и в… вернее, в зоне АТО Минобороны и Национальной гвардии практически сравнялось. Поэтому здесь в данном  бюджете заложено, ну практически, за минусом 300 миллионов,  уравнение денежного довольствия военнослужащих Нацгвардии  как в зоне АТО, так и в целом по стране.

Что касается…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В.  То есть  Нацгвардия   в зоне АТО  получает столько же, сколько Нацгвардия около атомной станции?

 

_______________С.М. Нет. 

 

ЛУЦЕНКО Ю.В.   (Не чути)

 

_______________С.М. Нет, я сказал про Министерство  обороны, что Нацгвардия в зоне АТО получает столько же, сколько Министерство  обороны. И мы пытаемся…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В.  (Не чути)

 

_______________С.М..  Ну есть разница порядка, мы выплачиваем надбавку 3 тисячи гривен за участь  в антитерористичній операції.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В.   То есть двойная зарплата, грубо говоря…………

 

_______________С.М. Ну не двойная, нет, не двойная зарплата, почему?  На данном этапе мы стремимся к тому, что… ну я буду говорить по верхней планке,  командир бригады  вне зоны АТО получает на уровне Министерства обороны  порядка 7,5 тысяч.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Скажите нам,  пожалуйста,  сколько получает капитан  Нацгвардии  в мирной части страны и в зоне АТО?

 

_______________С.М. Сейчас, с вашего позволения, чтобы не быть… Значит, командир  роты, капитан в зоне АТО получает 9900,  за…  Вне зоні АТО – 6200.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. 6200. А этот бюджет меняет цифры?

 

_______________С.М. Нет.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. А почему Нацгвардия увеличивается, так сказать, в два раза?

 

_______________С.М. Нацгвардия, Юрий Витальевич, Нацгвардия в 2 раза не увеличивается. Задача стоит, задача стоит довести численность Национальной гвардии до 45 тысяч и плюс к концу года передать конвой Пенитенциарной службе.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Простите, вы получаете на пять с половиной миллиардов больше Нацгвардии?

 

_______________С.М. Структура…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Если вы говорите, что зарплаты остается теми же, то в чем смысл пяти с половиной миллиардов? Куда они идут?

 

_______________С.М. Дело в том, что мы, во-первых, выплачиваем с середины года, в том числе и участникам… не участникам АТО, а всем остальным подразделениям.

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Назовите сколько получали у нас, вот, резервисты, где-то по 18 гривень?..

 

_______________С.М. Так точно. Даже минимальной заработной платы не получали.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Сегодня… Антон, сегодня нам сказали, он получает 9900.

 

_______________С.М. В зоне АТО. Благодаря, благодаря ассигнованиям резервного фонда.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Вы добавляете пять с половиной миллиардов. Куда они идут?

 

_______________С.М. Я вам расскажу куда они идут.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. На зарплату – мы поймем, на технику – мы поймем...

 

_______________С.М. Я вам сейчас постатейно разложу эти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не треба… Ні. Давайте так. Постатейно, постатейно нам не треба розкладувати. Ви скажіть, от просте запитання, от мене цікавить як військовослужбовця, наприклад, так, або людину, яка носила і носить погони. Скільки отримує капітан, який сьогодні знаходиться в Нацгвардії в зоні АТО? Скільки?

 

_______________С.М. 9900.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, ні. 9900. Скільки… Я просто хочу, щоб більше ніхто не повторював. Ще раз під стенограму, бо Юрій Віталійович виключив телефон, цей, мікрофон. Скільки не в зоні АТО?

 

_______________С.М. Шесть.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шість. Зрозуміло. Ну є різниця? Тепер питання пов'язане з, Юрій Віталійович, оце третє питання, яке ви задавали.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. П'ять з половиною мільярдів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да. Да. Оце…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Що є? Що воно дає для Нацгвардії?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, це важливо.

 

_______________С.М. Значить, из пяти с половиной миллиардов 2,4 миллиарда – это оплата праці з нарахуваннями.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так.

 

_______________С.М. То есть с налогами. Значит, это дает в целом увеличить численность до 44 тысяч и выплачивать денежное довольствие на нынешнем уровне.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. То есть те же 9900 для капитана будет, но капитанов станет больше, правильно?

 

_______________С.М. Капитанов по штату и сейчас больше. Набрать людей. Речь идет о том, что набрать людей.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. То есть вы платите тоже самое, но для большего количества людей?

 

_______________С.М. Так точно.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Правильно?

 

_______________С.М.. Так точно.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. 44 будет в Нацгвардии?

 

_______________С.М. Да.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. То есть… к сожалению, но мы понимаем, что из этой суммы только восьмая часть находится в АТО. Ну, правда, здесь задавать вопрос: нужно ли это? – наверное, здесь нет смысла.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Это вопрос к Генштабу.

Хорошо, что еще? 2,4 идет, а еще сколько?

 

_______________С.М. Практически 2 миллиарда идет на придбання автобронетехніки і ремонту озброєння і інше – все, що зв'язано з АТО, начиная от бронетранспортеров и заканчивая танками. Практически 2 миллиарда, если быть точным – 1 миллиард 930 миллионов.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. А сколько за этот год на эти цели было израсходовано  Нацгвардией?

 

_______________С.М.   Боюсь ошибиться в цифре, поэтому…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. 100 миллионов или  1 миллиард.

 

_______________С.М. Нет, речь идет о миллиардах.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. То есть ничего  не меняеся?

 

_______________С.М Меняется то, что в этом году

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Вы получите на эти цели больше в разы…

 

_______________С.М. Идет комплектование и формирование частей, в том числе танковых, артиллерийских, вот и все. И комплектование соответственно формирование частей и комплектование их техникой.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Мы понимаем. что покупать…..(не чути) 

 

_______________С.М. Мы покупаем танки, на заводе Малышева  покупаем танки Т-64 модернизированные.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Хорошо: 2 и 2,4, а еще полмиллиарда где?  

 

_______________С.М. Значит увеличение идет на забезпечення речовим майном – 400 миллионов практически. ПММ увеличение – на 333  миллиона.  Вот и все. "Будівництво і придбання житла" виділено 121 мільйон впервые  за многие года на Нацгвардию – бывшие внутренние войска.

Все остальное – это текущие и индексированные расходы: коммуналка, услуги связи, то есть все. Основная львиная доля – это увеличение денежного довольствия и все.…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Віталійович, Яків Якович…

 

______________. Я прошу вибачення.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Все. У мене немає питань.

 

______________. Вы сказали 37 тысяч, штат 40, сейчас 44 говорим.

 

_______________С.М.  44

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігор Володимирович, будь ласка.

 

МОСІЙЧУК І.В. Ви не довідповіли на питання, яке я ставив по батальйонам ППС, які добровольчі є в зоні і поза зоною АТО. І оплата.

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.  …фінансовому управління, можу…

 

МОСІЙЧУК І.В. Я по оплаті ти не почув, не не почув…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз.

 

МОСІЙЧУК І.В. І в мене таке, воно банальне, але  таке питання. Всім відомо, що забезпечення більшості частин Нацгвардії навіть на цю хвилину лежить на волонтерах. А кошти ми виділяємо. Де я як депутат міг би  ознайомитися із звітністю на використання коштів за минулий рік? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я хочу вам пояснити. Якщо у вас відповідь на питання депутатів, тому що кожен член комітету може задати будь-яке питання, раз ми вже цю процедуру розпочали.

 

_______________С.М. Ну, я в целом, наверное, не отвечу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо ні, то ви скажете, що я не можу, і все стане зрозумілим. Розумієте? Тому що, ну, я розумію, що ви можете сказати, що не можете.

 

_______________С.М.  Единственное, что про звітність могу сказать, что звітність в установленном порядке будет, в том числе, на сайте опубликована по окончанию бюджетного года.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Віктор Миколайович, будь ласка, Король.

 

КОРОЛЬ В.М. Дякую, Ну, я не хочу зараз включатися в такі глобальні цифри. Але наш комітет… ви чуєте?

 

_______________ С.М. Я чую-чую!

 

КОРОЛЬ В.М. Це не є бюджетний комітет, який виділяє вам ці  гроші. Але наш комітет має пряме відношення до законодавчого забезпечення діяльності правоохоронної системи. Під законодавчим забезпеченням розуміється, що це ми творимо закони, а ви повинні знайти фінансування на ці закони.

Сьогодні з доповіді Генерального прокурора (вас тут не було), однією з причин нерозкриття злочинів, які трапилися на Майдані і які після того пішли, є те, що нема оперативно-розшукової інформації у прокуратурі, яка повинна розслідувати ці справи, тобто…

Тому я хочу задати вам питання, а також щоб включили їх у порядок нашого комітету: яку долю відсотків від виділених вам коштів як головному розпоряднику виділяється  на оперативно-розшукову діяльність у цьому році і в наступному? Ми побачимо вашу ………… відповідь, і я, у всякому разі, побачу ваші головні реформи, про які ви все кажете. Чи це піде на патрульно-постову службу, 90 відсотків, а опер буде бігати, ви самі розумієте, що, чи це ви дійсно робите реформу для того, щоб забезпечити суспільству якісну функцію міліції – це забезпечення охорони громадського порядку,  майнових прав і конституційних прав громадян?

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. І добавочка до цього ж: скільки з мільярда, який додатково йде чисто на МВС, там чисто МВС плюс мільярд, скільки з них йде на засоби зв'язку? Мається на увазі телекомунікації, назвемо так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Віталійович, я хочу єдине вам нагадати всім, що ми вже проголосували це питання і рішення комітету прийнято, коли деякі народні депутати ходили там, виходили. Ми проголосували, рішення є вже, я його підписав і воно пішло в бюджетний комітет вже. Тому давайте ще раз, в нас є, вибачте, дуже багато питань, які…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, треба, але рішення вже прийнято. (Шум у залі)

Я розумію, але це, як правило, робиться в "Різному".

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Але це все правильно, нам потрібна ця штука, щоб переконати фракцію і себе.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Переконайте окремо потім, поспілкуйтесь з ним окремо.

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. У мене є пропозиція. Смотрите… Можно?

Значит, вот есть то, о чем я говорил: конкретное распределение до деталей всего бюджета МВД. Давайте я попрошу, чтобы, ну, глава комитета, предлагаю распределить каждому депутату. Здесь расписано уже до деталей, вплоть, там, сколько на харчування, сколько на что, и так далее, и так далее. Это не секретные документы. И вот это было бы правильно иметь по каждому ведомству, потому что у нас здесь только общие цифры, без… Здесь нет этих цифр. (Загальна дискусія)

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все є, все є в Додатку номер 3. Треба його просто відкрити і подивитися. Ну, кошторис, звичайно!

Колеги, якщо немає заперечень, Антон Володимирович, у вас, почекайте, ви хочете поспілкуватися з представником МВС?

 

ЯЦЕНКО А.В. Ні, в мене пропозиція дуже коротко, якщо можна, менше хвилини.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте.

 

ЯЦЕНКО А.В. От дивіться, сьогодні багато… …. …., можна, я вибачаюсь? Багато кримінальних справ по хабарам розслідується органами. Як вещдок зберігаються гроші, ну, отримані як хабар. Це може бути невелика сума, можуть бути там мільйони і так далі. Якщо порахувати всі ці гроші, що зберігаються як вещдок, то, на мою думку, десь декілька мільярдів гривень може бути отримано. Тобто, якщо б ми внесли певні пропозиції…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. (Не чути)

 

ЯЦЕНКО А.В. Ну, вони як, вони ж як вещдок зберігаються. Тобто їх можна використовувати в економіці, а потім, ну, якщо ми процесуально якісь приймемо рішення.

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Антон Володимирович. Я думаю, що це правильне питання. У нас тут є, колеги, завтра на порядку денному стоять 5 законів, проектів, які, колеги, 5 проектів, будь ласка, подивіться доповнення. Антон Володимирович, подивіться, будь ласка.

Перший законопроект: проект Закону України про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за окремі військові злочини, номер 1552, поданий Кабміном. Комітет головний. Перше читання.

У нас представляє це представник Міністерства юстиції, у нас є Наталія Іванівна. Є в нас? Наталія Іванівна, дуже приємно.

Коротко ви готові? Будь ласка. Підійдіть, будь ласка, до столу, до мікрофону.

 

_______________. Н.І. Розроблено Міністерством юстиції на виконання рішення Ради Національної безпеки і оборони, діє 4 листопада про невідкладні заходи і забезпечення державної безпеки, що введений в дію указом номер 880.

Метою цього проекту є посилення кримінальної відповідальності військовослужбовців за вчинення окремих військових злочинів в умовах особливого періоду.

Тобто передбачена відповідальні за військовий період. Однак, враховуючи сьогодення в на проведена мобілізація, яка не підпадає під… тому що нема у нас військового стану, але це особливий період, який включає таку дію, як мобілізація і проведення АТО.

Через це ми пропонуємо додати до статей де йдеться мова про військові злочини в особливий період такими словами, як "особливий період, в тому числі, воєнний час" і це статті 402, 405, які стосуються непокорі, не виконання наказу. Далі, самовільне залишення військової частини або місця служби, дезертирство, ухилення від військової служби шляхом самоскалічення і так далі. Це 407, 411. Втрати військового майна. Далі, порушення статутних правил вартової служби, це статті 418 і 421, недбале ставлення до військової служби – 425, бездіяльність військової влади, дуже актуально, – 426. І залишення гинучого військового корабля – 428. Незаконне використання символіки Червоного Хреста, Червоного Півмісяця, Кристала і зловживання ними – стаття 435.

Тобто ми санкції не чіпаємо. Вони стосуються військового періоду. Лише додаємо особливий період.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Микола Петрович. А, будь ласка, запитання, так. Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Одне питання. Скажіть, будь ласка, є не розумію – особливий період, що це таке? Є воєнний стан, Закон "Про воєнних стан", є стан антитерористичної операції. Він прописаний в Законі "Про боротьбу з тероризмом". Може, потрібно було б написати, що у період проведення антитерористичної операції, а не особливий стан. Чому саме особливий стан.

 

_______________ Н.І. Річ у тім, що в нас є окремі закони "Про мобілізацію". І особливий стан включає в себе мобілізацію, потім якщо оголошується війна, воєнний стан, а потім іде демобілізація – відбудовний. Тобто цей особливий період включає 3 складові. Через це особливий період, який у нас зараз є на певній частині території, якраз з метою його охоплення, військові злочини, пропонується саме особливий період. А в тому числі воєнний стан.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Микола Петрович Паламарчук.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. Шановні колеги, дуже коротко перечислю статті. Фактично ці кримінальні статті Кримінального кодексу лише  посилять відповідальність за скоєння злочинів в особливий період. Тому я рахую, що в цьому є необхідність, закон треба підтримувати.

Але я хочу зауважити, що єдине, що в нас відсутній сьогодні висновок Науково-експертного управлення, все інше  до закону немає. Тому я рахую, що, зважаючи на те, що  в цьому законі нуждаються сьогодні  і ті ж люди, які воюють там на Сході, я рахую, що цей закон треба приймати.

 

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, якщо немає заперечень, у нас поступила одна пропозиція: рекомендувати Верховній Раді під час розгляду  цього законопроекту підтримати його в першому  читанні за основу. Немає заперечень? Хто – "за", прошу голосувати. Хто – проти? Утримався? Утримався один. Дякую.   

Будь ласка,  наступний закон із цього  додатку, тому що завтра вони стоять уже в порядку денному. На жаль, у нас так все виходить знов, як завжди, ми розглядаємо закон, а у нас немає висновків.  Тільки що мені сказали, що висновки уже готуються і вони будуть через годину готові.  Якщо члени комітету не заперечують, я іду далі по списку. Дякую.

Про проект Закону  України  про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо невідворотності покарання осіб, які перебувають на тимчасово окупованій території України в районі проведення антитерористичної операції, та  вдосконалення процедур здійснення  конфіскації.

Будь ласка,  Наталія Іванівна, вам слово.

 

_______________. Н.І. Продовжую так.

Цей проект розроблено Мін'юстом з метою  реалізації Рекомендації 4 міжнародних стандартів з протидії відмиванню  доходів та фінансування тероризму і розповсюдженню зброї масового знищення, так звана Рекомендація  4  FATF. Чого вона стосується? Стосується поширення  процедури спеціальної конфіскації на всі злочини, які є в особливій частині, якщо гроші, цінності та інше  майно одержані за таких умов,

Фрг__04522*002*013<09:24:53><ПузийЛ.Г.>

внаслідок  вчинення злочину, або є доходами від  такого майна, або призначалися, використовувалися для схиляння особи до вчинення  злочину фінансування, та  або матеріального збагачення злочину або винагороди,  за його вчинення, були предметом злочину. Крім тих, що повертаються власнику – законному володільцю або в разі, якщо його не встановлено, переходять у власність держави. Були підшукані, виготовлені, пристосовані або використані, як засоби чи знаряддя вчинення злочину. Крім тих, що повертаються власнику – законному володільцю, який не знав і не міг знати про їх незаконне використання.

І необхідно сказати, що спеціальна конфіскація, яка власне, і є на сьогодні, вона  застосовувалася для  корупційних злочинів таких, як: хабарництво  активне і пасивне, зловживання повноваженнями, зловживання впливом.

В зв'язку з цим виключається із  санкцій статей: 354, 64, 64 зі значком один і 5, 368, 368 зі значком 3 і 4, 369, 369зі значком 2 вилучається посилання  на застосування  спеціальної конфіскації. І всі ці речі визначені в статті 96, яка зветься "випадки застосування спеціальної конфіскації" по всіх злочинах.

Крім цього вносяться зміни до Законів про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово-окупованій  території України, та про здійснення  правосуддя та кримінальне провадження в зв'язку з проведенням антитерористичної операції. Для того, щоб поширити інститут спеціального кримінального провадження, і на підозрюваних або обвинувачених, які перебувають на тимчасово-окупованій території або в районі проведення АТО.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наталія Іванівна, дякую вам. У нас все це є. Я хотів би єдине сказати перед тим як Микола Петрович скаже. От може мене підтримають. Віктор Миколайович, Наталія Іванівна, я до вас звертаюсь. Я б особисто, особисто я зараз підтримував під час дискусії питання щодо його рекомендувати, прийняти за основу і таке інше. Але, на жаль, я цього не зроблю, тому що один я як депутат, як голова комітету, один голос. Тому що тут уже  в назві закону є помилка. Читаємо: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідворотності покарання осіб (кома), яких? А, якщо я там знаходжусь і я не вчиняв злочини. І я,  мене теж, вибачаюся, всіх осіб? Тому, я вважаю, я вважаю, Микола Володимирович, я хотів би, щоб ви виступаючий, у вас буде своя пропозиція. Я вважаю, що цей закон необхідно відправити на доопрацювання. Дякую.

Зараз, зараз. Будь ласка, Микола Петрович.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. Я підтримую повністю (Не чути)…

Пропоную, пропозиція проста - відправити на доопрацювання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз, Антон Юрійович, будь ласка, а потім Антон  Володимирович.

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Я хочу сказать, что я согласен полностью с главой комитета, что название не соответствует, так сказать, смыслу. Я почитал бегло смысл, и понимаю так, что этот закон будет действовать для всей территории Украины. Но, если он буде касаться там 368 статьи... и так далее. Поэтому нужно название точно переделать. И это очень серьезный момент, который надо изучить додатково. У меня есть предложение, чтобы вы назвали ваши координаты, я бы хотел с вами связаться отдельно, то есть уточнить детали. И в целом у нас ответственность (Не чути) предложение в закон о том  чтобы была конфискация имущества для дезертиров, шпионов, террористов, которой не было, теперь она есть. (Не чути)  Я в целом "за". Очень серьезный вопрос, он, на мой взгляд, сейчас (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вибачаюсь. Антон Володимирович, а потім Павло Петрович. Дякую.

 

ЯЦЕНКО А.В. Уважаемые коллеги, вот дело в том, что данный закон, действительно не отражается содержание названию. Но ведь Минюст прекрасно знает, что уже это не первый созыв Верховной Рады, когда толкается данный закон. Вот, например, в прошлом созыве я входил в рабочую группу, там сто поправок моих было учтено, вот как раз на эти статьи распространить, 4556 он был. Мы помним, тогда эту всю тему, извините, пропихивали по эгидой евроинтеграции, безвизового въезда, сейчас – под АТО.

То есть на самом деле здесь момент заключается в следующем. Что было очень много замечаний по данному закону. Я всем коллегам с прошлой Рады – текст не изменился, к сожалению, - и, например, было заключение Института права имени Корецкого. Тогда научно-экспертное управление Верховного Совета писало, что данный закон противоречит многим вещам. Сейчас сам термин "спецконфискация"…

Поэтому я, поддерживая коллеги, и Андрея Анатольевича, и коллегу Паламарчука, и теску своего, так, извините, пошучу, все-таки считаю, что данный закон я бы все-таки, если он зайдет по-новой к нам, надо его будет отправить на правовую экспертизу, потому что он очень дискуссионный, мягко выражаясь. Поэтому давайте его вернем автору пока что, а там будем смотреть. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, будь ласка, Віталій Дмитрович.

 

БАРВІНЕНКО В.Д. Я поддерживаю выступающих. Я хотел бы еще что обозначить? Мы с шестого созыва занимаемся спецконфискацией, пытаемся эти вопросы решить. при разных режимах, при разных властях, под разными соусами. Вот я читаю довидку, которую нам раздали: только при действующем министре юстиции уже дважды, будем так говорить, в правовом регулировании института спецификации дважды уже Верховная Рада голосовала: в апреле и в ноябре.

Поэтому, может быть, рекомендации, помимо того, что его отправить обратно автору, или министерству, чтобы все-таки министерство, ну, не каждый месяц вносило очередное видение по поводу спецконфискации. Путь выработают комплексный документ, внесут на экспертизу – и потом будем принимать решение. Потому что мы хорошо помним, когда  …………… спецконфискации пытались решать многие другие вопросы, в том числи и политические. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, будь ласка, Павло Петрович.

 

КОСТЕНКО П.П. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, поступила одна пропозиція – це повернути законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Немає заперечень? Хто за цю пропозицію, прошу голосувати.

Хто "за"? Прошу опустити. Хто "проти"? Утримався? Рішення прийнято. Дякую, Наталіє Іванівно.

Зараз ще одитн у вас закон. 4-й подивіться, будь ласка. 3-й ми пройшли, це по газу. Проект Закону про внесення змін до статті 255-ї Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо безпеки на морському та річковому транспорті". У нас тут присутні….

Так. Шановні колеги, я хочу познайомити вас. Ми всі знайомимося якраз. У нас тут присутній Буланович Павло Георгійович, так? Павло Георгійович, будь ласка, присажуйтесь. Це голова Державної інспекції України з безпеки на морському та річковому транспорті. Будь ласка, знайомтесь.

 

БУЛАНОВИЧ П.Г. Дякую за можливість виступити. Шановний пане головуючий, шановні народні депутати, шановні присутні. На ваш розгляд виносить проект Закону України про внесення змін до статті 255-ї Кодексу про адміністративні правопорушення.

Основною метою цього є вдосконалення організаційних засад діяльності посадових осіб Державної інспекції. Відповідно до пункту 25-го частини третьої статті 9-ї Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності, діяльність з надання послуг з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів, багажу річковим та морським транспортом, є ліцензованою діяльністю.

Відповідно до пункту 19-го постанови Кабінету Міністрів від 14.11.2000 року, номер 1698, "Про затвердження переліку органів ліцензування", Державна інспекція України з безпеки на морському та річковому транспорті є органом ліцензування. Відповідно суб’єкти господарювання, які здійснюють зазначену діяльність, повинні отримувати ліцензії. Статтею 164 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність за відсутність такої ліцензії.

Проте в 255-й статті Кодексу про адміністративні правопорушення посадових осіб Укрморрічінспекції відсутні. Тому ми виправляємо це, ну цей недолік і вносимо пропозицію щодо проекту Закону: внести Державну інспекцію України з безпеки на морському та річковому транспорті в 255 статтю Кодексу про адміністративні правопорушення, як орган, який може складати адміністративні протоколи та накладати штрафні санкції за порушення 164 статті. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Павло Георгійовичу. Все зрозуміло, понятно. Якщо б це була, скажемо, не в додатковому переліку. Тобто для мене не зрозуміло чому в цей період, в грудні місяці, таке важливе питання сьогодні Кабінет Міністрів України в річково-морському, хоча я сам морський офіцер, колишній, але я підтримую вас. Да. Але я просто хочу, початок навігації він почнеться знаєте коли? Головне, щоб була навігація от, що правильно.

 

БУЛАНОВИЧ П.Г. Я можу пояснити чому так получилось. Справа в тому, що два законопроекти йшли в парі. Один законопроект про підвищення штрафних санкцій, який ми розглядали на комітеті в минулому скликанні, а цей законопроект йшов за ним. На жаль, якимось чином він не потрапив сюди і він не був розглянутий. Він був погоджений, пройшов всі регламенти і питань ніяких не було, без зауважень.

Тобто тоді перше питання розглянули, а до другого питання не дійшли.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тому що перше було цікаве злочинній владі, а друге вже ні. Розумієте? От і все. Тоді на той період.

Добре. Дякую. Будь ласка,  Микола Петрович.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. Значить, фактично даний законопроект він збільшує коло осіб, які мають право складати протоколи і це до цього всього. Ті ж адміністративні протоколи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І крапка.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. І крапка. І хочу сказати, додати до цього, що аналогічний законопроект вже був зареєстрований у Верховній Раді 7 скликання і отримав там схвальний відгук Головного науково-експертного управління Верховної Ради.

Тому пропоную рекомендувати Верховній Раді прийняти вказаний законопроект в першому читанні за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нема заперечень? Хто за цю пропозицію? Прошу голосувати. Хто – "за"? Прошу опустити. Хто – "проти"? Утримався?

Дякую вам за прийняте рішення.

Дякую вам, Павло Георгійович, за співпрацю. Будь ласка.

І наступний п'ятий в додатковому стані, в додатковому цьому листі: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування органів внутрішніх справ, 1550, значить, поданий Кабінетом Міністрів. У нас тут доповідає міністр… міністра нема, заступника нема. Я так розумію, що Микола Петрович буде його співдоповідь робити, а присутній тут Денис Володимирович, ви повинні доповісти, да? Нема заперечень, якщо начальник юридичного департаменту?.. Будь ласка, Денис Володимирович.

 

_______________Д.В.  Шановний пане головуючий, шановні присутні! Зазначений законопроект, фактично, є першим  юридичним кроком для проведення реформування Міністерства внутрішніх справ України і тих структур, які входять до нього на сьогоднішній день.

Безпосередньо даним законопроектом закладаються юридичні підстави для реорганізації служби по боротьбі з організованою злочинністю шляхом приєднання до інших підрозділів кримінальної міліції, реорганізація транспортної міліції шляхом приєднання до територіальних органів внутрішніх справ України, ліквідація ветеринарної міліції і реорганізація кримінальної міліції у справах дітей.

Крім того, зазначеним проектом закону також будуть закладені правові підстави для створення єдиного спеціального підрозділу в Міністерстві внутрішніх справ України на кшталт аналогічних підрозділів спеціального призначення, які існують в європейських країнах і Сполучених Штатах Америки.

Для цього пропонується внести зміни в Кодекс України про адміністративні правопорушення, в Кримінально-процесуальний кодекс, Закон України "Про міліцію", в організаційно-правові основи… Закон України "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю"  та ряду деяких інших Законів України.

Просимо підтримати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо, Денис Володимирович. Все правильно ви кажете, тільки єдине… Тільки єдине я хотів сказати, так, може, вже почати реформу в цілому, ніж висмикувати знову деякі речі і додавати. Це було так з прокуратурою у свій час, 20 років потім робили реформу прокуратури.

Ну, можливо, колеги підтримають. Микола Володимирович…

Да, Антон Юрійович, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. ... добавить по этому  законопроекту.

Значит, речь, действительно, идет о следующем. У нас в последние годы тот же самый УБОП не выполняет функции, точнее, дублирует функции Управления по борьбе с экономическими преступлениями и дублирует функции уголовного розыска. Также целый ряд подразделений милиции, ну, фактически не выполняет те функции, которые есть, на мой взгляд, да, дублирует, да. Если я покажу вам  как колега некоторые документы, когда открываются уголовные дела УБОПом Киева на вопрос развешивания вывески аптеки… на развешивание вывески  аптеки, то мне задаются самому вопросы: ради чего создается Управление по борьбе с организованной преступностью? Чтобы бороться с вывесками в Киеве? То есть это…

 

_______________. Ні, це той, хто ставить завдання такі і керує цим підрозділом.

 

_______________. …уголовного розыска, подразделения, материальные, людские ресурсы, кричали, что только эта служба по отдельному закону победит у нас организованную…

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Двадцать лет назад она была нужна. На сегодняшний день вся организованная преступность, вы знаете, где.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну давайте, ясно – це вже дискусія. Питання, є питання?

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. У меня вопрос – поддержать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, зараз Віталій Миколайович, а потім... Будь ласка, Віталій Миколайович. Віталій Миколайович, будь ласка, зараз вже.

 

КУПРІЙ В.М. Колеги, ну, от я в нас... моє питання в "Різному", а воно пов'язане з оцим всім. От правильно сказали, ну, це часткове реформування. От взагалі немає бачення щодо всіх правоохоронних органів, щодо єдиної економічної, скажімо, Служби боротьби з економічними злочинами, є вже давно така ініціатива, слідчі, там... Ну, хотілося б все ж таки... от ми зараз ухвалимо, рекомендуємо, а потім знову переглянемо. Ну, можливо б, якось системно працювати? Зараз починати роботу комітету з загальної картини взагалі, це моя позиція. Я, наприклад, утримуюсь від голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз почекайте. Давайте по черзі. Зараз, якщо можна, ..., а ви – потім, Микола Петрович. Ігор Володимирович, потім – Антон Володимирович, потім – Володимир Миронович, і Юрій Романович. Будь ласка. Будь ласка.

 

МОСІЙЧУК І.В. Шановні колеги, в мене є пропозиція: відхилити даний законопроект, поки не буде представлена концепція реформування Міністерства внутрішніх справ в цілому. Тому що це не те, що на роки затягнеться, а це починається якась гра в "Мурзілку". Давайте, хай приходить міністр, він картинки показував у Верховній Раді, то я думаю, хай приходить міністр, розповідає комітету, як буде реформоване все міністерство і тоді буде підтримано однозначно комітетом. Більше того, тут  ви про вивіски розповідаєте, а, насправді, дійсно, від керівництва  залежить, які завдання ставлять, такі вивіски і ловлять. Тому давайте, міністр прийде, запропонує програму  реформування МВС і включно із цим законопроектом все це буде підтримано.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, я зараз надам слово… Дякую, Ігор Володимирович.

Я зараз надам слово всім. Будь ласка,  я єдине тільки хочу, Ігор Володимирович, Денис Володимирович. Справа у тому, що   у цей час, коли ми приймали Закон "Про прокуратуру" довго і нудно, і боляче, але прийняли,  в 40 законів були внесені  зміни і в  10 кодексів.  Ну розумієте, да. Ви тут зараз  пропонуєте нам внести зміни до, я якщо не помиляюся, до  8 тільки законів, а це ж  буде ще більше, більше і більше. Ну навіщо нам знову займатися оцими, як кажуть, крючками, які  ми будемо кожному  комітету… Давайте формувати МВС вже спільно разом. Нічого страшного не буде… І потім друге питання етичне. Ну, дійсно, серйозне питання, а зацікавленості людей, які там сьогодні керують, я не бачу, я особисто не бачу.  Тому що я теж  був керівником спеціального підрозділу по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю і досить довгий час. Дякую.

Будь ласка,  Антон Володимирович.

 

ЯЦЕНКО А.В. Уважаемые коллеги, вот, знаете,  читаю   этот закон   как "кони, люди – все смешалось".  Значит там, тут же написано  про МВД речь,  дальше идет речь про СБУ, что возвращается старая советская система: кураторы так называемые в каждое министерство в форме помощника руководителя министерства.

Вот  у меня вопрос к разработчикам. То есть мы про МВД говорим или мы вообще говорим про реформу, про какую-то систему, потому что  тут вот нет представителя СБУ по данному вопросу? Как бы такой закон, мягко выражаясь, сумбурный, извините  конечно за комплимент, но… Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Будь ласка,  Володимир Миронович.

 

ЯЦЕНКО А.В.  Я вопрос задал, если можно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, я вибачаюсь.

 

_______________Д.В.  По-перше, дякую за запитання. Я хочу сказати, що на сьогоднішній день Кабінетом Міністрів України схвалено Стратегію  реформування органів внутрішніх справ України і Концепцію  першочергових заходів  реформування. Чому одразу не охопили все? Там розписано по всім напрямкам, по всім  підрозділам. Просто чого  не охопили все, тому що проведення  масштабної тієї реформи, яку ми хочемо провести, потребує величезної кількості грошових коштів. Тому робимо поступово і  з врахуванням того, що маємо можливість зробити в самі найближчі терміни.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Денис Володимирович, питання: ви самі будете цю реформу проводити?

 

_______________Д.В. В якому сенсі?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, взагалі. От ви кажете, що ми прийняли, ми там з Кабміном, ми вам говорили. У мене питання, ви самі будете її проводити?

 

_______________.Д.В. Ну, безумовно, тут ми будемо просити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А чому голова комітету і члени комітету цього профільного до сьогоднішнього, 24, двадцять… Сьогодні яке вже, 24, да, грудня ні сном ні духом, ні буквою ні цифрою не бачили оцю вашу концепцію реформ, про яку ви розказуєте вже… Ну, у мультиках ми її бачили один раз. А навіть вона в мультиках не зайшла до нас в комітет офіційно, не зайшла. Розумієте? Ну, скільки можна виховувати один одного. В кінці-кінців або ви, знаєте, так робив Пшонка, який тут сидів біля мене, молодший. І він робив все, щоб його батька не чіпали. От вони робили, а потім, значить, приходив і казав, оце от прийміть.  А так  не більшість була, вони б намагались нас гнути через коліно. Ну, це ж не та подія, не та влада. Ну, навіщо знову прийти завтра… Ви нам приносите цей закон, завтра принесете реформу, прийміть. А я як буду приймати участь в цій процедурі, і колеги, які сьогодні тут присутні? Вони мають, вони повинні це бачити хоча би. Ні, ну а як?

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. У меня есть предложение. Давайте …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте предложения, подождите с предложениями, Антон Юрьевич. Давайте с предложениями, у нас Володимир Миронович скаже, а потім предложения. 

 

СОЛЯР В.М.  Я також хотів сказати, що в нас немає знову чіткого розподілення, чому змішаються МВС і Служба безпеки. Давайте будемо розприділяти, хто, чим займається. По-друге, та ж сама програма  реформи МВС. Ми не бачимо ні програми, ні структури і ні реформи. І ми получається приймаємо бюджет під старе, а з нового року починаємо будувати нове. Давайте ми будемо оприділятися, чи ми починаємо з хвоста до гриви, чи від гриви до хвоста? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Юрій Романович і Антон Володимирович.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Шановні колеги, ну,  багато з того, що я хотів сказати, сказав Андрій Анатолійович. Якраз в контексті того, що, мені здається, важко комітету ухвалювати усвідомлене рішення. І мені, зокрема, підтримувати цей законопроект чи ні. Тому що ми не розуміємо логіку реформування міліції. Можливо, це частина концепції, і логіка в цьому є. Тому що фінансово держава не може одним законом або кодексом вирішити це питання. І таким чином у нас буде певний комплект законопроектів, які ми будемо поступово приймати. Але, хотілось би, дійсно, отримати, перше, концепцію реформування; по-друге, етапи  реформування; по-третє, завдання для кожного, в тому  числі і для нас на цьому етапі, які маємо прийняти законопроекти.  

Тому, щоб не загубити, я переходжу до  пропозиції, щоб не загубити цю ініціативу,  довіряючи нашим колегам з МВС, тому що я так само турбуюся, як про прокуратуру, і вона мене турбує, так і МВС. Тому що ми заявили про те, що ми робимо цивілізовану поліцію, що ми будемо виходити на  новий якісний рівень. Давайте ми відкладемо цей  законопроект на  наступне засідання, отримаємо загальну концепцію і тоді вже будемо ухвалювати рішення, щоб воно не було емоційне сьогодні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, будь ласка, хто?

Віктор Миколайович Король.

 

КОРОЛЬ В.М. Я теж підтримую, бо ми робимо щось так-то, знаєте,  так от, як вам  сказати нишком-тишком, а в  кінці закінчується – пшиком. Ми зараз, уявіть на собі, приймаємо частину цих всіх реформ, а в залі потім – загальну реформу не приймають, не приймають і все. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так я про це і кажу.

 

КОРОЛЬ В.М. Тому шановні, вам є пропозиція. Перше, презентуйте свою думку не у Фейсбуці, а в реальному режимі серед людей, які будуть вашими сторонниками  в посиланні на те,  що ви це робите під новий фінансовий рік,  не відповідає дійсності або фаховому підходу.

Тому що в кожному  законі ви можете прийняти про відстрочку його втілення. Тобто закон  вступає в силу таким числом. Але ж ви це не робите. Ви сьогодні хочете охватити гроші під сумнівні проекти, після того, хто буде відповідати. Хто буде відповідати за провал реформи? Міністра тут немає. Тут посадова особа, яка  відповідає за реформи, у вас є заступник. Ми вам дали можливість, заступник міністра по реформам – немає. Ви приходите і читаєте це.

Я хочу вас попередити, шановні мої колеги, що так само робила та влада, коли видьоргували там керівника апарату і кидали його  на Кабмін, щоб він презентував про засоби…, ви знаєте спецзасоби. Всі втекли, він сидить. Я вас застерігаю робіть це по-людськи чесно, по-новому, з новою  владою, вас тут розуміють, підтримують. Більше того, підуть на зустріч в робочий час, без робочого часу, прийдіть і так скажіть. Оце моя вам порада.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Микола Петрович, будь ласка, Паламарчук.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. Шановні колеги, ну, я хотів би почати з того, що у нас тут багато людей, які пропрацювали у правоохоронній системі по 30, особисто я – майже 30 років, інші працювали. Я просто про що хочу сказати, про те, що ми сьогодні ваші сторонники, ми сьогодні разом з вами. Нам же так же болить система правоохоронна і всіх тут сидячих тут, як і вам. Але ви робите це взагалі без нас, без тих людей, які будуть приймати цей закон. І я особисто пропонував Міністерству внутрішніх справ свою допомогу, декілька разів там був, був у Чеботаря,*** ну, чи як, там на нього по-іншому зараз кажуть. Але ж ніхто цього не хоче. Тобто таке враження, що ви самі себе хочете реформувати, так як ви рахуєте.

Наприклад, що стосується сьогодні, Антон Юрійович, мій колега, я поважаю його, колега по парламенту, але він каже, наприклад, що у мене думка є, що не потрібно УБОПи. Ну, в мене інша, наприклад, думка. Хай ми його назвемо по-іншому, але є, щоб ви мене зрозумійте всі, є така система в міліції: одні працюють від злочину до особи, а інші працюють від особи до злочину. І ті, що працюють від злочину до особи, вони не можуть працювати з організованими злочинними групами, не можуть, у них не хватає часу. Бо тільки один скоїв злочин і вбивство, інший, і вони не можуть працювати. То хай таких підрозділів, хай не буде УБОП, але такі підрозділи повинні бути, які будуть працювати від…

 

________________. (Не чути)

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. Да. Так. Тому, це перше питання. Він вам зараз добавив, бо він практичний працівник. Але хочу сказати інше з приводу цього. Розумієте, я повністю згодний з Андрієм Анатолійовичем, який сказав, що ви сьогодні працюйте з нами, але ви принесли, впихнули, нате і приймайте. Це неправильно, це неправильний взагалі підхід. Тому іще раз кажу, що всіх нас так же само болить питання правоохоронних органів, як і вас. і не шукайте у нас людей, які проти реформування системи МВС, ми навпаки тільки за, але шукайте в нас колег, які хочуть це зробити правильно. Не реформа ради реформи, а для того, щоб зробити найкраще.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Антон Володимирович, щось сказати хочете, да?          Значить, колеги, я єдине, нагадаю вам, що ми можемо сьогодні... Ми приймаємо рішення на комітеті. Комітет приймає його демократичною процедурою, ви знаєте. Вказати Верховній Раді на... щось робити інше, ми не можемо, тому що все буде прийматися в залі, але представники фракцій, наприклад, я вам зразу скажу, що вот фракція "Батьківщина", вона буде, ну, діяти так, як прийнято рішення на комітеті і всі інші... Тому визначиться зал...

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Извините, пожалуйста, просто, а я хочу спросить: а Комитет по обороне единогласно поддержал закон по Турчинову по Раде национальной безпеки, а БЮТ не поддержал.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я зараз... Я зараз відповім. Можна? Ні, почекайте, я зараз відповім і на це питання, як...

 

_______________. Вы хотите, чтобы теперь все принимали?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, ні, Антон Володимирович, все правильно. Колеги, давайте так, хто за те, щоби... Колеги, хто за те, щоб рекомендувати Верховній Раді  під час розгляду... прийняти рішення щодо направлення законопроекту на доопрацювання авторам цього проекту. Нема заперечень? Хто за? Прошу голосувати, хто за. Прошу опустити. Хто проти? Утримався? Один утримався. А тепер що стосується...

 

_______________. (Не чути).Була пропозиція просто перенести голосування...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А ми перенесемо, воно як раз і дійде.

Я єдине, наступне... ні, я єдине...

 

_______________. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Антон Володимирович, я вам поясню. Справа в тому, що  я був автором чотирьох поправок, ну, там Крулько в нас ще був, член  фракції, він чотири поправки, три поправки вносив. Всі ці поправки були, на жаль, під час... Я говорив це на Погоджувальній раді всім і спікеру, навіть представникам коаліції про те, що, ну, зовсім дуже прикро, коли відхиляється поправки, навіть не розглядаючись, представників коаліції, а зато Льовочкіна дві поправки, я вибачаюсь, вони приймаються,  це неправильно, некоректно. Тому, тому, тому... я довів, ні,  я довів деякі речі, нє, по-перше, вони одні і ті ж були, шановні, майже одні і ті ж. розумієте, да? Я не про це кажу. Тому відреагуйте зараз. Я думаю, що ми зробили дуже коректно про те. що сьогоднішня була група у Парубія зібралася, кожну людину, яка внесла поправки, запитали і з'ясували все ж таки не на комітеті, а тут конкретно. Ми за дві години спромоглися залишити ті поправки, які повинні бути дійсно з Конституцією. І рішення прийнято: завтра наша фракція  підтримає цей закон в цілому першим питанням. Ні, вже в цілому, він вже  в першому читанні прийнятий. Тому що всі пропозиції, які ми дали, вони  прийняті. І це було   у Парубія в кабінеті, а потім у Гройсмана.  Я був учасником  цих… Оце правильно,  отак не буде.

Будь ласка,  Юрій Романович. Скажіть, що при вас було  так. Я знаю дуже добре, як і він  сам.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Як було при мені… Андрій Анатолійович, при мені як було, ви знаєте, що  у мене в кабінеті…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Не при вас, я маю на увазі…

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. … люди радилися завжди. І напевно  те, що ви мені запропонували підкомітет очолити, – це теж  певною  мірою оцінка моєї роботи.

Що стосується поправок, я хотів би просто закликати. Ухвалили Льовочкіна поправку чи чиюсь іншу, це не має залежати від того, хто її подав, треба аналізувати зміст, принаймні у нашому комітеті я пропоную таким  чином робити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  А вони були одні і ті ж самі.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Ну, треба було і  ті, і ті враховувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну от, так от врахували.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.  Ну  от і все. Я не думаю, що хтось там…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо не врахували, це може бути емоція?

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.   Може.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. (Шум у залі)  Дякую, ….  ……

Колеги, дивіться, така пропозиція. У зв'язку  з тим, що у нас всі необхідні до  завтрашнього розгляду питання розглянуті. Раз.

Друге. У нас згідно з  сьогоднішнім рішенням Погоджувальної ради буде запропоновано  завтра в залі комітет  збирати,  в тому числі і по бюджету, зібрати після обіду в п'ятницю.  Ну тобто  розумієте, да.   У п'ятницю не буде засідання можливо  ранкового, а буде  зразу же комітет. 

Тому я міг би… у зв'язку з тим, що ми  бюджетні питання всі майже вирішили, я готовий оці   17 питань, які сьогодні… До речі, тут  8 депутатів  відсутніх. І, на жаль, ми зараз всі ці проекти повідхиляємо. Я розумію, зараз, зараз. Але  є у нас  один закон, який треба зараз розглянути. Це проект, який  вніс  пан Князевич. Пам'ятаєте, ми задавали прокурору питання. Вчора, 23, вчора на пленарному засіданні не включили до порядку денного проект  1530 – це  про внесення змін до статті 46 Закону України "Про прокуратуру".

Цей проект вважається таким, що відхилений. Все, його нема. Його нема. Однак, сьогодні Князевич зареєстрував у Верховній Раді ідентичний по суті проект Закону номер 1605. Почекайте, зараз, зараз. Про внесення змін до статті 46 Закону України "Про прокуратуру" (щодо умов для залучення фахівців). Одна лиш в тому відмінність там, що цей закон, з цього закону виключене слово "у тому числі за кордоном". Пам'ятаєте, там було таке, да? Відповідно до статті 107 Регламенту Верховної Ради України законопроект, що повторює його за суттю, не може внесений на поточній сесії Верховної Ради. Тому, таким чином законопроект 1605 має бути повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи без включення до порядку денного. От такий мій коментар. Якщо немає заперечень, хто за рішення, прошу проголосувати.

Хто – "за"? Прошу опустити. Хто – проти? Утримався? Один – утримався. Добре, дякую, ........

Я думаю, що ми в будь-якому випадку пропозиції ці розглянемо, але потім, але є регламент, ну, давайте ми все-таки дотримуватись регламенту.

Нема заперечень, якщо ми на п'ятницю перенесемо всі проекти розглянемо. А на суботу зранку, зранку, буде засідання пленарне, рішення прийнято.

 

________________. Сесії?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да.

 

________________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А завтра все буде, Гройсман. Це я вже видаю вам цю інформацію… (Загальна дискусія) Ні, а завтра буде змінюватись знову.

 

________________. А в воскресенье не будет?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо в суботу все встигнемо, то неділя буде вільна. Але вони хочуть так: з другої години суботи почати бюджет, до другої години на ранковому засіданні розглянути всі закони, які додатково підійдуть під бюджет, ну, під бюджет, уже в цілому. Ну, в першому, а потім в цілому. Ну, я  розумію. Техніка. Буде, їм і думається, але є Регламент. Я їм сьогодні сказав, що є Регламент, не видумуйте нічого, не вигадуйте.

Тому я пропоную, для того, ми працювали свіжими, як кажуть, умами і своїми можливостями, я пропоную перенести всі 18 питань, які ми залишимо, на п'ятницю на  2 години, на 13 годин, як домовимось. (Загальна дискусія) Нові? Ну, внесуть. Внесуть… Ні, просто тут, дивіться, тут 8 депутатів, які запропонували, вони відсутні, їх нема.   

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Є один мій законопроект, я міг про капеланів доповісти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А капелани – це дуже важливо. Тому, якщо ви не проти, ми на п'ятницю. Вони завтра не поставлять їх все рівно.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Ні-ні, я не наполягаю, я просто… Він уже був…

  

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Романович, колеги, якщо немає заперечень, я переходжу до… Порядок денний вичерпано. Будь ласка, ми переносимо всі питання на п'ятницю на засідання. Додатково я вам повідомлю про час проведення комітету.

Будь ласка, зараз "Різне". Віктор, будь ласка, Миколайович Король.

 

КОРОЛЬ В.М. Я злопам'ятний, це ж міліціонер… Але я задавав запитання, щоб би даремно не прийшли, просто так, бо вас як фахівців, ви ж ФІНО очолюєте. Ні? А де той фахівець?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає, пішов.

 

КОРОЛЬ В.М. Ну, нічого, тут є його…

У мене є таке прохання, щоб ми не були просто кнопкодавами, а розуміли, що ми хочемо від тої реформи, яку пропонують, а це через фінанси. Ви знаєте: розвідник не буде красти саму… він вкраде фінансовий звіт і буде знати про виробництво від початку і до кінця. Так і я хочу, щоб я – наполягаю на цьому і хто мене підтримує, - щоб ми знали, скільки з загальної суми коштів виділяється на боротьбу зі злочинністю. Бо я тут бачу: паливо-мастильні матеріали, все це… Я вам дам методику, возьмите форму номер номер 1, карточку заполняете на раскрытие преступления; форму номер 2 – на лицо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Миколайович, я вибачаюся, давайте так. Віктор Миколайович, давайте так, форма 3А, 3Б… Зараз почнемо говорити – там ще дійдемо до агентурної роботи. Але я хочу про що? У нас в цьому комітеті колись були, на жаль, такі ситуації, коли, я ще раз кажу, не буду прізвища називати людей, які присутні були тут і постійно від батька до мами, від мами до батька носили, мені тут підсовували цей… І я йому рвав… Ну, давайте без адвокатів відомств. Ну, всі однакові. Я теж вболіваю за МВС, і менше зараз, ніж за СБУ, хоча я все життя прослужив в СБУ.

Антон Юрійович, я вас прошу, ну, будь ласка, будь ласка!

 

_______________. Не нервничайте, нам еще 5 лет работать!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте. Будь ласка, Віктор Миколайович. Віктор Миколайович, будь ласка. Тому що є питання до представників, а постійно… Ну, треба якось орієнтуватися в законодавчій діяльності.

 

_______________В.М. Що ж, для протоколу звернутися, я хотів би просто, щоб нам розповіли. Якщо без пафосу, без нічого, щоб ви зрозуміли. От ми виділяємо там 36, 67 мільярдів, скільки піде безпосередньо на цю діяльність, на розкриття злочинів? Як вони це бачать, ми побачимо. Ви розумієте, це і чисельність, це все стане на свої місця.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все, Віктор Ми……лович?

 

_______________В.М. Так. так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, зараз. Ви? Ні, тут у нас зараз Віталій Миколайович Купрій. Будь ласка.

 

КУПРІЙ В.М. Колеги, я завжди звик системно працювати. І бачу все. В мене ступінь NBA, я навчався в Австралії. Нас так навчили, що повинно якесь бачення бути згори, як "гелікоптер в’ю" – "helicopter view". Я його не бачу зараз. Я не знаю, за що голосувати. Видають якісь законопроекти, які, може, зараз ми проголосуємо, завтра вони не потрібні, потім знову, – це марна праця.

Я пропоную ухвалити рішення і звернутися до Президента України, щоб він доручив можливо адміністрації, до Прем’єр-міністра, щоб нам запропонували модель – модель реформування правоохоронної системи в цілому. Не просто МВС. Тому що ми взяли, є Коаліційна угода, там купа всього, по Державному бюро розслідування, яке передбачає фінансування, – в проекті бюджету цього немає. Державне бюро розслідування, я передивився, це Антикорупційне бюро, це трошки, так. Я дивився уважно це все.

Ми розуміємо, якщо це буде запропоновано Президентом і Прем’єр-міністром, це легше його прийняти буде, скажімо, в парламенті, щоб ми самі не городили, там і потім воно теж піде в сміттєбак.

Тому я прошу підтримати, от зараз взяти від нашого комітету звернутися до цих головних осіб держави з вимогою надати нам їхнє бачення реформування. І ми далі вже підлаштуємо, свої пропозиції будемо давати. І це вже буде якась системна робота. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Віталій Миколайович. Я вважаю, що це правильно. Єдине хотів додати, що в нас в парламенті сьомого скликання був зареєстрований на належному рівні, дуже добре підготовлений законопроект щодо, про Державне бюро розслідування, пам’ятаєте його. 3042. Антон Володимирович дуже добре його вивчав і казав, що йому подобається. Я вважаю, що… Це я був ініціатором цього законопроекту. На жаль, він був відхилений повністю, але на його основі, потім я вже вдивився створено був, майже деякі речі виписані один в один. Да. Про Національне антикорупційне бюро і таке інше. Тому я підтримую цю пропозицію і готовий підготувати, ну дати проект звернення і…

 

МОСІЙЧУК І.В. … підготуйте тоді проголосуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні-ні. Просто в різному ми обговорюємо, це не… рішення, як правило не приймається. Ми вже в "Різному". Да. Якщо…

Якщо, якщо нема інших більше повідомлень, оголошень… А Антон Володимирович, будь ласка.

 

ЯЦЕНКО А.В. У мене дуже коротко. От минулого разу ми розглядали і заслухували, ну на двох засіданнях двох комітетів питання, що стосується Майдану. Але, на жаль, значить ось Україна все ж таки демонструє сьогодні,  скажем відсутність верховенства права. Що мається на увазі?

От я хочу запитати користуючись нагодою, тут є представник МВС, слідче управління. Як розслідується сьогодні справа, яка, що стосується підпалу і вбивства людини вулиці Липській, незважаючи на те, що там був офіс колись Партії регіонів, але вбито було людину, і особисто я був…

 

_______________. (Не чути) 

 

ЯЦЕНКО А.В. Да. Ну я знаю про одну, Захаров його прізвище, особисто я був тоді на прийомі пана Яреми і моєму зверненню там було надано і відео, і внутрішнє відео, і акт про збитки, все інше було передано розслідуванню МВС. А от зараз, що заважає цю справу розслідувати? Чи вона розслідується, взагалі? Ну от інша сторона медалі, як би. Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До вас питання…

 

_______________. Дуже дякую за запитання, але на жаль, я так не можу вам по конкретному, кожному конкретному провадженню дати відповідь на даний момент. Мені треба підготуватись. Дайте мені буквально завтра зранку я буду готовий вам поінформувати, як би… Дайте контакт я вам повідомлю.

 

_______________.  (Не чути) 

 

_______________. Все. Я думаю… Якщо вас влаштовує така ситуація, бо я боюся, що я можливо, за великої кількості кримінальних проваджень, які були відкриті тільки в цьому році, більше 1,4 мільйони…

 

_______________. Скільки?

 

_______________. Більше 1,4 мільйони кримінальних проваджень відкриті в цьому році.

 

_______________. (Не чути) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. … сесію, оскільки ми працюємо, проводимо комітетські заходи, засідання, тощо. А на черговому засіданні 14-го січня будемо затверджувати план роботи на другу сесію з урахуванням заходів та розглянутих законопроектів протягом першої сесії Немає заперечень? Хто за те, щоб підтримати і затвердити план роботи комітету на першу сесію, прошу проголосувати. Хто за? Прошу опустити. Дякую. План роботи.

Шановні колеги, я оголошую засідання закритим. Дякую за увагу.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку