СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності 

від 18 березня 2015 року

Веде засідання Голова Комітету А.А.КОЖЕМ'ЯКІН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго дня, шановні колеги! У нас присутні 14 депутатів членів комітету. Для кворуму нам необхідно, як вам відомо, 11 народних депутатів. Тому є пропозиція розпочати засідання комітету.

Хто за цю пропозицію, прошу проголосувати. Хто – "за"? Прошу опустити. Хто – проти? Утримався? Рішення прийнято. Комітет я оголошую відкритим.

Шановні колеги, у нас сьогодні на комітеті присутні Голова Служби безпеки України пан Наливайченко. Валентин Олександрович, дуже приємно. У нас виконуючий обов'язки  Генерального прокурора України Гузир Володимир Павлович присутній. І від інших правоохоронних органів у нас присутні теж є. Значить,  представники: Володимир Володимирович Остапенко, начальник Департаменту карного розшуку, дуже приємно, МВС; начальник управління карного розшуку Головного слідчого управління Генеральної прокуратури Горбатюк у нас Сергій присутній, дуже добре; значить, голова профспілки, наш давній друг Анатолій Семенович Онищук, так; і Сидоренко Сергій Миколайович, Українська федерація професіональної безпеки, дякую; а також начальник юридичного управління Національної гвардії України Щетинін Дмитро Валентинович, дуже приємно.

Будь ласка, шановні члени комітету ознайомтесь з порядком денним засідання комітету на сьогодні. Я хочу вас поінформувати, що згідно з Регламентом, Законом про Регламент Верховної Ради України ми  залишили сьогодні в порядку денному тільки ті законопроекти, які отримали висновок Головного науково-експертного управління. Ну, це, я думаю, не буде для вас дивом. Тому що сьогодні, ну, мені здається, якщо наш комітет буде показувати зразки все ж таки виконання, чіткого виконання законів і регламентів, я думаю, що от почне все ж таки Верховна Рада працювати правильно і законно. Тому у нас із 15 і 16 законів залишилося, якраз ми залишили 8, плюс той законопроект, який отримав тільки що у нас науково-експертний висновок. Це законопроект номер 2181, ми його теж з вашого дозволу потім я поставлю на голосування, розглянемо.

Будь ласка, Віктор Миколайович.

 

КОРОЛЬ В.М. Я відносно того, щоб вся Верховна Рада працювала чітко, як злагоджений годинник, ми демонструємо це. Але які у нас є важелі, якщо Головне експертне управління буде півроку не розглядати, ми будемо йти за ними і чекати, і слухати? Ми повинні сказати і поставити умови або те, що не буде, значить, ми будемо розглядати всі законопроекти без їх зауважень. … вони будуть знати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Віктор Миколайович, я з вами погоджуюся. Але по півроку такого не було в практиці. Це раз. А, по-друге, коли була злочинна влада, при злочинній владі вони достатньо активно контролювати там всі виходи і заходи. Микола Петрович, пам'ятаєте, да?

 

КОРОЛЬ В.М.  Нехай йдуть разом зі своєю злочинною владою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, вони підуть туди обов'язково.

Добре. Колеги, подивіться, будь ласка, ще раз порядок денний і, Віктора Миколайовича я зрозумів позицію, ми, дійсно, це відпрацюємо. Справа в тому, що вчора зареєстрували законопроект, хочеться, щоб він був сьогодні розглянутий на комітеті без висновку, такого не може. Навіть підкомітет у нас не подивився. Мене сьогодні запитують в залі, ви дивилися цей законопроект? Я кажу, я тільки що його побачив в залі. Як я можу його розглядати на комітеті? У нас же зараз не революційна ситуація, коли ми приймали закон, як кажуть, з пилу, жару. Пам'ятаєте?

Будь ласка, Ігор Володимирович.

 

МОСІЙЧУК І.В. По порядку денному. Пропоную заслухати тільки голову Служби безпеки України і виконуючого обов'язки Генерального прокурора у зв'язку з тим, що прокурор відсутній з поважних причин.

По пункту 1. Представників МВС не заслуховувати взагалі, тому що міністр внутрішніх справ для комітету часу не знаходив для того, щоб поспілкуватися. Плюс до того, пропоную колегам зняти з розгляду всі питання, які стосуються МВС і подані МВС до того часу, поки не з'явиться міністр. Тому що ми живемо і працюємо в парламентсько-президентській республіці і не треба плутати систему координат, як це Арсен Борисович останнім часом робить. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Ігор Володимирович.

Микола Петрович, теж два слова, будь ласка.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. Підтримується позиція.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я хочу наступне сказати. Якщо немає заперечень, ми можемо такий порядок, ну, порядок денний. Тут присутній представник, мене проінформували, що буде присутній керівник департаменту, дійсно це професійна людина, і я знаю, що пан Остапенко, він володіє більше за всіх операцією оперативною, більше того, і слідчою щодо розслідування цих справ. Але моє, скажемо так, якісь інші, да, інші моменти, які сьогодні, ну, членам комітету дають можливість висловлюватись з цього приводу. Але, якщо ви дозволите мені, я ще раз цю інформацію доведу до керівництва Міністерства внутрішніх справ і вам завтра, ну, скажімо так, в робочому порядку доведу. Немає питань?

Колеги, хто за те, щоб підтримувати пропозицію щодо першого питання Ігорка Володимировича по порядку денному, а також за, по всіх законопроектах, які сьогодні у нас тут стоять для роботи, для відпрацювання, прошу проголосувати.

Хто – "за"? Прошу опустити. Хто – проти? Один. Утримався? Два. Дякую.

Значить, тому, колеги, я починаю, значить ми починаємо працювати по порядку денному.

І ви знаєте, що 10 грудня ми провели засідання двох комітетів: нашого комітету і Комітету з питань запобігання корупції. 17 грудня комітети затвердили спільне рішення, яке було надіслано і Президенту України, і Прем'єр-міністру, і Голові Верховної Ради до відома, а також прокуратурі, ВМС, ЗБУ. Ми отримали відповіді від голови Адміністрації Президента, від Прем'єр-міністра та від секретаря РНБО про те, що відповідне відомство доручено опрацювати наше таке, це рішення. І ми бачили, в нас була, в комітет надходила інформація від керівництва всіх правоохоронних органів, я хотів би відзначити ту Службу безпеки України, яка, скажімо так, без запізнення давала інформацію з цього приводу, також Генеральна прокуратура, потім підключилась вже на пізній стадії, так скажімо, у лютому вже МВС. На сьогодні вам відомо, що є зрушення в розслідуванні злочинів проти учасників Революції гідності. І сьогоднішнє наше перше питання, яке ми запланували з вами і перенесли на сьогоднішній день, якраз стосується розслідування або контроль за розслідуванням цих кримінальних справ.

І тому я для того, щоб, кажуть почути з перших уст, як відбувається сьогодні ця робота, хотів би надати слово Голові Служби безпеки України пану Наливайченко. Дякую.  

Будь ласка вибачаюсь. Якщо ви не проти у нас буде, ми до 7 хвилин, нема заперечень? Якщо ми дамо можливість виступити керівникам. Нема заперечень? До 7, а потім хвилин 5 запитання і відповіді. Дякую.

Будь ласка.

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ні, ми ж так …

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да. Будь ласка.

 

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.   Дякую, шановний пане голово! Шановні народні депутати! Шановні запрошені! Звітуючись на комітеті Верховної Ради, Служба безпеки хотіла б сьогодні коротко, я дійсно обмежусь 5-6 хвилин, доповісти про таке.

Дійсно, з урахуванням рішень спільного засідання комітетів двох, була проведена не один раз уточнення завдань Генеральною прокуратурою яку відзначаємо, що керує зведеним розслідуванням, зведеним кримінальним провадженням, де розслідуються всі без виключення протиправні дії проти учасників Революції гідності, проти активістів, проти політиків, які на той час були в опозиції, просто громадян патріотів. І це зведене кримінальне провадження про хід його розслідування ми дійсно звітуємо письмово і для нас це дуже важливо і вашому комітетові і профільному Комітету з національної безпеки.

Що за цей час після останнього звіту, після того як мав честь останній раз доповідати тоді на зведеному засіданні комітетів, зроблено.

Перше. Закінчено повністю відпрацювання доручень разом з Генеральною прокуратурою і проведена друга черга затримань на сам перед серед співробітників МВС, "Беркут" найбільш небезпечного спецпідрозділу на той час, серед співробітників СБУ, ми називаємо їх, або зрадники, або дезертири. Станом на сьогодні під наглядом Генеральної прокуратури розслідується стосовно співробітників Служби безпеки часів Якименка 78 кримінальних проваджень стосовно 177 осіб.

В чому небезпека, я хотів би доповісти професіоналам на цьому комітеті, ці провадження, чому саме за це взялися зараз дуже серйозно.

Перше. Зважаючи на письмові і усні вказівки попереднього керівника СБУ знищити всі злочинні справи і накази, вони відновлені, вони передані офіційно в Генеральну прокуратуру. Крім наказів, знайдені і відновлені справи, які незаконно заводились, які незаконно виписувались проти нинішніх народних депутатів, на той час активістів Майдану.

Я офіційно підписав листи і передав в Генеральному прокурору і членам, і вашого комітету, і іншим народним депутатам стосовно тих осіб, і тим особам, народним депутатам стосовно яких ми знайшли ці незаконні дії, вказівки, розробки, якщо хочете і справи.

Серед депутатів цього комітету віднайдені і обов'язково будуть розслідуватись далі незаконні дії стосовно депутата Мосійчука Ігоря, стосовно нашого профільного комітету Андрій Левус, Дмитро Ярош, Вікторія Сюмар з іншого комітету. Це тільки ті справи і ті народні депутати, справи стосовно яких нам вдалося знайти.

Чому я доповідаю це на комітеті і називаю прізвища. Тому що, колеги, насправді, масштаб злочинного задіяння спецслужби на той час Якименком під керівництвом генералів ФСБ, керівник групи, останній 20, 21 лютого безпосередньо перебував, і я говорю в присутності генерала СБУ, який знає де,  Конча-1, поряд з будинком, Андрій Анатолійович, номер 2, резиденція, так звана резиденція голови СБУ. Там проживав, безпосередньо, під керівництвом Суркова. Сурков там так само проживав і керував групою саме цих генералів ФСБ. Ті в свою чергу вже із залученням сил та засобів Служби безпеки, далі працювала міліція за матеріалами, які збирала чи то зовнішнього спостереження Служба безпеки, чи то прослуховування ваших, наших телефонів, чи то слідкування далі  і вся інша незаконна діяльність навколо  учасників або  ж людей, які симпатизували Революції гідності. І не тільки в Києві.

Можу також сказати і на цьому комітеті доповісти,  що, наприклад, в Дніпропетровській області було знищено, і  ми до цього часу не можемо,  але знайдемо матеріали, і  наприклад, проти  активістів дніпропетровських,  25 справ стосовно кожного активіста і кожного учасника Революції  гідності, про що  нам вказував як зауваження народний депутат Віталій Купрій.

Тобто це той блок питань, який нами вже задокументований, переданий. І ми  просили б підтримки  і у вас, фахового комітету правоохоронної діяльності,  в тому, щоб розслідування було  проведено  гостро. І після цього вийти на ті рішення, які б законодавчо зробили більше неможливим задіяння української спецслужби, чи то проти опозиції, чи то проти активістів, чи то проти журналістів. В принципі раз і на завжди  забрати  можливості і шпарини, які дозволяли попереднім керівникам  незаконно, а по суті злочинно,  задіювати спецслужбу  проти учасників Революції гідності.

Як приклад такого задіяння,  наприклад похвилинно  відпрацьовувалося  зовнішнім спостереженням і іншими підрозділами  Служби безпеки Автомайдан, кожний номерний знак, кожна машина  і після цього передавалося міліції.  А ми всі дивувалися, чому так швидко  блокували, чи то проїзди людей, чи активістів,  чи доставлення їжі  на місця масових акцій, після цього відпрацьовувала міліція, після цього вже передавали в суди Тобто  злочинну схему не тільки розслідуємо, але і будемо   просити підтримки, щоб  вона була остаточно зруйнована.

Крім того, хотіли  доповісти, що наші розслідування стосовно  доброчесності у власних рядах, зокрема комітет цікавило прізвище такого капітана Шляпкін - це один з тих зрадників, який розумів, що неминуче він буде відповідати перед законом  і фактично дезертував, працював він на посаді  консультанта-експерту третього сектору третього відділу Управління оперативно-технічних  заходів. Але незважаючи на те, що посада незначна, я просто хотів би,  щоб комітету доповісти відверто, що насправді  в службі     і зараз, і сьогодні ідуть допити. Працює дуже, знову ж таки підкреслюю, Андрій Анатолійович, що Генеральна прокуратура принципова і безкомпромісна. Наше ……… повністю сприяє. Але зрозумійте, коли кожен день йдуть допити, люди, навіть ті, що залишилися на дрібних посадах або середньої ланки, розуміють, що в них або суд, намагаються все ж таки уникнути відповідальності. Тому перебільшувати за такі випадки ми не перебільшуємо, разом з тим, визнаємо, що очищення власних рядів, допити, встановлення істини і притягнення до відповідальності серед власних співробітників це до цього часу досить болюча проблема для Служби безпеки в тому числі.

Стосовно інших питань, ми письмово на комітет доповідали. Можу тільки відзначити, що на черзі у нас досить серйозна робота по встановленню свідків і тих людей, які можуть дати нам свідчення про співучасників, і тих  людей, яких незаконно задіювала Служба безпеки, на той час, України, крім тих генералів, офіцерів ФСБ, які перебували на території нашої держави в січні-лютому 2014 року. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Валентин Олександрович. Будь ласка, колеги, запитання. Будь ласка. Дякую.

Будь ласка, Купрій Віталій.

 

КУПРІЙ В.М. Пан Валентин, дякую за таку роботу, яка проводиться, зачищення СБУ. Я хотів би питання може більше до Генпрокуратури, але й до вас можливо.

На минулому засіданні нашого комітету мене обрали головою робочої групи з розгляду питання реабілітації політв'язнів і там було надано пропозиція до законодавства до діючого з переліком 49 осіб. Я на п'ятницю о 13.00 буду проводити перше робоче засідання і мені б дуже хотілося, я можливо дам ознайомитися з цими особами, щоб хтось був фахівець від вас, щоб він сказав, чи були впроваджені по цим 49 особам справи в СБУ. І якщо були, щоб людина якось підготувалася і сказала, чи є дійсно реальні претензії або це були все ж таки надумані за часів Януковича, які треба зараз ……… Можемо так співпрацювати? Добре.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О. Дякую, пане Віталій. Важлива дуже робота, я більш ніж союзник в цих питаннях вам. Я доручу, у нас молода команда працює і керує, ……… державним архівом пан Ігор Кулик. Дайте, будь ласка, прізвище прямо зараз, я заберу. Ми: а) знайдемо; б) вивчимо; в) розсекретимо,  з тим, щоб можна було в той спосіб, який ви вважаєте за доцільне.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ігор Володимирович Мосійчук.

 

МОСІЙЧУК І. В. В мене таке питання. Ви згадували мене, пане Валентин, і в слідкуванні, і все. В мене питання інше. Зараз Верховна Рада фактично позбавила суддівських повноважень суддю …..…, який нас судив. Працівники Служби безпеки, в їхній присутності, тодішні працівники, він допитував не існуючого свідка. Це відомий факти уже всім. Мене цікавлять прізвища цих і де вони знаходяться. Один із них –  громадянин Єрмакович, відомий всій країні, який на приховану камеру "Тві" розповів ще за півтора року чи за рік до революції все, що думав про справи, тому подібне. Чи вони працюють досі, чи ні? Бо Шляпкіни можуть умножитися.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О. Я з'ясую і вам письмово відповім. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ще запитання.

Будь ласка, Король Віктор Миколайович.

 

КОРОЛЬ В.М. Дякую.

Ви знаєте, чому така прикута увага до розслідування цих справ, тому що в свій час, завдяки засобам масової інформації, ми побачили те, що не могли навіть і здогадуватись, це я про Межигір'я, це і про інші, про інше.

Але, крім того, що ми побачили, я хотів би підсказати і запитати. Люди чекають відповіді: золотой батон, майно, все те таке. Я розумію, коли розслідують справи відносно професіоналів, це керівників Служби безпеки і це, ну, розуміють, там, складнощі і труднощі.

Скажіть, будь ласка, які труднощі складають встановити колону автомашин, яка вивозила в останню секунду майно Януковича. Ми всі бачили, як вони ящиками таскали, як все. Це ж не улетіло, за межами камерами в повітря. Це одна машина, це грузчики, це автомобілі, це пересування, це супроводження ГАІ. Я переконаний, що там у вас було теж ще прикриття яке супроводжувалося, це великі гроші. Чи перетнули вони кордон? Чи залишилися в Україні? Чи заховані на ДНР, ЛНР? Чи на нашому контролі? Це не складає труднощів. От повірте мені, випускник середньої школи міліції з досвідом дворічним, дасте завдання, і він вам через місяць встановить все: фамілію, де заправлялись, які водії, де вони проживають, де машини ремонтувались, де стояли на обліку і все, все інше. Це як порада. І це суспільство побачить і буде бачити конкретне…

І запитання. Чи можна це зробити?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Будь ласка, Валентин Олександрович.  

 

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.  Так, пане Ігоре. І можна і треба зробити. Я думаю, що представник Міністерства внутрішніх справ, як буде наступний раз доповідати, вони так само як і ми отримають доручення слідчих Генеральної прокуратури, зведеної групи, я думаю, що вони такі слідчі доручення і виконують тобто я думаю це питання більше до них.

Я просто розумію, коли до мене приходять доручення то специфіка, ви їх згадували, ми виконуємо до останнього і не жаліємо навіть своїх. Я переконаний, що і у міністра Авакова така сама ситуація, просто їм дати можливість доповісти.  Я думаю, що ви абсолютно праві.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Яков Якович Безбах, народний депутат.

 

БЕЗБАХ Я.Я.  (Вимкнено мікрофон) я туда тоже ездил, было имущество, в общем представляло даже ценность для самой Украины. Судя по тому, что сейчас показывают, правда я там не был последнее время, но и средства массовой информации, что там уже ничего нет. Просто вот такой  Ну, если знаете скажите, если нет…  Что-то хоть сохранили из того? А то мы говорим батон действительно  И коллеги говорят, а где эти батоны? Где эти машины?

 

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О. Відповідь правдива, ви знаєте, з двох складових. Перша це те, зразу після Майдану, що було і люди обурені коли заходили їх ніхто не міг зупинити і не зупиняв. Та міліція або СБУ були самі знаєте з ким і проти кого працювали, то проти нас. Після того, як це вдалося зупинити, і нарешті правоохоронні органи, насамперед місцеві і міліція отримали повноваження і почали хоча б якісь заходи охорони здійснювати, настала друга ситуація. В проміжку треба відверто визнавати, і незаконно виносилося, і просто за сувеніри люди брали. Хто був особливо обурений, ви знаєте, трощили. Тобто особливо переживати про це майно, якщо об'єктивно говорити, нема про що говорити. А от більш серйозна ситуація, я би хотів підтвердити, що цю правдиву інформацію надає Держфінмоніторинг. На серйозних рахунках, дійсно, серйозно заблоковані декілька мільярдів. І це ті гроші, які  для України є дуже важливими з точки зору повернення їх в бюджет. І так звані зобов'язання, УВГЗ і всі ніші серйозні кошти, які от вони  так під нашою пильною увагою. І, я думаю, що у Верховній Раді треба проконтролювати, щоб обов'язково вони були… От я до чого і веду.

 

_______________.  (Не чути)

 

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О. Володимир Миколайович тут професіонал, він правильно розуміє. От тут проти, ми вже їх рік тримаємо, не даємо. Але, ну, може, окремим законодавчим актом. Все що заморожено на рахунках в українських тим більше державних банках, напряму в бюджет. Ну, так я б пропонував би.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Валентин Олександрович.

Будь ласка, хто? Будь ласка, Юрій Віталійович Луценко.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Перш за все, я думаю, питання, яке щойно тут виникло у колег, це питання не СБУ, це питання Генеральної прокуратури, яка давним-давно має передати по 255-й "створення злочинної організації" справу до суду в заочному порядку, який передбачено законодавством засудити організаторів злочинного угрупування на чолі з Януковичем. І в рамках цього передати ці кошти конфісковані в бюджет. І це, ну, я думаю, що це станеться в найближчий місяць. Ну, принаймні так має бути по технології того, що вони після нашого першого засідання, якщо пам'ятаєте, колеги, саме цю ідею про 255 статтю взяли, так, вони взяли це в провадження, і тому технологічно це десь зараз місяців за два-три має відбутися. Стосовно, і це буде більш легітимно ніж окреме рішення парламенту по коштам і так далі.

 Питання до  шановного голови. Була введена попереднім парламентом нова кримінальна стаття про кримінальну відповідальність за фінансування терористів, тероризму. Скільки осіб було притягнуто по цій статті і скільки з них засуджено, і скільки знаходиться у провадженні? Ну принаймні порядок цифр.

 

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О. Порядок цифр, я почну з того, що можем зразу відповісти, більше десяти проваджень. Але провадження дуже серйозні, Юрій Віталійович. Такі, наприклад, як останні банк "Союз" і банк "Альянс" – це кримінальне провадження разом, і зараз передаємо в Генеральну прокуратуру, це от днями сталося, до речі, так званий конвертаційний центр, але більше 600 мільйонів обіг. І найнебезпечно, що в офісах причетних структур комерційних печатки ДНР, контракти і безпосередні перерахування незаконні грошей або переведення в готівку саме з метою фінансування тероризму, де ми чітко зараз розслідуємо і передаємо далі, ясно, що до Генеральної прокуратури.

До цього були найбільш серйозна – це з  тих більше 10 проваджень, якими ми займалися і передали потім на Генеральну прокуратуру, а потім до суду, це в Чернігові, була припинена діяльність компанії "Біт-Коінс". Це так звані електронні гроші. Але нас вразило, що це десятки мільйонів доларів. Викрадення з українського бюджету, переведення в так звані електронні гроші, а потім знову готівка і знову… Організатор всієї оборудки один з великих комерсантів, російський громадянин, великий по їхнім міркам. І це те, що я побіжно можу згадати.

Тобто на таких великих більше 10 і характер діяльності, як правило, відмивання грошей, конвертаційні центри і таким чином, намагання фінансувати тероризм там.

Тут же в цих провадженнях знаходиться колишній керівник СБУ Якименко. Але це інша схема його фінансування. Коли ми затримували ще в тому році вантажі зброї в Бердянську, разом з готівкою для виконавців, для того щоб передавати їх, ці гроші, терористам.

Ось дві головні позиції.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Валентин Олександрович, я перепрошую. Уточню питання, бо, ну я читав про ці справи, знаю. Мене більше турбує менші справи, як не дивно. Мене цікавить фінансування терористів тими бізнесменами на території ДНР, ЛНР, а інколи вже й на звільнених територіях, які прямо фінансували за те, що постоять на блок-посту проти української армії, за те, щоб стріляти в українську армію, виплачувати заробітну плату, наприклад, на шахтах в рахунок служби в терористичних організаціях або стояння на блокпостах. Це перше.

І щоб я потім не просив ще раз слово. Тобто мене цікавить ця річ, яка, витоки які ведуть до політичних біженців Партії регіонів, котрі зараз масово осіли на звільненій Україні. Вони тут, серед нас, в Києві. Але ще вчора вони платили своїм працівникам за повстання про ти рідної держави.

І друге питання. З того ж, приблизно порядку. Наскільки я знаю, в Києві знаходиться один з міністрів внутрішніх справ, який потім працював в Криму, який фактично сприяв тому, щоб Крим був окупований без жодного спротиву з українського боку. Ну, конкретно називаю – Могильов. Скажіть мені, невже в нього немає складу злочину.  Я, може, не юрист, але я точно розумію, що людина, яка була Прем'єром, допустила захоплення держави, ну, Автономної Республіки, але він сидить в Конча-Заспі. Ну, поясніть мені цю ситуацію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка.

 

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.  Дякую, пане голово.

Юрій Віталійович, дорогий, можу і пояснити, і доповісти комітетові, прозвітувати. Ми цю особу, цього громадянина України затримали СБУ, буквально, зразу після Нового року, доставили в Київ. І потім почали з'ясовувати. Насамперед Міністерство внутрішніх справ, чи є хоч кримінально провадження, чи є хоч якісь щодо нього. Я просто доповідаю, да.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В.  (Не чути)

 

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О. Ні, ні. Немає проваджень. Перевірили в Генеральній прокуратурі так само. У нас матеріалів прями про, скажімо, його конкретну злочинну сепаратиську діяльність теж напрацьовано не було. Тому він нами тоді і був відпущений після того, як затриманий, а зараз, ну, можу доповісти тільки те, що є.

Що стосується…

 

ЛУЦЕНКО Ю. В. Прошу вибачення, що перебиваю.  … спишіть, будь ласка, на … стосунки, але, ну, вибачте, але тоді заведіть ці провадження, ну це ж очевидно. Вища посадова особа Автономної Республіки Крим в складі Української держави здає цю державу без бою і в нас немає доказів того, що він зрадив батьківщину. Ну так не буває. Мені здається, що це, ну, м'яко кажучи

 

_______________. (Не чути)

 

ЛУЦЕНКО Ю. В. Ні, це відомо, що моя історична запис на повестке, що Могильов дурень, але він виявився не дурень, а чимось гіршим.

 

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.  Зауваження сприйняли.

Я ще раз повернуся, ще раз перевіримо. Тим більше, що ми його дійсно не так давно затримували.

А ваше питання про місцеве фінансування тероризму і місцевих, насамперед, економічні підприємства або банківські установи, або ж політики місцевого, або центрального характеру. Там, де СБУ зараз, ви знаєте, на звільнених територіях є рішення моє і колеги, ми висунули з інших областей спеціальні групи СБУ і одне з завдань – це контррозвідка, а друге завдання – це дійсно і допити, і виявлення, і документування, а потім переслідування тих чи то підприємців, чи то політиків, чи установ, які б залучилася  до… або залучаються до фінансування тероризму.

Я окремо звіт вам напряму направлю, тому що це вже порайонно і скажімо, дрібні, більш дрібні підрозділи займалися. Я напишу вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Як казали колись в оперативних підрозділах, то що він на волі, Юрій Віталійович, це не його… Да. А це когось… Да. Да. Це чиясь недоработка.

Колеги, є ще запитання? Будь ласка, Ігор Володимирович Мосійчук.

 

МОСІЙЧУК І.В. В контексті запитання Юрія Віталійовича, питання по Єфремову. Йому висунуті звинувачення в бог зна чому, крім фінансування тероризму. В моїй присутності слідчим Служби безпеки і слідчим МВС мер Стаханова Борисов, який знаходився під арештом, а потім був поміняний, давав свідчення про те, як Єфремов фінансував референдум, фінансував усі, усі речі. От я дивлюся зараз на ці провадження, ну які відбуваються і я чогось не розумію. Тому що давав свідок, при тому свідок, який займав посаду відповідну, мер міста, давав свідчення, як Тихонов і Єфремов фінансували терористичну діяльність.

І друге питання, ну ще може до відома, до вашого, якщо ви не знаєте. Є такий російський олігарх Костянтин Малофєєв, спонсор російської православної армії так званої, він внесений в список санкцій. В місті Хорол Полтавської області працює стратегічне підприємство Хорольський молоко-консервний завод, який випускає єдине в Україні дитяче харчування. На 80 відсотків акції цього підприємства належать Малофєєву. Він здійснює управління, ну через людей, відповідно. Гроші звідти також йдуть на Схід і куди завгодно, ну і всі наслідки відповідно.

 

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О. Дякую. По Хоролу записав. Перевіримо. Зреагуємо. Що стосується Борисова і свідчень інших стосовно …………… Єфремова, вони долучалися до кримінального провадження. Ви знаєте, було затримання, Генеральна прокуратура рішуче діяла. Суд ухвалив таке рішення, яке ухвалив. Це не означає, що ми зупинилися. Я знаю, що далі працюємо. Генеральна прокуратура не зупинялася. Тому…

 

_______________. (Не чути)

 

_______________. Юрій Віталійович, я б хотів, щоб ми розуміли друг друга. На сьогоднішній день мова ведеться саме про той обсяг обвинувачень, який оприлюднений і став підставою для зняття з нього депутатського імунітету і всіх інших речей. Мова ведеться про інше. Чим воно завершиться наше розслідування, потім ми побачимо. Якщо вас цікавить, Юрій Віталійович,  у нас спеціально сьогодні запрошений начальник підрозділу Генеральної прокуратури, який цим питанням займається. Я б так би пропонував, якщо є такі інтимні питання. А саме так з точки зору процесу, ми будемо відповідати в кулуарах, я готовий.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Володимир Павлович.

І останнє, якщо можна, Валентин Олександрович, скажіть, будь ласка, там у нас в пункті третьому рішення, в пункті дев'ятому рішення обох комітетів була підтримка вашої пропозиції щодо зняття грифів обмеження доступу з матеріальних носіїв інформації, які були за підписами, пам'ятаєте, там колишнього голови Якименка, міністра Захарченка, яка зараз ситуація?

 

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.  На виконання цього рішення розсекречено в Службі безпеки обидва злочинні накази. Якименка, перший, це про застосування так звану антитерористичну операцію. Насправді його зміст і його пункти  свідчили, що це не тільки і не стільки антитерористична операція, скільки операція по придушенню протесту активістів і громадян України. Друге, на виконання рішення комітету розсекречено і ми готові оприлюднювати, або, якщо дозволите, через ваш комітет передамо. Другий його злочинний наказ від 20 січня, яким він повністю запровадив по всім органам Служби безпеки України, в тому числі регіональним, положення, так звані положення так званих законів від 16 січня. Тобто СБУ зразу взялося до переслідування і втілення всіх тих позицій, тих законів 16 січня, які обмежили права і свободи громадян, які здійснювали тиск на бізнес всіх, хто симпатизував або підтримував активістів і так далі   і тому подібне. Включно з безпілотниками. До речі, от цьому комітету фаховому хоті в би сказати,  що здивувало нас, коли ми розсекретили, що окремий блок  вже тоді передбачався як застосування ввезення масового безпілотників, їх використання тобто якийсь дивний збіг навіть в таких позиціях відбувся.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. 

Є  ще запитання? Дякую, Валентин Олександрович.

Будь ласка,  я хотів би надати слово виконуючому обов'язки  Генерального прокурора Володимиру Павловичу Гузирю,  будь ласка.

 

ГУЗИР В.П. Шановний Андрій Анатолійович, народні депутати і  учасники сьогоднішнього засідання. Я підтверджую   переважну більшість обставин, які оголосив зараз голова і хотів би звернути увагу на те, що  Генеральний прокурор  України контролює особисто провадження, Генеральна прокуратура здійснює процесуальне керівництво по всіх провадженнях,  які на сьогоднішній день стоять в порядку денному в шановних народних  депутатів. Таким чином мова ведеться не про співпрацю, а мова ведеться про те, що кожен в цій нелегкій справі пре свого воза: сьогодні працює разом слідчий і працює прокурор. Такий ви прийняли Кримінально-процесуальний закон, і ми його виконуємо, Маємо те, що маємо.

Я для того, щоб не повторюватись, проти того, що говорив голова з вашого  дозволу, я  звернусь зараз до тексту,  тому що дивлюсь: і кількість, і показники цікавлять  по цій категорії кримінальних проваджень, тому  і так би економлячи це все.

Дякую, Андрій Анатолійович за те, що ви підтвердили, що Генеральна прокуратура в  числі відомств, які надали комітету письмову інформацію, письмова інформація була  надана особисто Генеральним прокурором, вона ним підписана. Критика, яка звучала і сьогодні на засіданні Верховної Ради, я так теж відповім, що  Генеральний прокурор не з'являється на засідання комітету, я думаю, вона трошки  була упереджена. Розуміючи  абсолютно поточність моменту: Генеральний прокурор знаходиться у відпустці, він знаходиться за межами держави. І тому, коли останній раз я  просив Олексія  Васильовича   Баганця бути  присутнім тут, вас  не задовольнила ця кандидатура

І тому, підкорюючись волі комітету  тим паче профільного комітету, важливого для правоохоронних органів, я сьогодні перед вашими  очима і доповідаю вам з цього приводу, що робота Генеральної прокуратури з розслідування кримінальних проваджень за фактом злочинів, вчинених проти учасників Революції гідності, з нашої точки зору, має наступальний характер.

Конкретика. Направлено до суду обвинувальних актів стосовно колишнього, обвинувальний акт, стосовно колишнього голови Київської міської ради Попова. Повідомлено про підозру, те, що говорив голова, 20 колишнім працівникам спецпідрозділу "Беркут", причетних до розстрілу учасників акції, конкретно, протестів 20 лютого 14-го року на вулиці Інститутській в нашій столиці. Ддвоє з них заарештовані, інші встановлені працівники цього підрозділу оголошені в розшук.  Повідомлено про підозру екс-керівникам Служби безпеки України Якименку, Тоцькому, Щеголю. Повідомлено про підозру голові фракції Партії регіонів Єфремову.

Активна робота ведеться з розслідування кримінальних проваджень за фактами протиправних дій суддів, спрямованих на підтримку злочинного режиму Януковича. Трьом представникам напрямку феміди Кицюку, Царевич, Бібику, повідомлено про підозру.

Буквально на минулій неділі… Да, направлений обвинувальний акт до суду стосовно судді Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Решетніка.

На тій неділі буквально розпочато кримінальне провадження стосовно двох суддів Київської області. Я можу  назвати прізвища, я думаю, воно, це Києво-Святошинський суд голова суду Лисенко і Скарлат. Це Вишгородський суд.

Не залишається без уваги прокуратурою і факти фальсифікації незаконного притягнення громадян правоохоронцями до кримінальної відповідальності за участь в мирних акціях майдану, йдеться і про автомайдан і про антимайдан. Я думаю, що достатньо це в засобах масової інформації останнім часом висвітлюється, з вашого дозволу я не буду деталізувати.

Закінчено досудове розслідування у кримінальних провадженнях стосовно трьох працівників прокуратури, у тому числі колишнього прокурора Сумської області Білоконя. А також слідчого міліції за те, що вони незаконно намагалися притягти до кримінальної відповідальності учасників Євромайдану.  

Направлено до суду обвинувальні акти стосовно чотирьох працівників автоінспекції в Житомирській області. Загалом встановлено причетність за вказані події ще 28 слідчих та 9 прокурорів, вирішується питання про оголошення їм підозри. Крім того, притягнуто до кримінальної відповідальності трьох працівників відділу швидкого реагування підрозділу "Сокіл". Лише протягом останнього місяця, за наслідками розслідування злочинів проти мирних акцій "Євромайдан" і "Автомайдан", про що я говорив, до суду направлено 10 обвинувальних актів, а за останні шість місяців всього їх таких обвинувальних актів направлено 45 стосовно 52 осіб.

Триває копітка робота по розслідуванню злочинів економічної спрямованості, вчинених колишніми керівниками державних компаній та високопосадовців, що звучало вже. Це, зокрема, злочинні дії службових осіб: ПАТ "Укртрансгаз", НАК "Нафтогаз України", "Енергоатом", "Укренерго", "Укргідропроменерго", ………, яким цікавився комітет, "Укргазвидобування". Тут мільярдні цифри. З вашого дозволу, не буду їх озвучувати.

Не залишився без уваги і колишній директор "Хлібінвестбуд" Філіпенко. Йому оголошена підозра. Там розкрадання 139 мільйонів. Він оголошений в міжнародний розшук. Вирішується питання про його подальшу долю, будемо говорити, в рамках чинного законодавства. Генеральний прокурор поставив завдання, що закон, який ви прийняли, стосується так званого заочного засудження. Мав вже певні напрацювання і результати у вигляді кримінальної репресії. Мова йдеться і про діяльність Києво-Святошинського району, …..…… направляли цю інформацію. І інші, інші питання.

Не буду я вам говорити з приводу того, що ускладнює розслідування кримінальних справ. Голова сказав майже вичерпно. Звучало воно не один раз тут, починаючи із зброї, якою був екіпірований цей смертельний підрозділ і підрозділи, які були у нас на Майдані і в Будинку профсоюзів, включаючи документацію.

Можу тільки доповісти одне до того, що сказав голова, з приводу знищення оперативно-розшукових і справ, і контррозвідувальних справ, як воно звучало всі… Остання моя, я очолював бригаду, був на Рівненщині і з цього приводу ми порушили кримінальні справи. На жаль, по всіх напрямках, по напрямках служби, по напрямках міліції мають місце те про, що повідомив…….

З вашого дозволу я на цьому і зупинюсь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимир Павлович.

Будь ласка, шановні колеги, які запитання? Будь ласка, Юрій Віталійович Луценко.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. В мене те саме запитання, бо  я так зробив припущення, коли може бути доведена 255-а до суду. Яка ваша оцінка, як ви відчуваєте стан слідства? Коли приблизно може бути передана справа до суду по статті 255 "Створення злочинної організації"?

 

ГУЗИР В.П.  Дякую вам за запитання, Юрій Віталійович.

Коли, ви знаєте, прогнози – це ж справа не благодарна. Є стаття 290, на жаль, мова йде про ознайомлення з матеріалами всього кримінального провадження, але ваша… я маю на увазі думка фахових юристів, які є і в цьому комітеті, вона врахована. 255-та стаття має місце, оголошуються підозри. Начальник підрозділу тут знаходиться. До 290-ої ми ще не дійшли. Так чи ні? В зв'язку з цим поставити питання про те, коли 255-та піде до суду…

 

_______________. (Не чути) 

 

ГУЗИР В.П. Я не готовий вам відповісти на це питання, коли закінчиться. Давайте ми, якщо вам… я вас зацікавив, ми оголосимо кількість підозр, проблемні питання, які пов'язані з виділенням із цього провадження. Так? По нашій можливості. І перспективу тих проваджень, які можуть найближчим часом бути направлені до суду по 255-ій. Так я зрозумів, Юрій Віталійович?

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Я перепрошую, що наполягаю. Мені здається тут всім колегам це цікаво. Чому? Бо за цею справою, ну насправді вона, ну якби стрижень. Да? Вона дає можливість і конфіскувати, і заочно засудити,  і в кінці-кінців люстрацію поставити в правові рамки.

 

ГУЗИР В.П. Те, що я можу сказать, він скаже. Це процесуальне питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, будь ласка.

 

_______________. Да. Хотів би повідомити, що, дійсно, підкреслена важливість розслідування кримінальних проваджень стосовно високопосадовців саме за статтею 255 Кримінального кодексу України, це злочинна організація, це дійсно так.  І на даний час нами повідомлено про підозру колишньому Президенту  України Януковичу  саме за статтею 255.  Але слід зазначити, що направити до суду це не є самоціль слідства. Нам важливо  зібрати докази достатньо повні, такі які би дозволили засудити цих осіб, які були причетні до цієї  злочинної організації і за всіма епізодами вчинених ними злочинних діяльно. Але, як  ви розумієте, що в ті часи фактично вся система органів державної влади, особливо і правоохоронних органів, була задіяна  у цій злочинній організації. Всі ланки цієї злочинної організації мають бути досліджені і встановлені, мають бути зібрані докази  кожної із цих ланок.

Слід зазначити, що  крім загальної великої, скажемо, злочинної організації слідством отримуються  дані про те, що на окремих напрямках чи в окремих  міністерствах, чи в окремих сферах економіки створювались окремі скажемо так злочинні організації нижчого рівня, які теж повинні бути, вся їхня діяльність повинна бути встановлена, тобто якщо  говорити, сам  факт злочинної організації – це вже є злочин. Але  у цій статті говориться і про злочини, які вчинені цією злочинною організацією, тобто нами розслідуються  сотні кримінальних проваджень які стосуються як економічних злочинів, які ми вважаємо, що були вчинені членами  злочинної організації, так і безпосередньо  низка злочинів по придушенню  протестних   акцій, які відбувалися в Україні. Тому ми повинні ці всі злочини дослідити, зібрати повністю докази і після того направляти до суду кримінальне провадження.

Крім того…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Віталійович, вам би більш менш так ми зараз не будемо заглиблюватись, ви зрозуміли, що…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В.    Ні,  ну це теорія.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так,  я просто хотів сказати, що я теж можу слухати, я вибачаюсь.

 

 _______________. Звичайно теорія, але ця теорія має бути наповнена  доказами  і матеріалами  впровадження. Ви  просто собі можете уявити, який об'єм ми повинні  довести і доводимо на даний час, щоб говорити про злочину  організацію, в яку  входили всі екс-високопосадовці.

 

_______________. А ви можете собі уявити, скільки часу у нас після революції вже пройшло, після Майдану?

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Андрій Анатолійович, з вашого дозволу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрій Віталійович.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Додатково запитання. Ми всі усвідомлюємо, що якщо йти до останньої шестьорки цієї злочинної організації, то це займе десь так років п'ять. Але, панове, європейці нас абсолютно логічно питають, послухайте, ви арештували, ви попросили арештувати рахунки півтора десятка високопосадовців. По них ви можете дійти справу до суду, у вас є можливість заочного засудження? Я тому питаю, чи є можливість технологічно виділити верхівку ……..  Януковича, його десять, п'ятнадцять, тридцять поплічників, а вже потім доходите до виконавців злочинів. Чи можна зараз відправити до суду, наприклад, в певний розумний термін, політично розумний, юридично розумний термін верхівку тих, хто створив цю злочинну організацію, не виконавців, організаторів?          Дякую.

 

ГУЗИР В.П. Юрій Віталійович, з вашого дозволу, я доповню. Зрозуміле бажання слідства, що любу справу можна розслідувати безкінечно в тому випадку, якщо фаховий слідчий і тут переважна більшість фахівців знає про що я говорю. Я розумію, Генеральний прокурор, що на сьогоднішній день необхідно той блок, про який ви говорили, його завершити і над цим працює, він на себе не бере відповідальність.

Але я запевняю всіх і суспільство, і шановних народних депутатів, що ця робота ведеться, вона буде завершена, я думаю, що найближчим часом, скажу так, щоб не перегнути цю палку. В тому числі, як ми говоримо, що це будуть етапи, якщо мова ведеться про ієрархію, яка передбачає диспозицію статті 255, то ми по цій ієрархії, тільки видно зверху, а не знизу, і підемо, і сподіваюсь, що правосуддя нас зрозуміє.

 

_______________. Дозвольте, я тільки доповню, що, звичайно, по 255-й воно має охоплювати всі ланки злочинної діяльності, але окремі злочини членів цього злочинного угрупування, особливо економічні, ми, дійсно, на даний час готуємо для того, щоб направити їх до суду. Є декілька кримінальних проваджень, які протягом до двох місяців будуть направлені до суду. Це стосовно вчинення певних економічних, розкрадання коштів державного бюджету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій ………, дякую.

Я просто хочу сказати, зараз… задають питання, це правильно все говорите, більше того. Але, якщо ви пам'ятаєте, можливо, ви ознайомилися з рішенням комітетів, тоді була визнана організація роботи з проведенням досудового розслідування усього комплексу злочинів, стосовно учасників вказаних акцій негативно і неефективно.

Справа в тому, що би задав би питання, хто був винний сьогодні в тому, що ми сидимо вже у березні 2015 і про це говоримо, а не говорили про це в травні, наприклад, або в квітні 2014. Тому, напевно, все ж таки ця розмова вона відбудеться, тому що було вже два прокурори до того: один виконуючий обов'язки, а другий прокурор, і вже третій, який… Ну, я бачу, що хоть щось зсувається, хоча ще при Яремі почали створюватися ці групи, правильно, слідчі, 255-а була перекваліфікація.  Тобто почався процес.  Але після того рішення, яке, ну, хтось на нього ображався, хтось ні, комусь воно не подобалось, але воно було –  рішення комітетів Верховної Ради.

Будь ласка, Ігор Володимирович.

 

МОСІЙЧУК І.В. У мене три питання.

Значить, питання перше. От ви говорили про високопосадовців Служби безпеки України, державних високопосадовців. Можете озвучити кількість осіб, яким пред'явлена підозра, або хто підозрюється з числа працівників МВС тодішніх?  Це одне питання.

Друге питання. Викрадення людей на Майдані, розслідування по викраденням. Чи відомо, хто здійснював цю оперативну роботу? Бо уже зрозуміло, що це не хулігани і не тітушки. Хто здійснював оправну роботу? Хто викрадав людей? І в кінці кінців, хто винен в викраденні нашого колеги Ігоря Луценка і у вбивстві Вербицького? Це друге питання.

І третє питання. Воно вже звучало до Голови СБУ. Чому генеральна прокуратура не пред'явила звинувачення пану Єфремову за фінансування тероризму? Тому що я знаю, як мінімум, 2 свідка, які давали свідчення по цьому пану і саме по факту фінансування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Володимир Павлович.

 

ГУЗИР В.П.  Дякую, Ігор Володимирович.

Почну з останнього, щоб було зрозуміло. По Єфремову слідство досудове не завершено, давайте ми діждемося завершення слідства, потім я буду звітувати або на моєму місці буде Генеральний прокурор. Чому? Я думаю питання не досить таке воно коректне, вибачте мене, слідство йде, слідство йде інтенсивно, тут ніхто нічого не утаює. А робота…  Я розумію ваше питання. Робота пов'язана із питаннями, які стосувалися в період діяльності як губернатора і оці сателіти, включаючи будем говорити, тих, які возили його, якщо ви хочете відвертості, як водії, на сьогоднішній день вони представляють ЛНР, ДНР …

 

МОСІЙЧУК І.В. Почекайте, одну секунду.

 

ГУЗИР В.П. Та я не чекаю, я відповідаю. Давайте я відповім на питання, добре.

 

МОСІЙЧУК І.В. Це все ви правильно говорите. Ви правильно говорите, але от Антон Юрійович був присутній в червні коли Борисов, мер Стаханова. дав покази. Червень минулого року. І зараз уже йде слідство. Ну, я…

 

ГУЗИР В.П. Ігор Володимирович, я не в Верховній Раді, вибачте. І ми давайте будемо розмовляти процесуально. Я вас просто благаю. Я прокурор. Ви були там, ви бачили, ви чули. На сьогоднішній день моє завдання і працівників органів прокуратури зібрати докази. Я підтверджую офіційно, що версія, яка стосується фінансування тероризму з боку, вона відпрацьовується, вона не викидається і в тому числі досліджуються покази і цього громадянина з приводу, якого ви сказали. Не треба підозрювати прокуратуру в половинчатих  мірах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Володимир Павлович, я вибачаюсь. Ігор Володимирович, все правильно ви задали питання. Володимирович, ви теж чітко відповіли, але у другій стадії. У другій його, як кажуть частині, чому частині. Тому що перша частина, коли ви розказуєте, що ви не в Верховній Раді, ну, знаєте у нас всі хають депутатів, але дуже всі радіють коли вони стають ними. Тому я хочу сказати, що, ну, це вже наша позиція і наша, як кажуть кухня, тут своя політична, для того, щоб її не було треба чітко і конкретно давати відповідь. Є питання, сказати: відпрацьовується.

 

ГУЗИР В.П. Я приношу вибачення. Звичайно, тому що політики…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Віталій, будь ласка. Віталій Миколайович.   

 

КУПРІЙ В.М. Пане Володимир Павлович, хотів вас повідомити, можливо, ви не знаєте, а я знаю, що   Генеральна прокуратура свідомо блокує розслідування в регіонах за 255-ю статтею діяльність оцих поплічників  Януковича, зокрема в Дніпропетровській області Вілкула.

Є лист пані Пасічник. Вам каже про щось ця особа? Вона пише  заступнику прокурора, що вона вбачає не за доцільне порушення принципу незалежності  процесуального керівника, вона  вмішується в певний хід розслідування  і надає фактично вказівку. Я прошу розібратися  з цим. Це, по-перше.

Пану Баганцю, особисто на прийомі попросив розслідувати злочини по Вілкулу. Є певні, я прямо давав покази: що було вкрадено, які бюджетні кошти, яке майно. Ця людина навіть тепер не допитана на цей  час. Тобто ці злочини, вони заявлені, але вони абсолютно не  розслідуються,  і мені невідомо по чому.

По другому питанню. Я дуже просив би, по робочій групі, може ви не знаєте,  але іде зараз саботаж з боку Генеральної прокуратури. Два тижні тому направлено  мною Генеральному прокурору лист з проханням розібратися в 49 справах, там ще візитка моя, номер телефону. Я – керівник робочої групи з реабілітації політв'язнів, я не можу  без вашої допомоги об'єктивно провести  всі наради і працювати. Там у вас є запрошення, і я прошу, розберіться,  будь ласка,  і до    п'ятниці,  щоб якась людина прийшла і нормально розповіла. Це друге.

І третє, по справі Гонгадзе, я вибачаюсь. Щодо пана Баганця  того ж самого. Значить, під час телепрограми "Право на владу" на "1+1" каналі пан Мельничук, ви  знаєте хто це такий, зробив заяву, що особисто Олексій Баганець сфальшував протоколи, які там належать до вбивства, самогубства, не знаю, Кравченка екс-міністра. І тому  в нього  немає довіри, що ця справа буде  розслідувана. Я, знаєте, не надав цьому, от пан Антон  він знає про цю заяву,  не надав цьому такого великого значення, якби не отримав від пана Баганця відмову  у внесені до єдиного реєстру досудових  розслідувань заяв Пукача, який вказує, що на нього робили тиск, погрожували     його дітям, погрожували йому, було слідство, представники Генпрокуратури в тому числі, суддя Мельник. І фактично пан  Баганець відмовивши відкривати, вносити і проводити розслідування. Він вказує в цьому листі, що це ми самі  повинні робити, я не знаю, депутати чи це Пукач сам повинен зараз проводити досудове слідство, і це вводить, скажімо, ставить під сумнів заяву Петра Порошенка. Який заявив, що пан Шокін, він буде… все зробить, щоб замовники були відомі і справа ця була розслідувана. І оце три питання я прошу взяти на контроль, і повідомити.

 

ГУЗИР В.П. Дякую. Я телеграфно. З приводу бойкоту по 255-й я просив би, дайте ми розберемося, тут повірте мені, да, реакція буде блискавичною.

З приводу третього питання. Генеральний прокурор і вам щиро дякує, коли 318 голосів було за цю кандидатуру проголосовано народними депутатами. Він сказав, що кримінальну справу стосовно загибелі Гонґадзе він бере під особистий… Він навіть не так сказав, він відповідає особисто за доведення цієї справи. Це не слова, доповідаю вам на ділі.

Баганець цією справою не займається. Цією справою займається, безпосередньо, рівень заступника начальника Головного управління, я не хочу вам говорити. Ці люди зовсім не пов'язані з структурним підрозділом, яким керує Олексій Васильович. Тому тут я вас хотів би запевнити в тому, що Генеральний прокурор своє слово держе, і робота там ведеться.

 

КУПРІЙ В.М.  (Не чути) 

 

ГУЗИР В.П.  Добре. Добре. Я врахую. Врахую ці всі питання. Я приїду з Баганцем, подивлюсь, поговорю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Павлович, ви перед тим, як Павло Костенко задасть питання, будь ласка, ще одне питання було по Вербицькому і Луценку. Пам'ятаєте? Да.

 

ГУЗИР В.П. По Вербицькому, по Луценко ми вас не один раз інформували. Ви розумієте, що там люди знаходяться в розшуку, я це все підтверджую. По Тетяні Чорновіл у нас розслідується… справа знаходиться в суді, змінена кваліфікація. Ці вам відомі обставини. Підтверджую, що ми вивчаємо і оперативно-розшукові справи, дивимося, робота ведеться, будемо говорити, належним чином.

 

_______________. А по МВС? 

 

ГУЗИР В.П. Що ви маєте на увазі по МВС?

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мається на увазі, скільки притягнуто керівництва МВС.

 

ГУЗИР В.П.  Да. Да. Да. Я вам не відповів на це питання. Скільки керівництва я вам зараз не можу сказати абсолютно точно. Але будемо говорити, я назвав десь біля 30 осіб. От начальник главка зараз нам допоможе. Да? Скільки в нас по керівництву МВС?

 

_______________. МВС? Міністр і два заступники. Крім того, начальник ГУ МВС в місті Києві, виконувач обов'язків начальника, два його заступники, три начальники департаментів, командир полку, також чотири командири рот, це безпосередньо Києві. Тобто, якщо брати взагалі по Україні, то це більше, на той час, більше 50 осіб, це якщо брати з керівних посад працівників органів внутрішніх справ.

 

_______________. Можна питання?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка.

 

_______________. Скажіть, будь ласка, заступник чинний міністра внутрішніх справ пан Сакал приходив сюди, він тоді також займав посаду. Ніде, нічого не перетинається? Очолював слідство якраз те, яке і робило ці всі речі, про які ми тут зараз говоримо. Все нормально там, він ніяких злочинних наказів не віддавав?

 

_______________. По ньому кримінального провадження немає на даний час. Самі провадження по притягненню до відповідальності кримінальної і адміністративної учасників акції протесту вони розслідуються. Якщо там будуть отримані дані про якусь його участь в цьому, то звичайно буде прийняте рішення процесуальне з цього приводу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ну, у нас є інформація, від керівництва МВС була місяць тому, що він зараз проходить, підпадає під другу хвилю Закону про очищення влади.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Така ситуація.

Будь ласка, Павло Костенко.

 

КОСТЕНКО П.П. Я просто в доповнення. В продовження всіх питань, пане Володимир, ми знаходимось в якійсь стадії постійного дежавю або День сурка, коли ми прокидаємось і нон-стоп бачимо прокурора, який розповідає нам про це, що все починається, береться в роботу, що все є в питаннях слідства, і ми там якось кожен раз, цілий рік йдемо по кругу.

Те, що пан Юрій сказав, 255 стаття, ми до пана Яреми почали говорити це, піднімати питання ще в листопаді місяці, а до листопада місяця також багато часу пройшло. І всі ці питання, я вже десяток разів, хоча я молодий депутат, але десяток раз на цьому комітеті чув. Ви ж тут не представляєте заступника Генпрокурора. Ви представляєте, крім цього, ще і інституцію, яка називається прокуратурою. Бо таке враження складається, що інституція з прокуратурою взагалі не  існує в цій державі. Є просто якісь люди, які приходять і працюють. Ну, я вам, наприклад, скажу по степені довіри, яка є в суспільстві, це на рівні 7 процентів. Я думаю, що деякі як би маніяки і  педофіли в дитячих садочках будуть мати степінь довіри більше, чим має інституція така, як Генпрокуратура. Ні, я не хамлю. Я просто констатую факт.  Ну, наприклад…

 

_______________. (Не чути)

 

_______________. Ні, просто ви зверталися до нас як до Верховної Ради…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вибачаюсь, я…  …….., я вибачаюся…

 

КОСТЕНКО П.П. Я не в плані… в плані довіри, степені довіри як до інституції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Питання щодо рішення, щодо питання першого є?

 

_______________. В плані?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, в плані от нашого питання першого, що ми, порядку денного. Ну, порядку денного.

 

КОСТЕНКО П.П.  Так ми ще…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ні, почекайте, ну, ми зараз трошки відступили від… Пан Купрій, пан Мосійчук вони задали питання, які, дійсно, стосуються безпосередньо там, ну, Гонгадзе, зрозуміло, що це постійно, Революція гідності і розслідування злочину.

 

КОСТЕНКО П.П.  Добре. Я більш конкретизую, я хочу, відійду від емоціональності трохи. Я просто, також хочеться отримати з часом якісь бачення, коли у нас по 255 статті як злочинне угрупування Януковича, коли будуть дані якісь конкретніші більш відповіді?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так це ж Юрій Віталійович задавав питання це. Ну, Володимир Павлович, по 255 все ж таки іще раз питання. Павло Петрович, да.

 

ГУЗИР В.П. Шановний Павло Петровичу, я, якщо чесно кажучи, можу тільки підтвердити те, що говорили, відповідаючи на запитання Юрія Віталійовича. Розслідування ведеться. Говорити про рейтинг довіри прокуратури, мені нічим його спростувати. І про ці 7 відсотків соціальних опитувань, які були в порівнянні, іще 2 місяця назад було майже 2 відсотка, я теж не хочу говорити. Брати на себе зобов'язання в цій ситуації, я тільки можу вам підтвердити, я представляю, дійсно, прокуратуру України, не Генеральну прокуратуру. Я  представляю прокуратуру України. Я розумію всю міру відповідальності і не хотів би, щоб це сприймалось, як День сурка. Повірте мені, що якщо вже говорити серйозно, Генеральний прокурор Шокін, 6 числа так, у нас була оперативна нарада по всій Україні у вигляді відео-конференції, питання Майдану поставив жорстко. Після цього почалися звершення. Я не хочу говорити зовсім будь-що стосовно Генерального…

 

_______________. Ми беремо точку призначення пана Шокіна.

 

ГУЗИР В.П.  Я закінчую, я закінчую.

Я не хочу нічого говорити з приводу того, що говорив Генеральний прокурор Ярема. Генеральний прокурор Ярема зробив структурні перетворення, і вам на сьогоднішній день результати ось перед вами.

Якщо говорити за те що буде, я 20 числа, тобто післязавтра, проводжу теж у вигляді відео-конференції питання пов'язані саме так, як вони звучать сьогодні в поряду денному. Тому питання, пов'язані із переслідування злочинцями, які скоїли злочини проти людства, не тільки по 255-й, я так сподіваюся, можливо, ми ще і на це вийдемо, вони отримають свою оцінку. Я це говорю не для того, щоб підняти свій особистий рейтинг, а хочу довести до вас, що це питання на рівні Генерального прокурора і керівництва розглядається раз в дві неділі, і результати вони є, про результати завершення по 255-й я зрозумів акценти, повірте мені. Я не нариваюся на якісь неприємності від депутатського корпусу, навпаки, розраховую на вашу підтримку. Результати по 255-й оптимально будуть. Я цим особисто не опікувався, мій блок трошки інший, алея вам даю слово, що буквально 20-го числа, якщо хтось із народних депутатів, будь ласка, у нас відео-конференція починається в 11-й годині, милості прошу, в том числі я запрошую вас задати питання прокурорам областей і тій частині бойкоту по 255 статті, якщо воно є розслідування, і потім предметно можемо поговорити про наслідки розслідування.

 

_______________. Велике прохання, що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимир Павлович.

 

_______________. Я доповню. Велике прохання, що ми хочемо побачити інститут влади, прокуратуру, незалежності від того, хто його очолює на кінець.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ні, Павле ………., це правильно все, але це питання, розмова питання досить глибока і не цього комітету, зараз. Тому що ми говоримо зараз про конкретні дії і якщо ми зациклюємося, не треба зациклюватися на 255, бо там ще є 256, 109 статті і всі інші, які сьогодні розслідуються і нас цікавлять.

Віктор Миколайович, будь ласка.

 

КОРОЛЬ В.М.  Дякую.

По-перше, я задоволений в тому плані, що на комітеті розглядаються всі питання. І якщо якісь там слова, ну, десь на грані зневаги, то це робоча обстановка. Так я готовий вибачитись навіть за різкість своїх колег, якщо вони кажуть.

 Але наступне. Я дуже вдячний, що ми перейшли до нового формату роботи комітету Верховної Ради. Це свідчить про те, що ви дослухались до нашої думки про перекваліфікацію і було прийнято рішення, яке зараз ми обговорюємо.

Але хотів би підтримати і політиків, а ми тут всі політики, і фахівців, що суспільство вимагає якісь уже результати. І тому прошу вас, от і казав Юрій Віталійович Луценко, що стаття 255 вона, ну, я не можу процитувати зараз я не готувався до цього, але вона передбачає, що участь або створення злочинної організації вже є окінчений склад злочину. Тому не даючи ніяких цих, прошу врахувати цю думку і щоб це питання було більш активне і сильне, щоб ми могли показати суспільству все таки ми визначились, хто це такі є і їм вже пред'явлено офіційне звинувачення. А розслідування вже наслідків цих всіх, це може тягнутись правильно  роками і люди будуть терпеливо чекати знаючи, що ці вже притягаються. А якщо це аморфно вже стільки то воно не дає…

Дякую за це, це не вказівка, це просто дослухатись до нашої думки. Дякую.

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Володимир Павлович.

Будь ласка, є ще питання?

Микола Петрович, будь ласка, Паламарчук.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. Я просто…  Достатньо вже обговорили. Я пропоную закінчити це обговорення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, якщо ви не проти, я буквально коротко вам хотів би сказати про рішення, яке пропонує цей проект.

Ну, по-перше, я хочу сказати, що, дійсно, у нас кожного дня сьогодні стосунки робочі з прокуратурою, Службою безпеки і МВС. Ну, на жаль, ми сьогодні не почули. Можливо,  все ж таки ми почуємо цю інформацію, і члени комітету будуть приймати інші рішення. Але, ми наступного разу. Але я хочу сказати, що ми постійно контролюємо.

І більше того, ми, Микола Петрович Паламарчук, як людина, яка сьогодні очолювала контроль за виконанням рішення, він кожного дня теж на співпраці, на контакті з представниками цих слідчих груп. Тому, заслухавши та обговоривши інформацію Генеральної прокуратури і Служби безпеки України, комітет ухвалив інформацію Генеральної прокуратури і Служби безпеки України щодо заходів, які вживаються з метою встановлення і притягнення до кримінальної відповідальності осіб винних у вчиненні злочинів проти мирних громадян та інших злочинів пов'язаних з викраденням, катування, побиттям громадян учасників Революції гідності, взяти до відома. Крім того, ми визначаємо, що останнім часом намітилися позитивні зрушення у розслідуванні злочинів проти учасників революції гідності. Але ці позитивні зрушення з'явилися лише протягом останніх двох місяців після спільного засідання комітету, про що я вже говорив, комітетів.

Ген6еральній прокуратурі, Міністерству внутрішніх справ, Службі безпеки в межах компетенції активізувати роботу з реалізації заходів щодо встановлення і притягнення до кримінальної відповідальності осіб винних у вчинені злочинів. А також Генеральній прокуратурі продовжити, і прохання продовжити до 30 числа кожного місяця як це і було, наступного, інформувати Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності щодо завершення досудового розслідування у злочинах вказаної категорії та направлення таких кримінальних проваджень до суду, про що казав Юрій Віталійович Луценко.

Будь ласка, які ще є пропозиції щодо рішення? Будь ласка, Юрій Віталійович.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Я прошу вибачення, бо я запізнився. Але  мою інформацію МВС отримало.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, у нас було прийнято рішення, тут був присутній заступник, начальник департаменту, ми запрошували керівництво. У нас з рівня заступника першого, ну, міністра нема, першого заступника нема, було прийнято рішення комітетом, членами комітету інформацію, значить, Міністерства внутрішніх справ перенести слухання. І ще раз…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Тоді, можливо, принаймні письмової їхньої інформації ми могли би отримати до наступного засідання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Нема заперечень, колеги? Немає заперечень, якщо ми  все ж таки залишимо в комітеті, та інформація, яка сьогодні була паном Остапенком, начальником  департаменту карного розшуку принесена сюди для доповіді. Немає заперечень? Немає. Але  все ж таки реакція та про яку і пропозиція, яку сказав Ігор Володимирович Мосійчук, буде потім нами все ж таки комітет підтримав. 

Будь ласка, Віктор Миколайович.

 

КОРОЛЬ В.М. Я хотів би ще, щоб наше рішення ми доповнили ту, воно по часу невелике було, але звернути увагу, що кошти, які заблоковані в цьому, можуть при такій  активності, можуть бути розблоковані. Тому   звернути увагу слідчих органів,  щоб зробити все можливе для того, щоб  ці кошти не пішли,  не були розблоковані, взяти під особий контроль. А комітету розглянути питання щодо змін до відповідного закону, щодо можливості ці кошти передати в бюджет  з послідовним вже… Отаке записати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, Віктор Миколайович, ми потім зі слів   сформулюємо це, зі стенограми.

Немає заперечень, якщо ми  додамо цю поправку? Колеги, якщо немає заперечень, то я ставлю на голосування проект рішення. І  далі ми продовжуємо нашу роботу по контрою за розслідуванням цих справ і будемо спілкуватись постійно в такому режимі оперативному з представниками, керівниками правоохоронних органів.  Немає заперечень?

Прошу  голосувати.  Хто –  "за"?   Прошу опустити Хто – проти?  Утримався?  

Володимир Павлович, я вам вдячний  за участь в нашому комітеті.  Дякую.

 

 ГУЗИ В.П.  Дякую щиро. Вибачайте за різкі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні колеги, у нас сьогодні на порядку денному небагато   питань, 7 питань. Тому  я хотів би попросити…

Юрій Віталійович,  давайте. Так може ми тоді зробимо, є пропозиція, як ми, у нас  перерва, чи що  5 хвилин? Ну, у нас  раз, два, три, чотири, п'ять, шість,  сім, вісім,і нам ще треба, щоб хтось захотів працювати далі ще з тих, хто вийшов. Тому давайте почнемо, а там розберемося.

Друге питання. Пропозиції Президента України до  проекту Закону  про внесення змін до  Закону  України "Про Національну гвардію  України"    щодо удосконалення організації та порядку діяльності Національної гвардії, 1848. Ну, представника Президента України у нас нема, Степана Івановича.

Єдине, що я можу, да, я два слова скажу про цей законопроект. Пам'ятаєте, ми, коли його розглядали, я попереджав і в залі теж, що є питання, які потребують, скажім, внесення його до, голосування його в першому читанні тобто за основу, а потім вже через період. Тоді мене не дослухались і протовкнули, це вже в третій раз коли членів, наш комітет не дослухаються і знов повертається законопроект або він кудись зникає. Тому є…  Президент заветував, я так розумію той законопроект. І тут у нас Закон про внесення змін до Закону України "Про Національну гвардію", ви знаєте, що він 3 лютого був прийнятий і був не підписаний Президентом та повернутий комітету з наступними пропозиціями:

Перша. Щодо необхідності проведення у відповідність до Конституції України порядку призначення на посаду та звільнення з посади командувача Національної гвардії України, що має здійснюватися Президентом України. І утриматись від створення у складі Національної гвардії України танкових військових частин, що відповідатиме завданням, визначеним Закон про Національну гвардію.

Ну, тут у нас дуже коротко все. …………, тут все зрозуміло в принципі. Будь ласка.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. В принципі все вже доповіли. Тільки хочу сказати, що висновок Головного науково-експертного управління за результатами розгляду на пленарному засіданні Закон України про внесення змін до Закону України "Про  Національну гвардію України" може бути повторно прийнятий з частковими урахуваннями висловлених Президентом України зауважень іТому, враховуючи, рекомендувати Верховній Раді підтримати ці поправки та ухвалити закон в новій редакції. Це так пропонує Головне науково-експертне управління.

Тобто те, що говорив в минулий раз Андрій Анатолійович, воно відбулось. І він сказав тоді, що ці пропозиції не пройдуть, тому що вони відповідають ні духу,  ні часу, якщо говорити по великому рахунку, і закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Микола Петрович.

Я, ну, ми почекаємо поки наші колеги підійдуть, тому що у нас нема зараз кворуму.

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  По процедурі нічого. По процедурі двох народних депутатів запросити  запросити і проголосувати. Процедура у нас…  А?

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, ну, ми…

 

_______________. Або рекомендувати подолати, або…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Або підтримати. Ну, якщо комітет прийме рішення підтримати, то так воно і буде ставитися на голосування.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тому, Юрій Віталійович, ще раз я доповів цей законопроект. Ви ж як керівник, да, фракції, да… Тому, колеги, ще раз кажу. Пропонується наступні пропозиції Президента призначення на посаду, звільнення з посади командувача Національної гвардії України, що має здійснювати Президент України, і утриматись від створення у складі Національної гвардії України танкових військових частин. Тобто оці поправки є пропозиція ухвалити та ухвалити закон в новій редакції. Тобто підтримати ці поправки і ухвалити.

Будь ласка, Ігор Володимирович.

 

МОСІЙЧУК І.В. Абсолютно підтримую щодо призначення командуючого Національної гвардії. Але в умовах війни, яку ми зараз ведемо, от, наприклад, Азов – це полк Нацгвардії. У них зараз є танки, бронетехніка. Давайте відберемо. Давайте, може, внесемо якусь правку стосовно, що це в мирний час діє. Так, я згоден, ну, не питання. Так само по призначенню це зрозуміло, що Нацгвардія така силова структура, що має не міністр визначатися в питанні, ну, командуючого. Але відбирати танки, як би не зовсім правильно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, члени комітету, є ще якісь  пропозиції? Перед тим, як просить слово Дмитро Валентинович, начальник юридичного управління Національної гвардії України, які пропозиції…

Будь ласка, одна хвилина, Дмитро Валентинович.

 

ЩЕТИНІН Д.В. Шановний Андрій Анатолійович, дякую за надане слово. Значить, якщо аналізувати завдання, функції, які покладені на Національну гвардію, однією із груп функцій є військові виключно. І тому вони полягають у застосуванні суто військових методів виконання бойових завдань. На сьогодні створена організаційно штатна структура Національної гвардії, до складу військової частини оперативного призначення у нас входять танкові підрозділи. Щойно Ігор Володимирович доповів про те, що в полку "Азов" у нас є ще дві військові частини оперативного призначення, там є танкові роти. Допустімо, що випускник танкового училища чи факультету випускається, становиться командиром взводу, далі він командир роти це максимальна його посада. Далі, яка перспектива росту зазначеного військовослужбовця? Це по-перше.

Ідея створення, вірніше, систематизація танкових підрозділів в одній військовій частині є…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дмитро Валентинович, я все зрозумів, правильно ви кажете і, повірте мені, не вмотивуєте. Чому? Ви хочете, щоб хоча б якась частина цього закону допомогла сьогодні Нацгвардії? Скажіть, будь ласка.

 

ЩЕТИНІН Д.В. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви розумієте, про що я кажу? Ми хочемо, щоб сьогодні Нацгвардія була з головою? Якщо ми хочемо, то треба підтримати ці поправки Президента або утриматися, або проголосувати проти, от і все. Я розумію, тут правильно ви все говорите.

 

_______________.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, так.

Юрій Віталійович, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Дякую. Якраз танки без голови не допоможуть, голову треба мати. Як там кажуть, битви виграються спочатку в голові, а потім вже на полі.

Я думаю, що ми можемо маленьку поправочку внести, мається на увазі щодо новостворених танкових підрозділів, тут не допускається створення нових, ті що є, ну, так життя склалося. Це, в принципі, не правильно, бо підрозділи МВС не повинні бути штормовими загонами, вони повинні виконувати поліцейську функцію, але, тим не менше, якщо хочете, жандармську функцію у військовому сенсі цього слова. Але раз так сталося, а передавати з МВС, Міноборони зараз ці підрозділи затягне час і можливо ускладнить підпорядкованість. Давайте зробимо таким чином, приймемо поправки Президента і уточнимо щодо нових танкових підрозділів недопустимо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Віталійович, правильно ви говорите. Оце знову ж таки питання до авторів проекту, до тих, хто намагався, наполягав його протиснути, проштовхнути і дотиснути в перший раз, коли я на трибуні намагався сказати, що дайте нам сім днів, ми зробимо нормальний законопроект. Ну не послухались.

Тому я ставлю на голосування, колеги, дві ці поправки, які вніс Президент

Перша поправка – це поправка, яка стосується, значить, слова "танкових" виключити і вона врахована підкомітетом.

Прошу голосувати. Хто за цю пропозицію? Прошу голосувати.

Хто – "за"? Раз, два, три, ну "нових танкових"  я не можу вносити правку в поправку Президента. Розумієте? Але потім ви відпрацюєте.

 

_______________. (Не чути) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да. Звичайно. Звичайно. Дякую.

І хто за те, щоб другу поправку, вона стосується, значить, частину другу статті 7 внести в такій редакції, викласти "командувач Національної Гвардії України призначається на посаду та звільняється з посади Президентом України".

Прошу голосувати. Хто – "за"? Юрій Віталійович. Прошу опустити. Хто – "проти"? Утримався? Один. Дякую. Рішення прийнято.

Я вдячний вам за… 18.40… Ну логічно було б, взагалі-то призначення… Взагалі-то було призначення логічним так, як було, це за погодженням… представленням Президента, затвердження Верховною Радою. Це було демократично. Але в умовах війни ми, як військові, погоджуємося, що треба, можливо, сконцентрувати…

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да. Да. Колеги!

 

_______________. (Не чути)

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, у нас прийшов наш колега Віктор Васильович Чумак, тому, будь ласка, третій проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зміни довічного позбавлення більш м'яким покаранням. Якраз я хочу… Правильно, Віктор Васильович, ви зробили, що тепер внесли проект, де трохи скоротили авторський склад…

 

ЧУМАК В.В. Колектив.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да. Тому я думаю, що тепер пройде точно. Будь ласка.

 

ЧУМАК В.В. Дякую. Шановні колеги, як ви пам'ятаєте проект близький до цього по змісту розглядався на цьому комітеті, більше того, ми його розглянули і в залі, отримали його в першому читанні. На жаль, в другому читанні він не набрав необхідної кількості голосів. Я хотів би сказати, що він трохи розширений на сьогоднішній день цей проект, тому і вдалося зареєструвати знову ж таки на поточній сесії.

В чому полягає фокус цих, головний фокус питань, не фокус законопроекту, а фокус питань розглянутих в законопроекті. Я хотів би сказати, що тут пропонується змінити статті 64, 68 Кримінального кодексу з тим, щоб виключити можливість засудження до довічного позбавлення волі осіб, які обвинувачуються у вчинені готування або замаху на злочин, але злочин не відбувся, і ці особи в злочині участі не брали. Питання в тому, що цих осіб точно так же як і …

 

______________. (Не чути)

 

ЧУМАК В.В.  Ні. Злочин не відбувся, готування і на замах на злочин точно так же саме карається як і сам злочин. І в том то і вся ситуація, що ці особи можуть бути позбавлені, можуть бути засуджені до позбавлення, до довічного позбавлення волі.

Питання в тому щоб, питання тут полягає в тому як трактується замах на злочин, як трактують це наші суди. Стаття 68 передбачає, що в принципі до цих осіб може бути застосовано покарання м'якше або там в половину, я скажу так, заготування на злочин та замах на злочин є зайвим бо у статті 68 Кримінального кодексу вже передбачено, що заготування до злочину строк покарання не може перевищувати половини найсуворішого покарання, встановленою санкцію статті. Але санкції статті, які встановлюються за довічне ув'язнення, вони не мають терміну і отут вся…

 

______________. (Не чути)

 

ЧУМАК В.В. Нема половини, неможливо встановити половину від вічності, половину від довічного ув'язнення, половину, я не знаю, від майбутнього, розумієте і ситуація в тому що суди використовують цей термін точно так, як написано прямо в кодексі. Вони просто на просто карають їх довічним ув'язненням тих же самих осіб, які готувалися, був замах на злочин, було готування до злочину, але злочин сам не відбувся.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги! Віктор Васильович, я хочу вам трошки спростити ситуацію. Справа в тому, що у нас є вже достатньо позитивне рішення комітету стосовно того законопроекту, який… більше того, ми вже в другому читанні його розглянули і, на жаль, в залі в той час не було такої кількості депутатів 

 

ЧУМАК В.В.  Да, це, на жаль, була саме така ситуація.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, які, да, які не, скажемо, не згортувалися і не організувалися для того, щоб підтримати його як закон в цілому.

Тому для того, щоб, ну, зрозуміти ситуацію, ми вже, у нас же не змінилась думка про те, що ми трошки гуманізовуєм, так, законодавство, яке стосується жінок і тих людей, які не мали відношення до якихось подій, а їм, значить, суд виносить такі вироки.

Тому, колеги, які пропозиції? Будь ласка, Віктор Миколайович.

 

КОРОЛЬ В.М.  Ви знаєте, я поділяю ту частину, що треба щось у нас робити, бо довічне позбавлення волі скоро буде мати кількість людей більше, ніж ми думали перший раз, коли…

 

ЧУМАК В.В.  Ну, 1200 людей.

 

КОРОЛЬ В.М. А я скажу, буде багато.

Але дозвольте мені нагадати вам, що довічне позбавлення волі, це те, що ви пропонуєте, за готування до злочину та замах на злочин не застосовується. Справа в тому, що це ви бажаєте, але замах на злочин може не відбутися ті наслідки незалежних від організатора причин. Тобто вони все зробили, що повинно було бути, вони готували злочин, вони передбачали наслідки , але не відбулося по іншим причинам, іншим, незалежних від них. Вони не поміняли свою думку, вони не розкаялись, вони нічого не зробили, а ми їм робимо пом'якшення. Тому от цю от… на замах якби вони прийшли з явкою з повинною і сказали б, це було б зовсім інше. Сьогодні незалежно від них причини не відбулося, а це може бути і багато, це заклали міну під вантажний потяг, зараз це все ідеться, а прийшов цей і, ну, найшов провідник цю міну, незалежно від нього, а той вже тішиться, що він уже має такі жертви, а ми його, бачиш, милуємо. Тому, думаю, що замах треба викреслити.

 

ЧУМАК В.В.  Я хочу чуть-чуть поправити.

Розумієте, ситуація така, що в кримінальне покарання повинно бути співсталим наслідками скоєння злочину, тому що замах на злочин і сам злочин вони не співставні за своїми наслідками. Наслідки злочину, який в принципі вже відбувся, є достатньо тяжкі суспільні наслідки, там, у вигляді терористичного акту. Ми ж до … тільки, ви ж розумієте, Віктор Павлович, це  тут тільки для окремої категорії справ, всього-на-всього десять складів справ, які тут є. І тут наслідки абсолютно не співвставні.

 

КОРОЛЬ В.М.  Склад злочину є, об'єкт суб'єкту об'єктивна, суб'єктивна сторона. Суб'єктивна сторона виражається в чому? В умислі. Прямий умисел, він хотів наслідки, він все зробив від нього залежне, він підкупив людей.

 

ЧУМАК В.В.  Але наслідків не сталося, розумієте, наслідків не сталося.

 

КОРОЛЬ В.М. Незалежних від нього причин.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Віктор Васильович! Віктор Миколайович! Я хочу вам сказати, я вас зараз розведу по уграх. Дивіться, частинами другою та третьою, статті 68 Кримінального кодексу вже передбачено, що за вчинення готування до злочину строк або розмір покарання не може перевищувати половини максимального строку або розміру, найбільш суворого виду покарання передбачено санкцією статті такої-то, розумієте. Тому ви просто повторюєте, Віктор Васильович, те, що вже є.

 

ЧУМАК В.В.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, будь ласка. Володимир Юрійович, давайте і будемо, будь ласка.

 

_______________.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимир Юрійович! Це конструктивно.

Шановні колеги, пропозиція у нас від доповідача.

Володимир Миронович,  будь ласка, вам хоча би слово.  Складно?

 

 СОЛЯР В.М.  Я дещо теж багато в чому тут  не  згідний, тому що якщо людина, вона вже  пішла на вчинення  злочину і по якихось незалежних від неї обставинах цього не сталося, я не згідний з тим. Я думаю, що до гуманізації нам потрібно йти шляхом не пом'якшення, а до гуманізації спочатку привести хоча би нашу пенітенціарну систему у відповідність, навести порядок   в тюрмах, а потім вже можна говорити про які не будь подальші дії, про пом'якшення і так далі. А на даний момент ми маємо  те, що маємо: ми маємо злочинців, які  просто вчинили свій злочин, от і все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Володимир Миронович, ви рекомендуєте, яка ваша пропозиція, рекомендувати Верховній Раді чи ні?

 

СОЛЯР В.М.  Моя пропозиція взагалі відхилити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ясно, зрозуміло. (Загальна дискусія)

Ні, Ігор Володимирович, я зараз.

Юрій  Віталійович.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В.  Колеги, з вашого дозволу. Колеги, я хочу звернути увагу: ніхто ж їх не звільняє, ніхто не …

Мало того, Володимир Миронович, при всій повазі, ви кажете, наведіть спочатку порядок    в пенітерціарці, а потім  лібіералізовуйте. Так навпаки, сьогодні в пенітерціарці рік за два. Якщо колись навіть критика була, так звана закрита камера, рахувалося рік за два, сьогодні це не рахується між іншим. Хоча посидіти в ………. це отдєльна пісня.

Але зараз я про інше. Що пропонують автори. Якщо людина, вони пропонують можливість його помилування не через 25 відсидженого, а через 15, 15 максимально, як ви знаєте, термін за особливо важкі злочини. Тобто не йдеться про те, що цих людей повипускають зараз на другий рік, йдеться про те, що коли вони відбудуть оцю половину вічності, яку законодавець пропонує визначити як 15 років, він може подати, не буде автоматично звільнений, а може подати на УДОумовно-дострокове звільнення.

 

______________. (Не чути)

 

ЛУЦЕНКО Ю.В.  Ні, він має відсидіти 15…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Віталійович…

 

______________.          (Не чути)

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Тому насправді це достатньо гуманно і правильно, з моєї точки зору.

 

______________.  Я хотів би звернути вашу увагу. Мова йде не про безпосередніх виконавців злочину. Мова йде про посібників… Замовників  ми виключили…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В.   Тепер я закінчу. Щоб ми розуміли, де ми живемо. От прямий приклад. На столі зранку приходиш, в тебе чергове вбивство. Вбивство скоїв в Чернігівській області людина, яка не до душила школярку в лісо полосі, зґвалтувала, але не додушила. Піднімаю документи, а він вже двічі ґвалтував, душив і виходив. У нас проблема в законодавстві в тому, що воно не ліберальне до першого випадку і страшенно діряве для рецидивістів, які знають, як там вийти. Розумієте? Це просто катастрофа, людина після зґвалтування і вбивства отримала двічі амністію і УДО.

Тому не закручуйте гайки для невиконавців. 15 років, смію ствердити, навіть забагато для осознання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Віталійович, все правильно…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В.   …а лише можливість УДО, якщо суд дозволить піти йому на УДО через 15 років. Мені здається, це правильно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігор Володимирович. Я скажу, чому це правильно. Якби не 1218 на цій сесій, то це б було правильно, на жаль. Ну, тому що вже 1218 відхили, а тепер 2292…

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Та я розумію.

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ви почитайте в науково-експертному висновку. 

Будь ласка.    

 

МОСІЙЧУК І.В. А я хочу підтримати цей законопроект тільки тому, що, правильно зазначив Юрій Віталійович, через 15 років це практично в умовах нинішньої пенітенціарної системи це не половина, а дві третини вічності. Тому не безпосередньо організатори і не безпосередньо виконавці, і не замовники, а вони матимуть право звернутися і це нормально. А для розуміння от приклад, от голова Служби безпеки доповідав, до мене в камеру заходив майор Служби безпеки і казав, в мене стаття "Тероризм" йшла через готування і казав, ви отримаєте довічне і будете довічно сидіт. Це факт, який мав місце. Тому в даному випадку отакі от речі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, якщо немає більше заперечень, то я хотів би поставити дві пропозиції, які пролунали. Перша пропозиція це рекомендувати Верховній Раді прийняти як в першому читанні за основу, а друга пропозиція його відхилити. Тому давайте так, в порядку надходження. Микола Петрович!

Хто за те, щоб рекомендувати Верховній Раді під час розгляду в першому читанні прийняти за основу, прошу голосувати. Хто – "за"? Шість. Прошу опустити. Хто – проти? Три. Дякую. Утримався? Один.

Колеги, друге рішення ставити пропозицію немає сенсу, тому що пройшла перша пропозиція. Дякую, Віктор Васильович.

Колеги, наступний законопроект четвертий 2284. Проект Закону про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу щодо окремих аспектів застосування запобіжних заходів. Колеги, тут така ситуація, дивіться, 2284 я розумію, що це складний закон, сьогодні його там намагалися, включили до порядку денного. Є на цей законопроект висновок? Є. Але немає автора, який би, в мене дуже багато питань по цьому закону, дуже багато питань. Питання, пов'язані з  триманням під вартою, де вони скасовують ті, чи інші, те, про що сьогодні говорив Юрій Віталійович, виступаючи, що ми можемо їх всі згрупувати. Мені здається, що не створювати, мені здається, що от Віктор    Миколайович очолює  у нас підкомітет, мені здається, що якраз доручити підкомітету, щоб… Ну, цей підкомітет, це як кажуть… Хто у нас? А, ні, у нас Володимир Миронович.

Володимир Миронович, не  буде заперечень, якщо ми просто,  комітет, скажемо так , в робочому порядку  попросить  розглянути всі три проекти і на наступний раз доповісти нам. Немає заперечень? От і я хотів би почути, тому що дуже складно. Ви знаєте, по-перше, ці два законопроекти, що за авторством Геращенко, Вінника, Пашинського, там  ще більш-менш зрозуміло. А от Левченко, там, де він взагалі пропонує починати з депутатів Верховної Ради і всіх І і ІІІ категорії позбавити будь-якої можливості  мати можливість застави і домашнього арешту, це я думаю, відхід на три кроки назад.

Будь ласка, Юрій Віталійович.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В.  Колеги, можна було б погодитися  з тим, що на наступному  засіданні ми побачимо авторів. Але погодьтеся, що життя нам шкідливість тієї "міни",  яку  заклали автори КПК  у норму про обов'язковість запобіжного заходу у вигляді  застави.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Венеціанська комісія заклала, Юрій Віталійович, вона нам так…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Ви знаєте,  я ніколи не був прихильником обов'язковості  висновків наших цивілізованих …, тобто звичайно вони  є важливими, звичайно ми на них рівняємося, але життя є життя.  На сьогоднішній  день ми бачимо, що  трьом суддям, з яких Верховна Рада зняла недоторканність, навіть одному браслета не вистачило. Ну, так якось сталося, що  в Києві 23 браслети, а останньому Кицюку дали арешт, і йому не вистачило. Смішно і грішно. Відкладати ще на тижнів два, а потім у нас  великий час, може знову не попасти в порядок денний, не зовсім правильно.

Я би запропонував таке рішення. Погоджуюся з оцінкою  голови. Найбільш  конструктивними  є    законопроекти Пашинський,  Вінник і колега Геращенко, давайте доручимо, не важливо, чи підкомітету, може дійсно попросимо Віктора Миколайовича Короля. Ну, ще раз попросимо.

 

КОРОЛЬ В.М.  Я не дам себе вговорити.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Будь-кого іншого. Але серйозно, колеги, на би треба було зробити з них висновок

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, у нас просто, ні, до… це, але ми туди попросимо підключити фахівців і консультантів , як ми завжди це і робимо. Нормально, як завжди ми це зробимо…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Давайте зробимо хоча би висновок… наступного засідання комітету…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Віталійович, я ще раз кажу, хочу сказати, що всі питання, які пов'язані з втручанням сьогодні, але це треба, я знаю, я сам готовий тут внести 50 поправок, починаючи з захисника, не адвоката, а захисника, який прибрали спеціально під Тимошенко. Ви ж пам'ятаєте? Да. Щоб родичі, всі інші, хоча родичі іноді бувають більш кваліфіковані спеціалістами, да, тому, да, на своєму прикладі. Тому, але я це не роблю, тому що я знаю, що завтра до нас прийдуть представники Євросоюзу разом з фракцією, яка слідкує сьогодні в коаліції за цими, "Самопоміч"…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Ні, колеги, Венеціанська комісія… люди, коли з ними сідаєш і говориш, вони сприймають твої аргументи, просто з ними говорила та сторона, товариш…, який був і є рейдером

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нє, нє. Потім вкінці уже з ними ми стали говорити, але вони стали говорити словами Партного іноді. Да, так бувало, бувало. Да.

Колеги, якщо немає заперечень, підтримайте це наше рішення. Підтримали. Все, поїхали далі.

Будь ласка, тоді подивіться 6-й пункт. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності капеланів в органах та установах, що належать до сфери управлінь Державної пенітенціарної служби – 1154. Ми його дуже добре знаємо цей проект.

Я вам ще раз історію скажу. Ми, під час злочинної влади попросили нашого колегу, до речі, його давно я вже не бачив, Юрія Романовича Мірошниченка, щоб він, як представник, да, як представник тоді декого, значить, вніс цей проект, да. Він вніс і ми зараз проголосували "за". Значить у нас так:  пропонується врахувати 5 поправок – це Сотник Олени, Гуляєва, Лопушанського, Унгуряна дві. І відхилено 8. Чому? Тому що вони містять у собі достатньо ґрунтованих, не містять обґрунтованих і чітко сформульованих пропозиції, і призводять до юридичної невизначеності законодавчих норм. Тому якщо ми їх приймемо, ми не зможемо знову відпрацювати юридичну практику цього законопроекту.

Пропонується підтримати ці поправки наших колег, які вже враховані. Нема заперечень? Нема.

Тому, хто за те, щоб під час розгляду цього законопроекту у Верховній Раді просити його прийняти в цілому як закон, прошу голосувати. Хто – "за"? Прошу опустити. Тим більше, що він підтримується пенітиціарною…

 

_______________.  (Не чути) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Буддисти… Буддисти. Да. Буддисти теж будуть не обділені увагою… (Загальна дискусія)

Колеги, наступне останнє питання, передостаннє проект Закону… У нас тут скромно сидить, якщо можна пан Герасимов, будь ласка, пересядьте. Ми ж так домовились, що всі депутати приходять, зразу ж показуються за сіл, бо я…

Проект Закону номер 1793 доопрацьований, поданий нашими колегами Герасимовим, Сотник, про внесення змін до Кримінального кодексу щодо відповідальності за придбання неякісної продукції оборонного призначення. Пам'ятаєте ми його розкритикували, відправили на доопрацювання і сьогодні наш колега готовий доповісти, і висновок у нас є. Да? Є.

Будь ласка.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний Андрій Анатолійович! Шановні члени комітету! Дуже коротко до історії питання. Ви знаєте про непоодинокі випадки, коли через не якісну продукцію в зоні АТО, я маю на увазі зброю, бронежилети, форма, взуття, гинули люди.

З останнього. Під час операції в Донецькому аеропорту, ви знаєте, з 5-ти БТР-ів, які йшли на підмогу три не доїхали через те,  що вони зупинилися, через те, що вони були не якісними.

Тому дух цього законопроекту був таким, неякісна продукція йде, а ніхто відповідальності не несе. Тому що зараз у слідчого було дуже багато методів, як то кажуть "спетляти", особливо там для мене було вразливо, коли гинуть люди, а він петляє на статтю 425 частину першу, 1700 гривень штрафу.

І якщо ви пам'ятаєте, одним з головних надбань цього законопроекту під час попереднього обговорення було те, що ми для слідчого не залишаємо будь-якої дороги вліво чи вправо. Дуже простий дороговказ, якщо є порушення, яке стосується неякісної продукції в зону АТО від 2 до 5, від 5 до 8 крапка.

І, взагалі, що я хочу сказати, що цей законопроект, з одного боку, він має на меті посилити інституційні гарантії захисту нашої національної безпеки і з іншого боку вжити всіх необхідних заходів для того, щоб унеможливити зниження рівня якісного забезпечення наших Збройних сил і інших військових формувань.

Також нагадаю, що під час розгляду питання, під час попереднього засідання комітету, ви висловили дуже багато зауважень і цей законопроект, який зараз виноситься для вас, у якості співавтора був залучений пан депутат Логвінський і депутат Сотник з дуже багатьма командами юристів, і ми всі ваші зауваження врахували. Наведу дуже конкретні приклади. Ви пам'ятаєте, волонтери, волонтери виведені з-під дії цього закону, тому що ми зараз дуже чітко застосовуємо питання "службові особи".

Друге. Ви пам'ятаєте, це і Яків Безбах  піднімав питання, питання стандартів. Зараз дуже чітко встановлено, що це будуть держстандарти,  тобто стандарти, встановлені законодавством України.

Третє питання. Ми тоді затронули тільки придбання. Наразі, ми в цьому законі торкаємось не тільки придбання, а й виготовлення, реалізації і, дуже важливо, навіть порушень у сфері надання сертифікатів відповідності. Щоб не було таких ситуацій, як, пам'ятаєте, в Харкові, на бронежилети другого класу дали четвертий і люди загинули.

Крім цього, в нас, якщо ви пам'ятаєте, не було внесено відповідних змін до КПК, зараз це враховано. І що ми також зробили? У попередній редакції законопроекту ми казали тільки про продукцію оборонного призначення. Але, як виявилося, продукція оборонного призначення не включає дуже багато речей. Наприклад, форма, взуття і інші речі, вони під оборонне призначення не підпадають. У цій редакції ми врахували це і зараз дуже серйозно доробили цей перелік.

І, крім цього, якщо ви пам'ятаєте, в нас тоді під тяжкими наслідками ми розуміли тільки загибель людей. На сьогодні під тяжкими наслідками ми вносимо не тільки загибель людей, а, я зачитаю, у цій статті під тяжкими наслідками треба розуміти наслідки, що спричинили тяжкі тілесні ушкодження чи загибель людей або заподіяння майнової шкоди в розмірі 10 тисяч не оподаткованих мінімумів доходів громадян чи зрив виконання військовим підрозділом, частиною кораблем оперативного бойового завдання.

Тобто на разі я дуже прошу комітет підтримати розгляд цього законопроекту для голосування в цілому. Чому? Тому що все рівно ми вважаємо, що потрібен час до другого читання для того, щоб, якщо ми щось пропустили… Так, звичайно, за основу. Для того, щоб була змога у депутатів інших фракцій, у досвідчених людей юристів внести свої правки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Артур Володимирович.

Будь ласка… Запитання? Будь ласка, Володимир Юрійович.

 

МИСИК В.Ю. Почему вы не рассматриваете поставку продуктов питания ………….. Я вот приведу пример. Поставка одной партии тушенки в армию с признаками поражения ботулизма…………инфекции положит армию 90 процентов в течении 24 часов. Процент выживания при заболевании ботулизмом  - 90 процентов смертность. Всего лишь партия тушенки и армии нет. Я вас спрашиваю, почему это не внесено. И я согласен с бронежилетами, я согласен с чем угодно, но продукты питания, то, что потребляет солдат каждый божий день, опасно…….. Это касается питьевой воды, которая может быть поставлена уже отравленной каким-то образом. И это касается ………… Более сильное оружие еще никто не забыл, как биологическое. Поэтому настаиваю ……… внесения …………. В той части претензиях оборонного характера внести продукты питания.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дивіться, в нас, по-перше, це, на жаль, не відноситься до продуктів оборонного призначення. Воно взагалі виведено за лапки у тому законодавстві, яке зараз існує. Тому я пропоную зробити оцей перший крок і між першим та другим читанням внести цю поправку від вашого імені.

 

МИСИК В.Ю.  А вы согласны?

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Так, звичайно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Миронович, будь ласка.

 

СОЛЯР В.М.  Я думаю, що зміни цього законопроекту пройшли дуже якісно. І, я думаю, що вони повинні вплинути нам дуже саме на оборону нашої держави. Я пропоную його прийняти зараз за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, ну от це якраз приклад, знаєте, позитивне сприйняття зауважень комітету. Пам'ятаєте, як ми, Артур Володимирович йшов так, але сказав, дякую, і пішов і повернувся. Я вам вдячний і вважаю, що, дійсно, треба підтримати.

Хто за те, щоб рекомендувати Верховній Раді за основу, прошу голосувати.

Хто – "за"? Ігор Володимирович, "за"? "За". Дякую.  Хто – проти? Утримався?  Ще одна.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, да, да. Колеги, я…

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Останній законопроект, колеги, 2181. Чому я його тільки що дав команду роздати, зараз, тому що, послухайте, тому що тільки зараз підійшов висновок науково-експертного управляння, тому для того, щоб все було у нас позитивно.

Якщо немає пропозицій тут, я скажу під стенограму. Проект закону про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу щодо порядку тимчасово вилучення майна та проведення обшуку. Павло Петрович, ви підтримуєте, да?

Я тільки скажу, що встановлюється обов'язок слідчого, чого зараз немає в КПК, надати копію протоколу особі, у якої здійснюється тимчасове вилучення майна та, або проводиться обшук. Немає заперечень?

Прошу… А? я думаю, що тут можна запропонувати взагалі прийняти його за основу і в цілому, як закон. Прошу голосувати, хто за цю пропозицію. Прошу підтримати. Дякую.

Павло Петрович, я вам дякую, але в нас ще одне питання в "Різному", маленьке.

Колеги, на одному із попередніх засідань, зараз, одну хвилинку, да, Віктор Романович, ви знаєте, що ми дали згоди на переведення завідуючого секретаріату нашого комітету, Ярослава Івановича Василькевича, на роботу до Конституційного суду, на посаду керівника секретаріату. І він там зараз у нас працює, в нього в підлеглих 300, тут було в нього менше трошки, а там уже багато. У нас всі ідуть з цієї посади на підвищення, ну так, запропоную таку практику.

Відповідно, з  17 лютого ми, посада є вакантною. 17 лютого моїм розпорядженням виконуючий обов'язки секретаріату комітету призначено наступника завідуючого пана Вітика Ігоря Романовича. А також за цей період, по сьогодні,  в установленому законодавством порядку, відповідно до розпорядження керівника апарату від 19 лютого на посаді завідуючого секретаріату пройшов стажування Богдан Євгенович Драп'ятий, він сидить поруч. Стажування пройшов успішно, поставлені перед ним завдання та обов'язки виконував якісно, своєчасно та на високому професійному рівні. Тому відповідно до статті 55 Закону України "Про комітети Верховної Ради" керівник секретаріату комітету призначається на посаду та звільняється з посади розпорядженням Голови Верховної Ради за поданням комітету та за погодженням з керівником Апарату Верховної Ради.

Колеги, на жаль, мій колега колишній, ну, нинішній, іще колишній по Службі безпеки України, Ігор Романович, ну, так склалися зараз обставини, що ми будемо його теж рекомендувати на посаду підвищення. Якраз я сьогодні вів переговори з цього приводу з Головою Служби безпеки. І, думаю, що все буде позитивно. Тому на цю посаду пропонується мною призначити завідувачем секретаріату  комітету Драп'ятого Богдана Євгеновича. Прошу підтримати. Нема заперечень?

Будь ласка, Богдан Євгенович, які є запитання? Запитань нема. Тому, колеги, хто за цю пропозицію, прошу проголосувати. Хто – "за"? Прошу опустити.

 

ЛУЦЕНКО Ю. В. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І одна хвилинка, буквально, Микола Петрович. Включіть мікрофон. Мікрофон.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. Шановні члени комітету, я хотів би звернутися до вас з таким проханням, і щоб висловили кожен свою думку. Є у Міністерства внутрішніх справ ………………… працівників міліції. Сьогодні в міліції працює деякий заступник міністра Чоботар, який чине на ……….. постійний тиск. Значить, цей профсоюз вже висилив з приміщення, опечатав цей профсоюз.

Значить, і сьогодні я підписав звернення, 56 народних депутатів підписали звернення до міністра внутрішніх справ. Я хочу сказати, що сьогодні це просто, якщо відверто казати, це  іде порушення прав людини. І ми  як правовий комітет не повинні бути в осторонь, ми повинні дати оцінку і прийняти рішення на комітеті. Бо це взагалі не правильно, це не іде це взагалі в профсоюз, а іде це про права працівників міліції на соціальний захист. Як можна це терпіти, і як можна це неподобство взагалі таке творити. Тому я хотів би, щоб ви висловились з цього питання, і щоб  ми на комітеті прийняли якесь рішення з цього питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення мається на увазі стосовно заступника міністра? Ну ми ж чекаємо всі.

 

_______________. (Не чути) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Віталійович, може порадите тут.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Юрій Віталійович може повідомити вам про сумну для Чеботаря новину, керівником цієї профспілки обрано народного депутата Капліна. І озброєний своєю звичною сокирою він вже зайшов на територію міністерства.

Але я це жартую. Вірніше я кажу це чесно, ну з сміхом, але це дійсно повний беспредєл.

Значить, працював я там, це не зручна профспілка, вона дійсно ставить міністру завжди не зручні запитання. Але тим не менше закон є закон, права людини, в тому числі атестованого працівника міліції чи поліції треба оберігати.  Наш комітет не може бути осторонь.

В мене є пропозиція з двух складових.

Перша. Оперативне реагування. Звернення до міністра відновити діяльність профспілки атестованих працівників на території центрального апарату МВС, як це було від початку міністерства. Раз.

Друге. Комітету дати, ну, наприклад, тижнів два, для підготовки, взагалі, питання про персональне заслуховування пана Чеботаря на цьому комітеті. Бо те, що ми чуємо про його діяльність дискредитує міліцію України в цілому. Але я думаю, що до цього треба ретельно підготуватись, знаючи з ким ми будемо говорити, і поставити це вже, як стратегічну задачу на деякий час.

Але сьогодні давайте проголосуємо, доручимо новопризначеному керівнику апарату підготувати відповідне звернення до міністра з тим, щоби вже наступного разу, ви пане голово, могли нам повідомити права людей у формі відновлені.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, я пропоную, крім міністра, ще направити і прем'єр-міністру. Чому? Тому що ви кажете, що ми повинні підготовитись. Ми підготовимось, але ніхто не прийде, Юрій Віталійович. Я вам з свого досвіду скажу.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да. Да.

Колеги, якщо нема… Колеги, є бажання і необхідність підтримати це рішення? Колеги! Підтримується рішення? Підтримується. Все. Тоді я даю доручення з вашого…

Що? Будь ласка, якщо для чистоти експерименту. Юрій Віталійович! Для чистоти експерименту, будь ласка давайте тоді, хто підтримує цю пропозицію, визначимось.

Хто – "за"? Дякую. Да.

Володимире …….., дякую вам. Дякую. Все.

На цьому засідання комітету об'являю закритим. Дякую вам за роботу.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку