До реєстр. № 5395 від 15.11.2016 р.

 

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 07 грудня 2016 року проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державне бюро розслідувань» щодо уточнення окремих положень» (реєстр. № 5395), поданий народним депутатом України Паламарчуком М.П.

Законопроектом пропонуються технічні та уточнюючі зміни до деяких статей Закону України «Про Державне бюро розслідувань» з метою вирішення комплексу правових, структурно-організаційних, процедурних, кадрових питань, пов’язаних із початком роботи Державного бюро розслідувань, зокрема:

- враховуються вимоги Кримінального процесуального кодексу України у частині надання доручень і вказівок слідчому або органу досудового розслідування, слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій;

- пропонується визначити структуру Державного бюро розслідувань зазначивши, що систему Бюро складають центральний апарат, територіальні органи, підрозділи, спеціальні підрозділи та науково-дослідні установи. Передбачається, що у складі ДБР діють слідчі, слідчо-криміналістичні, оперативні, внутрішнього контролю, інформаційно-аналітичні, оперативно-технічні, експертні, фінансові, кадрові та інші підрозділи; спеціальні підрозділи, що здійснюють розшук осіб, які переховуються від слідства та суду, виявлення коштів та майна, яке може бути предметом конфіскації або спеціальної конфіскації, повернення з-за кордону коштів та іншого майна, одержаних внаслідок вчинення злочинів, віднесених до підслідності Бюро, забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві та працівників Бюро, швидкого реагування та інші спеціальні підрозділи;

- встановлюються вимоги до Директорів територіальних управлінь, керівників підрозділів центрального апарату ДБР та керівників підрозділів внутрішнього контролю. Зокрема, на вакантні керівні посади можуть бути обрані громадяни України, не молодше 30 років, які мають:

1) вищу юридичну освіту;

2) стаж роботи в галуза права не менше п’яти років;

3) досвід роботи на керівних посадах не менше двох років;

4) вільно володіють державною мовою;

5) не є членами жодних політичних партій;

6) не є і не були членами організації, заборонених законом або судом;

7) мають високі моральні якості та бездоганну репутацію;

8) за станом здоров’я спроможні виконувати відповідні службові обов’язки.

Крім того, чинний Закон України «Про Державне бюро розслідувань» доповнюється новими статтями, які визначають порядок складання та текст присяги, яка складається особами рядового та начальницького складу ДБР, підстави та порядок притягнення працівників ДБР до дисциплінарної відповідальності, а також затверджують печатку ДБР із зображенням Державного Герба України та найменуванням Бюро.

 Проектом, також, пропонується урівняти посадові оклади працівників та слідчих Державного бюро розслідувань з розмірами посадових окладів працівників та детективів Національного антикорупційного бюро України.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що законопроект доцільно повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Проаналізувавши зазначений законопроект, Комітет рекомендує Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Державне бюро розслідувань" щодо уточнення окремих положень» (реєстр. № 5395 від 15.11.2016 р.) прийняти за основу.

Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності      А. Кожем’якіна.

Проект постанови Верховної Ради України та необхідні матеріали додаються.

Просимо розглянути. 

 

 

 

Голова Комітету                                                          А. Кожем’якін

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12