До реєстр. № 5629

                                                                                         від 30.12.2016

 

                                                                     ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

          Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто поданий Кабінетом Міністрів України проект Закону ”Про внесення змін до деяких законодавчих актів України  щодо посилення відповідальності за порушення правил паркування, зупинки, стоянки транспортних засобів на місцях, призначених для осіб з інвалідністю” (реєстр. № 5629).

Проектом Закону пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», які дозволять законодавчо захистити право осіб з інвалідністю або водіїв, які перевозять інвалідів, на безоплатне паркування на спеціально обладнаних місцях, з позначенням цих місць дорожніми знаками та відповідною розміткою.

Зокрема,  в КУпАП пропонується доповнити:

-  статтю 122 новою частиною 4, якою встановити відповідальність за зупинку чи стоянку транспортних засобів на місцях, що позначені відповідними дорожніми знаками, де дозволено зупинку лише водіям з інвалідністю;

- статтю 152-1 новими частинами другою та третьою, якими встановити відповідальність за паркування транспортного засобу на місцях, призначених для паркування транспортних засобів, якими керують водії-інваліди, та за необлаштування на майданчиках для паркування місць, призначених для паркування транспортних засобів, якими керують водії інваліди.

Змінами до  статті 255 КУпАП пропонується  надати уповноваженим посадовим особам органів внутрішніх справ (Національної поліції) право складати протоколи про вчинення вищеназваних адмінправопорушень.

Також, право складати протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 152-1 КУпАП, пропонується надати посадовим особам, уповноваженим на те виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад, а також членам громадських організацій осіб з інвалідністю, уповноваженим на те виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад (частина 2, 3, 4 та 6 статті 152-1 КУпАП).

Проаналізувавши законопроект, члени Комітету відзначили, що його прийняття дозволить забезпечити належний захист прав людей з інвалідністю, зокрема, права  паркування транспортних засобів на спеціально відведених для цієї категорії осіб місцях.

          З огляду на зазначене Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону ”Про внесення змін до деяких законодавчих актів України  щодо посилення відповідальності за порушення правил паркування, зупинки, стоянки транспортних засобів на місцях, призначених для осіб з інвалідністю” (реєстр.№5629)  в першому читанні за основу.

          Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України додержується такої  ж думки.

          Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

          Додаючи проект постанови Верховної Ради України та висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України з цього питання, просимо розглянути.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                          А.КОЖЕМ’ЯКІН

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12