До реєстр. № 1378  від 10.12.2014 р.

  ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 3 червня 2015 року проект Закону України "Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо заборони проведення собачих боїв)" (реєстр. № 1378), поданий народним депутатом України Яценком А.В.

Законопроект має за мету посилення кримінальної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами. Зокрема, із частини першої статті 299 КК України виокремлюються дії щодо нацькування тварин, віднесених до хребетних та встановлюється кримінальна відповідальність за їх вчинення у частині третій статті, одночасно з відповідальністю за проведення собачих боїв, а також селекціонування, навчання та використання собак для боїв, нацькування тварин, що відносять до хребетних одна на одну, вчинене для проведення спортивних, видовищних заходів з хуліганських, корисливих чи інших мотивів.

Санкція нової частини третьої статті 299 КК передбачає штраф від двохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Члени Комітету вважають, що сьогоднішній день санкції статті 299 КК України є м’якими та неадекватними типовій суспільній небезпеці як основного, так і кваліфікованого виду цього злочину. Крім того, суспільна небезпека такого правопорушення полягає у тому, що жорстокість, виявлена щодо тварин, стає нормою поведінки, поширюється і на взаємини з людьми, відіграє негативну роль у вихованні молоді.

До Комітету надійшли зауваження від Міністерства юстиції України, Генеральної прокуратури, Комітету ВРУ з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, якими не підтримується зазначений законопроект.

Так, на думку Генеральної Прокуратури України посилення відповідальності за «нацькування» є необґрунтованим, оскільки за ступенем суспільної небезпеки знущання над тваринами, вчинене із застосуванням насильства не поступається діям з нацькуванням тварин одна на одну.

Міністерство юстиції України вважає, що проведення собачих боїв, використання собак для боїв, нацькування тварин незалежно від мотивів повністю охоплюється складом злочину, передбаченого частиною першою статті 299 КК України, а селекціонування та навчання собак взагалі не мають ознак суспільної небезпеки. Крім того, відсутність верхньої межі штрафу є неприпустимим.

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи вказує на суперечність законопроекту нормам статей 1 та 25 Закону України «Про захист тварин від жорсткого поводження».

За висновком Комітету з питань запобігання і протидії корупції законопроект не містить корупціогенних факторів та відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що чинна редакція статті 299 КК достатньо врегульовує питання кримінальної відповідальності за означені діяння та пропонує законопроект відхилити.

Проаналізувавши зазначений законопроект, члени Комітету вважають за можливе рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу у першому читанні проект Закону України "Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо заборони проведення собачих боїв)" (реєстр. № 1378).

Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності А.Кожем’якіна.

Проекти постанов Верховної Ради України та необхідні матеріали додаються.

Просимо розглянути. 

 

 

 

Голова Комітету                                                             А. Кожем’якін

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12