До реєстр. № 1412
від 12.02.2015 р.

     ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо кримінальної відповідальності за вербування, залучення та (або) втягування дітей до участі у військових конфліктах чи діях (реєстр. № 1412), поданий народним депутатом України Павленком Ю.О.

Законопроект, як це зазначено у пояснювальній записці до нього, розроблений з метою приведення національного законодавства у відповідність до положень Факультативного протоколу до Конвенції ООН з прав дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах.

Законопроектом пропонується: внести відповідні зміни до низки статей Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України та Закону України "Про застосування амністії в Україні»; встановити заборону застосовувати запобіжні заходи у виді особистого зобов’язання, особистої поруки, застави або домашнього арешту до осіб, що підозрюються або обвинувачуються у вчиненні зазначених злочинів; заборонити застосовувати амністію до осіб, засуджених за злочини щодо вербування, залучення або втягування неповнолітнього або малолітньої особи до незаконних воєнізованих чи збройних формувань, використання їх у збройних конфліктах інших держав, у військових конфліктах чи діях, у незаконному поводженні зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

Проаналізувавши зазначений законопроект народні депутати України – члени Комітету зазначили, що прийняття цього законопроекту дасть змогу запровадити ефективну систему захисту прав дітей під час воєнних дій і збройних конфліктів, зокрема захисту дітей від вербування та залучення до участі у військових конфліктах чи діях, їх використання при незаконному поводженню зі зброєю та встановити кримінальну відповідальність за такі дії.

Таким чином, Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні законопроект прийняти за основу.

Головне науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України пропонує законопроект відхилити.

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції зазначив, що у проекті акта не виявлено корупціогенних факторів і проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено народного депутата України – Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем’якіна А.А.

Додаючи висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції та проект постанови Верховної Ради України з цього питання, просимо розглянути.

 

 

Голова Комітету                                                                           А.Кожем’якін

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12