До реєстр. № 1816

доопрацьований

 від 26.05.2015 р.

 

  ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто поданий народними депутатами України Томенком М.В. та Недавою О.А. проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення вимог щодо поводження з відходами та благоустрою територій» (реєстр. № 1816 доопрацьований).

Метою законопроекту є запровадження адекватної відповідальності за правопорушення у сфері поводження з відходами та благоустрою територій.

Проектом пропонується у Законі України «Про відходи» ввести нові терміни – «забруднення відходами» та «засмічення відходами» та привести у відповідність із цими термінами Водний, Земельний, Лісовий кодекси, Кодекс України про адміністративні правопорушення, закони України «Про благоустрій населених пунктів» та «Про автомобільні дороги».

В законопроекті передбачено значне підвищення штрафів (від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян) за порушення правил охорони водних ресурсів, забруднення і засмічення сільськогосподарських земель, засмічення лісів відходами.

Кодекс України про адміністративні правопорушення пропонується доповнити новою ст. 1522, якою водиться відповідальність за звалювання снігу поза межами місць, визначених правилами благоустрою території населених пунктів.

Також, пропонується надати право складати протоколи про адміністративні правопорушення у відповідній сфері громадським інспекторам благоустрою населених пунктів.

Проаналізувавши положення законопроекту Комітет відзначає, що його прийняття матиме позитивні соціально-економічні наслідки у сфері поводження з побутовими відходами та благоустрою населених пунктів, підвищить відповідальність, оскільки в законопроекті передбачено значне підвищення штрафів що, як наслідок, зменшить правопорушення у цій сфері.

З огляду на це, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду на пленарному засіданні в першому читанні зазначений законопроект прийняти за основу.

Головне науково-експертне управління підтримує прийняття проекту у першому читанні за основу.

Відповідно до висновку Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції - проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено народного депутата України – Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожемякіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи проект Постанови Верховної Ради України, висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції з цього питання, просимо розглянути.

 

 

Голова Комітету                                                                      А.Кожемякін

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12