До реєстр. № 2870

                                                                                                 від 15.05.2015

 


 

                                                                       ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

          Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто проект Закону України "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення конституційних прав учасників кримінального провадження при визначені та застосуванні запобіжних заходів" (реєстр. 2870), поданий народним депутатом України Луценко І. С.

          У законопроекті пропонується внести до Кримінального процесуального кодексу України зміни, відповідно до яких:

          1) не допускається застосування будь-яких інших запобіжних заходів, окрім взяття під варту, до осіб, які вчинили особливо тяжкі злочини (зміни до статті 176 КПК);

          2) запроваджується такий вид запобіжних заходів, як підписка про невиїзд, та встановлюється можливість її обрання щодо підозрюваних, обвинувачених у вчиненні злочинів невеликої та середньої тяжкості (нова стаття 180-1 КПК у редакції проекту);

          3) передбачається, що у разі необхідності проведення відповідних процесуальних дій, а також отримання медичної допомоги підозрюваний, обвинувачений, щодо якого обрано запобіжний захід у виді домашнього арешту, має право залишати житло, повідомивши орган, в провадженні якого знаходиться кримінальне провадження (зміни до статті 181 КПК) тощо.

  Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, пропонує повернути законопроект на доопрацювання і звертає увагу, що запропонований проектом вид запобіжного заходу "підписка про невиїзд" повною мірою охоплюється існуючим запобіжним заходом у виді особистого зобов’язання, яке полягає у покладенні на підозрюваного, обвинуваченого зобов’язання виконувати покладені на нього слідчим суддею, судом обов’язки, передбачені статтею 194 цього Кодексу, а саме:        

  1) прибувати до визначеної службової особи із встановленою періодичністю;

  2) не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

   3) повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи тощо.

  До того ж в разі невиконання такого зобов’язання до підозрюваного, обвинуваченого може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і на нього може бути накладено грошове стягнення.

          Генеральна прокуратура України висловила до проекту ряд зауважень і вважає його положення неприйнятними.

          Розглянувши законопроект, Комітет дійшов висновку  рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в першому читанні за основу.

          Доповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено голову Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем`якіна Андрія Анатолійовича.

          Додаючи проект постанови Верховної Ради України та висновок науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, просимо розглянути.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                          А.КОЖЕМ‘ЯКІН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12