До реєстр. № 2871

                                                                                                                      від 15.05.2015

 


                                                                               ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

               Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто проект Закону України "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення додаткових гарантій прав учасників кримінального провадження на справедливий суд" (реєстр. 2871), поданий народним депутатом Луценко І. С.

          Метою законопроекту є приведення у відповідність до вимог Конституції України положень чинного Кримінального процесуального кодексу України, утвердження верховенства права, належних законодавчих гарантій захисту прав і свобод людини, а також зменшення можливості з боку учасників кримінального провадження зловживань в ході судового розгляду.

          У законопроекті пропонується імплементувати конституційні гарантії незалежного судочинства в процесуальний закон (нова стаття 20-1 Кримінального процесуального кодексу України "Незалежність суддів та підпорядкованість їх дії лише закону"); визначити порядок та суб’єктів вчинення процесуальних дій у випадках заявлення відводу/самовідводу в судовому провадженні та відповідні судові рішення  (зміни до статті 81 Кримінального процесуального кодексу України); виключити положення щодо можливості залучення до судового розгляду запасного судді задля усунення певної правової колізії в розумінні положень частини третьої статті 35 Кримінального процесуального кодексу України, а також гарантувати всебічне дослідження обставин справи відповідно до положень статті 23 Кримінального процесуального кодексу України; відмовитися від інституту висунення додаткового обвинувачення (зміни до статті 339 Кримінального процесуального кодексу України); додатково врегулювати питання таємниці нарадчої кімнати та гарантій незалежності суддів під час ухвалення судового рішення (зміни до статей 366, Кримінального процесуального кодексу України); зобов‘язати суддю, незгодного з рішенням колегії суддів при голосуванні в нарадчій кімнаті, викласти окрему думку письмово, яка разом з рішенням суду має надсилатись Генеральному прокурору України, прокурорам областей та прирівняним до них прокурорам.

       Також, законопроектом пропонується внести зміни до статті 410, відповідно до яких неповним або однобічним визнається судовий розгляд, під час якого залишилися недослідженими обставини, з’ясування яких може мати істотне значення для ухвалення законного, обґрунтованого та справедливого судового рішення.

          Крім того, змінами до статті 412 КПК передбачено, що підставою для скасування судового рішення є порушення права підозрюваного, обвинуваченого на захист.

       Головне науково-експертне управління пропонує повернути законопроект на доопрацювання, як такий, що містить низку суттєвих недоліків.

          Розглянувши законопроект, Комітет дійшов висновку  рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в першому читанні за основу.

Доповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено голову Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем`якіна Андрія Анатолійовича.

          Додаючи проект постанови Верховної Ради України та висновок науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, просимо розглянути.

 

 

Голова Комітету                                                          А.КОЖЕМ‘ЯКІН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          2

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12