До реєстр. №4109
від 19.02.2016 р.
 

 ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ


Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо боротьби з хабарництвом (реєстр. №4109), поданий народними депутатами України Усовим К.Г. та іншими.

Проект Закону, як зазначено у пояснювальній записці до нього, вноситься з метою боротьби з хабарництвом та корупцією в судових та правоохоронних органах, органах державної влади та місцевого самоврядування.

У законопроекті пропонується внести зміни до статті 368 Кримінального кодексу України «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою», а саме: 1) викласти частини 3 та 4 у новій редакції, посиливши санкції за вчинення злочинів, передбачених цими частинами; 2) доповнити статтю  частинами 5 та 6, в яких передбачається посилена кримінальну відповідальність за прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі окремими категоріями службових осіб, які займають відповідальне або особливо відповідальне становище; 3) внести зміни до пункту 1 примітки, знизивши нижню межу особливо великого розміру неправомірної вигоди.

Крім того, у проекті пропонується викласти в новій редакції пункт «г» частини 1 статті 4 Закону України «Про застосування амністії в Україні», розширивши перелік осіб, до яких не може бути застосована амністія.

Проаналізувавши та обговоривши проект Закону, члени Комітету відмітили, що частина його положень недостатньо аргументовані, а також породжують правову колізію з чинними нормами Кримінального кодексу України. З цього приводу були висловлені зауваження та пропозиції щодо удосконалення законопроекту.

Таким чином, Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду на пленарному засіданні у першому читанні проект Закону прийняти за основу.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку зазначає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно відхилити.

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції зазначив, що у проекті акта не виявлено корупціогенних факторів і проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено народного депутата України – Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем’якіна А.А.

Додаючи висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції та проект постанови Верховної Ради України з цього питання, просимо розглянути.

 

 

Голова Комітету                                                                           А.Кожем’якін

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12