До реєстр. № 5318 від 28.10.2016 р.

 ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні розглянув проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення сфери фінансового контролю та врегулювання окремих питань застосування антикорупційних механізмів» (реєстр. № 5318 від 28.10.2016 р.), поданий народним депутатом України Дерев’янком Ю.Б.

Метою законопроекту є забезпечення більшої прозорості у діяльності суб’єктів, причетних до здійснення заходів запобігання і протидії корупції, а також усунення суперечливого регулювання та прогалин у законодавчих актах, що визначають застосування антикорупційних механізмів.

Для реалізації зазначеної мети пропонується низка змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України, а також законів України «Про запобігання корупції» та «Про захист персональних даних». Зокрема, визначається перелік суб’єктів, на яких поширюється механізм фінансового контролю, передбачений Законом України «Про запобігання корупції».

Крім того, проектом встановлюється належність голови та членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, членів Національного агентства з питань запобігання корупції, Рахункової палати, представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також осіб, які залучаються до діяльності Комісії з питань вищого корпусу державної служби та інших конкурсних комісій, що уповноважені Законом України «Про державну службу» здійснювати добір кадрів для державної служби, у тому числі її вищого корпусу, а також на осіб, які входять до складу керівних постійно діючих статутних органів політичних партій, до службових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище.

Стосовно зазначених осіб передбачається здійснення спеціальної перевірки, встановлення обов’язку щодо подання та оприлюднення ними декларацій шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, а також передбачається механізм контролю за своєчасністю подання ними декларацій.

Також, проектом визначається належність голів та членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Національного агентства з питань запобігання корупції, Рахункової палати, представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини до службових осіб, які займають особливо відповідальне становище, для цілей кваліфікації злочинів, передбачених статтями 368 «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою», 368-2 «Незаконне збагачення», 369 «Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі» та 382 «Невиконання судового рішення» Кримінального кодексу України.

З поміж іншого, проектом пропонується врегулювати питання підслідності слідчим органів Державного бюро розслідувань злочинів, вчинених зазначеними вище посадовими особами, а корупційних злочинів – детективам Національного антикорупційного бюро України, а також питання колегіального здійснення кримінального провадження у суді стосовно зазначеної категорії осіб та низку  інших важливих питань.

Народні депутати України - члени Комітету підтримують ініціативу автора  законопроекту щодо усунення прогалин, суперечностей та неоднакового підходу під час застосування антикорупційних механізмів до певних категорій осіб, які чинним законодавством уповноважені на здійснення державно-владних функцій, здійснення декларування всіма суб’єктами, та вважають, що запропонований механізм сприятиме прозорості у діяльності всіх суб’єктів, залучених до здійснення заходів із запобігання та протидії корупції.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

З огляду на зазначене, Комітет рекомендує Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення сфери фінансового контролю та врегулювання окремих питань застосування антикорупційних механізмів» (реєстр. № 5318 від 28.10.2016 р.) прийняти за основу у першому читанні.

Доповідачем від Комітету з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності А.Кожем’якіна.

Проект постанови Верховної Ради України та необхідні матеріали додаються.

Просимо розглянути. 

 

 

 

Голова Комітету                                                             А. Кожем’якін

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12