До реєстр. №1231

від 04.12.2014 р.


ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо встановлення кримінальної відповідальності за порушення порядку голосування на пленарних засіданнях Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим та місцевих рад) (реєстр. № 1231), поданий народними депутатами України  Левченком Ю.В., Головком М.Й., Осуховським О.І.,  Іллєнком А.Ю., Марченком О.О.,  Бубликом Ю.В.,   Рудиком С.Я.  

У законопроекті пропонується внести до Кримінального кодексу України зміни, відповідно до яких встановлюється кримінальна відповідальність за голосування народним депутатом України, депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатом місцевої ради за іншого депутата відповідної ради, а також за передачу депутатом персональної картки для голосування іншій особі (статті 351-1 та 351-2 КК – в редакції проекту).

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно відхилити.

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції у висновку щодо результатів здійснення антикорупційної експертизи проекту нормативно-правового акта зазначає, що у проекті акта не виявлено корупціогенних факторів – проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства, але потребує приведення у відповідність до вимог нормопроектувальної техніки.

Розглянувши законопроект реєстр. № 1231, народні депутати України – члени Комітету погодилися із зауваженнями, висловленими фахівцями Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, зокрема щодо того, що  діяння, передбачені частинами першою, другою статей 351-1 та 351-2 КК України (у редакції законопроекту), не досягають того рівня суспільної небезпеки, який давав би підстави визнавати їх злочинами. Адже саме по собі використання народним депутатом України, депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим чи депутатом місцевої ради картки іншого депутата відповідного рівня не тягне за собою заподіяння істотної шкоди фізичній чи юридичній особі, суспільству або державі.

Крім того, санкції статей 351-1 та 351-2 КК України у вигляді  додаткового покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до п’яти років суперечать положенням частини 1 статті 55 КК України, яка зазначає, що позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю може бути призначене як додаткове покарання на строк від одного до трьох років.

Тому, Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні законопроект відхилити.

Співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено народного депутата України – Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем`якіна А.А.

Додаючи висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції та проект постанови Верховної Ради України з цього питання, просимо розглянути.

 

 

Голова Комітету                                                           А. Кожем`якін

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12