До проекту р. №2047а

від 09.06.15 р.

                                                                                             

 ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні розглянув, поданий народними депутатами України Пашинським С.В. та Вінником І.Ю. проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розслідування злочинів, вчинених військовослужбовцями Збройних Сил України, військовозобов’язаними та працівниками Збройних Сил України» (реєстр. №2047а).

Законопроектом пропонується внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України та Закону України «Про військову службу правопорядку у Збройних Силах України» та надати право органам Військової служби правопорядку у Збройних Силах України здійснювати досудове розслідування.

Для реалізації зазначеного передбачено створити підрозділи досудового розслідування та надати додаткові повноваження щодо здійснення відповідних процесуальних дій з метою розкриття злочинів, скоєних військовослужбовцями під час виконання ними службових обов’язків або в розташуванні військових частин ЗСУ та на інших військових об’єктах.

Слід зазначити, що реалізація законопроекту може потребувати додаткових видатків державного бюджету на створення нових підрозділів у Військовій службі правопорядку у Збройних Силах України та забезпечення їх діяльності, тобто до проекту повинно бути додане фінансово-економічне обґрунтування, якого немає.

Проектом пропонується внести зміни до статті 216 Кримінального процесуального кодексу України, в якій визначається підслідність конкретних злочинів, але не вказані склади тих злочинів, які мають бути підслідні саме органам Військової служби правопорядку у ЗСУ.

У законопроекті не визначено, який правоохоронний орган розслідуватиме злочини, передбачені статтями 402-421, 425-435 Кримінального кодексу України, якщо вони були вчинені військовозобов’язаними під час проходження ними зборів.

Проаналізувавши законопроект, Комітет вважає за необхідне рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду його у першому читанні відхилити.

Головне науково-експертне управління пропонує направити даний законопроект на доопрацювання.

Комітет з питань запобігання і протидії корупції у своєму висновку вказує, що проект акта не відповідає вимогам антикорупційного законодавства, оскільки запропоновано надати Військовій службі правопорядку у ЗСУ невластиві її конституційно-правовому статусу функції.

Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем‘якіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи проект Постанови Верховної Ради України, висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції з цього питання, просимо розглянути.

                   

 

 

    Голова Комітету                                                                 А.Кожем‘якін

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12