До проекту р.№2614

  від 09.04.2016 р.

 

 

                                                                     ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

          Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні розглянув проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо підвищення відповідальності за порушення, пов'язані з корупційною складовою)» (реєстр. № 2614), поданий народними депутатами України
М. Поляковим, Д. Силантьєвим, Г. Кривошеєю та Ю. Македоном.

          Проектом Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо підвищення відповідальності за порушення, пов'язані з корупційною складовою)» (реєстр. № 2614) пропонується внесення змін до статей 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), 364 (Зловживання владою або службовим становищем), 365 (Перевищення влади або службових повноважень керівником правоохоронного органу), 366 (Службове підробляння), 367 (Службова недбалість), 368 (Прийняття пропозицій , обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), 3682 (Незаконне збагачення), 369 (Пропозиції, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі), 3692 (Зловживання впливом) КК України, якими посилюється відповідальність за деякі корупційні злочини, суттєво підвищуються розміри штрафів, замінюється покарання у виді арешту i обмеження волі позбавленням волі, збільшуються передбачені на сьогодні строки позбавлення волі, а також встановлюється альтернативне покарання у виді довічного позбавлення волі за окремі особливо тяжкі корупційні злочини.

          Комітет дійшов висновку, що такий законодавчий підхід є дещо невиваженим, оскільки законопроектом пропонується суттєво збільшити санкції у ст.ст.191, 366 та 367 КК, але при цьому запропоновані у проекті зміни не враховують суспільну небезпечність службових злочинів, вчинених службовими особами юридичних осіб приватного права. Також законопроектом пропонується санкції статей КК доповнити таким додатковим покаранням, як конфіскація майна (ч. 2 ст. 365 та ч. 2 ст. 367) та заходами кримінально-правового характеру у вигляді спеціальної конфіскації. Такі пропозиції з одного боку суперечать ч. 2 ст. 59 КК, згідно з якою конфіскація майна встановлюється за тяжкі та особливо тяжкі корисливі злочини, а з іншого боку не враховують зміни до КК в частині унормування положень щодо спеціальної конфіскації, передбачених статями 96 1 та 962 КК України.

          Законопроектом також пропонується у санкції за зловживання владою або службовим становищем (ч. 1 ст. 364 КК) призначати додаткове покарання у виді штрафу від трьохсот до двадцяти п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Такий занадто великий розрив між нижньою та верхньою межею додаткового покарання може сприяти зловживанню з боку суддів під час призначення покарань за вчинення цього злочину.

          Проаналізувавши законопроект, Комітет вважає за необхідне рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду його у першому читанні відхилити.

          Такої ж думки дотримується і Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України.

          Відповідно до висновку Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції - проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем‘якіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи проект Постанови Верховної Ради України, висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції з цього питання, просимо розглянути.

         

    Голова Комітету                                                                 А.Кожем‘якін

 

 

 


Проект

                                                                

      вноситься народними депутатами України –

      членами Комітету з питань законодавчого  

      забезпечення правоохоронної діяльності

Кожем‘якіним А.А. та іншими

 

 

 

 

П О С Т А Н О В А

 

ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

 

Про відхилення проекту Закону України про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо підвищення відповідальності за порушення, пов'язані з корупційною складовою

 

Верховна Рада України постановляє:

 

          Відхилити проект Закону України про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо підвищення відповідальності за порушення, пов'язані з корупційною складовою (реєстр. №2614), поданий народними депутатами України Поляковим М.А.,  Силантьєвим Д.О., Кривошеєю Г.Г. та
Македоном Ю.М.

 

 

 

 

Голова Верховної Ради

          України

 

                   

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12