До реєстр. № 2872

 від 15.05.2015

  

                                                                               ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

           Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто проект Закону України "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо додержання конституційних прав учасників кримінального провадження та інших громадян в частині збирання та фіксації доказів, процесу доказування та проведення слідчих (розшукових), негласних слідчих (розшукових) дій" (реєстр. 2872), поданий народним депутатом Луценко І. С.

          У законопроекті пропонується внести до Кримінального процесуального кодексу України зміни, відповідно до яких: встановлюється, що не можуть бути доказами дані, повідомлені свідком, джерело яких невідоме (стаття 97 КПК); визначаються порядок та суб’єкти вчинення процесуальних дій у випадках втрати (знищення/пошкодження і ін.) матеріалів досудового розслідування (стаття 222-1 КПК); систематизуються вимоги до процесуального документу – протоколу допиту свідка (стаття 224-1 КПК), а також здійснюється заміна поняття опитування "свідка" в дистанційному порядку на безпосередній допит свідка, як цього вимагає процесуальне законодавство щодо належності та допустимості доказів (стаття 232 КПК); передбачається, що здійснення слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій дозволяється виключно на підставі ухвали слідчого судді, розширюються вимоги процесуального законодавства щодо неприпустимості свавільного втручання та проведення слідчих (розшукових), негласних слідчих (розшукових) дій щодо третіх осіб (стаття 233 КПК); обмежується строк дії ухвали про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи (стаття 235 КПК); виключається можливість вилучення для дослідження зразків при обстеженні публічно недоступних місць, житла чи іншого володіння особи (стаття 267 КПК).

          Проект розроблено з метою приведення у відповідність до вимог Конституції України, Загальної декларації прав людини ООН, Конвенції Ради Європи про захист прав людини і основоположних свобод положень чинного Кримінального процесуального законодавства України, верховенства права, належних законодавчих гарантій захисту прав і свобод людини, а також зменшення можливості будь-яких зловживань з боку правоохоронних органів у ході кримінального провадження.

          Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що законопроект необхідно повернути на доопрацювання, як такий, що містить низку зауважень, зокрема,  його прийняття може привести до затягування процесу досудового розслідування, а також буде відсутня можливість невідкладно начати негласні слідчі (розшукові) дії навіть у випадку, коли це пов‘язано із врятуванням життя людей та запобіганням вчиненню тяжкого або особливо тяжкого злочину.

          Розглянувши законопроект, Комітет дійшов висновку  рекомендувати Верховній Раді України повернути законопроект на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

          Доповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено голову Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем`якіна Андрія Анатолійовича.

          Додаючи проект постанови Верховної Ради України та висновок науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, просимо розглянути.

 

 

 

Голова Комітету                                                          А.КОЖЕМ‘ЯКІН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                2

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12