До реєстр. № 2907 від 19.05.2015 р.
 

  ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто поданий народними депутатами України Алексєєвим І.С. та Сторожуком Д.В. проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання рішень міжнародних організацій з метою захисту прав людини» (реєстр. № 2907).

Законопроект розроблено з метою закріплення у Кримінальному процесуальному кодексі України, Кодексі адміністративного судочинства України, Господарському процесуальному кодексу Україні, Цивільному процесуальному кодексі України, Кодексі України про адміністративні правопорушення положень частини четвертої статті 55 Конституції України щодо реалізації права на судовий захист шляхом визнання рішення відповідного органу міжнародної організації, юрисдикція якого визнана Україною, та яким встановлено порушення Україною міжнародних зобов’язань при вирішенні справи судом, у якості окремої підстави для перегляду судових рішень Верховним Судом України.

Положення законопроекту передбачають створення на законодавчому рівні у всіх видах судочинства (адміністративному, цивільному, господарському, кримінальному та при розгляді справ про адміністративні правопорушення) механізму реалізації особами права на судовий захист у Верховному Суді України у випадках, коли не тільки міжнародна судова установа, а й відповідний орган міжнародної організації своїм рішенням встановить порушення Україною міжнародних зобов’язань при вирішенні справи судом. Такими міжнародними організаціями, компетенцію яких визнала України, крім Європейського суду з прав людини, є, наприклад, Комітет ООН з прав людини, Комітет ООН проти катувань, Комітет ООН з ліквідації расової дискримінації, Комітет ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок.

Проаналізувавши положення законопроекту Комітет відзначає, що у законопроекті не враховано, що за своєю природою рішення цих міжнародних організацій не є судовими актами, оскільки відповідні міжнародні організації не є судовими установами, які здійснюють свою діяльність у процесуальному порядку, властивому для судових інстанцій. Тому за своєю природою їх рішення, які можуть мати різну форму, є документами загального характеру, в яких переважно містяться рекомендації державам вжити заходів щодо недопущення порушень відповідних прав і свобод людини і громадянина.

З огляду на це, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду на пленарному засіданні повернути проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання рішень міжнародних організацій з метою захисту прав людини» (реєстр. № 2907) субєкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Головне науково-експертне управління додержується такої ж думки.

Відповідно до висновку Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції – проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено народного депутата України – Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожемякіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи проект постанови Верховної Ради України з цього питання, висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, просимо розглянути.

 

Голова Комітету                                                                      А.Кожем’якін

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12