До реєстр.№ 3372

від 29.10.2015


  ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянутий поданий народними депутатами України Сотник О.С., Чумаком В.В. та іншими проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про прокуратуру" щодо забезпечення відкритості Спеціалізованої антикорупційної прокуратури" (реєстр. № 3372).

 Даним законопроектом пропонується позбавити Генерального прокурора України права визначати структуру і штат Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та наділити ним керівника САП. Також, усунути законодавчі обмеження для зайняття посад прокурора у Генеральній прокуратурі України, зокрема наявність 5 років прокурорського стажу, та обмежити однією особою кількість кандидатів, які пропонуватимуться Конкурсною комісією на затвердження Генеральному прокурору України.

Метою законопроекту є приведення норм про функціонування та конкурсний відбір до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у відповідність до взятих Україною перед  міжнародними партнерами зобов'язань, а також відкриття можливості брати участь у конкурсі на посади прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ширшому колу осіб, які мають відповідну професійну компетенцію.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, розглянувши поданий проект, вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу із урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

Комітет з питань запобігання і протидії корупції, розглянувши даний законопроект, у проекті закону корупціогенних факторів не виявив, зазначивши, що проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Проаналізувавши проект Закону, Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності вважає за необхідне рекомендувати Верховній Раді України повернути законопроект суб‘єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання, оскільки запропоновані проектом положення суперечать статтям 1 та 7 Закону "Про прокуратуру", відповідно до яких прокуратура становить єдину систему, єдність якої забезпечується єдиними засадами  організації та діяльності прокуратури, єдиним статусом прокурорів, єдиним порядком організаційного забезпечення діяльності прокуратури.

Закріплення правила щодо допуску до конкурсу на посаду прокурора САП будь-якої особи, яка має досвід роботи в галузі права не менше 2 років, незалежно від того працювала та скільки ця  особа в органах прокуратури, може суттєво зашкодити належному виконанню САП своїх функцій.

Доповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено голову Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем'якіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи проект постанови Верховної Ради України та висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України з цього питання, просимо розглянути.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                          А.КОЖЕМ‘ЯКІН

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12