До реєстр. № 4270 від 18.03.2016 р.
 
ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 22 березня 2017 року проект Закону України «Про внесення змін до статті 276 Кримінального процесуального кодексу України щодо повідомлення про підозру» (реєстр. № 4270), поданий народними депутатами України Безбахом Я.Я., Сольваром Р.М., Матвійчуком Е.Л. та Ківаловим С.В.

Метою цього законопроекту є визначення строків та випадків вручення повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення з метою дотримання розумних строків проведення досудового розслідування.

Законопроектом пропонується статтю 276 Кримінального процесуального кодексу України «Випадки повідомлення про підозру» викласти в новій редакції, встановивши при цьому, що: 1) повідомлення про підозру здійснюється в порядку, передбаченому статтею 278 цього Кодексу, але не пізніше 6 місяців з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань; 2) у випадку невручення письмового повідомлення про підозру в межах 6 місяців прокурор, слідчий суддя зобов'язані закрити провадження у справі з підстав, передбачених статтями 283, 284 цього Кодексу; 3) у виняткових випадках строк вручення письмового повідомлення про підозру може бути продовжений слідчим суддею до 12 місяців тощо.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило низку суттєвих зауважень до законопроекту та вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно відхилити.

В ході обговорення народними депутатами України – членами Комітету відмічено позитивну направленість законопроекту та доцільність визначення строків та випадків повідомлення особі про підозру з метою дотримання розумних строків проведення досудового розслідування. Поряд з цим, були висловленні численні зауваження, які не можуть бути враховані під час підготовки законопроекту до другого читання. Також акцентовано увагу на тому, що запропонований законопроектом підхід щодо врегулювання питання розумності строків досудового розслідування шляхом встановлення граничного строку для повідомлення особі про підозру є досить спірним і може призвести до фактичного визнання законною підставою для закриття кримінального провадження – неповідомлення особі про підозру, що до того ж не узгоджується з положеннями частини першої статті 42 Кримінального процесуального кодексу України, згідно з яким підозрюваний – це не виключно особа, якій повідомлено про підозру.

Комітет з питань правової політики і правосуддя у своєму висновку зазначив, що законопроект не суперечить положенням Конституції України.

Спільною позицією Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції є те, що встановлення у Кримінальному процесуальному кодексі України такої безумовної підстави для закриття кримінального провадження, як невручення особі письмового повідомлення про підозру в межах 6 місяців з моменту внесення відомостей до ЄРДР, може призвести до службових зловживань.

Генеральна прокуратура України, Міністерство юстиції України, Національна поліція прийняття вказаного законопроекту в даній редакції не підтримують. Фахівці Київського Національного університету ім. Т. Шевченко висловили позицію щодо необхідності доопрацювання зазначеного законопроекту.

Проаналізувавши законопроект, врахувавши його актуальність в комплексі із зауваженнями і пропозиціями до нього, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до статті 276 Кримінального процесуального кодексу України щодо повідомлення про підозру», повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності народного депутата України А. Кожем’якіна.

Проект постанови Верховної Ради України та необхідні матеріали додаються.

 

Просимо розглянути. 

 

Голова Комітету                                                             А. Кожем’якін

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12