До реєстр. № 5701 від 23.01.2017 р.


  ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні 22 березня 2017 року проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Національну гвардію» щодо ідентифікації військовослужбовців Національної гвардії України під час виконання ними завдань із охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки» (реєстр. № 5701), поданий народними депутатами України Луценком І.В., Костенком П.П., Добродомовим Д.Є. та іншими народними депутатами України.

Законопроектом пропонується доповнити Закон України «Про Національну гвардію України» новою статтею 20 1, в якій пропонується:

довічне закріплення індивідуального номеру за військовослужбовцем Національної гвардії України;

зазначення індивідуального номера у службовому посвідчення;

зазначення індивідуального номера на жетоні таким чином, щоб забезпечити можливість розпізнавання номеру на відстані;

створення єдиної бази індивідуальних номерів військовослужбовців Національної гвардії України;

закріплення жетона з індивідуальним номером в області грудей;

у випадку використання бронежилету – закріплення жетона з індивідуальним номером на ньому в області грудей;

закріплення на засобах індивідуального захисту нашивок з індивідуальним номером;

встановлення персональної дисциплінарної відповідальності військовослужбовця Національної гвардії України за порушення правил ідентифікації.

Таким чином, законопроектом пропонується створити систему персональної ідентифікації військовослужбовців Національної гвардії України, які залучені до виконання завдань із охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки.

Законопроект також передбачає, що положення щодо персональної ідентифікації не поширюватимуться на військовослужбовців Національної гвардії України, які виконують завдання на території проведення антитерористичної операції.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням висловлених зауважень і пропозицій.

Під час обговорення члени Комітету звернули увагу на необхідність прийняття такого Закону, оскільки це стимулюватиме військовослужбовців Національної гвардії України у своїй діяльності керуватися лише законодавством України, через призму дотримання прав і свобод людини і громадянина, закріплених у Конституції України.

Поряд з цим під час обговорення були висловлені зауваження та окреслені напрямки доопрацювання законопроекту щодо забезпечення правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей, узгодження законодавчих приписів з положеннями Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, уніфікації індивідуальних номерів в рамках усіх наявних облікових записів, необхідності належного фінансово-економічного обґрунтування законопроекту та внесення техніко-юридичних правок.

Також народними депутатами України – членами Комітету акцентовано увагу на тому, що зазначений законопроект має бути опрацьований разом з законопроектом реєстр. № 5700 від 23.01.2017 року, який містить аналогічні норми щодо працівників Національної поліції України.

Генеральна прокуратура України та Головне управління Національної гвардії України Міністерства внутрішніх справ України в цілому підтримують законопроект як такий, що створить превентивні заходи зменшення кількості випадків вчинення правопорушень з боку військовослужбовців Національної гвардії України, але звертають увагу на необхідність передбачення додаткового фінансування для реалізації зазначених норм.

Інститут законодавства Верховної Ради України висловив застереження щодо ризиків надання вільного доступу до особистої інформації військовослужбовців, оскільки є обґрунтовані підстави для обмеження доступу до такої інформації, відповідно до вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Проаналізувавши законопроект, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Національну гвардію» щодо ідентифікації військовослужбовців Національної гвардії України під час виконання ними завдань із охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки» (реєстр. № 5701).

Доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності народного депутата України А. Кожем’якіна.

Проект постанови Верховної Ради України та необхідні матеріали додаються.

 

Просимо розглянути.

 

Голова Комітету                                                             А. Кожем’якін

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12