До реєстр. № 5700
від 23.01.2017 р.

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні розглянуто проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо ідентифікації поліцейських)» (реєстр. №5700), поданий народним депутатом України Луценком І.В. та іншими народними депутатами України.

Метою законопроекту, як зазначено в Пояснювальній записці до нього, є удосконалення системи персональної ідентифікації поліцейських, а також підвищення рівня довіри населення до поліції, вдосконалення законодавства України у сфері правоохоронної діяльності, підвищення прозорості надання поліцейських послуг, встановлення демократичних принципів діяльності поліції, зменшення кількості випадків зловживання владою, перевищення влади та службової недбалості поліцейськими, збільшення ефективності захисту своїх прав громадянами.

Для досягнення зазначеної мети у законопроекті пропонується внести зміни до Закону України «Про Національну поліцію» (далі – Закон), відповідно до яких із статті 17 Закону виключається частина 2, згідно з якою «поліцейський має службове посвідчення та спеціальний жетон. Зразки та порядок видання службових посвідчень та спеціальних жетонів затверджує Міністр внутрішніх справ України». Також, Закон доповнюється новою статтею 17-1 «Службове посвідчення та індивідуальний номер», а частина третя статті 20 «Однострій поліцейських» викладається у новій редакції, у якій врегульовується порядок носіння поліцейським жетону з індивідуальним номером тощо.

Комітет позитивно оцінює ідею законопроекту і поділяє позицію автора законодавчої ініціативи щодо необхідності удосконалення системи персональної ідентифікації поліцейських.

На думку народних депутатів України – членів Комітету, прийняття зазначеного законопроекту матиме позитивні наслідки та сприятиме підвищенню прозорості діяльності поліції та зменшенню кількості випадків зловживання владою, перевищення влади та службової недбалості поліцейськими.

Разом з тим, під час обговорення законопроекту було висловлено низку критичних зауважень щодо його положень, а саме щодо порядку ідентифікації поліцейських при використанні ними засобів індивідуального захисту, вільного доступу до єдиної бази даних індивідуальних номерів поліцейських, тощо.

Також реалізація законопроекту на думку членів Комітету потребуватиме значних видатків державного бюджету, що повинно бути передбачено у відповідному акті.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку зазначає, що законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням висловлених зауважень і пропозицій.

Враховуючи викладене вище, Комітет прийняв рішення пропонувати Верховній Раді України прийняти цей законопроект за основу.

Співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено народного депутата України – Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем’якіна А.А.

Додаючи висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та проект Постанови Верховної Ради України з цього питання, просимо розглянути.

 

 

Голова Комітету

 

А.Кожем’якін

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12