До реєстр. № 3722

від 25.12.2015 р.

                                                            ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

           Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто поданий народними депутатами України Мосійчуком І.В., Денисенком А.С. та іншими проект Закону України «Про внесення змін та доповнень до Кримінального процесуального кодексу України щодо допустимості доказів, обрання запобіжного заходу та оскарження повідомлення про підозру» (реєстр. № 3722).

Зазначеним законопроектом пропонується внести зміни до:

 - статей 87, 89, 177, 183 КПК, якими пропонується розширити перелік критеріїв недопустимості доказів та зобов’язати суд вирішувати питання допустимості доказів при розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу, змінити підстави для застосування запобіжного заходу «взяття під варту»;

- статті 91 КПК , якими розширяється перелік обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, що дають підстави для застосування запобіжного заходу та враховуються при обранні запобіжного заходу;

- статей 303, 305, 307, 309 КПК, які надають стороні захисту право на оскарження повідомлення особі про підозру, а також ухвали суду про відмову у задоволенні скарги на повідомлення про підозру.

Проаналізувавши законопроект, члени Комітету зазначили, що встановлення за пропозицією авторів законопроекту необхідності оцінки слідчим суддею питання допустимості доказів дозволить уникнути випадків очевидної недопустимості доказу, зокрема отримання його у порядку, не встановленому КПК України чи з його порушенням, що повною мірою узгоджується з принципами кримінального судочинства та конституційними гарантіями законності, презумпції невинуватості та неприпустимості необґрунтованого арешту. Аналогічні доводи стосуються також запропонованого уточнення переліку обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні (зміни до статті 91 КПК України).

Законопроектом також пропонується передбачити процедуру оскарження повідомлення слідчого, прокурора про підозру, позаяк чинний КПК України не передбачає можливості оскарження особою, якій вручено повідомлення про підозру, цього процесуального документу, зокрема, якщо повідомлення про підозру винесено (складено) безпідставно, з порушенням вимог законодавства або на підставі доказів, отриманих незаконним шляхом.

Оскарження повідомлення про підозру як окремого процесуального документу або дій слідчого, прокурора, які полягали у врученні йому повідомлення про підозру, з огляду на сутність та природу КПК України як уніфікованого процесуального законодавчого акту, є предметом законодавчої регламентації та сферою регулювання КПК України.

З огляду на зазначене, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України «Про внесення змін та доповнень до Кримінального процесуального кодексу України щодо допустимості доказів, обрання запобіжного заходу та оскарження повідомлення про підозру» (реєстр. № 3722) за основу.

Головне науково-експертне управління пропонує повернути законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Доповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем’якіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи проект Постанови Верховної Ради України, висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Комітету з питань  запобігання і протидії корупції з цього питання, просимо розглянути.

 

 

 

Голова Комітету                                                                    А.КОЖЕМ’ЯКІН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                             2

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12