До реєстр. № 5574

 від 22.12.2016

                                                                               

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

          Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто поданий народними депутатами України Паламарчуком М.П., Карпунцовим В.В. та іншими проект Закону України “Про внесення змін до Закону України Про попереднє ув'язнення щодо забезпечення безперешкодного доступу представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста до осіб, взятих під варту” (реєстр. № 5574).

Зазначеним проектом пропонується доповнити статтю 12 “Надання побачень особам, взятим під варту” Закону України “Про попереднє ув’язнення” новою частиною п’ятою, відповідно до якої “представникам Міжнародного Комітету Червоного Хреста побачення із особами, взятими під варту, надається адміністрацією місця попереднього ув’язнення безперешкодно та без обмеження кількості таких побачень та їх тривалості у випадках та відповідно до умов Женевських конвенцій 1949 року про захист жертв війни з повідомленням слідчого або суду, які здійснюють кримінальне провадження, у вільний від виконання слідчих дій та судових засідань час”. 

Автори проекту зазначають, що на сьогодні законодавством України визначено загальний порядок надання побачень особам, взятим під варту. Так, частиною першою статті 12 Закону України “Про попереднє ув’язнення” передбачено, що побачення таким особам з їх родичами або іншими особами може надавати адміністрація місця попереднього ув’язнення лише з письмового дозволу слідчого або суду, які здійснюють кримінальне провадження, не менше трьох разів на місяць. Тривалість побачення встановлюється від однієї до чотирьох годин.

Однак доступ представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста до зазначених осіб не є тотожним “побаченню з родичами або іншими особами”, передбаченому чинними положеннями Закону.

З метою надання представникам МКЧХ права безперешкодного доступу до осіб, взятих під варту, існує потреба внесення відповідних змін до Закону.

Головне науково-експертне управління вважає, що законопроект потребує доопрацювання, оскільки містить деякі неточності та потребує внесення змін і до частини третьої статті 12, у якій необхідно визначити, чи повинні такі побачення проводитись під контролем адміністрації місця попереднього ув’язнення чи мають бути конфіденційними.

Крім того, ГНЕУ вважає, що запропоновані проектом зміни доцільніше вносити до частини четвертої статті 12, а не до частини п’ятої.

 

Проаналізувавши законопроект члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу.

Доповідачем від Комітету на засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем'якіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи висновки Головного науково-експертного управління та  Комітету з питань запобігання та протидії корупції, просимо розглянути.

 

 

 

         

Голова Комітету                                                                    А.КОЖЕМ‘ЯКІН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                2

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12