До реєстр. № 5441

 від 23.11.2016

 

                                                                              

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

          Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто поданий народним депутатом України Паламарчуком М.П. проект Закону України “Про внесення змін до статті 12 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України (реєстр. № 5441).

Зазначеним проектом пропонується внести зміни до частини другої статті 12 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території, у яких передбачається, що підслідність кримінальних правопорушень, вчинених на тимчасово окупованій території, визначається прокурором Автономної Республіки Крим. Матеріали досудового розслідування щодо злочинів, кримінальні провадження щодо яких знаходяться на стадії досудового слідства, повинні бути передані органам досудового слідства, визначеним прокуратурою Автономної Республіки Крим (тимчасово розташовується у місті Херсон).

Зазначені зміни автор обґрунтовує значною територіальною віддаленістю Головного управління Національної поліції Автономної Республіки Крим та міста Севастополя (місцезнаходження – місто Одеса), Головного управління Служби Безпеки України в Автономній Республіці Крим (місцезнаходження – місто Херсон) від Генеральної прокуратури України (місцезнаходження – місто Київ), що, на його думку, перешкоджає проведенню першочергових слідчих (розшукових) дій, оперативному, швидкому, об’єктивному та повному розслідуванню.

Головне науково-експертне управління пропонує законопроект відхилити,  звертаючи увагу на те,  що за інформацією, розміщеною на офіційному сайті прокуратури Автономної Республіки Крим, вказаний орган (окрім самого прокурора АРК та одного з його заступників) знаходиться у місті Києві, так само як і Генеральна прокуратура України. Зміна місця тимчасового розташування посадових осіб прокуратури Автономної Республіки Крим не може бути підставою для регулярного внесення змін до закону, а відтак запропоновані законопроектом зміни жодним чином не пришвидшать проведення першочергових слідчих (розшукових) дій та не забезпечать збереження речових доказів.

Проаналізувавши законопроект члени Комітету зазначили, що його прийняття сприятиме здійсненню кримінального провадження відповідно до його засад: верховенства права і розумних строків, належний захист прав і свобод громадян і ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу.

Доповідачем від Комітету на засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – народного депутата України Кожем'якіна Андрія Анатолійовича.

Додаючи висновки Головного науково-експертного управління та  Комітету з питань запобігання та протидії корупції, просимо розглянути.

 

 

 

         

Голова Комітету                                                                    А.КОЖЕМ‘ЯКІН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                2

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12