До реєстр. № 4088
від 17.02.2016 р.

 Верховна Рада України 

 Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні розглянуто проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо встановлення кримінальної відповідальності за сприяння вчиненню самогубства)» (реєстр. №4088), поданий народним депутатом України Силантьєвим Д.О. та іншими народними депутатами України.

Метою законопроекту, як зазначено в Пояснювальній записці до нього, є встановлення кримінальної відповідальності за будь-яке сприяння особі у вчиненні нею самогубства чи спроби самогубства.

Для досягнення зазначеної мети у законопроекті пропонується частину першу статті 120 «Доведення до самогубства» Кримінального кодексу України викласти у новій редакції, якою розширити перелік кримінально-караних способів доведення до самогубства чи його спроби.

За прогнозом ініціаторів законопроекту, його прийняття сприятиме встановленню належної нормативної регламентації кримінальної відповідальності за доведення особи до самогубства чи будь-якого сприяння особі у вчиненні нею самогубства, чи спробі вчинити останнє та уникненню колізій у кримінальному праві.

Комітет позитивно оцінює ідею законопроекту і поділяє позицію авторів законодавчої ініціативи щодо необхідності розширення кримінально-караних способів доведення до самогубства.

На думку народних депутатів України – членів Комітету, прийняття зазначеного законопроекту матиме позитивні наслідки та дозволить протидіяти, у тому числі, самогубствам підлітків. Ці випадки, останнім часом, показують тривожну динаміку зростання, через спонукання підлітків до вчинення суїциду через так звані «групи смерті» у соціальних мережах.

Також, при обговоренні законопроекту було висловлено низку пропозицій та зауважень до законопроекту, зокрема, щодо необхідності встановлення кримінальної відповідальності за доведення не тільки до самогубства, але й до вчинення самокалічення.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку зазначає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання із урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

Враховуючи викладене вище, Комітет прийняв рішення пропонувати Верховній Раді України прийняти цей законопроект за основу.

Співдоповідачем на засіданні Верховної Ради України визначено народного депутата України – Голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем’якіна А.А.

Додаючи висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції та проект постанови Верховної Ради України з цього питання, просимо розглянути.

 

 

Голова Комітету

 

А.Кожем’якін

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів щодо яких Комітет є головним”

09 серпня 2018 14:25
09 серпня 2018 14:24
09 серпня 2018 14:22
09 серпня 2018 14:21
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:19
09 серпня 2018 14:17
09 серпня 2018 14:15
Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні від 06 червня 2018 року (протокол № 91) проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)» (реєстр. № 8339).
09 серпня 2018 14:14
09 серпня 2018 14:12